Dáma s hrnstjm Dáma s hrnstjm diskuze

☰ menu

Adam a Eva v literatuře a písni

Můžu přidat i jednu odbornější k zamyšlení? Z anotace kopíruji:
Kde byl v biblickém příběhu Adam, když had pokoušel Evu? Byl Adam s Evou celou dobu, když ji had obelhával? Stál vedle své ženy a slyšel každé slovo? Pokud ano, musíme si položit zásadní otázku: Proč nic neřekl? Adam mlčel...

https://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/adamovo-mlceni-455100

01.02.2021


Nejlepší knihy, které jste přečetli v roce 2020

Nejlepší kniha, která se mi letos dostala do rukou, je jednoznačně Terror od Dana Simmonse (https://www.databazeknih.cz/knihy/terror-12902). Já zrovna prožívala svůj vlastní "terror" a knihou jsem se snažila přijít na jiné myšlenky. Nepodařilo se. Ale kniha je skvělá. A další bez pořadí:

Sláma v botách 1+2 (Veronika Kyčera Kučerová)
Šesté dítě (J. D. Barker)
Šumavská trilogie (František Hobizal)
Smrt krásné stopařky (František Klimek)
Ženy v bílém (Pavla Frýdlová)
Před povodní (Anna Bolavá)
Rychlopalba (Štěpán Kopřiva)
Křížová palba (Štěpán Kopřiva)

29.12.2020


Hledám knihy na téma...

Vlksamotář: pokud můžete za divočinu považovat i naší Šumavu, tak zkuste tuhle - https://www.databazeknih.cz/knihy/radeji-zesilet-v-divocine-setkani-s-sumavskymi-samotari-369655

23.11.2020


Kniha o věkovém rozdílu

Mladší muž a starší žena: Stendhal https://www.databazeknih.cz/knihy/cerveny-a-cerny-2054 a Simmel https://www.databazeknih.cz/knihy/j-m-simmel-laska-je-jen-slovo-29779

05.10.2020


Hledám knihy na téma...

Dagmar23: určitě koukněte na loňskou novinku Retrohraní (https://www.databazeknih.cz/knihy/retrohrani-419369), myslím, že tam jsou taky deskovky, i když v menšině.

24.09.2020


Nejbližší akce aneb Co, kdy a kde ve světě literatury

Tabook, knižní festival malých nakladatelů... 1. - 3. října 2020 v Táboře, letos s podtitulem "Možnosti samoty" - http://www.tabook.cz/
Probíhají snahy o přesunutí maxima akcí z hlavní budovy ven, ale kdoví, jak to nakonec bude...

18.09.2020


Knihy, které nesplňují kritéria čtenářské výzvy DK

lucie.dc - případ, který uvádíte, je v tom opravdu nevinně: letošní 20. téma je totiž vyloženě subjektivní a každý uživatel si ho vyřeší "sobě na míru." Musí jít o knihu, jejíž obálka se čtenáři líbí... od jejíhož autora už něco četl... která čtenáře nezaujala názvem... a jejíž hlavní postava nemá čtenářovo vysněné povolání. A tohle přece má každý jinak, jiné preference obálky a názvu, jiné přečtené autory. Takže zrovna u tématu č. 20 žebříček i tématická diskuze povedou jen k malé inspiraci... jestli vůbec.

26.02.2020


České-Slovenské významné ženy a rebelky

Dávám tip na knihu Ženská vydrží víc než člověk - nejsou tam zařazena notoricky známá jména, ale třeba až s těmi známými budete hotovy... doporučuji, je to moc pěkné čtení (+ případně i další knihy od autorky).
https://www.databazeknih.cz/knihy/zenska-vydrzi-vic-nez-clovek-143110

14.02.2020


Hledám knihy na téma...

Freedee: hledejte pod hesly "národopis," "etnografie," "folkloristika" nebo "kulturní historie" (nemyslím jen zde, ale i v jiných knihovnách) a klidně si o radu napište nejbližšímu muzeu a státnímu okresnímu archivu, tam pracují lidé, kteří by tomu měli rozumět na regionální úrovni, což se vám právě nejvíc hodí.

Dávám konkrétní tipy:
https://www.databazeknih.cz/knihy/vyrocni-obyceje-zvyky-a-slavnosti-307857
https://www.databazeknih.cz/knihy/kulturnehistoricka-encyklopedie-slezska-a-severovychodni-moravy-290919 (dvojdílné)
https://www.databazeknih.cz/knihy/lidove-zvyky-93673
https://www.databazeknih.cz/knihy/cesky-lidovy-a-cirkevni-rok-250906

Dál by bylo určitě zajímavé hledat demografické záležitosti (úmrtnost, porodnost, ovdovění, sirotci... ať vidíte tu "realitu"), tím se často zabývají vědci na univerzitách (filozofické fakulty, historické ústavy) a svoje práce vydávají tiskem. Vysypala bych dlouhý seznam pro jižní Čechy, ale pro Moravu netuším... ale zas by to měli vědět v muzeu a archivu.

05.02.2020


Nejlepší knihy, které jste přečetli v roce 2019

Deset loňských nejlepších (vynechávám vyloženě regionální věci a odbornou literaturu), bez pořadí:

M. Puzo: Kmotr
A. Bolavá: Ke dnu
M. Urban: Hastrman
M. Urban: Sedmikostelí
M. Urban: Lord Mord
A. Palán + M. Svatošová: Neboj se vrátit domů
M. Beránek + L. Heryán: U Božího mlýna
T. Petkevičová: Bolest si věk nevybírá
P. Stehlíková: Naslouchač
L. Shriver: Musíme si promluvit o Kevinovi

Poslední dvě jmenované mě dostaly nejvíc. A ano, čtenářsky mě uhranul Miloš Urban a nejspíš mi nedá pokoj, dokud nepřečtu všechny jeho knihy :-)

02.01.2020


Filosofování pod starým mohutným dubem

Podobně jako Naias... koupila jsem si knihy sama, ale za darované peníze. Včera jsem vyzvedla v Zásilkovně, ale otevřu až pod stromečkem. Bude to Sláma v botách a její druhý díl, který vyšel minulý týden. Tak dlouho jsem knihu sháněla po knihovnách v okolí a kamarádech... až jsem si ji nakonec musela koupit :-) https://www.databazeknih.cz/knihy/slama-v-botach-367413 + https://www.databazeknih.cz/knihy/slama-v-botach-2-428762. Knihami se budu zatím jen kochat a prohlížet, protože mám zrovna dost nasysleno z knihovny (asi jako i vy před Vánoci, že?)

20.12.2019


17. Kniha, ve které se odehrává svatba nebo pohřeb

Svatba v Kmotrovi... https://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/kmotr-krstny-otec-kmotr-34837

17.12.2019


15. Kniha, jejíž obálka se vám nelíbí

Válka s Mloky se dočkala mnoha nehezkých obálek... a vévodí jim psychokoláž z roku 2009/2015 https://www.databazeknih.cz/knihy/spisy-karla-capka-valka-s-mloky-250664

11.12.2019


Odešli nám....

Zemřel Josef Hasil, jeden z "králů Šumavy," hrdina knihy https://www.databazeknih.cz/knihy/navrat-krale-sumavy-135806. Zamačkávám slzu...

16.11.2019


4. Kniha, která má na obálce květinu

Kdo by chtěl sáhnout po "klasice" - Čapkovy Povídky z jedné/druhé kapsy ve vydáních z let 1978, 1985 a 1990 mají vyobrazenou modrou chryzantému - https://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/spisy-karla-capka-povidky-z-jedne-kapsy-povidky-z-druhe-kapsy-299815

04.11.2019


Nejbližší akce aneb Co, kdy a kde ve světě literatury

JáJejí: Já se chystám! Jezdím každoročně se synem, tohle bude náš pátý ročník. Letos opět ve Střelnici, to jsem ráda, je to úžasný prostor. Vidím to na páteční odpoledne.

25.09.2019


Filosofování pod starým mohutným dubem

Moje každoroční podzimní (konkrétně říjnová) kniha bývala Na větrné hůrce od Brontëové... už mám taky pár let skluz, ale letos si jí v říjnu nadělím, hned jak pominou stresy, které mě čekají začátkem měsíce, to bude parádní odměna! :-)

23.09.2019


Filosofování pod starým mohutným dubem

Kniha je o víře hodně, protože paní Svatošová je "člověkem víry," je to neoddělitelná součást jejího života, takže i její odpovědi na otázky jsou vírou ovlivněny. Mně to nevadilo (naopak), ale chápu, že pro někoho by to mohlo být už moc. Je to zároveň takové nahlédnutí do jejího duchovního života.
Zkuste a uvidíte :-)

11.09.2019


Filosofování pod starým mohutným dubem

denib: Neboj se vrátit domů. To je rozhovor Aleše Palána s Marií Svatošovou o hospicích, paliativní péči a všem možném.
Tenhle rok jsem literárně "objevila" rozhovory se zajímavými lidmi. A Miloše Urbana :-)

11.09.2019


Kolik stojí roční registrace ve vaší knihovně?

Děkuji všem za odpovědi, rozšířili jste mi obzory!
Možná jsem se v úvodním příspěvku špatně vyjádřila, nemyslím si, že zvýšení poplatku by se mělo nějak finančně podílet na rekonstrukci - tu financoval zřizovatel (tedy naše město), něco málo bylo z evropské dotace. Jen jsem se zarazila nad navýšením poplatku o 70% ze dne na den. Vzhledem k tomu, jak hodně služeb knihovny využívám, tak je to naprosto přijatelná částka. Nově máme "centrální výpůjční pult," takže je možné, že v rámci výkonu administrativních úkonů (jak píše Lukasitch) došlo k významné změně, plus byly rozšířeny otevírací hodiny.
Jo a rezervace máme zdarma, i dříve vždycky byly, pokud se oznamuje připravení knihy e-mailem. Asi bych zkrachovala, kdyby byly placené :-)

20.07.2019