Junjun Junjun komentáře u knih

☰ menu

Vina Vina Věra Kadlecová

Vinu jsem četla dříve než Panenku a tak mi místy možná chyběly některé souvislosti, ale neřekla bych, že nějak zásadně. Velmi zajímavý román o nepochopení, závisti a chybějící lásce. Jsem zvědavá, co mi doplní Panenka a jaký názor budu mít poté na Ester. Zatím jediné, co se mi zdá, že ona má být prostě záporák za každou cenu, což se mi trošku nelíbí, protože já to tak jednoznačně nevidím. Každopádně velmi chytlavé čtení.

08.05.2023 5 z 5


Deníček moderního páru aneb Ženy jsou z Venuše a muži jsou debil Deníček moderního páru aneb Ženy jsou z Venuše a muži jsou debil Dominik Landsman

Dostala jsem od kamarádky jako odpočinkovou četbu do nemocnice. Místy jsem se i zasmála, takže účel knížka splnila, byly tam některé opravdu vtipné pasáže. Na druhou stranu snaha udělat fórek v každé větě většinou nefunguje. Cca od půlky knihy mě moc nebavily části "ženského pohledu" na věc, tam mi ten humor za každou cenu opravdu moc nebavil. Takže nikdo od toho nemůže čekat hodnotnou literaturu, nijak zvlášť nenadchne, ale taky neurazí.

30.04.2023 3 z 5


Žárlivost a jiné povídky Žárlivost a jiné povídky Jo Nesbø

Nesbo mezi mé oblíbené autory nepatří a po přečtení této knížky se to nezmění. Nebylo to vysloveně špatné, taková průměrná oddychovka, na kterou asi brzy zapomenu. Nejlepší povídky za mě Žárlivost a asi ještě víc se mi líbila Náušnice, protože ta mi přišla taková reálnější. A zbytek si už vybavuju velmi matně... Takže asi tak. Nenadchne, neurazí.

05.08.2022 3 z 5


Elizino tajemství Elizino tajemství Dominik W. Rettinger

(SPOILER) Knížky o holocaustu jsou vždycky drsné. Myslím, že jednotlivé pasáže byly popsány akorát, něco si člověk musel už "dovybarvit" sám, ale myslím, že to nebylo vůbec na škodu. Díky prolínání děje jen člověk tak nějak tušil, že to Eliza přežije. Jinak o komandu Puff jsem netušila a docela mě to překvapilo. Daleko více mě překvapilo, že k těmto ženám pak nebylo přistupováno jako k obětem, obzvláště když se přihlédne k hrůzám koncentračních táborů. Já tedy pro ně mám pochopení, i když ve finále možná tato volba pro ně ještě byla horší, protože tak přišly možná o poslední zbytky důstojnosti. Ale zase větší šance na přežití. Blbá volba, jako asi všechny tam.

26.06.2022 5 z 5


Pomněnkové matky Pomněnkové matky Lenka Chalupová

Na čtení nebylo moc času a tak jsem se v počátku v postavách ztrácela. Velmi smutné téma, zajímavé bylo rozplétání osudu a vlastně nejsmutnější na tom bylo jeho opakování. Konec mě překvapil, doufala jsem k alespoň v nějaký happy end, protože k němu bylo už tak blízko.

11.06.2022 4 z 5


Tmavé stěny Willardu Tmavé stěny Willardu Ellen Marie Wiseman

(SPOILER) Ač je knížka velmi čtivá, asi mi tam trochu rušila dějová linka s Izzy. U těchto částí mi bez ohledu na závažnost témat přišlo, že čtu nějaký holčičí román (obzvláště popisy úžasného vysportovaného těla Ethana) nebo Stopy hrůzy. Ten super šťastný a vlastně pak rychlý happy end, kdy člověk má pocit, že vlastně všechno dobře dopadlo, i když to není zdaleka pravda, mi taky úplně nesedl. Bohužel se autorka dost povrchně věnuje i tématu psychiatrické léčebny, kdy vlastně největší napětí bylo, když se pokoušeli utéct. Díky tomu ve mě knížka nezanechala takový dojem, jaký asi měla. Škoda, ale pamatovat si ji asi budu.

16.02.2022 3 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Mít větší přehled o politice Švédska a Jihoafrické republiky, určitě bych se bavila víc. Trochu mě irituje autorova snaha dát fór skoro do každé věty, nicméně Analfabetka mě i přesto bavila. Nombeko je prostě svojí inteligencí, přehledem a nápady jak řešit situace velmi sympatická.

09.02.2022 4 z 5


Klíč k minulosti Klíč k minulosti Tatiana de Rosnay

Velmi čtivé, zejména do části, kdy sledujeme napřímo cestu Sarah. Tolik jsem jí držela palce... Smysl pátrání Julie po Sarah mi pak trochu unikal, spíš mi to přišlo, že chce hlavně ukojit svojí zvědavost, což si Sarah po tom všem asi nezasloužila. Nakonec to svůj smysl mělo. No každopádně nikdy se nepřestanu divit, jak před tímhle mohla společnost vlastně celosvětově zavírat oči, jak mohli propadnout tak šílené propagandě proti židům.

07.01.2022 4 z 5


Hedvábník Hedvábník Robert Galbraith (p)

Asi mě to bavilo o trošku méně než Volání kukačky. Sice jsem se bez problémů orientovala v postavách, ale občas ty propletence a vztahy z minulosti dávaly zabrat, takže jsem vraha (jako vždy) neodhalila. Zároveň jsem dlouho měla pocit, že se vlastně nic neděje. Víc mě bavilo vysvětlení konce a složitosti vztahu Strika s Charlotte, možná proto, že v tom vidím určitou podobnost něčeho, co jsem sama prožila a taky jsem zvědavá, jak se to vyvine dál s Robin. Ale to už by byl zase jiný žánr. Každopádně na další díl se těším.

24.08.2021 4 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Knihu jsem dostala a vůbec jsem netušila o čem je. Ze začátku jsem moc nadšená nebyla, možná proto, že z médií se na nás hrne jedna špatná zpráva za druhou, a tak téma co by bylo kdyby a další černý scénář mě moc nenadchl. Ale po pár stránkách už jsem knížku odkládala jen velmi nerada. Pravda taky je, že jsem se nikdy nezamýšlela, jaké by to bylo žít v nesvobodě, i když v současné době nás stíhají také různá omezení. A vůbec se mi to nelíbí. Přemýšlela jsem, zda mi v knize něco chybělo, ale asi ne - nešlo asi primárně popisovat totalitní režim, ale jak moc může zasáhnout do rodiny a života, co všechno dokáže vzít. Vlastně všechno. To, že nebylo popsáno, co se vlastně stalo s Joskou a jak se dařilo Kubovi je vlastně taky náhled reality, ani Maja to nevěděla. Velmi zajímavá kniha.

11.07.2021 5 z 5


Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Mám trochu problém napsat komentář, který by si neprotiřečil. Knížku jsem v půlce čtení totiž odložila asi na 3 měsíce, zároveň když jsem jí četla tak mě bavila. Docela se mi líbilo, že jde o takovou normální detektivku s docela normálním motivem, kde není nová mrtvola co kapitolu a kde detektivové nesehrávají boj s časem. Prostě taková oddychovka, na kterou si člověk před spaním rád najde čas. A kupodivu si myslím, že si na rozdíl od jiných titulů tady budu pamatovat o co šlo. A Strike bych ráda potkala i v reálu, ten mi byl totiž sympatickej i když neměl nohu:-)))

01.02.2021 4 z 5


Piknik u cesty Piknik u cesty Arkadij Strugackij

Na knihu jsem prisla diky GC, kdy jsem si jedno pomyslne pasmo prosla. Zacinam byt fanouskem tohoto zanru. Kniha mela spad, byla napinava, Skoda, ze neco nebylo priblizeno, popsano vice a ten konec me teda trochu stve.

07.08.2020 4 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Moje první knížka od této autorky a pecka. Smutné příběhy 3 generací žen, z níž mě nejvíc zasáhl příběh Anežky. Protože píšu komentář už s velkým časovým odstupem, úplně si nevybavuji, jestli mi bylo Anežky líto nebo jestli mě trochu neštvala. Rozhodně stojí za přečtení a myslím, že se k ní ještě vrátím.

14.06.2020 5 z 5


Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

(SPOILER) Dlouho čekala tato knížečka v knihovně, než jsem po ní sáhla. Musím říci, že zfilmovaná verze (s DiCapriem) naprosto odpovídá předloze, což se málokdy vidí. Nicméně knížka mě zpočátku ne a ne vtáhnout do děje a to až do doby setkání Gatsbyho s Daisy, pak už jsem jí přečetla do konce. Co k ní říci, je to klasika, co si zaslouží své místo, krásný a tragický příběh. Běh času bohužel nebo díky bohu nelze zastavit a životy každého se dál odvíjí a nelze se vrátit do minulosti a zapomenout na přítomnost. Ani jedna z hlavních postav - Gatsby ani Daisy na mě nepůsobí nějak zvlášť pozitivně ani negativně. Gatsby, věrný lásce k Daisy, ji možná miluje až trochu fanaticky, je vlastně podvodníček od začátku, kdy ani k ní nebyl moc upřímný a dělá vše, aby ji získal zpět a Daisy, mladá, krásná žena, dá radši přednost jistotě a zázemí s nevěrným manželem, než lásce s mužem o němž najednou zjistí, že vlastně nic neví. Nejvíc líto mi tak bylo asi pana Wilsona, ten miloval svou ženu, která mu byla nevěrná a nakonec, aniž by mohl získat vysvětlení o ní tragicky přišel.

14.06.2020 4 z 5


Zemřít na jaře Zemřít na jaře Ralf Rothmann

Tak jako vždy po přečtení každé knížky popisující hrůzy a útrapy 2. sv. v. je mi smutno. V posledních křečích války nahánějí Němci na frontu všechny, kdo jen trochu můžou, ačkoliv všem je jasné, že válka už jen prohraná a ti náctiletí kluci to už asi \"nezachrání\". Místo, aby si v posledních měsících války spíš pomohli k přežití, ještě více zesilují kontrolní oddíly, které tvrdě trestají dezerci. Ve velkém se tak umíralo jak přímo na frontě, tak mimo ni, kdy se z přátel stali \\\"nepřátelé\\\". Inu vojna není kojná. Za mě nádherný příběh přátelství a válečné nesmyslnosti.
Překvapuje mě poměrně nízké celkové hodnocení knížky. Mě se příběh moc líbil, ale pravda je, že některé věty byly divně poskládané a musela jsem je přečíst třeba 2x abych pochopila, co se mi snaží autor říci. Proto také jedna hvězda dolu, i když to je vina spíše překladu.

02.02.2020 4 z 5


Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Tato kniha otevírá několik zásadních témat, ale vlastně se jich jen dotkne, nějak se v nich nešťourá a nechává tak prostor si utvořit vlastní myšlenky. Charlie je sice trochu přecitlivělý, ale zase to není úplně normální teenager. Moc se mi líbily upřímné projevy přátelství, které byly vlastně třeba úplně obyčejné, ale o to lepší. Pro mě je asi poselstvím této knihy to, že nikdo nevíme co si kdo prožil a proč se chová, jak se chová.

27.12.2019 4 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Jak hodnotit? Taková milá knížka o životě. Líbila se mi víc jak Prvok, Šampon, Tečka a Karel. Úplně jsem se teda smíchy za břicho nepopadala, ale prostě se mi to líbilo.

23.10.2019 4 z 5


Veselí Veselí Radka Třeštíková

Tohle jsem četla tak dlouho, až to není vůbec "veselý". Nějak se mi to četlo těžko, i když pár vtipných pasáží tam bylo. Prostě za mě nic moc.

24.08.2019 2 z 5


Playground Playground Lars Kepler

Velmi zajímavé téma, bavilo mě to, i když v nějakých věcech mi to přišlo mírně nedotažené.

24.08.2019 5 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Tak tohle mě dlouho míjelo, ale jak bavilo:-) Fakt jsem se u knížky už tak dlouho nezasmála, ale třeba je to tím, že mi to prostě sedlo:-)

10.12.2018 5 z 5