Niraj Niraj diskuze

☰ menu

9. kniha, odehrávající se na ostrově

Stieg Larsson - Muži, kteří nenávidí ženy Velká část příběhu se odehrává na ostrově

08.02.2017


Kniha přečtená za jediný den

Já osobně to beru jako 24 hod. Takže když začnu v poledne jednoho dne, tak musím dočíst do oběda dne následujícího. Pravidla nejsou nijak přesně vysvětlená (i u jiných je možné více výkladů). A stejně jde hlavně o to, abychom hodně četli a četli rozmanité tituly.
Takže si to urči jak chceš a to splň.

10.01.2016


Kniha přečtená za jediný den

Jak píše kolegyně eleryn výše, dá se přečíst ledacos. Já si to splnil hned teď, na začátku roku, kdy mám ještě dovolenou, ale děti už jsou ve škole/školce a tak s manželkou máme celé dopoledne a pak večer a kus noci klidně i jen a jen na čtení. Slousknul jsem tento týden (resp. od 1/1) už 3 knihy a teď čtu čtvrtou. Nicméně v neděli mi to končí - ale to ještě jednu dám :-) Jo a za knihu přečtenou za jeden den jsem si zvolil Promlčení od J. Březiny (248str.) - pro mě dost poutavé - ale vešel bych se tam určitě s každou knihou z tohoto týdne.
Doporučuji Martina Goffu, nebo Miloše Urbana.

08.01.2016


Co všechno používáte jako záložku?

Jo, to se mi něco podobného stalo před pár lety. Lísteček od zubaře s plánem asi 3-4 návštěv po sobě jdoucích kvůli otiskům a následné korunce. Knížka byla z knihovny a já ji vrátil i s ním. Termín jsem si ale pamatoval, byl jsem přesvědčený, že ho vím přesně, tak jsem si to u zubaře už ani neověřoval. Když jsem tam v inkriminovaný den dorazil, tak mně strašně vynadali, že jsem nepřišel na první schůzku, ale až dnes - na tu druhou. A že tam tenkrát na mě čekali, vše připravené a já nikde. Nakonec jsme se hrozně pohádali a já změnil dentistu :-)

20.10.2015


Co všechno používáte jako záložku?

Jasně že jsem si dělal srandu :-) A taky to byla trošku reakce na až opačně přecitlivělý příspěvek (též třeba nemyšlený vážně), kde tu kolegyně popisuje, jakou používá jen a pouze papírový kapesníček, protože čímkoliv jiným se může kniha poškodit :-)

29.09.2015


Co všechno používáte jako záložku?

Zajímavou "záložkou" je přečtenou stránku vytrhnout. Taková záložka se totiž nikde neztratí a chci-li pokračovat ve čtení, tak nemusím překlápět celou tu část před záložkou. Jen otevřu desky a jsem na aktuální stránce. A taky kniha je lehčí a lehčí při nošení na cestách .... :-)

29.09.2015


Taky nosíte knihy, případně čtečky, všude s sebou?

Jak jsem už psal jinde, tak já mám knížku vždy s sebou, ať jedu kam jedu. Od té doby mi už nevadí tolik různá zpoždění doprav, čekání na někoho, ...vždy to využiju k četbě. Nyní čtu hlavně z čtečky, takže tam nehrozí, že bych dočetl knihu a neměl v záloze další. Je to určitá výhoda.

11.07.2014


Co všechno používáte jako záložku?

Miluju knížky, kde jsou už její součástí ty vlepené stužkové záložky. To je v mých očích paní Kniha. Ale jinak používám cokoliv se namane, nemám žádnou svoji speciální záložku. Kolikrát je to i účtenka od té knihy, nebo účtšnka z Potravin :-)
Ve čtečce je to jednodušší, klepnu a je tam záložka :-)

11.07.2014


Jak číst knihy?

Tak asi jako většina tady, nejvíc čtu v posteli před spaním, nebo na gauči večer, než si jdu vůbec lehnout do postele. Ale běžně i jinde: na záchodě :-) , v houpacím křesle, při čekání kdekoliv na cokoliv, ....
Naučil jsem se mít knížku či čtečku kdykoliv v batohu vždy s sebou, takže pak při každé vhodné chvíli můžu číst. Nevadí mi tak už tolik zpoždění vlaků či autobusů, čekání před schůzkou, doprava kamkoliv, ... protože vždycky ten jalový čas můžu využít četbou.

11.07.2014


Jak přicházíte ke knihám? Kupujete je, půjčujete v knihovně, nebo...?

Já měl dříve pravidlo (za svobodna a bydlíc u rodičů), že jsem si z každé výplaty udělal radost a koupil si 1 - 2 knížky. Ne všechny jsem ale nakonec přečetl, k některým jsem se ani nedostal, jiné odložil jako nezajímavé,... Každopádně mi to pěkně zaplnilo knihovnu doma. Do veřejné knihovny jsem v té době moc nechodil.
Poté, co mám rodinu s manželkou "též knihomolkou" a svoje knižní bohatství jsme dali dohromady, tak knížky nemáme už skoro kde mít. A teď začínají číst už i děti.
Takže jsme hodně začali využívat knihovny a jen u knih, které osloví natolik, že je někdo z nás zatouží mít doma, tak si koupíme. S nástupem e-booků jsme si pořídili čtečky, tam se toho vejde spousta a přešli jsme spíše na čtení e-booků. Se stejným pravidlem: osloví-li nás kniha natolik, že ji zatoužíme mít v papírové podobě doma, koupíme si ji.

11.07.2014


Přečtete každou knihu až do konce? Kterou jste nedočetli?

Já už na začátku pečlivě zvažuju, co budu a nebudu číst. Takže díky tomu většinou začnu číst jen ty knížky, kde je předpoklad, že se mi budou líbit a tudíž je dočtu. Ale když mě přeci jen knížka po určitém počtu stránek vůbec nechytne, ještě ve 1/4 knihy se nic neděje, nebo mi leží už třetí den u postele a nechce se mi pokračovat ve čtení, tak s ní končím.

Dříve jsem to měl jinak, měl jsem až obscesi číst v knížce vše (texty na přebalech, předmluvy, tiráže, epilogy, doslovy, ...) a vše hlavně popořádku, nepřeskakovat, dočítat vše. Spíše ale než radost mě to trápilo. Ale nedokázal jsem si pomoct.

Postupem času jsem si však uvědomil, že nejsme na světě tak dlouho, abychom si mohli dovolit ztrácet čas věcmi, které skutečně dělat nechceme, např. čtením nudných knih :-)

Naštěstí díky prvotní selekci je to opravdu naprosté minimum, kde se netrefím a nedočtu.

11.07.2014


Přečtené knihy, hodnocení, odkazy...

Díky za tip, šlo by to tak dělat. V případě zadání od/do 00.00.2007 se u knihy objeví údaj "00. 2007" což považuji za OK. Takže díky, budu to dělat takhle.
Jinak, když datum nevyplním, jen dám do přečtených, tak jak to dělaš ty, tak se tam objeví údaj " ? - květen 2013 ", což se mi nelíbí, když jsem četl knihu třeba v r. 2005

10.05.2013


"Vám doporučené knihy"

Já bych uvítal taky něco v tomto stylu. Přemýšlel jsem nad "algoritmem", kdy by systém porovnával čtenáře na základě počtu shodně přečtěných knih a u nejlepších shod by mi nabídl i ostatní knihy takto spřízněného čtenáře (nebo i více čtenářů - tam by šlo o percentuelní nastavení toho, co už by bylo bráno jako vysoká shoda). U těchto knih by byla jistá pravděpodobnost, že mě také osloví. Samozřejmě by to celé mohlo být zcela anonymní, tzn. bez uvedení jména konkrétního spřízněného čtenáře.

09.05.2013


Přečtené knihy, hodnocení, odkazy...

Trošku si nevím rady s daty přečtených knih, když jsem knihu přečetl třeba před 5-ti lety. Vím sice rok, ale abych ručně zadával od .... do .... = konkrétní dny a měsíc, to opravdu není možné a údaj to bude zcela smyšlený. Asi bych uvítal u knih, které přídávám a byly přečteny před x-lety, abych mohl zadat pouze rok. Bylo by možné tohle nějak ošetřit? Děkuji.

09.05.2013