Liou Cch'-sin citáty

čínská, 1963

Citáty (10)

"Slabost a nevědomost nejsou překážkou existence, ale arogance ano." (Vzpomínka na Zemi)


„Kdo naslouchá jen jedné straně, nedozví se pravdu.(Problém tří těles) “


Evoluci trvá nejméně dvacet tisíc let, než v mozku provede měřitelné změny, ale lidská civilizace je stará pouhých pět tisíciletí. Takže si vlastně v hlavách pořád nosíme mozek pravěkého člověka.


I kdyby nad námi držel ruku Bůh, nepomohlo by to. Lidé zašli už tak daleko, že jejich modlitby dávno nikdo neposlouchá. (Problém tří těles, s. 235)


Každá myšlenka, která se v Číně pokusí vzlétnout, se zase zřítí k zemi. Gravitace reality je příliš silná. (Problém tří těles)


Klíčem ke krásnému životu je okouzlení. (Kulový blesk)


Konečným údělem veškerého inteligentního života je naplnit potenciál svých nejsmělejších představ


Není racionální čekat, že lidé sami o sobě dospějí k mravnímu prozření, stejně jako není racionální doufat, že se člověk sám vytáhne za vlasy až na oběžnou dráhu. Probudit nás může jen někdo zvenčí. (Problém tří těles)


Pokud nás něco okouzlí a my tomu věnujeme všechny své síly, už to samo o sobě stačí, už to je svého druhu úspěch. (Kulový blesk, s. 63)


Většina lidí miluje jen iluzi. Objektem jejich lásky není jejich skutečný partner či partnerka, nýbrž pouhá představa člověka, se kterým žijí. Jejich reálný partner je pouhou šablonou, na níž si postaví svého vysněného milence. Dříve či později si rozdíly mezi oběma uvědomí. Pokud se s nimi smíří, zůstanou spolu. Pokud ne, rozejdou se. Nic složitějšího na tom není.