vlkodlaq Online vlkodlaq diskuze

☰ menu

Klub amatérských pisálků

Ahoj přátelé čtenáři, předkládám úryvek z knihy, kterou se už delší dobu snažím psát. Jak na vás kousek textu působí, vnímáte jej jako něco, co by Vás lákalo k přečtení? Zaujal?

Posmrtná čtvrť. Viz poznámky v deníku.

„Existuje bůh?“
Uchechnutí, pak zvážněla a zeptala se: „Jste věřící?
„Já vlastně ani nevím, ale spíš ne.“
„No, ono je to vlastně úplně jedno. Víte něco o kvantové fyzice?“
„Ani moc ne.“
„No ani já ne, ale jeden velice chytrý pán mi to vysvětloval tak, že když aplikujeme zákony kvantové fyziky na náboženství, tak je možné, že lidi nevěří v boha, toho či onoho, protože existuje, ale bůh existuje, protože v něj lidi věří. Z toho vyplývá, že pokud v boha věříte, existuje, pokud nevěříte, tak neexistuje a největší legrace na tom je, že se to vzájemně nevylučuje. Chápete mě?“
Zaváhal, ale pak neochotně přisvědčil „asi ano.“
Asi mu neuvěřila, protože měla potřebu vysvětlit mu to více: „Ještě to zkusím jinak. Kvantová fyzika mimo jiné pracuje s tím, že částice jsou nějak spolu spojeny a mohou spolu kooperovat na libovolnou vzdálenost a zároveň k tomu činnost lidského mozku není nic jiného než pohyb elektronů, takže když velký počet lidí věří v nějakou vymyšlenost, tak vymyšlenost se stane skutečností a prostě vznikne a vznikne jen proto, že v to lidi věří. Když to převedu do svého myšlení a přestanu jen předkládat myšlenky někoho jiného, tak to vidím tak, že jeden člověk řekne „chléb je skvělý“, protože ho považuje za základní potravinu, má ho rád, zvláště čerstvý a křupavý a jí ho denně. Takže jeho vyjádření, že chléb je skvělý, je pravda. Kdežto druhého člověka z chleba bolí břicho a navíc ho považuje za cosi nízkého, přece nebude jíst to, co nejchudší lidi a řekne, chléb je odporný a protože tomu opravdu věří, jeho tvrzení, že chléb je odporný, je pravda. To jsou dvě pravdy o jedné věci a navzájem se nevylučují, žádný paradox se nekoná. Proč by to takhle nemohlo být i s bohem, nebo bohy?
Konečně pochopil. „hmm“.
„Ale jedno Vám řeknu, my tady,“ rozvláčně pohybem ruky obsáhla okolní svět, nebo co to bylo, „se žádnému bohu nezodpovídáme a pokud nějaký je, nestará se o nás. S posledním slovem se zvedla a vyrazila ven z místnosti. Ve dveřích se ještě zastavila, pootočila se a polohlasem řekla „my, co děláme tuhle práci, to ale s věřícími máme jednodušší, spokojí se s nějakou vymyšleností, kdežto nevěřící mají moc otázek.“ Otočila se úplně a upřela pohled do jeho očí, aby si byla jistá, že poslední narážku pochopil a pak odešla.

15.10.2017


Nejstarší kniha s tématikou jezdců na dracích

Wow. Tak to je poněkud starší, než jsem čekal. Dobře, otázku budu muset upřesnit. Hledám tedy nejstarší fantasy knihu, kterou autor psal s vědomím, že se jedná o fantasy, ve které jezdec létal na drakovi. Klidně sem vložte knihu, kterou znáte a zmiňuje draky s jezdci.

24.09.2017


Nejstarší kniha s tématikou jezdců na dracích

Ahoj přátelé.
Obracím se na Vás čtenáře, s dotazem na nejstarší knihu, která byla vydána v jakémkoli jazyce a věnuje se, nebo alespoň zmiňuje jezdce na létajících dracích, ať už se jedná o člověka, elfa, trpaslíka či jinou myslící bytost.
Například série Eragon patří mezi ty nejmladší.
Za návrhy díky.

22.09.2017


Obecně o Čtenářské výzvě 2016

Já teda nevím, ale ročně přečtu více než 20 knih a tahle výzva mi přijde taková "novoročněpředsevzeťová", jakože přestanu kouřit, začnu cvičit, budu více číst.. Popřípadě pro lidi, kteří neví co by četli pro nedostatek vlastní vůle.. Pro mě osobně je lepší číst to co mě zajímá a láká, ve čtenářské výzvě by se velmi snadno mohlo stát, že narazím na celou řadu knih, které po pár stránkách (nebo pár kapitolách) odložím pro nečitelnost.
V plánu mám skoro 100 knih ke čtení, z nichž jistě 20 splňuje požadavky výzvy, takže se taky takto zapojím :-), i kdybych to třeba nedal v tomto roce vše :-)

01.01.2016


Hledám knihy na téma...

Ahoj čtenáři, hledám jednu konkrétní knihu i tématicky podobné knihy. Ta jedna je o příběhu Rodneyho Ansella, který se ztratil v Austrálii a pár měsíců žil v divočině jen s nožem a puškou, stal se ikonou zálesáků a později se podle něho natočil krokodýl Dundee. Takže hledám tuhle knihu a i další podobné na bushcraftí téma, přežití v divočině a pod. Za tipy, názvy a linky předem převelice děkuji.
vlkodlaq

22.11.2015


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

Ahoj,
už jsem to tu psal, zkousím znovu.
Taky máte knihu svého dětství a ne a ne ji najít? Nevíte název ani autora? Ta má je čtvercová malá kniha (tak 15x15cm) s tvrdými deskami s tábornickou tématikou, možná někdy ze sedmdesátých let, možná později. Obsah knihy je od balení krosny a co si vzít na čundr, přes KPZ, morseovku, stopy, atd atd. Vtipné originální kresby (například: velký nůž v pouzdře na opasku - "při běhu se klimbá, při plížení vás píchne do hýždí"..)
Už knihu hledám asi rok, po antikvariátech, tady na databázi a ne a ne ji najít. Je to kniha mého dětství a rád bych ji měl, jenže těžko se shání, když ani nevíte jak se jmenuje, že..
Prošel jsem všechny knihy prodle štítků, i jen okrajově související, nejspíš tu na databázi vůbec není.
Vím, že skvělých podobných knih je hned několik, jenže já toužím zrovna po téhle, je to jako by se celé mé dětsví smrsklo do jedné knihy a když ji budu mít, budu šťastnější..

Za tip bud rád, za nabídku ještě radši.

24.02.2015


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

Ahoj,
taky máte knihu svého dětství a ne a ne ji najít? Nevíte název ani autora? Ta má je čtvercová malá kniha (tak 15x15cm) s tvrdými deskami s tábornickou tématikou, možná někdy ze sedmdesátých let, možná později. Obsah knihy je od balení krosny a co si vzít na čundr, přes KPZ, morseovku, stopy, atd atd. Vtipné originální kresby (například: velký nůž v pouzdře na opasku - "při běhu se klimbá, při plížení vás píchne do hýždí"..)
Už knihu hledám asi rok, po antikvariátech, tady na databázi a ne a ne ji najít. Je to kniha mého dětství a rád bych ji měl, jenže těžko se shání, když ani nevíte jak se jmenuje, že..

Za tip bud rád, za nabídku ještě radši.

24.02.2015


Jak přicházíte ke knihám? Kupujete je, půjčujete v knihovně, nebo...?

Máme s manželkou velkou knihovnu čítající lehce přes 400 kousků, ale nové knihy už není kam dávat, takže se postupně knih zbavuji a postupně přecházím na e-knihy, které čtu na pětipalcovém displeji telefonu. Něco tomu sice chybí (papír), ale je to mnohem praktičtější, mít několik stovek knih stále u sebe a číst kdekoli a pohodlně.
Půjčovnu knih nevyužívám od dob studenstkých. Nelíbí se mi, že jsem tlačen termíny vrácení, že musím někam jít, s něčím se tahat a pak se s tím tahat zpátky.. Není na to čas a ani chuť.
Když knihy, tak vlastní.

20.10.2014