JulianaH. JulianaH. diskuze

☰ menu

Prosím o opravu

Super, díky. :)

05.04.2022


Prosím o opravu

Prosím o sloučení duplicitních pohádek H. Ch. Andersena:
https://www.databazeknih.cz/povidky-z-knihy/pohadky-54-pohadek-2514

- Pasáček vepřů / Sviňáček (2x) + Pastier svíň
- O malém Ťoku / Malý Ťok (tady jsem jednu verzi omylem přidala já, protože v názvu té původní byl překlep, takže mě systém neupozornil, že už u knihy vložená je)
+ „Pohádka života“ není z pera H. Ch. Andersena, nýbrž Gustava Pallase a jde o předmluvu

Edit: Teď také vidím, že se duplicitně vyskytují pohádky:
- Anděl / Anjel + Hoch s berličkami (to je jedna a táž)
- Iduščiny květiny + Květy malé Idy
- Biskup börglumský a jeho rodina / Borglumský biskup a jeho družina + Borglumský biskup a jeho družina
- Bouře štíty přenáší + Búrka štíty prenáša + Vítr štíty přenáší (čili je tu 3x)
- Cisárove nové šaty + Císařovy nové šaty + Císařovy nové šaty + Císařovy nové šaty (4x)
- Co dělá táta, to je vždycky správné / Co táta dělá, je vždy dobré / Čo otec robí, vždy je dobré + Co dělal, vždy dobře udělal + Co táta dělá, je vždy dobré / Co dělal, vždy dobře udělal (2x)
- Dětské povídání + Dětské řeči
- Děvčátko se sirkami + Děvčátko se sirkami / Děvčátko se zápalkami / Dievčatko so zápaľkami + Děvčátko se zápalkami
- Dítě v hrobečku + Dítě ve hrobečku / O dieťati v hrobe
- Dva přátelé / Společník na cestách + Dva přátelé / Společník na cestách
- Hloupý Honza + Hlúpy Jano + O hloupém Honzovi / O hlúpom Jankovi (3x)
- Holger Dán + Holger Dánský / Holger Dán / Holger Danske
- Hrdlo láhve + Hrdlo od láhve
- Je to naprosto jiné + Je to naprosto jisté + Je to zcela jisté (3x)
- Malenka + Malenka (2x)
- Mikula a Mikulka + Velký Klaus a malý Klaus
- Mrzké kačátko + Ošklivé káčátko / Škaredé mládě
- Nezbedný kluk + Nezpůsobný chlapec
- Poslední sen starého dubu + Posledný sen starého duba
- Příběh celého roku + Příběh roku
- Růže z Homérova hrobu / Růže z hrobu Homérova
- Slávik + Slavík / Slávik / Cisárov slávik
- Smrček / Smrek / Jedlička + Smrek
- Veterný mlyn + Větrný mlýn
- Vítr vypráví o Valdemaru Daaovi a jeho dcerách (3x)
- Závody ve skoku + Skokalíci

Některé z pohádek, které se tu vyskytují duplicitně, mají anotaci a komentáře, takže snad nezmizí?

05.04.2022


Databazeknih jako čtenářský deník

Peří: S Voltairem to bylo tak, že se mu (mylně) přisuzuje výrok: Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit vaše právo to říkat. Je to takové stručné vyjádření svobody slova a respektu k ní, tedy hodnoty, s níž mají někteří uživatelé bohužel obrovský problém.

05.06.2020


Databazeknih jako čtenářský deník

Tahle funkce by byla fajn. Já bych hlavně ocenila, kdyby se u komentáře volitelně zobrazovala i anotace, kde se většinou píše, o čem dotyčná kniha je - proto to logicky člověk nezmiňuje v komentáři.

16.05.2020


Čtete? A co čtete, když jsou knihovny zavřené?

Čtu zásoby, které se mi doma nakupily; jsou to desítky a desítky knih, takže hádám, že by vydržely klidně dalšího půl roku. Zároveň mám doma ještě tři knihy z universitní knihovny, u nichž se mi automaticky prodloužila výpůjčka. Přečetla jsem i dvě tátovy knihy, něco jsem si stáhla z internetu a k tomu poslouchám audioknihy. :) Hlavně se ale dostalo na ty, jejichž četbu jsem odkládala, protože ve veřejné knihovně vždycky bylo něco "lepšího" a lákavějšího než v té mojí.

15.04.2020


Knihy, které zanechají výraznou duševní stopu

Jean Giraudoux, Zuzanka a Tichý oceán.

03.04.2020


Diplomovky, dotazníky, průzkumy...

Totéž co Eldar.

04.03.2020


Afričtí autoři

Tsal: Proboha, klid, já jsem to nemyslela vážně! :D Spíš ironocky, protože když někdo z nějakého, jakkoli rozumného, důvodu "odsouvá' nebo "přehlíží" černochy, strhne se kolem toho mela. Jsem ráda, že tady někteří lidé ještě uvažují racionálně.

28.02.2020


Afričtí autoři

Doris Lessingová, Africké povídky? Podle mého osobního názoru jsou tedy příšerně napsané. Navíc autorka byla komunistka, až to bolí. Ale patří ke klasice, v Africe vyrůstala a psala především o černoších.

Mimochodem, není rasistické vylučovat bělošské autory z JAR? :) Nemělo by se tedy vlákno jmenovat spíš "Černošští autoři z Afriky"?

28.02.2020


Hodnocení komentářů

Já využívám řazení podle komentáře s nejvíce palci docela často. Občas se sice pozastavím nad tím, proč daný příspěvěk tolik palců dostal, ale většinou mám dojem, že se ostatním líbí zcela oprávněně. Všimla jsem si, že nejvíce palců získávají většinou komentáře hodně vyhraněné (pro knihu i proti ní), sentimentální/vzpomínkové nebo ty, které přinášejí nějaké informace či příběhy navíc, třeba o tom, jak kniha vznikla nebo co o ní napsala nějaká významná osobnost. A hodně palců sklízejí také příspěvky, které z knihy citují, což mně přijde užitečné. Za citace také dávám palec.

21.02.2020


Hodnocení komentářů

Lenka.Vílka: Dobře, díky za vysvětlení. :)

Hesonit: To je tentýž princip jako s palci nahoru. Teoreticky byste si mohla položit otázku, kdo by stál o to, aby jeho komentáře jiní lidé lajkovali, protože je to přece jeho názor a proč by mu mělo záležet, co si o něm myslí ostatní... Mně by záporné palce přišly užitečné ještě z jednoho důvodu. Občas dostávám hodně palců u komentářů, které jsou velice kontroverzní, a tak by mě zajímalo, jaký je poměr těch, kdo je četli, ale nesouhlasí, k těm, kdo je četli a souhlasí. A proč vyjadřovat svůj názor na názor někoho jiného? Třeba proto, že daný člověk nevyjádřil jen názor, ale uvedl chybný fakt o knize/autorovi (například proto, že ignoroval předmluvu), který mu znemožnil je pochopit.

20.02.2020


Hodnocení komentářů

Lenka.Vílka: Aha, a to se jich zeptáš v soukromých zprávách? :)

20.02.2020


Hodnocení komentářů

Lenka.Vilka: Souhlasím, až na to, že palec nahoru většina lidí zdůvodňovat nepotřebuje - ani ten, kdo ho dá, ani ten, kdo ho dostane. Přinejmenším u toho palce dolů by mi strom reakcí přišel smysluplnější prostě jen, aby bylo možné napsat něco jako: "tvůj komentář není CELÝ špatný, ale silně nesouhlasím s XY".

20.02.2020


Hodnocení komentářů

Lenka.Vílka: Právě proto mluvím jedním dechem o palcích dolů i o možnosti vysvětlit svoje hodnocení daného komentáře. Diskusi jsem jako možnost zmiňovala - a také proč nevyhovuje (nikdo ji většinou nečte). Ale s tím, že by pak objem komentářů nepřiměřeně narůstal, souhlasím. Já jsem zvyklá číst knihy, které mají většinou minimum komentářů (často třeba jeden či dva), ale u populárních titulů by to bylo nepraktické.

Hesonit: No právě, "prevence nepříjemných pocitů". Myslím, že dospělý vzdělaný člověk by měl být schopný čelit kritice, pokud je slušná a věcná, aniž by se z toho sesypal a začal si stěžovat, že ho ostatní urážejí a diskriminují nenávistnými útoky. Patřím k té generaci, která se nazývá generací sněhových vloček a o které se říká, že se neumí vyrovnat s kritikou. To, že některé weby ruší nebo vůbec nezavádějí negativní hodnocení, k tomu hodně přispívá.
Jinak já jsem na negativní kritiku svých názorů celkem zvědavá. :) Často mi píší ostatní uživatelé, aby se mnou některé moje názory vyjádřené na DK probrali, přičemž určitá část s nimi nesouhlasí - a je to celkem fajn.

Janadvorackova: Přesně!

20.02.2020


Hodnocení komentářů

Clint: Už dlouho lituji, že to nejde. Stejně jako bohužel nejde reagovat na příspěvky, jimž dám palec nahoru (či potenciálně dolů), a svoje hodnocení vysvětlit/doplnit. (Leda v diskusi, kterou stejně nikdo nečte.) Uvítala bych tuhle možnost pro případy, kdy je v komentáři nějaká vyslovená nepravda nebo desinterpretace. A takových komentářů je tu fůra.

20.02.2020


Hodnocení komentářů

Lenka.Vilka: Uff, dobře. :D

18.02.2020


Hodnocení komentářů

Lenka.Vilka: "Ale zhodnotit, že je "něco moc filozofická otázka" na místní uživatele ... docela je podceňujete." - Tohle snad nebylo adresováno mně?

18.02.2020


Hodnocení komentářů

Clint: Díky za názor, asi to opravdu beru zbytečně exaktně. :)

Lenka.Vílka: Vždyť neříkám, že je to "vždycky obchod něco za něco". Mluvím třeba o případech, kdy někomu dám palce u jeho komentářů, protože mě zaujmou jeho názory nebo vyjadřování, a on mi jich vzápětí vrátí stejný počet - shodou okolností u těch nejnovějších příspěvků. :) Takové "palcování" na mě působí dojmem závazku, a ne jako dobrovolný výraz uznání, což zřejmě není jeho původní účel. Ale což. Je to každého věc. ;-)
Ano, možná je divné to řešit. Mě to jen tak napadlo, když jsem si položila otázku, jestli někteří uživatelé nebyli zklamaní, že jsem jim jejich palce nevrátila.

Odpověď na závěrečnou otázku: Jelikož hodnocení na DK po určitých zkušenostech nevěřím (lidé často hvězdičkami "hlasují", aniž by knihu četli, a hodně čtenářů také nemá zrovna vytříbený vkus :D), zkusím knihu obstarat z knihovny a rozhodnu se podle toho, jak zapůsobí na mě. ;)

17.02.2020


Hodnocení komentářů

Zdravím,

často se na DK setkávám s tím, že čtenáři dávají palce u komentářů jiným uživatelům prostě za to, že dotyčný uživatel dal předtím palec jim. Je to nepochybně hezké a myslí to dobře, ale nezdá se Vám, že takové poděkování formou palce snižuje výpovědní hodnotu příspěvků? Pak se stává, že některé čtenářské názory nasbírají fůru palců od lidí, kteří danou knihu vůbec nečetli a nic o ní nevědí.

(Já sama občas dávám palce komentářům pod knihami, které jsem nečetla, ale jen tehdy, když se mi příspěvek opravdu líbí a přijde mi obohacující. Třeba když obsahuje citace nebo hodně dobře formulovaný názor, případně když mě zaujme autorův styl, postřeh a tak dále.)

Pokud někomu dávám palec já, neočekávám, že mi bude "vrácen". Co si o tom myslíte? Oplácíte palce?

17.02.2020


Hororový překlad

Díky všem. :)

Zaznamenala jsem další úděsný překlad, asi srovnatelný s tím od Žantovského:
https://www.databazeknih.cz/knihy/tabor-svatych-87051
(Škoda, originál je nepochybně dobrý.)

17.02.2020