elle223 elle223 diskuze

☰ menu

Hledám knihy na téma...

Zima se přiřítila jako anarchista s bombou.

(zima - jako roční období; Ed McBain - Překupník)

05.02.2024


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

Pavlinka777: Klasiky daného žánru aka Švýcarský Robinson či Tajupný ostrov nebo Dva roky prázdnin od Vernea (ve všech těchto románech figurovaly děti) jste vyloučila??

17.01.2024


Hledám knihy na téma...

marlowe - pokud by to nebyl ten Galopin, tak mě ještě napadl některej z Bigglesů od Johnse, např. Biggles letí kolem světa https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Biggles_let%C3%AD_kolem_sv%C4%9Bta Jako kniha (13 dobrodružných povídek) to vyšlo poprvé v češtině v roce 1939, ale předtím či potom to mohlo vycházet i v nějakým časopisu. Já mám napr. "Biggles od velbloudích stíhaček" svázaný taky z nějakýho starýho časopisu, kde to vycházelo na pokračování.

23.10.2023


Verneovky

lucie3386:
Vše záleží na stavu - ve 100% stavu třeba i několik desítek tisíc korun, v dezolátním stavu maximálně pár desetikorun..

02.04.2023


Verneovky

reader.007:
Díky moc za tvůj příspěvek (a to myslím naprosto vážně)!! Je zajímavé, jaké typy Verneovek se líbí spíš ženám, než mužům..

02.04.2023


Verneovky

Nermal: Souhlas..
Teď právě, znova po 30 letech, a už snad po pátý, čtu Pět neděl v balóně.. a ty sáhodlouhý kecy ohledně toho, kdo a kdy jaký africký město objevil jako první (francouz versus angličan), jsou více než nudný..

02.04.2023


5) Kniha, jejíž hlavní postava je alkoholik

Kniha, jejíž hlavní postava je alkoholik?
Raymond Chandler - Loučení s Lennoxem..

02.04.2023


Verneovky

Můj žebříček:

1) Tajuplný ostrov
2) 20 tisíc mil pod mořem
(obě knihy kapitán Nemo!)

a teď bez pořadí/jen dle paměti: Pět neděl v balóně, Cesta do středu země, Děti kpt. Granta, Na kometě, 15ti letý kapitán, Ocelové město, Robur dobyvatel + Pán světa, Dva roky prázdnin, Tajemný hrad v Karpatech, Vynález zkázy,..

24.03.2023


Verneovky

Čau lidi,
zajímá mě, které knihy od Verna považujete za jeho nejlepší (pokud jste jich přečetli méně než 10, tak napište pořadí třeba jen dvou s jejich hodnocením).

24.03.2023


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

Já absolutně netuším a ani mi ty jména nic neříkají..
Jen jsem dal odkaz pro babicka_amalka, která napsala: "to bylo něco z příběhů Čtyřlístku Jaroslava Němečka; ale který, nevím".

10.01.2023


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

..tři trpaslíci: Muk, Ťuk a Juk..

-Nesmrtelný Zádrhel (komiksová kniha, 2010)
Čtyřlístek - Záhadné kruhy
napsal Jiří Poborák, nakreslil Jaroslav Němeček, 16 stran

http://chrz.wz.cz/?stranka=2010#kk2010-2_4
http://chrz.wz.cz/?stranka=408#14

09.01.2023


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

mi_chaelka: Pouhých 10 vteřin googolování a výsledek? Toto jsou jediné knihy od Finche, které vydavatelství Domino dosud vydalo..
https://www.dominoknihy.cz/autori/57725818/paul-finch/

04.09.2022


Audioknihy

kadel1949: Ale v případě audioknih tu přece nejde o žádný "nový fenomén"! Všemožný rozhlasový čtení knih tu náš rozhlas vysílal už od 50 let (rozhlas po drátě atd).. Později, v 70-80 letech v ČSSR vycházely mrakky LP desek, audiokazety nebo CD s podtitulem "mluvené slovo", a nejen pouze pohádky pro děti, které ještě neuměly číst!

- Tady záleží o jakou přesně práci jde. Pokud budu vykonávat monotónní manuální práce - žehlit hory prádla, vytírat podlahy ve stovce kanceláří nebo třeba hoblovat 500 fošen (monotónní práce u který se nemuusí nijak zvlášť přemýšlet) tak ztráta soustředění nehrozí. Pokud budu na druhou stranu pracovně řešit třeba matematický rovnice, tak tam je samozřejmě otázka soustředění zcela odlišná:)

- Hele třeba já pracuju od cca 1994 naa PC. Dnešní LCD monitory jsou pro oči OK, ale drívější CRT (zvlášť ty nepříliš kvalitní v různých kancelářích) byly děs a hrůza - oči tě začaly bolet už za několik hodin práce.. a pak si (po 12 hodinách práce) zkus ještě večer číst Švejka:-) Budeš rád, že můžeš oči na chvíli zavřít..

Jak se říká "žij a nechej žít" = někommu vyhovuje to a jinýmu zase ono.. neustále se vyvíjíme (technika, možnosti..) naštěstí už nežijeme ve středověku!

PS: Já taky dávám přednost klasickým knihám před audioknihami.. na druhou stranu ale audioknihy nijak neodsuzuju - a to je ten hlavní a propastný rozdíl mezi námi dvěma:-))

08.07.2022


Audioknihy

kadel1949: Tak samozřejmě že strašně moc záleží na tom, kdo ten text čte a jak dobře ho čte/vypráví.. o tom žádná.
Pamatuju si na rozhlasový hry, který vysílal ČRO v 70 letech. Jako dítě jsem byl unešenej třeba vyprávěním Karla Högera o Kocouru Mikešovi nebo (později) různý rozhlasový čtení knih Julese Verna atd.. často podbarvený hudbou nebo efekty typu hukot moře..
Spoustu starších lidí nebo lidí se špatným zrakem (brýle) třeba taky z delšího čtení bolí oči..
Pokud třeba ženská několik hodin žehlí prádlo (+ vaří koprofku) pro svý čtyři děti a manžela, tak může současně číst knihu dost těžko:-) (v jedný ruce žehličku, ve druhý vařečku, ve třetí plácačku na nezbedný děti a ve čtvrtý ruce knihu od Vergilia v originále:-)) My lidi (homo sapiens) opravdu nemáme 8 "ruk/noh" jako pavouci:-)))

02.07.2022


Jakou kuriozitu jste našli v knize?

A jak je vidět, tak i přes ty razítka jí nějakej příslušník nakonec ukrad..

13.05.2022


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

dany03: Poněvadž se o rok 1938-39 dlouhodobě zajímám, tak jsem na toto téma (zábor Sudet) četl už před cca 35ti lety (80 léta) cca 10 knih. Většina z nich byly (z historickýho hlediska) totálně prolhaný komunistický škváry plný lží a nesmyslů, který si nezasloužily nic jinýho, než hodit do kamen.. Snad jediná z těchto knih, která mi z tý doby (před 1989) dodnes utkvěla v paměti byla kniha "Poslední pásmo vzdoru" od Oty Holuba vydaná v roce 1988 - tohle je fakt dobrá kniha. Ostatní tituly tu zmiňovat nebudu, neobolševikům a různýmu notoricky prolhanýmu prorusáckýmu odpadu tu rozhodně dělat reklamu nehodlám....

26.01.2022


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

Petr343
Jde o stejné knihy, jejichž novější vydání byla pouze částečně opravena a doplněna. Nejspíš se tam vyskytly jen nějaké drobné chyby - např. v datech, nějaká menší upřesnění či doplnění událostí atd..
Poslední vydání 2020 je samozřejmě nejaktuálnější a bohatě stačí. Pokud nejste sběratel, tak na co mít doma čtyři (na 99,9%) totožná vydání této knihy??

Já vlastním jen první vydání, které jsem si koupil ihned poté, co se objevilo na pultech.

12.01.2022


Knihy, po kterých pátrám - poraďte

m.gray
Ta první kniha by měl být Miloš Holas
https://www.databazeknih.cz/knihy/patrejte-s-nami-51743

PS: Tato kniha 3v1 - tři příběhy z meziválečného období, vyšly i samostatně a jeden z nich je z cirkus. prostředí: https://www.databazeknih.cz/knihy/ukradeny-darek-74556

27.10.2021


Filosofování pod starým mohutným dubem

Ale no tak..:_) Já vím, jak jsi to nejspíš myslela (že nikterak zle a částečně ironicky) - prostě okurková sezóna:-) Taky se v práci nudím, tak jsem si jen dovolil zareagovat:_)

17.06.2021


Filosofování pod starým mohutným dubem

Pokud mi přijde od nějakého eshopu "požadavek na hodnocení", tak to neznamená, že musím onen nákup ohodnotit hned ten samý den, ale mohu ho ohodnotit třeba až za týden nebo třeba až za měsíc:-) Někomu trvá přečtení jedné knihy třeba jen jeden jediný den, někdo se dostane k jejímu čtení třeba až za 10 let:-)
Navíc u hodnocení eshopů zabývajících se prodejem převážně medií (knihy, music CD, DVD filmy) jde většinou o hodnocení jejich služeb (zda zboží přišlo včas, zda bylo dobře zabaleno a nebylo poškozeno, nízká cena atd) a nikoli o to, jestli onen děj zakoupené knihy splnil očekávání čtenáře:-) Pokud si v eshopu koupím za solidní cenu nové album Metallicy nebo DVD film s Travoltou, a nelíbí se mi, tak to rozhodně není chyba onoho eshopu, ve kterém jsem ho pouze zakoupil:-))
Něco jiného jsou samozřejmě např. eshopy zabývající se prodejem (levné a nekvalitní) elektroniky nebo oblečení. Pokud si stěžuji na kvalitu nekvalitního trička, které hned po prvním vyprání ztratilo barvu nebo na baterii, která je po druhém nabytí mrtvá, tak to je do jisté míry chyba prodejce, poněvadž prodává/obchoduje s nekvalitním zbožím..

17.06.2021