Junjun Junjun diskuze

☰ menu

Obecně o Čtenářské výzvě 2018

Děkuji moc:-)

28.12.2017


Obecně o Čtenářské výzvě 2018

Prosím, kde najdu čtenářskou výzvu 2018? Kromě tady v diskuzi...

26.12.2017


Přeceňovaní autoři

Já se trošku vrátím zpátky k tématu. Přiznávám, že je možná nefér to ode mě hodnotit, když jsem přečetla od autora jen jednu knížku, ale když mě prostě nebavil, tak logicky další nevyhledávám. Za mě je to tedy Jo Nesbo. Velká reklama, ale zážitek nic moc.

12.02.2016


Obecně o Čtenářské výzvě 2016

Tak jsem zvedava jestli vyzvu zvlsdnu. Ctu rada, ale mam i spoustu jinych zajmu, tak nevim jestli 20 knih zmaknu:-) Co se tyce diskuze jestli cist knihy dle zadani, tak proc ne, myslim, ze jde o to hledat a najit si vzdy to, co vas zaujme a bude zajimat. Tesim se na to:-)

06.01.2016


Proč někteří lidé nečtou? A jak je k četbě přivést?

Můj přítel nečte. A je normální. Nečte knihy, ale miluje dokumentární filmy. Jednou jsem se ho zeptala, proč nečte, nebo jak vnímal knihy, když se číst pokoušel - jestli prostě vnímání slov, nebo jestli si začal příběh a postavy představovat - tzv. kino v hlavě. Řekl, že jako text a že ho to prostě nebavilo. Možná je to o tom, že lidé kteří nečtou mají možná menší fantazii nebo spíš obrazotvornost, ale to neznamená, že jsou blbí, jsou lepší třeba v něčem jiném...

30.09.2014


Co nebo kdo vás přivedl ke čtení?

Maminka. Zakazovala mi televizi, tak co jineho delat? Nepamatuji si, kterou knizku jsem precetla jako prvni, mozna Ferduv slabikar. Na tom jsem se asi cist naucila, jeste pred tim, nez jsem sla do skoly.
Jinak spousta lidi mozna necte, protoze na to nema vytrenovanou fantazii. Ptala jsem se jednou pritele (necte), jak vnima cteny text, jestli proste jako text nebo si predstavuje to, o cem se pise. Tak prej jako text. V tom pripade se nedivim, ja kdyz ctu (cokoliv, krome snad navodu) tak se mi v hlave rozjizdi film. Vsechno si predstavuju.

22.08.2013


Joanne Kathleen Rowling

Harryho Pottera jsem precetla celeho a moc se mi to libilo. Zejmena me dostavalo, jak se spojovaly souvislosti a pribeh, kdy neco vyslo najevo az treba ve ctvrtem dile, ale krasne to do sebe zapadalo. Fakt to musela mit promysleny, ne ze lepila jeden dil za druhym. Tahle serie ma misto v me knihovne a urcite se k ni jeste budu vracet.

18.06.2013


Knihy v angličtině

Doporucuju stranky: www.newsinlevels.com

21.03.2013


Karel vs Miloš

Pro Moserova: naprosto souhlasim.

Nicmene politika nas ovlivnuje, jen je problem, ze o ni tak malo vime a ze se o ni malo zajimame. Ja se proto o prezidentskych volbach a nasledne tady v diskuzi dost bavila zejmena nad tim, jak lidi resej volbu prezidenta daleko vic nez volby parlamentni, coz mi prijde dost usmevny. Ne nadarmo je jednim z nejprodavanejsich platku Blesk a kdyz vidim zpravy na nejsledovanejsi komercni stanici u nas, tak premyslim, jestli to fakt mysli vazne...
Pro me je prima volba prezidenta naprosto zbytecna zalezitost, ktera akorat stala zase spoustu penez. A jednou si svoje zastupce volime do parlamentu, tak ten by mohl zvladnout zvolit i prezidenta.

Prave proto se rovnez priklanim k tomu, ze incident s podprdou Geri je daleko podstatnejsi a hlavne jak to dopadlo s neuronem Ottou?:)))))

05.03.2013


Kniha roku na Databázi knih

Pro doktorking: Ok, v tom pripade odvolavam, co jsem odvolal(a) a slibuji co jsem slibil:-)

05.02.2013


Kniha roku na Databázi knih

Doktorking:
Podle vaseho nicku a propagovani S. Kinga me tak napadlo mrknout do vasich prectenych knizek (jako jestli ctete i neco jineho, sorry) a prekvapilo me, ze tam POS hodnotite jako odpad? Vy jste to fakt cetl? Protoze jestli ne, tak si to dost odporuje vasemu predchozimu prohlaseni:

cituji:
doufám že tu NEJSOU KONZUMNÍ OVCE KTERÝ OPRAVDU HLASUJÍ JEN DÍKY MEDIALIZOVANOSTI,ANÍŽ BY NA DÍLO MĚLI VLASTNÍ NÁZOR

....vase hodnoceni je pak ale hodnocenim presne takove konzumni ovce ovlivnene masazi medii

Berte to tak, kazdy zbozi ma svyho kupce a tady se jich proste naslo nejak vic. Nemusite jim ale kvuli tomu pomalu trhat prukazku do knihovny...

05.02.2013


Kniha roku na Databázi knih

A mozna se holky nactilety spikly a rekly si, jen at se pak intelektualove hadaj:-)

04.02.2013


Kniha roku na Databázi knih

Mozna by stalo za to, ze by se mohlo hlasovat jen o knihach, ktere ma clovek v prectenych.. A mozna by se mohlo hlasovat trosku pozdejc nez hned v lednu - z policky na me shlizi Murakami, 1Q84, kterej vysel ke konci roku a je tak treba v nevyhode oproti Padesatce.

Ale jak tak nad tim premejslim, vsichni ti, co tu jsou proti (vcetne me) Padesati odstinum sedi, nevypadaj, ze by tuhle knizku cetli, ale treba je to fakt dobry:))))))))

(nekamenovat prosim:)))))) )

04.02.2013


Kniha roku na Databázi knih

Bohuzel jsem taky loni neprecetla zadnou knizku co vysla a tak i me volba minula. Nicmene i kdybych cetla treba jen jednu jedinou a nebyla o ni nejak presvedcena, nebudu pro ni hlasovat jako pro knihu roku. Nechapu, jak muze tedy nekdo hlasovat jen na zaklade reklamy.

03.02.2013


Nový profil

Ja teda tvorbe webu vubec nerozumim, asi tak jako vinu - je pro me bud dobry nebo mi nechutna (Moravakum jasna zprava, jsem z Prahy:-).

Na CBDB a DK jsem narazila, kdyz jsem hledala nejaky stranky o knizkach, kde si budu moci precist komentare ctenaru (zadna odborna hodnoceni), budu si moc nekam ukladat co jsem precetla, co chci precist a tak dale. Tehdy jsem si vybrala DK, prisla mi pratelstejsi.

Nepatrim mezi takove uzivatele, co presne vi, kde tu je jaka vychytavka. Nicmene ze zvedavosti, jak je tu CBDB nekolikrat zminovana, tak jsem si tam zalozila profil, abych to prozkoumala (fakt se dneska asi nejak nudim). Zjisteni? Prijde mi to dost podobny, krome vzhledu si dovolim rici, ze temer stejny (poznamka pro dalsi - fakt mi nemusite vysvetlovat rozdily, ma volba je jasna:-) ). Me tedy vice sedi DK je mi tak nejak sympatictejsi, sedi-li vsak nekomu vice CBDK, nebo co to je za zkratku, tak ma jiste moznost volby.

Nelibi se mi diskuteri, co svymi komentari utoci a urazi ostatni, byt by meli pravdu sebevic, protoze tady hledam diskuzi fakt na jine urovni, nez jsou jinde na webu (nemyslim intelektualni, jen proste slusnou). Hledam tady klid, jaky nachazim u knizek a nechci se nas...t v diskuzich.

Nicmene tento prostor je urcen k vyjadreni, doufam, svobodneho nazoru a trochu se to tu zmenilo v pranyrovani nekterych z nich. Take si myslim (i kdyz myslet, znamena hovno vedet), ze treba uzivatel Radost a Garik spatne pochopili uzivatele Ex libris. Z jeho prispevku jsem nevyrozumela, ze by chtel nejakym zasadnim zpusobem prekopavat vzhled techto stranek a ze by je nejak zasadne kritizoval, jen dal pripominky k webdesignu, kteremu asi rozumi. Ne kazda zmena znamena prece zhorseni podminek, ruku na srdce, casto je to jen o zvyku. Jinak by na to zdejsi admini mohli hodit bobana, v klidu si cist a mit nohy na stole a stranky DK by byly jak na zacatku (coz teda nevim kdy bylo a jak vypadaly, ale predpokladam, ze diky jejich aktivite doslo k velkemu pokroku).

Pravda je, ze je velkym umenim, nechat si poradit, ci vyslechnout jiny nazor v oblasti, o ktere si myslim, ze jsem profik, od nekoho jineho. Druha pravda je, ze tento nazor ma byt vyrcen slusne.

Stejne to zavisi na Danielsonovi, popr. dalsich zdejsich adminech, jako pripominky si vezmou k srdci a jake ne. A je to tak dobre, protoze kdyby tu do toho mohl hrabat kazdej, to by to tu vypadalo:)

02.02.2013


Čtete knihy i s přebalem?

Sundavam, protoze stejne jako Mako 123123 mi pak vadi pri manipulaci s knizkou. Vetsinou ale pak knihu peclive prebalim do nahradniho papiroveho obalu, protoze jak ji vsude taham s sebou, tak aby desky nebyly odreny nebo otlapkany:)

02.02.2013


Vášniví čtenáři vs. gramatické chyby?

Zpatky od hadek k tematu. Ja si myslim, ze Hella svuj dotaz myslela tak, ze je ji divne, ze lidi, kteri zjevne radi ctou, dokazou nasekat celkem brutalni gramaticke chyby. Me je to divne taky, protoze ja jsem se ceskou gramatiku naucila jako dite prave ctenim, ucit se vyjmenovana slova mi pak prislo na palici. Chapu ale, ze nekomu cestina takhle do hlavy neleze a funguje mu jina hemisfera. Ja jsem zase zaostala v matematice / skoncila jsem u zlomku a odmocniny mi daj pekne zabrat -nastesti to nepotrebuju. Takze kdyz potkam nejakou hezkou hrubku, spis me to pobavi.

Co se tyce krasy jazyka - pro vetsinu z nas je cestina krasna take proto, ze je to jediny jazyk, kteremu dokonale rozumime ve vsech podobach - spisovnemu, vulgarnimu, v nareci, ve zkratkach atd a dokazeme tak vyjadrit jednu na vec na deset zpusobu. To ale neubira na krase jazykum dalsim, a to bez ohledu na obtiznost gramatiky. .
Mam rada cestinu a nechci, aby byla nahrazena anglictinou. Jazyk je totiz jednim ze zakladnich znaku naroda. Kdyby ale dnesni cestinu slyseli obrozenci, asi by se osypali:-)

02.02.2013


Nový profil

Koukam jak se tu diskuze pekne zvrtla pomalu na uroven komentaru k clankum na Seznamu. Takze prispeji take svou troskou:

Kloubouk dolu moderatorum, tj. hlavne Danielsonovi, ze si touto cestou nechava kecat do vzhledu webu. Je to sice slechetne, ale co clovek to nazor a nikdy se nezavdecis vsem. Je tak treba pocitat vzdy s kritikou, kladnou ci zapornou a elegantne na ni reagovat.
Me osobne se web databaze knih libi - vzhledove i obsahem. Nesouhlasim s tim, ze je neosobni, naopak kdyby byl ve stylu Mozartovy kavarny - byt jen stylem pisma, pusobil by kycovite a kdovi, jak by to bylo s prehlednosti.

A ted k hlavnimu kamenu urazu zdejsi diskuze - logo. Zde musim souhlasit s Lomaxem - neni to zadna parada. Diky tomu, ze jsem studovala umelecky zamerenou skolu, povazuji se (mozna drze, vim, ze skola nic neznamena, znam napriklad spoustu vysokoskolaku, ktery by meli diplom odevzdat spolecne s obcankou) za cloveka s malinko umeleckym citenim (ja vim spousta z vas si rika 'a jeje, dalsi inteligent'). Presne jako Lomaxovi mi na logu trochu vadi 5 druhu pisma - je mi jedno jestli je to stejny typ, jen jednou tucne, pak kurzivou a nakonec velikos 14, proste je to trosku nesourode. Chvalim ale velke D jinak propracovane, jak uz tu bylo receno, jako uvodni pismeno zacatku kapitol, to je urcite dobry napad (vubec mi take nevadi, ze je pouze toto D uzivano napr. na facebooku, je pro me jasnou identifikaci). Jak jsem ale psala, je to ciste muj nazor, ja budu klidne spat i kdyz bude takto logo vypadat dalsich deset let. Jen mi malinko prijde, ze spousta uzivatelu se tady obula do Lomaxe jen proto, ze si vubec dovolil kritizovat (ne zrovna opatrne, ale nekdo uz je takovej, proste nechodi kolem horke kase) moderatory, kteri toho pro nas prece tolik udelali (nerikam, ze ne, ale to jeste neznamena, ze musim souhlasit se vsim co reknou / napisou). Jen si opravdu myslim, ze trocha sebekritiky a zamysleni se nad nazorem druheho, kdyz uz mam otevrenou diskuzi ke vzhledu webu, je na miste. Mozna soutez o logo neni spatnej napad.....(treba s podminkou, ze soucasti nazvu je .cz)

A to ze se web meni je na miste, doba je rychla a i databaze knih musi drzet krok - jinak by za cas jeji uzivatele vypadali jak dedecek na grafickem navrhu od Lomaxe, coz by asi byla skoda. Ja osobne jsem trochu alergicka na to, ze co bylo stary bylo lepsi - to bychom jeste tesali do hlinenejch tabulek, nebo datlovali do psacich stroju. Libi se mi, ze se tady setkavaj ctenari ruznych vekovych kategorii a rada si prectu komentare starsich, sectelejsich ctenaru, ale DK musi byt zajimava pro vsechny.

Jinak diky hezkemu HTO za komentare, ktere me dostaly:)

02.02.2013


Půjčujete rádi svoje knížky?

Tady plati stare zname a uz tady recene: Chces-li o neco prijit, tak to pujc.

U pujcovani knizek jsem v rozpacich. Na jednu stranu, kdyz prectu skvelou knizku, mam potrebu se s ni podelit, aby i lidi me blizci si to uzili a pak jsme o tom mohli debatit. To ji pak pomalu sama nekomu cpu:) Na druhou stranu, ze bych vyslovene knizky pujcovala rada kdekomu to take ne. Kdyz vim, ze je nekdo poradnej, tak zadnej problem, bezny opotrebeni neresim. O kom, ale vim, ze hrozi ujma knizky (nebezpeci v podobe rozjivenejch ratolesti, vecne neco rozlityho, pocmaranyho), tak pujcim s nejvetsim sebezaprenim. A jak uz jsem taky psala v jiny casti diskuze, nepujcuju zachodovym ctenarum.

09.04.2012


Knihy a hygiena: špína, roztoči, salátové kousky aj.

Zpátky k tématu o hygieně půjčování knížek. Určitě jsou daleko špinavější věci, ale na druhou stranu musím uznat, že nerada půjčuju knihy lidem, o kterých vím, že čtou výhradně na záchodě (což fakt nechápu). To pak neumytejma rukama na ní hrábnou určitě a kam jí položí, když dokonaj potřebu a potřebujou mít volný ruce na jinou činnost? Na zem? Fuj.

21.02.2012