rafej rafej diskuze

☰ menu

Pár nápadů na vylepšení webu

Je fajn, že byla přidaná možnost upozornění na nové knihy u autora, ALE nastavit to jen hromadně a pouze pro oblíbené autory = to je zabitá myšlenka.

Lepší by bylo zaškrtávátko na stránce s profilem autora, které by umožňovalo se jednoduše přihlásit ke sledování nových knih autora.
Totéž by se hodilo i v případě série, kdy nechci sledovat vše, co autor napíše, ale jen jednu jeho sérii (nebo případ sérií s různými autory).

13.06.2017


Pár nápadů na vylepšení webu

Možná budou ochotnější diskutovat, když k tomu budou mít podmínky. Zatím zdejší diskuze velký komfort neposkytují:
- neexistuje jednoduchá možnost citace,
- žádná vlákna reakcí,
- nelze si uložit diskuzi bez upozorňování,
- po prokliknutí upozornění na nové příspěvky stále nenajede na nový příspěvek a musím si to odpočítat dozadu!

Diskuze u knih a autorů můžou mít smysl, ale musí být pohodlně ovladatelné (viz nedostatky výše) a taky snadno viditelné. Radši bych brala malý box s výpisem cca 3 přízpěvků z diskuse u knihy/autora a odkaz zobrazit více, než celou diskusi pod záložkou. To přepínání otravuje a co oči hned nevidí...

Možná by pak mělo smysl i "přebrat" stará témata v diskusích a ty, které se týkají
jednoho autora nebo knihy, přesunout k nim/sloučit nebo propojit s autorem/knihou a umožnit vkložení nového příspěvku z detailu knihy nebo autora.

Já sama do diskuzí moc nechodím, protože je to hrozný chaos, většinou si všimnu jen aktuálních v bočním sloupci.

14.02.2017


Moje první přečtená kniha (nebo první, kterou si pamatuji)

Když vynechám sbírky pohádek, kterých jsme měli doma hafo, tak asi Duch Llana Estacada od K. Maye. Zároveň i moje první mayovka a na pár let slušná závislost na dobrodružných knížkách.

31.12.2016


Nejoblíbenější kontroverzní postava

Na Josepha Balsama už jsem si dlouho nevzpoměla. Možná bych si ho měla po letech zase přečíst a zhodnotit, jak na mě bude působit ve srovnání s mým mladším já.

Jamie Lanister u mě během čtení Martinovy série taky překvapivě přešel z kategorie naprostých záporáků spíš do škatulky postav, jejichž scény bylo opravdu zajímavé číst. On se změnil narozdíl od většiny ostatních spíš pozitivním směrem.

Ale posledním knižním záporákem, který mě docela paradoxně zaujal je hrdina série Roztříštěná říše od Marka Lawrence. To je opravdu případ a zvlášť v prvním díle, kdy jeho jednání hodně ovlivňuje kombinace dětské necitelnosti a posttraumatické sociopatie, ale zároveň je i místy tak zvláštně vtipný - pokud se vám tedy líbí kameňáky. ;-)

Jinak ještě jednou k Popelkovému tématu:
Jak píše R.E.M., tak hororová Popelka opravdu existuje. Už jsem se tu o ní zmiňovala i v jiné diskuzi (myslím vzácné knihy). Já mám ještě starší verzi s názvem myslím České pohádky a rokem vzniku kolem 1890.
V té jsou Popelka se sestrami vyhnány do lesa rodiči, kteří si je nemohou dovolit dál živit, v lese narazí na zámek, kde přenocují a jehož majitele právě společně odkráglují sekerkou a pečící troubou. V mé verzi se ale jedná o obry, možná i lidožravé, takže se dá předpokládat, že to provedly i částečně v sebeobraně, ale kdo ví?
Proč dělat služky u obra a jeho ženy, když můžou získat bohatou nemovitost v klidném lese a jako bonus Popelka objeví i kouzelný sklep nacpaný poklady. ;-)

31.12.2016


Ukradnutá kniha

Kdysi jsem byla v pokušení nevrátit do knihovny jednu knihu, o které jsem věděla, že je vyprodaná a mám téměř nulovou šanci ji sehnat. Nakonec jsem zdárně překonala pokušení a knihu vrátila.
A co se nestalo. Druhého dne po vrácení knihy jsem šla po ulici a na místě, kde obyčejně nic nebylo, se objevil malý stánek s knihami a jeho prodejce měl na pultě přesně to, s čím jsem se předchozího dne s tak těžkým srdcem loučila.
Knížku jsem okamžitě koupila i s dalšími dvěma díly, v naprosto perfektním stavu a do dneška ji spokojeně opatruji v knihovně.
Zní to téměř jako nějaký pohádkový příběh, ale díky tomuhle zážitku jsem už nikdy neměla cukání si něco, co mi nepatřilo, ponechat.
Já na oplátku ztratila jen jeden mimořádně neobvyklý kapesní slovníček, který jsem nepříliš proztřetelně zapůjčila a už se mi nevrátil.

30.12.2016


Miroslav Žamboch

Povídka "Konec vlka samotáře" není poslední. Ještě existuje minimálně "Cesta domů", která myslím vyšla v nějaké antologii (už si nepamatuji název) a dějově patří ještě několik let za "Konec vlka samotáře".
Pokud vás zajímá přesnější řazení série, než je tady, tak zkuste server Legie.info nebo fanouškovský web MZ-fans.cz. (odkaz přímo na knihy a povídky z koniášova světa: http://mz-fans.cz/bibliografie.php?podle=poradi&deleni=cyklu_poradi&cyklus=WHERE%20cyklus=%27konias%27&stranka=0)

08.12.2016


Pár nápadů na vylepšení webu

Siena:
Přesně tak, byla to vlastně beletrie. Za zrušení dělení podle národnosti autorů a sloučení pod beletrii jsem orodovala v několika diskuzích, které se toho týkaly. Ale navrhovala jsem ponechat členění na další podžánry a zahrnout pod beletrii i fantasy a sci-fi, ne je vyčleňovat jako zvláštní kategorii. Proč taky?
Národnostní rozdělení jsem navrhovala přesunout pod štítky nebo do zvláštní kolonky.

Dan nakonec žánry upravil, ale je mi líto, že zrušil možnost detailnějšího rozčlenění žánrů. Hodilo by se to jak u beletrie, tak i u odborné literatury.

11.11.2016


Vyhledávání

NAJAS:
Dnes jsem se vrátila k této diskuzi a všimla jsem si, že jsi nepochopila můj předchozí příspěvek. Asi jsem to nenapsala dost jasně, tak podruhé.

V příspěvku píšu, že jsem zadávala přesný název tj. u zmiňované knihy to bylo: Stráž. A nic to nenašlo, což je průšvih.
Že je kniha od Lukjaněnka, to už byla jen poznámka pro upřesnění (stejnojmenných knih může být víc) a případné použití generování stejné situace pro tvůrce webu.

23.09.2016


Vyhledávání

Kdyby to bylo jen při zadání slova z názvu nebo části názvu, tak by to tak nevadilo.
Ale v případě, že zadám přesný název (dnešní příklad: Stráž od Lukjaněnka) a dostanu všechno jiné jen ne hledanou knihu, tak je to docela problém.
Přece přesná shoda by měla mít prioritu a vyjet hned na začátku a ne aby se v seznamu výsledků vůbec neobjevila!

08.09.2016


Andrzej Sapkowski

Zkuste Koniášovky od Miroslava Žambocha. Nejlepší je začít povídkovou Muž na stezce, plynule přejít na novelu Na ostřích čepelí (ta je top) a dorazit to Vlkem samotářem. To je můj oblíbenec.
Nebo v podobném stylu je i autorův další román Drsný spasitel.
Oba hrdinové mají své chvilky a zajimavé myšlenky či výroky a zároveň se člověk nikdy nenudí.

08.09.2016


Pár nápadů na vylepšení webu

Když už jsem to dočetla až sem, tak přidám i vlastní názor a pár konstruktivních návrhů.

Hlavní problém je subjektivním vnímání, co je komentář a co patří už do diskuze a problémy s "neviditelností" na záložce diskuze u knihy. A s pravidly na mě nechoďte. Slepá poslušnost jakýchkoli pravidel vede jen do pekel! Je potřeba být trochu flexibilní. Zvlášť na literárním webu.

Problémy s obsahem komentáře dělá několik skupin:

1. citáty v komentářích
Podle mého názoru by vůbec samostatné citáty v komentáři být neměly.
Pokud je čtenář nějak neokomentuje a nevysvětlí, proč zrovna tenhle citát, co se mu na něm líbí - nelíbí, zda předvádí práci překladatele, styl autora, tak bych takového sirotka vyřazovala a přesouvala do citátů.
Jako alternativa proto, aby takový citát nezapadl, by Dan mohl vložit do komentářů speciální značku, do které by se vložil odkaz na přesně ten citát v seznamu citátů dané knihy, o který jde. Tím by se vyřešil problém, jak ten citát v komentářích zmínit a zároveň nevypisovat!
Navíc by to mohlo pomoci i nárůstu počtu citátů. Nevýhodou by ale bylo o něco složitější zadávání.

2. spoilery v komentářích
Tohle by šlo vyřešit snadno. Místo přesouvání do diskuze nebo mazání, umožnit uživatelům ve výchozím stavu skrýt text spoileru a odkrývat pouze na požádání - buď po kliknutí na odkaz nebo třeba tlačítkem nad komentářem.
Zadávání by mohlo probíhat pomocí formátovacích značek např. takto [spoiler]Tady je text spoileru[/spoiler]

3. reakce na jiné komentáře
Potřeba občas rozporovat komentář od jiného uživatele je asi pochopitelná a v případě vysloveně chybných tvrzení nebo špatně pochopeného či zapamatovaného se ani nejedná o subjektivní dojem. Myslím, že přesunutí reakce na takový komentář do diskuze je špatně. A moderátoři, kteří dotyčnou knihu nečetli, z logiky věci těžko vyhodnotí, kdo má pravdu.

Mimo tuhle speciální situaci také považuji za legitimní jako součást svého hodnocení použít obsah jiného komentáře a buď s ním souhlasit a rozvinout ho, nebo naopak argumentovat, proč s ním nesouhlasím. Pokud se z toho nerozvine sáhodlouhá debata, asi bych to nechala být a nepřesouvala.

Navíc doteď při přesunutí reakce na jiný komentář do diskuze, nešlo zjistit, na co takový příspěvek reagoval a vznikají zmatky, které jsou horší, než kdyby to bylo ponecháno, jak to bylo.
Pokud se tedy bude nadále přesouvat (dle mého POUZE TYTO TYPY komentářů bych nepřesouvala), tak i s originálním komentářem na který se reaguje a JEŠTĚ NAVÍC bych u kopie tohoto originálního komentáře ve výpisu komentářů buď barevně zvýraznila nebo zobrazila ikonu, která by naznačila, že v diskuzi u knihy jsou k tomuto komentáři další příspěvky či debata.
Toto zvýraznění doporučuju proto, že diskuze - z důvodu, že je často prázdná, je také často opomíjená a někteří si ani nevšimli, že existuje!

4. komentáře, které jsou opravdu legitimní diskuzí
Za takové považuji různé dotazy = otázky nebo výzvy do "publika". Tady asi není o čem mluvit. Jen bych asi neřešila dotazy typu: kde sehnat a kde stáhnout ... , které zavánějí pirátstvím. Buď rovnou mazat, nebo ať na takové dotazy odpovídají moderátoři a vkládají do odpovědí affiliate odkazy do knihkupectví. ;-)

5. jedno- až dvou-slovné "komentáře" bez hodnoty
Většinou typu: Hrůza. Děs. Odpad. Nádhera. Skvělý. Odychovka. a podobně.
Pokud nedám dohromady jednu rozvitou větu, tak bych měla zůstat u hvězdiček.
Tohle ať si Dan rozhodne sám, na to žádná univerzální rada není. Já bych to klidně mazala.

24.03.2016


Překlady knih / Překladatelé

reader.007
Tak princeznu Pocahontas v mužském rodě už jsem potkala také a nebyla to tahle kniha. Takže mě docela děsí představa, že se tahle chyba (či neznalost) šíří i dál.

16.03.2016


Překlady knih / Překladatelé

Většinou jsem k překladům dost tolerantní, ale poslední dobou mě hodně vadí některé jednoznačně odbyté knihy, ze kterých přímo trčí anglický slovosled a co hůř někdy i doslovný překlad, který v češtině nedává smysl.
Takové knihy mě opravdu mrzí, protože se mi zdá, že nakladatelství vůbec nezáleží na tom, co od překladatele přebírají. Trochu to zavání i neúctou ke čtenářům, jako by si mysleli, že mohou prodat cokoliv a nikdo se nad tím nepozastaví. Pak ať se ale nediví, že prodejnost není taková, jakou by si představovali.

O faktické chyby a další lahůdky taky není nouze. Jako perličku bych uvedla chybný překlad z jedné knihy pro ženy, který mě opravdu pobavil.
Hrdina pozval hrdinku na večeři a protože paní překladatelka neměla ponětí o tom, co je hřebenatka a nenamáhala se to překontrolovat, tak v jejím překladu se celá večeře skládala pouze z jedné jediné mušle. ;-)

16.03.2016


Funkce Mohlo by se Vám líbit

Ano, už tu existuje kolonka Podobné knihy. Jen často zobrazuje knihy, které moc podobné nejsou.
Nebo možná je "podobnost" příliš vágní pojem a bez vysvětlení, v čem je kniha podobná, moc velkou vypovídací hodnotu nemá.

24.02.2016


Pár nápadů na vylepšení webu

Bohužel s tím vyhledáváním je to pravda. Relevance je dost na pytel a vyhledávat podle žánru je dost obtížné, pokud ne rovnou nemožné.
Možná se tu někdo ozve, že to samozřejmě jde, ale s tím, jak jsou žánry uspořádané (struktura, nemožnost více žánrů u jedné knihy) a naprosto zbytečné rozdělení na českou, slovenskou a zahraniční literaturu (což do žánru vůbec nepatří), to všechno jen komplikuje.
Když chci například historickou literaturu nebo detektivky, tak musím hledat 3x! v zahraniční, slovenské a české literatuře. PROČ?
Kdyby autor všechny podžánry ve škatulkách (hlavně v kategoriích česká, slovenská a zahraniční literatura) vytáhl na první úroveń = žánry, tak by se dalo prohledat všechno a bez problémů. Navíc některé žánry by pak mohly mít ještě podrobnější dělení.
Regionálnost knih může být uložená v další vlastnosti nebo pomocí tagů. Stejně je to sporné. Např. němečtí autoři v Praze a podobné lahůdky.

14.01.2016


Filmy a TV seriály natočené podle knižní předlohy

Věc od Carpentera a Vetřelec rozhodně. Na tyhle filmová zpracování člověk jen tak nezapomene.
Taky Čelisti. Dodneška si pamatuju tu hudbu a občas jsem pobavená, když ji někdo v nějakém jiném filmu nebo reklamě zrecykluje pro zvýšení napětí. :-)

Hrbáč jako film knihu určitě nepředčil. Ani starší zpracování s J. Maraisem, ani ty novější pokusy.
Filmy o Vinnetouovi a spol. nemají na knihy ani náhodou. Pokud tedy čtenář vnímá víc, než jen akci.

17.12.2015


Bazar na Databázi knih

Koka má s poštovným pravdu. Bohužel někteří kupující ustrnuli v historických cenách nebo jsou přesvědčení, že donutí prodejce, aby cenu přepravy uhradil ze svého.

Česká pošta teď prodej po internetu, a nejen u knih, dost brzdí svým zdražováním. Dokonce už začínají být zajímaví i alternativní dopravci.
Já teď začínám nabízet i přepravu pomocí Uloženky. Kupodivu jsou docela výhodní (oproti Poště), zvlášť při těžších zásilkách a dobírce. Jen málokdo tuší, že je může využít i soukromá osoba. Já to taky nevěděla, ale zeptala jsem se.
Holt s drzostí nejdál dojdeš a líná huba, holé neštěstí, že? ;-)

25.11.2015


Morbidní literatura. Jaká je vaše nejoblíbenější? (př: kytice, E.A.Poe...)

Zula98
Přečti si pohádky. Třeba asijské, skandinávské nebo i staré české nekorigované verze (před Erbenem, Němcovou), pokud je seženeš. To jsou slušné horory. ;-)

Docela dobré jsou také povídky od Daphne du Maurier. Třeba sbírka Ptáci a jiné povídky. Pro mě to bylo působivější než Poe.

14.11.2015


Komentáře vs. Diskuze

Citace jako součást komentáře? Proč ne, ale určitě by to neměl být dlouhý citát (tak 1-2 věty ideálně) a také by měl být pouze součástí komentáře, ne jeho jediným obsahem a jeho účelem by mělo být posloužit jako dokreslení obsahu nebo stylu knihy.

14.11.2015


Pár nápadů na vylepšení webu

Souhlasila bych s mazáním profilů, ale pouze těch prázdných nebo skoro prázdných, které jsou delší dobu neaktivní. Pokud se k nim uživatel nevrátí ani po 2 letech (to mi připadá dost dlouho) a obsah je nevalný - podezřelé shazování pár knih nebo provokace v diskuzích, tak nikdo o moc nepřijde.

12.11.2015