Bettina Matthaei

německá

Populární knihy

Nové komentáře u autorových knih

Vegetariánská kuchyně pro labužníky Vegetariánská kuchyně pro labužníky

tak jsem se pokusil naplnit předsevzetí jíst zdravě a vyrobil multiformní masaprostou směs připomínající tzv. "českou čínou", jaká se vařila na počátku devadesátek; ne že bych neukojil hlad, ale nadále zůstávám přesvědčen, že zelenina má být propasírovaná přes prase... celý text
los


Moderní vegetariánská kuchařka Moderní vegetariánská kuchařka

Už na první pohled mám pocit, že se Moderní vegetariánská kuchařka snaží dostát svému jménu. Tradiční pevnou vazbu krášlí dva obyčejné mangoldy na černém podkladu, které jsou v kontrastu s bíle vyvedeným názvem v běžném fontu. Jednoduché, funkční přesto tak nějak podmanivé. Vysokou úroveň si nedrží jenom obálka. Při otáčení prvních pár listů kvalitního papíru, mě zaráží nádherné fotografie. Krátkou předmluvu a seznámení s knihou střídá stručné povídání o koření a dalších dochucovadlech. Otáčím na další list a hned mě zdraví velké artyčokové srdce. Přesně tak, většina knihy je tvořena kapitolami, které se věnují konkrétním druhům zeleniny. Ty jsou na posledních několika stranách vystřídány osmi návrhy na tématická menu, rejstříkem a seznamem bezlepkových a veganských receptů. Zde bohužel vidím zásadní slabinu kuchařky. Nenalézám úplný obsah se všemi recepty, pouze názvy kapitol. Jaké ale je hlavní gró knihy - tedy kapitoly s recepty, tématicky zaměřené na konkrétní typ zeleniny? Úvodní dvoustránka předkládá stručnou charakteristiku, velmi užitečný návod jak se surovinou pracovat a často také typický recept. Díky, konečně jsem přišla na chuť fenyklu, protože jednoduše nekonzumuji dřevnatou, intenzivně "hašlerkovou" část. Následují recepty. Všechny jsou doplněny fotkou finálního pokrmu. Obrázky jsou krásné a přesto věrně odráží podobu výsledného pokrmu. Docela mě těší, že nenacházím žádné zbytečné povídání. Pouze postup a seznam surovin. Ten je u kratších receptů dokonce pouze tučně zvýrazněn v samotném textu. Návody přípravy jsou docela podrobné a zvládne podle nich postupovat i kuchař začátečník. Seznamy surovin jsou úplné. Autorka nám nenachystala žádná nepříjemná překvapení. A jak je to s dostupností? Z velké části se jedná o naprosto běžnou zeleninu. Lilek, zelí, cibule nebo brambory asi nikoho nepřekvapí. Narážím ale i na hodně sezónní nebo u nás ne až tak dostupné kousky jako je třeba černý kořen, cukrové lusky, kadeřávek nebo topinambury. Ono i sehnat všechny ingredience z receptů mi občas dalo trochu zabrat. S trochou úsílí jsem ale většinu našla v supermarketu nebo ve zdravé výživě. Pro představu mě napadá třeba šafrán, tonka fazole, panýr či agávový sirup. Krom toho, že všechny recepty jsou z definice vegetariánské u řady z nich nacházím doplňující informaci, že se jedná o bezlepkový nebo dokonce veganský pokrm. V rámci každého jídla nacházím informaci o počtu porcí, době přípravy a dokonce i počet kalorií, bílkovin, tuků a sacharidů. No a když už jsem u těch živin... Listuji knihou a sílí ve mě pocit, že řada pokrmů má spíš povahu přílohy, než plnohodnotného oběda. Spousta jídel se dá jednoduše doplnit vejcem, tofu nebo třeba mozzarellou. Bohužel autorka sama na taková doporučení nemyslí a v textu je neuvádí. Jaká tedy je Moderní vegetariánská kuchařka? První, co mě napadá je precizní, minimalistická, krásná a hlavně nabytá spoustou zajímavých receptů. Nedostatky v podobně absenujícího obsahu a ne vždy uplně dotažené skladbě živin snadno vyváží srozumitelné postupy, názorné fotografie a vysoká přehlednost. Knihu můžu doporučit všem zájemcům o bezmasé stravování. Německý pohled je zase trošku jiný a má potenciál zaujmout i zavedeného vegetariánského kuchaře. Výhodou knihy je, že neodradí ani začátečníka. Jasné postupy a běžné kuchařské techniky by neměly nikoho znepokojit. Tak ji zkuste :)... celý text
angloumene


Moderní vegetariánská kuchařka Moderní vegetariánská kuchařka

Krásný kousek, originální recepty, dokonalé fotografie
J.books



Moderní vegetariánská kuchařka Moderní vegetariánská kuchařka

Kdy knihu Moderní vegetariánská kuchařka rozhodně číst - radši sníte kytku než zvíře - hledáte kulinářskou inspiraci - baví vás zkoušet nové věci Kdy knihu Moderní vegetariánská kuchařka rozhodně nečíst - jako jedinou zeleninu uznáváte hranolky - jste přesvědčeni že "topinambur" má něco společného s "burským topičem" - jste zastánce klasické české kuchyně... celý text
holkamodrookata


Kuchařka podle jógy Kuchařka podle jógy

5 hvězdiček, mám-li hodnotit recepty. Ale dle popisu dvou rozdílných charakterů, díky nimž si vymezíte svůj osobnostní profil na recepty, se nacházím přesně mezi... a co teď? Chápu, že třeba jen koření či přísady by "mě" mohly dostat do rovnováhy, ale až tak specifická kniha není.... celý text
Kamiliana