zaz zaz komentáře u knih

☰ menu

Vzkvétání Vzkvétání Martin E. P. Seligman

(SPOILER) Prožívá váš školák radost, když se zaměřujete na jeho neúspěchy a pořád ho v pocitu nezdaru mácháte... ?Vybudujeme v něm sebedůvěru, že všechno zvládne? Co zkusit změnu? Rozvíjet jeho silné stránky, k čemu má talent, co se mu daří. Půjde mu to samo, dosáhne lepších výsledků, bude se zajímat a zlepšovat samostatně, prožije radost, uspokojení, posílí sebejistotu, pozná své silné stránky, bude vědět v čem je dobrý, bude na sobě makat, rozvíjet se a odpovědně se připravovat na budoucí povolání... Bude mít dobrou náladu, pak také pohodu pocítíme ... Školák se stane vzorem pro vás a pokusíte pozitivně zapůsobit na vlastní zvyky... Hledat to lepší v nás, přestat hledat to horší..., asi to zní moc jednoduše. Pravda. Všechno geniální je v " jednoduchosti", všechen balast pryč a ejhle..., jak to, že jsem to neviděl/a dříve?
Moje tři pozitiva dneška? 1. venku mne zahřálo sluníčko, a přidalo mi porci vitamínu D i k posílení imunity. 2. Na balkoně v kyblíku vyčistila 10 párů bot, bílé tenisky mají být bílé. . Pozitivum: v koupelně nezaprasím umyvadlo a dlaždičky a venku se vše provětrá. 3. Pochutnala jsem si na čerstvém, suchém chlebu z Německa, máslo mi vůbec nechybělo, použiju ho večer na vajíčka.
Radost mám z počasí, pak nezapomenutelná, výborná chuť božího daru a připomenutí, že mám chuťové pohárky a na obuv se mohu podívat s klidem.
Stačí málo a po starostech veta.

12.04.2024


Tři muži ve člunu a na toulkách Tři muži ve člunu a na toulkách Jerome Klapka Jerome

(SPOILER) Citace: "Začneme snídaní. Tedy k snídani budeme potřebovat pánev ...a Jiří pokračoval: konvici na čaj, kotlík a lihový vařič. Rozhodně ne petrolejový a významně se na nás podíval.
jednou jsme vzali s sebou petrolejový vařič, ale to už jaktěživi neuděláme. Bylo to jako bychom ten týden bydleli v obchodě s petrolejem. Tekl. Vařič jsme měli na špičce člunu a odtud tekl petrolej ke kormidlu, prosákl celý člun a všechno, co mu stálo v cestě, přetekl do řeky, zamořil okolí a zkazil vzduch. Někdy vanul západní petrolejový vítr, jindy zase východní petrolejový vítr. A ten petrolej tekl a úplně pokazil západ slunce a měsíční paprsky rozhodně páchly petrolejem. V Marlow jsme se pokusili utéci. Celé město bylo plné petroleje. Prošli jsme hřbitovem. Zdálo se, že..."

Podceněná vlastnost užitečného petroleje v rukou spojenců... V tomto případě komická scéna pro nezúčastněné pozorovatele, těch kteří se nevezou ve společném člunu a jsou mimo dosah všude přítomného petroleje... Až na vlastní kůži - dítě pozná , že oheň pálí. U mužů ve člunu je to opravdu k smíchu. Poznávám se taky a velice oceňuje autorův nadhled, kde jen humor , láskyplně UPOZORŇUJE...na chyby , které se člověka drží jak petrolej a nelze utéci ...
Kniha se našla ohořelá u padlého vojáka.

Kniha provětrá zatuchlost mysli a každý řádek poskytuje odpoutání od starostí, navozuje pocit radosti a každému doporučuji. To nejcennější za peníze nekoupíme, ani lásku k lidem.
Kniha je dostupná ke stažení zdarma, přeji příjemné chvíle .

11.04.2024 5 z 5


Gin: Historie, značky, kreativní i klasické drinky Gin: Historie, značky, kreativní i klasické drinky Fabio Petroni

(SPOILER) Palírny mají své tajné recepty od starověkého Egypta, Číny až po Londýn z 18. stol., kdy pitná voda byla kontaminována a bylo zapotřebí léku hořkého jalovce.
Někdo přidával skořici, zázvor, koriandr, kardamom, květy lípy srdčité, mandle, citrusovou kůru , je to nefalšované dobrodružství...

09.04.2024 5 z 5


Duše rumu Duše rumu Fabio Petroni

(SPOILER) Rum přidávám do pečiva, do koblih, aby těsto nenasávalo při smažení tuk.
Někdo ochutnal koktejl a více nevím. Zaujala mne kniha, obsahuje pro mne tzv. "pole neorané ", ale velmi zajímavé,... od začátku až po receptury na koktejl...

09.04.2024 5 z 5


Veselé pohádky z kouzelných hor Veselé pohádky z kouzelných hor Josef Spilka

(SPOILER) Musím se přiznat, že miluji pohádky. Návštěvy vnoučat mám ráda i jejich žadonění o pohádku za deštivého počasí, vítám... Rázem se probouzí dítě i ve mne.
Pohádkové čerty doporučuji. Někdy si krátce popovídáme i o lidských "čertech"...

06.04.2024 5 z 5


„Sudety“ pod hákovým křížem „Sudety“ pod hákovým křížem Václav Kural

(SPOILER) Kvalitní zdroje informací, k pochopení nesnadného života v protektorátu v letech 1939 -45. Pamětníci pozvolna odcházejí, naštěstí poznatky zůstávají uloženy v textu knih.

05.04.2024 5 z 5


Rozumět dějinám: vývoj česko-německých vztahů na našem území v letech 1848-1948 Rozumět dějinám: vývoj česko-německých vztahů na našem území v letech 1848-1948 Robert Kvaček

(SPOILER) Sborníky poskytují studijní materiál k česko-německým vztahům, pohraničí Čech a Moravy. Dobové fotografie.
Doporučuji

05.04.2024 5 z 5


Adelheid Adelheid Vladimír Körner

(SPOILER) Z deníku Adelheid: Boží slunce, které jde staletími ve své slepotě nadcházejícího času, jde k rozcestí v poli, kde se rozejdeme, tam stojí kříž.
Dcera vysoce postaveného nacisty ,otec čeká ve vezení na ortel.
Adelheid nyní hospodyní Viktora Chotovického, poručíka Čsl. zahraniční armády, nyní správce konfiskovaného statku se zámečkem, kde žila Adelheid s rodinou. Majetek zabaven Židům, dříve odkoupen od Řádu německých rytířů.

Viktor pocházel z rodiny českého statkáře. Po 2.světové válce, po r. 1948 se jim říkalo kulaci, ze statků se stala JZD, aby potraviny byly cenově dostupnější pro průmyslová města a mohl být ukončen přídělový systém na osobu tzv. "Lístky".
Po 2.SV Němci dělali sabotáže v továrnách i na venkově. Vypalovali budovy a odváděli dobytek. Ten prchal do lesů a zdivočel.
Doma u Viktora všechno padá, okna, dveře zatlučené deskami, střecha ještě drží, ploty povalené, na dvoře není živáčka.
"Nechtělo se ti dřít s tátou. Celé dny orat na poli, vozit hnůj a sít, pořád dokola. Raději si utekl do Anglie."

Na obálce křesťanský kříž, symbol ovlivňující Evropany a jejich kulturu, způsob myšlení i styl života. Po. 1. světové válce nastává výrazný odklon od náboženství, víra polevila nejen válečným utrpením, ale především chováním samotných mnohdy kolaborujících kněží...
/ V pohraničí i v tomto příběhu kněz Němec.
PS: později komunisté vykonávali dohled, ale kostely byly zaplněné věřícími až ke dveřím, nyní se boží stánky prodávají, zejí mnohde prázdnotou, čím to je.../

Průvodcem příběhu je nápis na kříži: Es ist vollbrach. Dokonáno jest. Opfer der Liebe. Oběť lásky.
Viktor chce kříž rozbít na kusy... není nic dokonáno, ani nic neskončilo, všechno pokračuje a bude pokračovat stále, protože není lásky, není smíření... Člověk nemá šanci ovlivnit svůj osud...?
Kdo poznal válku, vzájemná důvěra se vytratí. Bez důvěry láska možná není. Bez lásky radostí není. Válku nesmíme podporovat.

/PS: návratem k přírodě, k půdě, k poctivé práci, nutnosti spolupracovat, komunikovat se sousedem, rodinou.
Nenechat se některými kolaborujícími médii zatlačit do osamělosti a uvěznit s umělou inteligencí.
Nepřestat si klást otázky a hledat odpovědi, utvářet si vlastní názor a nepřenášet odpovědnost za vlastní pochybení mimo sebe, ale poučit se ze svého nesprávného rozhodnutí...

ON zemřel na kříži. Každý neseme svůj kříž ... Budeme-li věřit v jeho učení, kterou je cesta lásky a budeme konat s láskou, skrze nás , naši víru se proměníme, propustíme se z vlastního otroctví na svobodu a svobodně se budeme rozhodovat...
Kdož bez viny, první hoď kamenem...

/ Pokládám si otázky... Nejsou největší zisky z obchodů komodit : energie, zbraně, drogy, nově zelené povolenky... ?
Kdo má ze zisků prospěch? STAČILO!
Nemám pocit, zda elitáři a politici nevedou hybridní války ve vlastních státech proti vlastním občanům...?
Nemám oprávněný strach, že nás berou jako rukojmí, k uskutečnění soukromých plánů?
Neohrožují bezpečnost státu tím, že tvrdí, že jsme ve válce s jadernou velmocí? To mají ve volebním programu, pro který jsme jim propůjčili moc?
Proč prezident v zahraničí zajišťuje dodávky zbraní pro cizí stát, a říká tomu humanitní pomoc...? STAČILO!
Proč politici vyzbrojováním prodlužují válečné utrpení? STAČILO!
Proč z peněž daňových poplatníků nezajistí s takovou vervou např. zubní lékaře pro vlastní občany? Jíst se musí a zuby jsou potřeba. Mnozí třicátníci již vlastní chrup postrádají, a statisíce nemají svého zubaře?
Politikům přestalo záležet na voličích doma? Už jich zajistili dostatek v zahraničí, těch kterým nezáleží na lidech, kteří nemají čím kousat ...
Daňové poplatníky, budou krmit granáty ?/

Pro mladou generaci musí být podobná literatura asi neuchopitelná. Musí se mnoho nastudovat, aby se dalo nějak orientovat..
Fašizmus byl a je nebezpečný. Stačilo!
Máme politiky, kteří se nechávají fotit u hákových křížů. STAČILO!
Podotýkám, že se nejedná o křesťanské kříže se symbolikou lásky až za hrob.

05.04.2024 4 z 5


Soumrak dne Soumrak dne Kazuo Ishiguro

(SPOILER) Velmi silný prožitek autor přichystal pro svého čtenáře.
Klademe si otázky a hledáme vlastní odpovědi, ať patříme to té či oné společenské třídy.
Každý ví, že nemůže tvrdit, že se ho netýká, co se právě děje ...
Nezáleží, jak dlouho spokojeně či nespokojeně žijeme, ale jak se projeví laskavost v našem rozhodnutí.
Jak projevit svou lidskou podstatu , tedy žít a nechat druhého taky žít, aby i on si mohl svobodně utvořit vlastní názor a vnímal odpovědnost za svůj život i svojich potomků.
Autor odhaluje rozmařilost elit, naprostou vyprázdněnost a odtženost od
reality, kde pro soucit s druhým, místa není. Fašismus je slepý.

/PS:Opět "elitářům" hákové kříže nevadí...? opět nevadí ani bezpočet zbytečně mrtvých... pro elitářský život ?
Umí elita rozeznat humanitní pomoc od útočných zbraní? Pro mnohé tragická ztráta a pro několik vyvolených zisky?
Promění elita jedním klikem občany ve vojáky? Dopis odeslaný do datové schránky je považován za doručený...?!/

Kniha splňuje mrazivé téma čtenářské výzvy.
Přečteno: 871, hodnoceno: 82% - 669krát, komentováno: 169, nejvíce palců: 119 alef.
Doporučuji.
Doporučení výstižně vyjádřila v závěru svého komentíře: cérka 30.3.2024.

04.04.2024 5 z 5


Vdova Coudercová / Mladý Cardinaud Vdova Coudercová / Mladý Cardinaud Georges Simenon

(SPOILER) Krize ve 30-tý letech 20. stol. zesiluje negativní vlastnosti, které probublávají ven a zviditelňuje se pokrytectví, klam, faleš, podvod, přetvářka, nenávist. Porozumění, pochopení ustupuje do pozadí. Zavládne netečnost, lhostejnost, tupost, omezenost, bezcitnost, nezúčastněnost, apatie, pasivita, odtažitost. Když toto zasáhne konkrétní bytost, zažije intenzivní zásah blížícího se, neodvratného konce.
Mladý muž ztrácí domov, svůj dosavadní život... Nachází práci u vdovy na statku. Oba zápasí se složitým osudem a vzájemně si vychází vstříc, vzniká vztah... Tak jak slibně začal, tak náhle končí tragicky, bolestivě, bezcitnou nenasytnost příbuzných...
Uprchlý vězeň na recepci zavil dva vysoké státní úředníky. Motiv: měl jsem všeho dost...
Autor napsal 200 románů, 150 povídek. Přeloženo snad do všech jazyků, do češtiny 99 knih. Desítky děl zfilmováno. Za mne: dost dobré.

01.04.2024 5 z 5


Polámal se mraveneček Polámal se mraveneček Josef Kožíšek

(SPOILER) Leporelo o hodnotách, který jsou srozumitelní i dvouletému . Ilustrace Ondřeje Sekory upoutají každého, na prvý pohled a jsou nezapomenutelné.

01.04.2024 5 z 5


Z pamětí krevních písařů Z pamětí krevních písařů Josef Braun

(SPOILER) Jihnu dojetím nad knihou, kterou jsem před časem odložila, protože jsem se chtěla oprostit od strastí starověku, kdy tekla česká krev proudem. Obsah mě opravdu nelákal, spíše odrazoval. Děsil mne jen pohled na přebalu. Tohle nemusím...
Dnes kniha za mnou přišla a promlouvá zdvořile a působí přívětivě, ostych ustoupil do pozadí a katova kápí vypadá vznešeně. Najednou před zrakem se zjevuje charizmatická, vzdělaná osoba, která žádá promluvit a být slyšena , přináší svědectví o potlačování rebelství cizáckým panovníkem, kterému zájmy českého lidu neležely na srdci. Naopak zbavoval je městských práv, rozeštvával proti sobě . Vyššímu stavu slíbil beztrestnost za odboje při odebírání městských privilegií. Panstvo z chamtivosti zradilo městský stav.
Braun poukazuje na nesvornost stavů. Jen vzácní jednotlivci pochopili , že je v sázce svoboda celého českého národa. /Dnes volit jen politiky, kteří se nevzdají svrchovanosti českého státu tj, práva veta v evropském parlamentu...
Podporovat nízké, sobecké charaktery, derou se do řízení státu...? Víme o nich?/
Autor na historickém pozadí vyzvedá pro současníky vzory pevných charakterů, pevných zásad. Jen takoví lidé mohou klást základy příštímu svobodnému zase českému státu.
/Aby bylo jasno Bobošíková, Bez obalu: Stačilo - Konečná, profesor Dr....., profesor Peter Staněk, docentka Ilona Švihlíková ekonomka, filozofka Anna H....... z Filozofické fakulty KU Praha, Okamura, Alena Schillerová, nutno ověřit jejich program, odpovědnost je vymahatelná v příštích volbách.../ Máme lidi, kteří preferují české zájmy.
Mohla bych nechá řádky vlát, jak českou vlajku /nikoli č. prapor/, ale nevím zda to bude okamžitě vymazáno, nevím zda cenzurují lidé nebo ještě nebezpečnější umělá inteligence, ta morálku nezná, řídí a plní zadání a pokyny.
Kniha mě pohladila a uchvátila nejen vizuálně. Nádherná vazba, okouzlující tisk, na noblesnosti neubral ani zub času, který zanechal stopy, že našla své čtenáře a zůstala v domácí knihovně. Po generace se předávala jako skvost, povznášející ducha a připomenutí, že můžeme být právem hrdi na své předky, kteří nám zachovali a předali mnohé bohatství. Nepřipravme o ně naše potomky?

29.03.2024


Analýza 17. listopadu 1989 + 10 bonusových textů Analýza 17. listopadu 1989 + 10 bonusových textů Miroslav Dolejší

(SPOILER) Cenzura a právní stát: vymaže vše, co považuje podle sebe za nedemokratické? Přemýšlení nad odkazem , významného politika, neodporující ústavě???
Kniha určena pro analyticky smýšlející , kteří se odváží utvářet svůj vlastní názor.
K tomu je zapotřebí informací i těch protikladných, jinak dochází k vymývání mozků a nelze o demokracii ani uvažovat, protože bez rozdílných zdrojů , a využívání jen těch "povolených", to je totalita, jak řemen.
Názor jiného se mi může líbit a podporovat nebo opačně nelíbit a ignorovat , to je demokratické.
NERESPEKTOVÁNÍ ústavního práva : svoboda slova je tedy proti ústavní. Cenzura je protiústavní a je projevem TOTALITY. Ústavní zákony jsou nadřazeny všem jiným zákonům . Žádný zákon nesmí být v rozporu s ústavou, aby nedocházelo k podrývání základů demokracie .

Někdo uvěřil Havlovi a udělal ho prezidentem. Někdo se dodnes zaštiťuje jeho morálním vkladem , který položil do základů české demokracie a ve jménu VH provádí likvidaci každého "nepovoleného" názoru.
V Evropě některé státy vytvořily speciální prokuratury, jiné státy je již likvidují, protože zavání totalitou...
V ČR současná vláda je na straně českých občanů a brání jejich demokratická práva, mít ve státních médiích různých informace k podpoře různých názorů?
Jakou demokracii chtěl VH, podporující zájmy jiných občanů i z jiného kontinentu a zájmy vlastních občanů přehlížet?
např. tak jak tvrdě nesmlouvavá, dnešní pravice nehodlá ustoupit požadavkům zemědělcům, protože stihla vskutku dokonale vyprázdnit státní pokladnu a řídila ekonomiku tak, aby se stala ukázkovou.
Příkladem jak se to dělat nemá.
Profesor Drulák a další demokraticky : "bez obalu : STAČILO!"

Knihu doporučuji . Hledám odpověď : věděl VH , že bezmocní budou tak tlačeni do kouta, až zjistí že jich je víc než těch, co je nepřetržitě utlačují a že jsou spolu silnější a jich BEZMOC je proměněna v opak a je dostatečně mocná, aby šla se hlásit o svá práva ve statisících napříč republikou a to DEMOKRATICKY v generální stávce a pak v demokratických volbách a dalších demokratických volbách.
Demokracie bez plurality , bez respektu a spolupráce pravice a levice ve prospěch voličů, je jaký režim?
Sakra, kdo se pořád ohání VH a likviduje nejen "nepohodlné" názory? Ten loutkař ...
V 1989 jsme voliči nebyli "děti" a v r.2024 nejsme ničí "loutky", ale lidé mající demokratické právo mít vlastní názor a ústava říká šířit kdekoli a jakýmikoliv prostředky.
Možná skutečně Havel probudí bezmocné, aby zjistili pravdu:
Jednotlivec se může cítit bezmocně, ale jeden hlas může rozhodnout o budoucnosti . Viz po revoluci nedemokraticky uvězněný poslanec Sládek, jeho jeden hlas rozhodl o politickém směřování porevolučního Československa ...
Kteří poslanci rozhodli a hlasovali v parlamentu a zbavení poslance imunity a umožnili sebrat politikovi demokraticky volit hlavu státu? Politikovi, který byl demokraticky zvolen. Nejednalo se o prvého uvězněného , pro politický názor?
Klasika: ..."zajímá nás, kde je mlíka? Dnes nás zajímá, kde je opoziční Vrábel?
Mladí musí vědět, že o svá práva se musí demokraticky, vytrvale, razantně a nekompromisně hlásit, nikdo to za ně neudělá.
Vládě stav vyhovuje a měnit ho nehodlá. Nedá ze státního rozpočtu na důstojné bydlení, ani nezaručí spravedlivou mzdu, aby z ní zaplatili nájem. Naopak vláda je nenutila, žebrat při zaměstnání o dávky...
Škrtá financování školským nepedagogickým pracovníkům...
Takový je odkaz VH nebo ho pravicoví politici jen pohřbili?
Nechte mladé přemýšlet o VH, o demokracii, o tom, zda v ČR není omezováno ústavní právo ohledně cenzury?
Nechte mladou generaci, aby si sama utvořila názor na fungování ekonomik za vlády levice před revolucí a nyní za vlády pravice? Porovnat dosažitelnost bydlení, svobody slova, zadluženost státu, dostupnost léků a lékařů např. zubní, dětskký.., psychická pohoda občanů, zadluženost rodin, adt., atd.
Nenastává čas vzájemné politické kultury , respektu, úcty a spolupráce? Mladí chcete volte nikoho, kdo upřednostňuje podporu prodlužování vyzbrojování před financování samostatné bydlení pro vás ?
Běžně pracující samostatně bydlel už i od svých dvaceti let. Důstojné bydlení je ústavním právem, bez povinnosti se zadlužit a třást se před exekutory...

Přemýšlejte, zda tohle je demokracie VH?
Nebo je nutné se o svá práva demokraticky hlásit jako to dělají zemědělci v celé Evropě?
Budete volit pravici, která škrtá výdaje, místo aby spolupracovala s okolními státy ke spokojenosti všech a ve prospěch svoji státní kasy?
Kniha se líbit nemusí, nutí k přemýšlení a dávat si otázky a odpovědi hledat u odpovědných, domov je jen jeden, tak ať se v něm nezahnízdí smutek.

29.03.2024 5 z 5


Světové pohádky Světové pohádky * antologie

(SPOILER) Podobnou sbírku pohádek, co do národní rozmanitosti , jsem v ruce zatím neměla. Nalákala mne možnost, seznámit se , jak to dělají pohádkáři jinde. Jaké příběhy poslouchají děti nejen na našem kontinentu. Četla jsem nejprve pro sebe a pak teprve vnukům. Když další večer chtěli pokračovat, zeptala jsem se, kam až to slyšeli...? Usínají pravidelně , mobily se vypínají před večeří a jde to, prozatím...
Pohádky v dospělosti budou spát a dospělí bdít...

29.03.2024 5 z 5


Šílená babička Šílená babička Martina Boučková

(SPOILER) Potřebujete si odpočinout? Recept rozdává Martina Boučková.

28.03.2024 5 z 5


Kam se schovala zvířátka v domě?: Hádanky pro nejmenší Kam se schovala zvířátka v domě?: Hádanky pro nejmenší Anja Boretzki

(SPOILER) Leporelo skýtá spoustu mezigenerační zábavy. Slovní zásoba: co vidíš na obrázku? , postřeh: kde je to? Barvy? Obkreslování a pak vymalování, na výstavu nebo dárek pro maminku. Později vytvoření leporela. Nebarevný karton z balených, krájených půlek chlebů z obchodů. Vystřihne se pruh a poskládá se do harmoniky. Obrázky z časopisů, lepidlo a vymyslet jednoduchý příběh, na výstřižky.
Pro malé čtenáře nakupuji v antikvariátu a ty mohu darovat nebo zajdu předem do knihovny.
Výše uvedené leporelo jsem jen rychle prohlédla a doporučuji pěstovat vztah od mala. Kniha je kniha. Je na člověku poznat, že s literaturu se setkal jen ve škole. Přitom nejde pouze o znalosti obsahu...

27.03.2024 5 z 5


O Janě a Zdenkách kolem Jana Wericha O Janě a Zdenkách kolem Jana Wericha Tereza Brdečková

(SPOILER) Werich citace: "Miluji Fanču /vnučka/, všechno do dělám, od dýchání po vydělávání peněz, je kvůli ní. A pak teprve kvůli Janě."
Interakce mezi lidmi s různými povahami, které spolu žijí na stejném místě , jak na pracovišti nebo doma, společně vytvářejí atmosféru... Někdo životní energii věnuje rodině, někoho pohltí práce...
Příběh velikána, který žil stejně jako obyčejný smrtelník, starosti ho nemíjely.
Přicházejí běžné problémy, na které nezbývá energie a odsouvají se až přijde tragédie, platí se zdravím... Toho koho nejvíce milujeme, necháme na pospas osudu.
Dcera Jana se narodila /18.10. 1935 Praha - 9.5.1981 Praha/ Zdeňce a Janovi /manželé od r. 1929/. Zdeňka / rozená Hodková/ výborně překládala z angličtiny a navrhovala kostýmy. Jan byl vždy středem pozornosti i žen. Ve vile na Kampě pořádal setkávání s kumštýři. V domácnosti vypomáhal Karel Koliš v 70-tých letech.
V r. 1963 se stal Národním umělcem. S dcerou Janou pracoval v letech 1963 až 1971.
Kniha je skvělá, zařadila jsem ji do "čtenářské výzvy." Na dovolené jsem byla ve Velharticích, kde Werich a Voskovec čerpali síly, aby mohli tvořit. Vzájemně se inspirovali, stejně chápajícím humorem. Seznámil je bratranec Werich. Spolu na gymnázium i na právech /nedokončili, rozhodli se pro divadlo/.
Před nacizmem odjeli i s rodinou do zahraničí. Dostali se do speciálního seznamu zatčených : 14. a 15. místo. Janě tři roky, po válce se všichni vrátili.
Jana se starala o Fanču i nemocné rodiče, sama bojovala s rakovinou děložního čípku. Otec měl nemocné srdce a slavíka v krku, po operaci - rakovina hrtanu. Matku postihla duševní nemoc. Janě situaci neulehčovala, jen výčitky a kritika, trpěla podezřívavostí a osamělostí, nesnášela společnost.
Fanči po tragedii se ujala na přání Jany kamarádka . Soudně svěřená od 13 -ti let do péče Daniele a Michalovi Pakům. Ti měli syny Tomáše a Jirku. Fanča vystudovala na filozofii pedagogiku ošetřovatelství. Sklon o někoho pečovat podědila po své mamince Janě.
Fanča se v r. 1989 seznámila s imigrantem Japem Hulíkem, zetěm osobní sekretářky Wericha. Provdala se za něj a mají spolu dceru Janu. Žijí na předměstí Curychu.
Fanča si ponechala chalupu ve Velharticích. Do Čech se přijela rozloučit se svou druhou mámou. Má nevlastního bratra, podoba Wericha jako by mu z oka vypadl.
Nikdo z nás nemá na růžích ustláno. Život je od toho, aby se žil.
MISTR každému poskytoval moudrá slova a recept na život : s humorem to jde snaze...
PS: Život není takový, jaký chceme, ale potřebuje každého z nás.
Bez důvěry není vztah. Důvěra znamená dát druhému možnost, aby nám ublížil a současně si přejeme, aby to nebolelo.
Přátelé, hody hody doprovody ..., užijte si velikonoce !

26.03.2024 4 z 5


Škola ručného pletenia aj pre ľaváčky Škola ručného pletenia aj pre ľaváčky Ludmila Pešková

(SPOILER) Ani leváci nemusí být na ruční práce "leví"... Je třeba předávání dovedností. Profesor Peter Staňek a zajímá o vše možné a o pěstování citu v prstech ví své a zastává názor. V době klikání do klávesnice je zapotřebí, aby jsme neopomněli držet tužku , každý dotyk nenahraditelně prospívá mozkové svěžesti.
Kniha není tak atraktivní jako bývala kdysi, ale dokáže překvapit. Výšivka ..., neláká? Dokážete vytvořit krásu. Alespoň si v knihovně vyhledejte autorku a podívejte se na několik stránek, pak se rozhodnete...

21.03.2024 5 z 5


Byl jednou jeden Vlasta Byl jednou jeden Vlasta Ivan Černý

(SPOILER) Citace: "...spolupráce Longena s Burianem...jejich neustálé hádky, rozchody, ubodřovačky jsme nikdo z jejich okolí nebral vážně. Patřilo to k věci, a ti dva byli příliš velkými umělci, než aby trvali na malichernostech, zvláště když ani jeden z nich neměl urážlivou letoru." Polní maršálek byl první Vlastův zvukový film.
Burián byl tělem i duší Sparťan, když ho však Sparta naštvala, odpovídal po svém. Vtipným, inteligentním humorem . Vyškrtl z názvů stejná písmena:
SpArtA - SlAviA, vzkazoval Slávisté jsou lvi a Sparta prt...
Neuvěřitelně povedená fota. Moc se mi líbí Vlasta s Voskovcem a Werichem viz str. 105.
Jsem skvělému novinářovi Ivanovi Černému vděčná za vytvoření tohoto památného díla. Nic neubírá na jeho hodnotě ani brožovaný, "sešítkový" formát, ba naopak: čtenáři mohou nosit stále u sebe a v blízkosti srdci. Kdykoliv je třeba se rozveselit, víme že nemusíme hledat daleko.
Zároveň děkuji všem prodejcům, kteří zachraňují knižní poklady a trpělivě čekají na nového kamaráda, který bude dále pečovat o Buriánův odkaz : jsem tu a vždycky budu pro vás a pro váš úsměv a dobrou náladu.
Skvělá kniha pro Vás!

21.03.2024 5 z 5


Billard Billard Jiří Barbořík

(SPOILER) Základy kulečníku včetně názorných obrázků. Už slyším zvuk napínavého souboje. Boduji vysoko nenápadnou brožurku, která prozrazuje , jak zabodovat.

20.03.2024 5 z 5