Šalina do stanice touha

Šalina do stanice touha https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428848/bmid_salina-do-stanice-Ewb-428848.jpeg 3 133 39

Říká se, že naše sny a tužby jsou motorem pokroku a činí lidský život neobyčejným. Je pouze otázkou, zda to platí i v případě, kdy toužíme po tom, co patří někomu jinému. A jsme-li ochotni jít si pro to i přes mrtvoly. Redaktorce lifestylového magazínu Sandře a nezaměstnatelnému fluktuantovi Mirkovi však ke štěstí stále něco chybí: peníze. A v případě Sandry také popularita na sociálních médiích. Přitom si na rozdíl od ostatních právě tohle zaslouží. Zatímco Mirek se zmítá ve spirále dluhů a jeho podnikatelské záměry troskotají, Sandra se seznámí se slavným, byť poněkud neduživým skladatelem Johannesem. A v hlavě se jí zrodí jednoduchý nápad, který má její a Mirkův život obrátit vzhůru nohama. A taky obrátí.... celý text

Přidat komentář

Maky78
13.04.2024 3 z 5

Parodie která si utahuje z inteligence lidí a moci peněz. Jestli to měl být humor to nedokážu posoudit nějak jsme se nepotkali.

alkuluku_blog
05.02.2024 2 z 5

Za mě teda nic moc... ze všech vtipů mě pobavil přesně jeden, ke konci mi připadalo, že autorka napíše cokoli, jen aby vás šokovala. Motto na obálce, že se do české literatury vrací humor, už od začátku trochu podezřelé, zůstalo zcela nenaplněno.


martineden
05.02.2024 4 z 5

Kniha nezklamala, hlavní protagonisté jsou paka, nikomu jsem snad nedržela palce. Ale bavil mě styl, bavilo mě Brno. Těším se na další knihy autorky.

VáclaV111
27.10.2023 1 z 5

Kniha je podle mého názoru oddychovým čteným, jakousi
groteskou, rozhodně se nejedná o velkou literaturu, myslím si, že o
to nakonec ani autorce nejde. Prostě normální knížka pro pobavení,
ale vracet se k ní nebudu. Nechápu, že kniha byla oceněna jednou z cen Miloslava Švandrlíka za humoristickou knihu roku 2020.

katchamccall
20.06.2023 3 z 5

Kniha mi byla doporučena se slovy "... nejlepší kniha od autorky". Nesouhlasím. Nezasmála jsem se ani jednou a to mám smyslu pro humor na rozdávání, ale tohle mi nesedlo. Škoda. 3* dávám za čtivost, jako u všech knih od IHM.

nikola6615
16.01.2023 3 z 5

Bylo to fajn, podle anotace "Do české literatury se vrací humor" jsem čekala něco víc, ale zklamání to nebylo.

Snoopi
29.10.2022 3 z 5

Vtipný román s úžasnou "módní přehlídkou" roztodivných druhů humoru: najdeme zde jak suchý, tak slušně ujetý, ztřeštěný, šílený a bláznivý... ironicky štiplavý až jízlivý... sarkastický a místy velmi drsný, ba i ten nejčernější z černě zbarveného, a téměř dočista šibeniční...
Knihu lze vnímat mnoha způsoby, nejlépe však jako druh jisté parodie: autorka si střílí ze všeho a ze všech, ovšem ponejvíce si utahuje z lidské hlouposti, a pokud její humor přijmeme a na její "pravidla hry" přistoupíme, máme o zábavu postaráno. Bere si na paškál všechny možné trendy současné doby, které v posledních letech hýbou konzumní společností, hlavně onu neutuchající, věčnou touhu po moci, bohatství a úspěchu za každou cenu. Zároveň též poukazuje i na jistý "devastující vliv" těchto tendencí na mezilidské vztahy.
Jako vzor si zvolila postavu Sandry. Představuje typickou "zlatokopku", ženu mladou, povrchní a ambiciózní, leč věčně nespokojenou, která vymyslí geniální plán, jak se domoci bohatství. Dokonalá manipulátorka, jež se neštítí ničeho, a naplnění svého cíle dovádí ad absurdum.
Při čtení jsem se skvěle bavila, asi nejvíc díky užitému jazyku s přemírou anglicismů a nových patvarů, které čeština do sebe nasává jak houba, a nešlo přitom jen o pouhá "selfíčka, smůtýčka, lajky" a pod. Mnohé čtenáře může od čtení odradit přemíra vulgarit a výrazů drsnějšího zrna, neodmyslitelně však patří k charakteru některých postav.
Pobavily mě i naprosto nečekané peripetie, jimiž se osud hrdinky ubíral, mnohé kapitoly mi tak připomínaly jakési delší anekdoty s umně vypointovaným závěrem. Text jsem vnímala jako vtipnou parodii nejen detektivního žánru včetně thrillerů, ale i publicistického stylu čtivých a populárních lifestylových časopisů. Nejvíc mě však mrzí, že jsem zde narazila na spoustu zbytečných překlepů a pravopisných chyb: těžko říct, kam se při vydávání vytratil korektor, nepřítomnost jeho práce citelně ubírá na kvalitě díla.
Jako sociální kritika je to román výtečný, ale ke konci začne ujíždět do úplně jiné sféry plné absurdit, a závěr je bohužel již značně překombinovaný.
Název může někomu evokovat dílo "Tramvaj do stanice touha" od T. Williamse, ale tato podobnost je "neúmyslná a čistě náhodná".

"Celkově se Sandra domnívá, že vzdělání se poněkud přeceňuje. Viděla to na svých spolužácích z gymnázia, kteří v osmnácti udělali tu osudovou chybu, že se rozhodli studovat religionistiku, východoevropská studia nebo archivnictví. Nedávno si na Zvonařce spletla jednoho literárního historika s bezdomovcem. Jiní spolužáci, kterým profesoři prorokovali velkou budoucnost, v současnosti vaří kávu a pečou organický banana bread /pravda, někdy ve vlastních kavárnách, které se dostaly do průvodců typu 10 places to visit in Brno/.
"Asi před rokem byla v šalině číslo osm svědkem rozhovoru, který jí rozerval srdce na malé kousky - jako kdyby někdo kladivem udeřil do zdi a z díry se vydrolila omítka."
"Byla dokonalou adeptkou na úspěch. Který se přesto nedostavoval."
"Ta půjčovna psů byl pěkný průšvih. Kdo by si pomyslel, že si lidé nebudou chtít půjčovat psy, třeba na víkend? Lidé jsou nepochopitelně nepředvídatelní. Na sociálních sítích se to hemžilo dojemnými videy s psími mazlíčky. Každý se může ulajkovat kvůli fotce ohaře, který má na hlavě sušenku, nebo z mopse, co hlasitě ukusuje meloun. Ale půjčit si psa na pár dnů, to ne."
"Jeho zrzavá milovnice psů ho našla ležet obličejem v zemi, zatímco opuštěná sekačka mezitím odjela k sousedům, zlikvidovala záhon begónií a zastavila se až o stěnu zahradního domku, kde zrovna soused Berger stloukal ptačí budku."
"Zuřivě vláčí syrové maso vajíčkem, jako by ho chtěl utopit. Pak ho drtí ve strouhance. Dnešní menu - bramborová kaše a řízky plněné nenávistí."
"Nikdy nejedla zvířata, která jí připadala roztomilá - králíky, telátka a růžová selátka. Naopak mořské potvory jí připadaly odporné, takže ji nevystavovaly žádnému etickému problému. Potíž byla v tom, že většinou i odporně chutnaly."
"Hřálo ji pomyšlení, že opilí lidé snáz utonou, a měla optimistickou náladu."

Raszkulce
07.10.2022 4 z 5

Mě se to líbilo. Bylo to nenáročné a zábavné. Po všech těch existenciálních detektivkách je tohle něco trošku jiného, ale proč ne. :)

mcabr
20.05.2022 5 z 5

Pěkné čtení o tom jak někoho zabít pro peníze a ono se to nedaří. A ten konec takovej zvláštní, ale jinak dobrý.

LooneyCZ
10.03.2022 2 z 5

Jsou mladí, jsou krásní a jsou z Brna. Ona je blboučká nepochopená instagramová královna, on je debil a marný případ. Svět se proti nim spiknul, a proto nejsou tak bohatí a slavní, jak by si zasloužili.
Anotace knihy je mírně řečeno zavádějící. Humoristický román nemusí být plný intelektuálních vtipů, já se ráda pobavím i prvoplánovou blbinou, bohužel tady jsem nenašla ani jedno z toho, takže jsem se moc nenasmála. Kniha ale nebyla zas až tak slabá, místy mi ta ironie/parodie přišla zajímavá, takže jsem ve čtení pokračovala a čekala, co bude dál. Přirovnala bych to k situaci, kdy v televizi náhodně přepnete na Ulici nebo Dallas (zkrátka něco jednoduchého, co běžně nesledujete), a dokoukáte celý díl až do konce, protože vás to jakýmsi zvrhlým způsobem přitahuje.
Takže jsem to nakonec dočetla. A ten závěr mě teda nepobavil vůbec, to už byla jenom hodně zvláštní třešnička na podivném brněnském burku (musím si vygooglit, co to vlastně je ten burek). Hmm, no, dobře, tak asi jo.
Mimochodem, ta obálka se mi vážně líbila. Jinak jsem z toho spíš taková rozpačitá - hodnotím dvěma hvězdami. Nic víc, nic míň.

Šebestová3
14.01.2022 3 z 5

Ale tak jo, konec pobavil. Jako crazy komedie pro nějaký zájezdový divadlo by to nebylo špatný.

takana
16.12.2021 2 z 5

Průměrná kniha, nerazí ani nenadchne.

vesihiisi
17.09.2021 1 z 5

Podle anotace se s touto knihou do české literatury vrací humor. No tak nevim, no. Kniha byla velmi plytká. Samotný děj by mě až tak neurazil, nic proti parodiím aspol., ale do jisté míry prázdný a absurdní děj vyžaduje inteligentní humor, jinak se z toho stává prostě hrozná nuda. Ocenila jsem jeden vtip, což je na necelých 300 stran "humoristického" románu trochu málo.

jaroiva
11.07.2021 2 z 5

Lituji koupě. Koupila jsem bohužel ebook a tak ji nemůžu poslat dál.
Nedočetla jsem.
Moje chyba, že jsem si koupila knížku naslepo, ještě předtím, než jsem zkusila kousek přečíst. Mezitím, než jsem se dostala ke čtení této knihy, jsem si taky půjčila v knihovně ebook Hlavně na to nemysli, taky nedočteno.
Rozhodně se musí nechat, že obě knížky mě dokázaly nalákat anotací, obálkou, nevím čím. Tahle navíc lákala na Brno.
O to větší je zklamání z přízemního textu. Autorka si všímá nějak úplně jiných věcí, než v životě zajímají mě.
Když vidím novou knihu Démon ze sídliště, opět vypadá lákavě jak anotace, tak obálka. Budu si dávat velký pozor, abych se náhodou zas nechytla.
Když čtu předešlý komentář Jizi, docházím k názoru, že je špatně napsaná anotace a láká jinou cílovou skupinu, než pro kterou je knížka zajímavá.

Jizi
29.05.2021 4 z 5

Veliké překvapení - anotace mě spíš odpuzovala, než lákala, ještě, že mám přátele, kteří znají můj čtenářský vkus lépe než já. Šalina do stanice touha je svižná groteska o mladých zdravých perspektivních Moravácích, kteří by rádi žili na vysoké noze, ale nemají na to jaksi prostředky - ani finanční a žel ani inteligenční, aby je třeba vydělali. Sandra s Mirkem jsou spolu od střední školy, ona je krásná a tak trochu blbá, on je krásný a úplně blbý. Ona by byla ráda hvězdou instagramu (a ještě lépe bulvárních časopisů), on by chtěl podnikat, ale vinou všech kolem padá jen do větších a větších dluhů (kdo podobné typy nezná, zvedne ruku!). A protože jsou oba hrdinové takoví lumeni, vymyslí, že se Sandra provdá za bohatého skladatele, zabije ho a shrábne dědictví. Jak těžké to jako může být?
U Sandřiných zabijáckých pokusů (a místy nejen u nich) jsem se musela smát nahlas, u grandiózního finále v duchu šestákových detektivek jsem se vysloveně tetelila blahem.
Je to zábavné, chytré a jedovaté víc než Pepa s Ferdou. 

PaníLenka
05.04.2021 3 z 5

Knížka se četla dobře, pokud člověk přijal a pochopil, že se jedná o parodii, na zlepšení nálady prima. Je to ale jenom taková jednohubka, myslím, že za pár měsíců a let už obsažené vtipy nebudou fungovat, jak se doba vyvíjí, skandály celebrit a sociální sítě rychle mění....každopádně autorce fandím za snahu o humorný příběh, a těším se, že si přečtu i něco “trvanlivějšího”!

mag097
21.03.2021 3 z 5

Hlavní postavy tohoto příběhu jsou spíše antipostavy, každá je něčím děsná a vytváří tak v příběhu humorné a bizarní situace. Od příběhu nečekejte žádný zázrak, je to nenáročná knížka, která je mírně ujetá, stejně jako její hlavní hrdinové.
Příběh nebyl špatný, ale měl trochu pomalejší rozjezd. Navíc jsem doufala, že v knížce bude i víc brněnských reálií, protože Brno je zkrátka láska.

grillica
06.12.2020 2 z 5

Nerada dočítám knihy, které mě spíš otravují. Škoda času.. Nechala jsem se nalákat slibnou obálkou i názvem. Maloměšťáctví, závist, hloupost - tohle prostě nemám ráda, a hrdinové byli takovými trapnými prototypy, až jsem se styděla. Nebavila mě ani ta zápletka, taková ta snaha být vtipný nebo efektní za každou cenu, brrr.

kacenka075
01.12.2020 2 z 5

To byla tedy dost zběsilá jízda. Možná bych se nebála použít slovo "fantasmagorie". Kniha se četla skoro sama, to je pravda, četba je to vtipná. To je ale taky asi všechno. Uniká mi nějaký smysl. Náznaků je tu celá řada, ale jasně se nerýsuje nakonec žádný. Sonda do života současných mladých lidí, líných a nevzdělaných (i když u Sandry se občas záblesky nějakých vědomostí objevují), neschopných najít své místo ve světě, nebo se o to alespoň pokusit? Vliv digitálních médií na uvažování dnešní mládeže? Detektivka?? Popravdě nevím, takže řadím do poličky "čtení na dovolenou".

dagmar.rub
09.11.2020 3 z 5

Příběh krásně odsýpá, charaktery postav jsou věrohodné, občas je chcete obejmout a jindy jim jednu plesknout-Mirkovi raději jednu z každé strany, krásná obálka a prostředí Brma k tomu....sympatický počin.....dávám teda "like", snad bude Sandra ráda :-D

Štítky knihy

Brno prvotina satira humor česká literatura hantec

Autorovy další knížky

Iva Hadj Moussa
česká, 1979
2021  78%Démon ze sídliště
2022  71%Havířovina
2020  66%Šalina do stanice touha
2020  79%Hlavně na to nemysli
2024  81%Těžké duše

Kniha Šalina do stanice touha je v

Právě čtených2x
Přečtených170x
Čtenářské výzvě26x
Doporučených4x
Knihotéce61x
Chystám se číst84x
Chci si koupit18x
dalších seznamech1x