Raszkulce Raszkulce komentáře u knih

☰ menu

Kdepak jsi, krásný světe Kdepak jsi, krásný světe Sally Rooney

Pro mě byla ta knížka takové velké zklamání. Moc se mi líbily Rozhovory s přáteli a Normální lidi, ale co bylo proboha tohleto? To byla taková slátanina názorů, bezbřehosti, nesympatičnosti ... vůbec jsem tu knihu nechtěla ani dočítat, ale pořád jsem si říkala, teďka už to přijde, teď se to zlepší. Nejhorší část pro mě byly ty e-maily... jelikož jsem stejná generace jako autorka, nedokážu si vůbec představit, že bych si s někým psala takové filozofické žvásty. Vůbec celkově nechápu postoje jednotlivých postav, které se dle mého vůbec nesetkávají s realitou ... všechny ty postavy jsou strašně nesympatické a ty jejich vztahy tak destruktivní. A poslední věc .. to měla být nějaká miléniálská verze 50 odstínů šedi? Polovina knihy je jenom o popisování sexuálních scén ... No další Sally Rooney už si nekoupím, vyhozené peníze za naprostý žvást ...

28.04.2023 1 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Moc krásný opravdu! Líbilo se mi, ja kniha odvyprávěla celý příběh holky z bažiny! Ale jedna technická a neustále mi to vrtalo hlavou. Neměla se ta knížka jmenovat: Kde zpívají racci? :-D o racích tam nebyla ani řeč :-D

14.02.2023 4 z 5


Lekce chemie Lekce chemie Bonnie Garmus

Za mě nejlepší kniha roku 2022. :)

02.01.2023 5 z 5


Ženy, co se nedaly Ženy, co se nedaly Ivana Peroutková

Pěkné, rozhodně zajímavě, jinak pojaté, než jsme zvyklí :) Některý výběr osobností mi ale nesedl a ta polovina knížky byla taková nudnější. Ale jinak super. :)

15.10.2022 4 z 5


Šalina do stanice touha Šalina do stanice touha Iva Hadj Moussa

Mě se to líbilo. Bylo to nenáročné a zábavné. Po všech těch existenciálních detektivkách je tohle něco trošku jiného, ale proč ne. :)

07.10.2022 4 z 5


Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

No celkově se mi kniha líbila. Ale to počáteční tempo bylo lepší, ten konec mě až tak nezaujal a vyústění taky moc ne. Nicméně i tak je to jedna z těch lepších detektivek. :)

23.09.2022 3 z 5


Srdcový král Srdcový král Hanna Krall

Moje už asi desátá absyntovka, zase trošku jiná, ale rozhodně zajímavá. :) Ten příběh mě zaujal popisem okolností například jsem vůbec netušila, že židé si barvili vlasy a předstírali, že jsou poláci. To mě osobně dosti překvapilo. Celkově se mi kniha líbila tím, jak byla strohá a děj velmi rychle ubíhal. Někdy bylo ale těžké se zorientovat, proto dávám o hvězdičku méně.

15.09.2022 4 z 5


Chtěl jsem mlčet Chtěl jsem mlčet Sándor Márai

No .. moc nechápu ty oslavné tantiémy. Ta kniha je strašně složitá, některá souvětí jsem musela číst několikrát, než jsem vůbec pochopila, co chtěl autor říct (a mnohdy to ani reálné vyznění nemělo). Ano, díky knížce mám větší vhled, co se týče maďarské historie (poslední dvě kapitoly byly doopravdy zajímavé). Ale jinak mě kniha moc nenadchla, pokud to porovnám s oslavnými články, které říkají, že díky knize čtenář více porozumí současné geopolitické situaci. Některé myšlenky zajímavé byly (feudální systém atd), ale vcelku mě kniha jako taková spíše zklamala.

12.09.2022 3 z 5


Kdo vaří ekonomům? aneb Jak se ekonomie vykašlala na ženy Kdo vaří ekonomům? aneb Jak se ekonomie vykašlala na ženy Katrine Marçal

O tom ženském pohledu na svět v knize vlastně moc není .. čekala jsem tedy více. :)

30.06.2022 3 z 5


Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Hned ze začátku musím říct, že jsem přečetla jen 1/3 knížky a potom jsem ji musela odložit a absolutně nechápu toto vysoké hodnocení. Takhle si vážně představujeme "moderní hrdinku" v romantické knížce? Holka, která si nedokáže ani ehm vygooglovat, kde se nachází nejbližší prádelna anebo obchod s ložním prádlem? Holka, která po dvou letech vztahu si myslí, že její přítel jezdí každý víkend za svoji matkou aniž ji kdy viděla? .. Některé ty situace vykreslované v knížce byly tak trapné .. jak by se holka neuměla postarat sama o sebe anebo například používat telefon a něco si zde vyhledat... vždycky čeká na nějakého "chlapa", který ji pomůže. Já mám romantické knížky ráda, nemyslím si, že bych byla nějaká echt feministka ale tohle bylo na mě doopravdy moc ... :)

05.10.2021 2 z 5


Za oponou války: Zpravodajem nejen na Blízkém východě Za oponou války: Zpravodajem nejen na Blízkém východě Jakub Szántó

Moc zajímavé popisy hlavně těch dějin veškerých konfliktů na Blízkém východě (a to jich bylo). Pro mě to tímhle dostalo jinou dimenzi, dozvědět se tak vlastně o původu a počátcích těch konfliktů - proč se Somálci stali piráty atd. :) Moc fajn a doporučuju. Zároveň ten popis americké mašinerije a poslední kapitola ohledně života na té válečné lodi. Fíha. :)

10.05.2021 4 z 5


Lehce neuvěřitelné příhody z hor Lehce neuvěřitelné příhody z hor Martin Úbl

Super ale za mě asi nejslabší, ze všech třech dílů. :)

05.05.2021 4 z 5


Hory, peklo, ráj Hory, peklo, ráj Are Kalvø

Bylo to srandovní. :-D sama ráda chodím do přírody, ale někdy mě taky přijde, že existují lidi, kteří to berou až příliš vážně - ty nemáš to nejlepší a nejdražší oblečení? :-O Co si to za turistu potom. :-D A typický fotky s rukama k nebi jsou taky .. hmm. :-D Docela mě překvapily nějaké negativní komentáře. Náhodou si myslím, že je právě fajn když si někdo ze skupiny neustálých profituristů, kteří plkají jen o počtu kilometrů, udělá srandu. ;)

05.05.2021 4 z 5


Nebe patří nám Nebe patří nám Brendan Ian Koerner

První kniha roku 2021 a velká spokojenost (tak jako se skoro každou absyntovkou). Knihu jsem dostala jako dárek a osobně mě tohle téma ani v nejmenším nezajímá a nevyhledávám ho. O to víc mě kniha překvapila a mnohé jsem se dozvěděla o tom, jak to bylo s osobní leteckou dopravou v počátcích. :)

12.01.2021 5 z 5


Nahoře ve starém hotelu Nahoře ve starém hotelu Joseph Mitchell

Strašně zajímavé příběhy o starém New Yorku. :-) O takovém o kterém už nikde moc neslyšíme.

03.01.2021 5 z 5


Nemísta měst: Opomíjená, pomíjivá a míjená místa měst Nemísta měst: Opomíjená, pomíjivá a míjená místa měst Anna Beata Háblová

Moc zajímavá knížka. :) Dozvíte se plno věci a zároveň jsou všechny tyto fakty protkány krásnými povídkami. Doporučuji. :)

21.12.2020 5 z 5


Černá skříňka Černá skříňka Amos Oz (p)

Rozkrývání konce jednoho vztahu ale nejen to ... budování vztahů dalších na pozadí korespondence. Nevím nevím - těšila jsem se na knihu ale to těšení bylo nejspíš moc velké protože ten výsledek nebyl za mě tak výrazný. Idea sledování vztahů prostřednictvím korespondence byla velmi originální. To pojetí - nevím - absolutně jsem třeba nechápala ty Gideonovy poznámky (hodně intelektuální, spojené se židovskou naukou). Celá ta ehm rozepře ohledně Izraele, náboženské argumentace. To nebylo nic pro mě. Nicméně i tak ten konec něčím překvapil - to, že vztah dvou lidí může být destruktivní a že i tak jsou ti lidé na sebe stále navázáni společně s tíhou nějakého závazku. :-) Nakonec - škoda, že my už si dopisy nepíšeme. Z konverzace na FB by podobné knihy nevyšly.

29.11.2020 4 z 5


To nejlepší, co máme To nejlepší, co máme Griet Op de Beeck

Od konce jsem očekávala trošku více .. například, že se Isabelle postaví atd. Nicméně hodně zajímavý námět knížky, která se velmi pěkně četla. :-)

10.11.2020 4 z 5


Napůl žena Napůl žena Perumál Murugan

Téma knihy zajímavé ale mnohem víc zajímavější mi přišel ten dodatek ve kterém se líčí jaké vlastně kontroverze kniha vyvolala a jak je kastovní systém v Indii stále reálný... to bylo něco, co jsem doopravdy netušila.

02.11.2020 4 z 5


Less Less Andrew Sean Greer

Mě se kniha moc líbila, na konci jsem i slzu uronila. Hold správná love story! :-)

02.11.2020 5 z 5