Raysee_97 Raysee_97 komentáře u knih

☰ menu

Dr@hý příteli Dr@hý příteli Anne-Laure Bondoux

S knihou to bylo jak na houpačce - občas mě hrozně nudila, občas jsem si říkala jak jsem ráda, že jsem jí neodložila. Ale přesto, když jem otočila na poslední stránku, jsem se neubránila pocitu, že jsem zklamaná. Co mělo být rozluštěno, se rozluštilo nijak překvapivě, žádné zvraty v ději tam také nejsou ... Chápu, že od knihy ve stylu e-mailů nelze asi očekávat něco komplikovaného, ale dalo se podle mě s tím naložit lépe.

08.02.2017 2 z 5


Já legenda Já legenda Richard Matheson

Já ty upírské věci prostě nemusím, ale tohle rozhodně stálo za to. Knížka je rozhodně jiná, než filmová podoba, takže se neochuďte ani o jedno.
Může se zdát, že příběh plyne a vy si říkáte, že to přeci o ničem není, ale knížka je docela skromná a nemá zbytečné stránky navíc takže si jen tak neřeknete, že o sto stránek míň by bylo lepší. Za mě moc pěkné počtení na odpoledne.

28.01.2017


A proto skáču A proto skáču Naoki Higašida

Nádherná knížka. Psaná formou otázek a odpovědí, začetla jsem se do ní tak, že jsem ji měla během odpoledne přečtenou. Není to knížka, jako každá jiná, a dá vám mnohem víc. Zaujme určitě i lidi, co nemají v okolí autistu, ale přesto se o autismus zajímají, tak jako já.

28.01.2017 5 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Achjo, budu se opakovat. Ale snad skoro zákonitě, pokud přečtete další díl ze série HH, vždy vám v tu chvíli musí připadat nejlepší. Není to zaslepeností vůči Harrymu nebo Nesbovi, ale tím, že v každé další knize najdete něco jiného. A pokud čtete postupně, opravdu to stojí za to.
Nesbo se nebojí být čím dál víc krutější a nezapomíná také na dějovou linku v pozadí celé série, což se mi ohromně líbí, protože není čtenářům násilně předhazována, ale v každém díle je určitý kus skládačky.

21.09.2016 5 z 5


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Hlavní myšlenka - vrah, který vyvraždí celou takřka bezproblémovou rodinu, by mohla mít velký potenciál. To by nám ovšem nesměl být odhalen vrah, natož pak jeho motiv, ještě v první polovině knihy.
Potom se totiž děj už ubírá poněkud nijak atraktivním směrem. Dostává se nám zápletky nové, která je už tak strohá a ohraná, že by ji nezachránilo jen tak něco. K tomu postavy, které se občas chovají velmi bezmyšlenkovitě, nesmyslně, začnou vás otravovat svým chováním a máte to.
Rozhodně jsem tedy čekala víc. Druhý díl asi zkusím, přeci jenom sérii HH člověk taky nesmí vzdát hned po první knize.

21.09.2016 2 z 5


Můj pes Doggo Můj pes Doggo Mark B. Mills (p)

Krátká oddechovka, která se mi velmi líbila. Je pravda, že jak se bude příběh odvíjet už tak nějak dopředu všichni tušíme, náznaky humoru postupně ubývají, ale přesto všechno, dá se čekat od 200 stránek s takovouhle obálkou něco hlubšího? :)

16.08.2016 4 z 5


Syn Syn Jo Nesbø

Přesto, že byl začátek trochu rozpačitý, děj postupně získával spád a i v postavách (i s jejich pro mě složitými norskými jmény) bylo snažší se orientovat. I když se může zdát, že odstavec začínající popisem dosud nezmíněné osoby nemá s hlavním dějem co společného a akorát příběh komplikuje, je důležitým článkem ke spojitostem.
Nesbo nepíše jen strohé příběhy s do očí byjící předvídatelností, ale snaží se, aby každá informace měla svůj smysl a zapadla tam, kam má. A ta atmosféra, kterou jsem cítila při čtení Syna, byla stejně známá, jako při čtení HH, tak jako zcela nová, a o neméně skvělá.

14.08.2016 5 z 5


Po strništi bos Po strništi bos Zdeněk Svěrák

Čtení na jeden den, které svým krátkými úryvky rozesmutní i rozesměje. Za popsané období během války dětskýma očima, které se velmi povedlo rozhodně 5 hvězdiček.

09.08.2016 5 z 5


Život je jinde Život je jinde Milan Kundera

K seznamu povinné maturitní četby existuje spousta předsudků. A přiznejme si, že většina autorů v ní obsazených většinou neláká čtenáře, aby sáhnul po další autorově díle. Udělala jsem výjimku, a po okouzlení Směšnými láskami jsem se pustila na Život je jinde. A vůbec toho nelituji.

04.08.2016 4 z 5


Manželovo tajemství Manželovo tajemství Liane Moriarty

Tři příběhy o lásce, o důvěře, o vztazích, o životě. Všechny, které se propletly tak dobře, že jsem to skoro ani nezaznamenala. Pro mě byla tahle knížka skvělá. Bavilo mě, jak mě donutila přečíst si některé odstavce znovu a zamyslet se 'nad věcí' z jiné strany, z pohledu jiných. A barvité popisování pocitů a myšlenek? Prostě paráda. Na knihu jen tak nezapomenu a směle ji budu doporučovat dále.

PS: Jediné, co mě na knize štvalo, bylo jméno John-Paul ... Příště prosím buď Johna, nebo Paula :D

31.07.2016 5 z 5


Jerúldelger Jerúldelger Ian Manook (p)

Hodně milé překvapení. Líbilo se mi, že děj se rozvíjel k více případům, korupce a nenávist mezi národy už jenom přidala za své. Knížka mě dostala hned od začátku, nenastala chvíle, kdy bych ji chtěla odložit. Podle všeho autor už napsal pokračování, a já jen doufám, že se ho co nejdříve dočkáme i u nás.

28.07.2016 5 z 5


Bůh v troskách Bůh v troskách Kate Atkinson

Prvních pár stránek jsem byla rozhozena z přeskakování času během samotných odstavců (nahlédutí, co se s postavou skutečně stalo na základě myšlenky někoho jiného) - na můj vkus až příliš často. Pak se to ale urovnalo, já si na na to dějové skákání zvykla (i autorka to začalo používat střídměji) a zjistila jsem, že každá událost z těch mnoha má vliv na ty další - proto se mi postupně tak zalíbilo řazení kapitol. Navíc komplikované rodinné vztahy, popis války, osudy lidí okolo Teddyho a Nancy.., Dílo bylo promyšlené, každá postava rozebraná z několika pohledů jak jí samotné, tak ostatních členů rodiny a Teddy, i když se mu během příběhu dostalo vypravování nejvíce, si stále udržel něco, do čeho ani čtenáři něbylo nahlédnuto. A proto byla takhle kniha tak krásná.

20.07.2016 4 z 5


Vlk samotář Vlk samotář Jodi Picoult

Úžasně citlivá knížka, která dojme, nadchne, a donutí vás pozastavit se nad životem jako takovým. Zprvu jsem se bála klišé a toho, že kniha bude až příliš podobná přechozím (hlavně mě vyděsil ten útek k právníkovi). Mohu ale říct že při takovém příběhu nikdy nevíte, jak se kniha bude vyvíjet a části o vlcích jsem si naprosto užívala.

15.07.2016 4 z 5


Spasitel Spasitel Jo Nesbø

Přijde mi, že každou knihou ze série Harryho Holea se Nesbo šplhá výš a výš. Spoustu 'pohledů' do jednotlivých postav, se kterými se v celé knize setkáváme, úžasně dotváří celý příběh a nakonec je vidět, jak jsme jako čtenáři byli občas cíleně mateni.

PS: Pokud hodláte číst tuto sérii a dozvěděli jste se, že nezáleží v jakém pořadí budete knihy ze série číst, tak asi opravdu nezáleží, ale doporučuji je hezky popořadě přečíst. Skutečně mě totiž baví sledovat Harryho a vyvíjení se jeho života, ale i to jak se vyvíjí osudy jeho kolegů (kteří se tak často mění). :)

12.07.2016 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Běžně jsem zvyklá se trochu rozepisovat, ale u tohoto díla nějak nemám slov. Člověk má po dočtení tolik pocitů, představ, které ho doprovázely při čtení, a které ještě nepominuli,...

Mějte představivost, buďte trpěliví s tím, než si zvyknete na tempo příběhu a myslím, že tohle dílo si vás získá.

06.07.2016 5 z 5


Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Přiznám se, že Netopýra jsem přečetla až napodruhé. Když se mi do ruky dostal prvně, moc mě neoslovil a já ho odložila a vrhla se na další pokračování ze série. V rámci maturitní četby jsem po něm sáhla podruhé a nelitovala jsem výběru. Sice je začátek trochu utahanější, než jeho následovníci a propracováním se jiným dílům nevyrovná, ale zpětně nechápu, že jsem se začátkem neprokousala už tehdy :).

29.06.2016 4 z 5


Fangirl Fangirl Rainbow Rowell

Rozsah knížky mi nevadil, měla jsem jí přečtenou docela rychle, ale stejně. Mě bohužel tato knížka neuchvátila. Ze začátku jsem si říkala, že to bude zajímavé, ztotožňovat se s hrdinkou v určitých pasážích (pocity, názory,...) ale po několika stránkách mi začala Cath lézt na nervy především tím, jak byla protivná a štvalo mě, že se její postava vůbec nevyvíjí.
Doplňující fan povídku, která provázela celou knihu, jsem četla asi jen do půlky knihy, poté jsem to vzdala a tyto pasáže přeskakovala (částečně pro podobnost s Harry Potterem - nedokázala jsem to nějak zkousnout, částečně proto, že jiný dojem bych z toho asi měla, kdyby to byl jeden příběh a ne útržky jednou od Cath, podruhé od autorky).

Každopádně na druhou stranu se mi líbilo, že kniha byla na takové oddechové čtení, ale i přesto autorka zvládla i o trochu těžší pasáže, např. rodinné problémy apod. Hádám, že tato kniha bude dobrou volbou pro spoustu čtenářek, ale mě bohužel tolik nenadchla. :)

29.06.2016 3 z 5


Posel Posel Markus Zusak

Znáte to. Jsou knížky, které byste nejraději přečetli znovu tak, jako byste je četli poprvé. A tohle je jedna z nich. Sympaťák Ed si vás získá už na začátku knihy a jsou chvíle, kdy nevíte, kdy přestat číst. Současně celkem jednodušše psaná kniha, tak akorát humorná i vážnější, která v sobě ovšem skrývá mnohem víc, než jen pouhý příběh.

27.06.2016 5 z 5


Dívka se stříbrnýma očima Dívka se stříbrnýma očima Samuel Dashiell Hammett

Fungovalo to, mělo to spád, bylo to napínavé a časovým zasazením to bylo zase něco trochu jiného, než na co jsem zvyklá od současných autorů detektivek. O hvězdičku méně snad jenom proto, že občas to rozuzelní bylo až příliš 'najednou' a sem tam jednání detektiva vůči realitě trochu přehnané. Ale jinak krásné čtení :).

21.06.2016 4 z 5


Pentagram Pentagram Jo Nesbø

Za mě se mi zatím každá kniha od Nesba líbí více a více. A Pentagram? To je zatím to nejlepší, co jsem od něj četla :)

27.03.2015 5 z 5