Analýza 17. listopadu 1989 + 10 bonusových textů

Analýza 17. listopadu 1989 + 10 bonusových textů https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230775/bmid_analyza-17-listopadu-1989-10-bonuso-PL5-230775.jpg 4 41 10

Letošní 25. výročí takzvané „Sametové revoluce“ je ideálním okamžikem, kdy z této události definitivně strhnout bahno mýtů, legend a báchorek, z něhož porevoluční garnitura uplácala golema „jediné a nedotknutelné pravdy“. Tomuto účelu nemůže lépe posloužit žádný jiný materiál než opětovně vydaná, s originálním strojopisem porovnaná a opravená Analýza 17. listopadu 1989 od Miroslava Dolejšího. Tato publikace jejímu autorovi vzdává hold zveřejněním vzpomínek jeho přátel i tří porevolučních, nicméně stále aktuálních rozhovorů – dnes možná ještě více než tehdy. Knihu pak uzavírá dechberoucí analytická úvaha „Úpis pro budoucnost“, po jejímž přečtení nikdo nemůže pochybovat o tom, že Miroslav Dolejší patřil mezi největší české myslitele 20. století. Kritičtější náhled na Analýzu podává Tomáš Pecina. Disident a politický vězeň Jiří Wolf čtenáře seznamuje s odvrácenou tváří „Charty vyvolených“ i samotného Václava Havla: alkoholismus, obžerství, systematické rozkrádání peněz určených pro vězně, zákeřnost, amorálnost, spolupráce s StB – to je druhá tvář slavné Charty 77, o které se povinně mlčí. Publikace přináší též řadu pikantérií – například o filmu tajně pořízeném StB, na němž Václav Havel souloží se 13letým chlapcem, se zaručeně nikde jinde nedočtete.... celý text

Přidat komentář

zaz
29.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Cenzura a právní stát: vymaže vše, co považuje podle sebe za nedemokratické? Přemýšlení nad odkazem , významného politika, neodporující ústavě???
Kniha určena pro analyticky smýšlející , kteří se odváží utvářet svůj vlastní názor.
K tomu je zapotřebí informací i těch protikladných, jinak dochází k vymývání mozků a nelze o demokracii ani uvažovat, protože bez rozdílných zdrojů , a využívání jen těch "povolených", to je totalita, jak řemen.
Názor jiného se mi může líbit a podporovat nebo opačně nelíbit a ignorovat , to je demokratické.
NERESPEKTOVÁNÍ ústavního práva : svoboda slova je tedy proti ústavní. Cenzura je protiústavní a je projevem TOTALITY. Ústavní zákony jsou nadřazeny všem jiným zákonům . Žádný zákon nesmí být v rozporu s ústavou, aby nedocházelo k podrývání základů demokracie .

Někdo uvěřil Havlovi a udělal ho prezidentem. Někdo se dodnes zaštiťuje jeho morálním vkladem , který položil do základů české demokracie a ve jménu VH provádí likvidaci každého "nepovoleného" názoru.
V Evropě některé státy vytvořily speciální prokuratury, jiné státy je již likvidují, protože zavání totalitou...
V ČR současná vláda je na straně českých občanů a brání jejich demokratická práva, mít ve státních médiích různých informace k podpoře různých názorů?
Jakou demokracii chtěl VH, podporující zájmy jiných občanů i z jiného kontinentu a zájmy vlastních občanů přehlížet?
např. tak jak tvrdě nesmlouvavá, dnešní pravice nehodlá ustoupit požadavkům zemědělcům, protože stihla vskutku dokonale vyprázdnit státní pokladnu a řídila ekonomiku tak, aby se stala ukázkovou.
Příkladem jak se to dělat nemá.
Profesor Drulák a další demokraticky : "bez obalu : STAČILO!"

Knihu doporučuji . Hledám odpověď : věděl VH , že bezmocní budou tak tlačeni do kouta, až zjistí že jich je víc než těch, co je nepřetržitě utlačují a že jsou spolu silnější a jich BEZMOC je proměněna v opak a je dostatečně mocná, aby šla se hlásit o svá práva ve statisících napříč republikou a to DEMOKRATICKY v generální stávce a pak v demokratických volbách a dalších demokratických volbách.
Demokracie bez plurality , bez respektu a spolupráce pravice a levice ve prospěch voličů, je jaký režim?
Sakra, kdo se pořád ohání VH a likviduje nejen "nepohodlné" názory? Ten loutkař ...
V 1989 jsme voliči nebyli "děti" a v r.2024 nejsme ničí "loutky", ale lidé mající demokratické právo mít vlastní názor a ústava říká šířit kdekoli a jakýmikoliv prostředky.
Možná skutečně Havel probudí bezmocné, aby zjistili pravdu:
Jednotlivec se může cítit bezmocně, ale jeden hlas může rozhodnout o budoucnosti . Viz po revoluci nedemokraticky uvězněný poslanec Sládek, jeho jeden hlas rozhodl o politickém směřování porevolučního Československa ...
Kteří poslanci rozhodli a hlasovali v parlamentu a zbavení poslance imunity a umožnili sebrat politikovi demokraticky volit hlavu státu? Politikovi, který byl demokraticky zvolen. Nejednalo se o prvého uvězněného , pro politický názor?
Klasika: ..."zajímá nás, kde je mlíka? Dnes nás zajímá, kde je opoziční Vrábel?
Mladí musí vědět, že o svá práva se musí demokraticky, vytrvale, razantně a nekompromisně hlásit, nikdo to za ně neudělá.
Vládě stav vyhovuje a měnit ho nehodlá. Nedá ze státního rozpočtu na důstojné bydlení, ani nezaručí spravedlivou mzdu, aby z ní zaplatili nájem. Naopak vláda je nenutila, žebrat při zaměstnání o dávky...
Škrtá financování školským nepedagogickým pracovníkům...
Takový je odkaz VH nebo ho pravicoví politici jen pohřbili?
Nechte mladé přemýšlet o VH, o demokracii, o tom, zda v ČR není omezováno ústavní právo ohledně cenzury?
Nechte mladou generaci, aby si sama utvořila názor na fungování ekonomik za vlády levice před revolucí a nyní za vlády pravice? Porovnat dosažitelnost bydlení, svobody slova, zadluženost státu, dostupnost léků a lékařů např. zubní, dětskký.., psychická pohoda občanů, zadluženost rodin, adt., atd.
Nenastává čas vzájemné politické kultury , respektu, úcty a spolupráce? Mladí chcete volte nikoho, kdo upřednostňuje podporu prodlužování vyzbrojování před financování samostatné bydlení pro vás ?
Běžně pracující samostatně bydlel už i od svých dvaceti let. Důstojné bydlení je ústavním právem, bez povinnosti se zadlužit a třást se před exekutory...

Přemýšlejte, zda tohle je demokracie VH?
Nebo je nutné se o svá práva demokraticky hlásit jako to dělají zemědělci v celé Evropě?
Budete volit pravici, která škrtá výdaje, místo aby spolupracovala s okolními státy ke spokojenosti všech a ve prospěch svoji státní kasy?
Kniha se líbit nemusí, nutí k přemýšlení a dávat si otázky a odpovědi hledat u odpovědných, domov je jen jeden, tak ať se v něm nezahnízdí smutek.

Ivan53
28.07.2023 5 z 5

Kniha sa skladá zo samotnej Analýzy, ktorá sa v 90. rokoch šírila samizdatom a je teda dokázateľné, že nejde o nový text vydávaný za starý. Text je prorocký, a to nie iba vo všeobecnej rovine, lež i v užšie zameraných oblastiach (o Slovensku napr. poľnohospodárstvo a menšiny, a to tak presne, až je to zarážajúce). Ďalej sú v knihe tri rozhovory s pánom Dolejším a ďalšie krátke texty, skutočne zaujímavé a, žiaľ, neraz prorocké. Knihu odporúčam.


kokondel
24.04.2021

Havel iste nebol ideálnym človekom - kto z nás ním ale je? Dve poznámky: 1. bol ale kľúčovou postavou nevyhnutnou k tomu, aby sa ČSFR a ČR dokázali "vrátiť" do slobodného sveta 2 . videu o súložení VH s 13 ročným chlapcom snáď neverí nikto so zdravým rozumom.

tom.v
09.02.2021 5 z 5

Povinná četba pro všechny, kteří uvažují kriticky a chtějí hledat jádro pudla. Netroufám si tvrdit, nakolik je Analýza pravdivá, ale vzhledem k současnému vývoji a z povahy logiky věcí, je mnohem reálnější, než oficiálně proklamovaná propaganda o Sametové revoluci, studentech, disidentech a Chartě v čele s mýtem a kultem osobnosti jménem Václav Havel (se vším respektem i nerespektem k tomuto člověku).

michaela2887
03.10.2019 5 z 5

Nadčasová kniha.

Lesní_chodec
06.12.2018 3 z 5

Také Vám příjde na průběhu Sametové "revoluce" něco zvláštního? Pokládate si otázky, jak mohla partička okolo bohéma Havla položit systém, který držel v rukou veškerou represivní moc a o svých opomentech věděl naprosto vše?! Nepříjde Vám zvláštní, že jedna z nejmocnějších vojenských mocností své doby, bez výstřelu "pustila" veškeré své satelity a sama na svém území dovolila převrat?

Pokud chcete znát alespoň částečný náčrt vysvětlení výše položených otázek, je Analýza 17. listopadu právě pro Vás. Publikaci bohužel škodí, že chybí jakékoli zdroje a odkazy, taktéž by bylo vhodné doplnit o výpovědi akterů, kteří po převratu nebyly nově nastolené elitě v čele s Havlem po chuti.

zahadum
07.01.2018 5 z 5

"V politike sa nič nedeje náhodne. Avšak ak sa už niečo udeje náhodne, môžete si byť istý, že to bolo práve takto plánované."
F. V Roosevelt bývalý prezident USA

Memphis333
30.07.2017 5 z 5

Velmi dobrá kniha aj ked niekedy by to chcelo ist viac do hĺbky.

VladimirTetur
16.02.2017 2 z 5

Legenda československé konspirace. Aneb z totality proletariátu rovnou do totality korporátního fašismu. Bohužel chybí zdroje, reference a cokoliv, co by zvýšilo důvěryhodnost této tragické výpovědi.

Pro vydavatele: Nebylo by od věci vyhledat v Košicích posledního žijícího důvěrníka pana Dolejšího a provést s ním rozhovor a knihu doplnit. Co se týče mýtu Václava Havla, existuje spousta dalších rozhovorů (např. herec Landovský), které by mohly být rovněž součástí publikace. Negativně se k tzv. disentu z Prahy vyjadřovali i známí cestovatelé Zikmund s Hanzelkou, což jsou pojmy světové třídy. Berte to jako podnět pro zlepšení příštího vydání.

Lucina88
01.01.2015 5 z 5

Toto by měla být povinná četba pro žáky základních a středních škol...