Démon ze sídliště

Démon ze sídliště https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471834/bmid_demon-ze-sidliste-XpA-471834.jpg 4 188 52

Maloměsto, dospívání a temnota v nás. Šestnáctiletý Šimon žije na předměstí Tábora a snaží se uniknout zoufale nudnému a pokryteckému světu kolem. Spolu se svými kamarády Drakem, Armanem a Ludacrisem hraje v blackmetalové kapele, která se pro něj stává ventilem i únikem z reality. Jednoho dne však do jejich života vstoupí tajemný muž, Sorat. Spolu s ním se kluci pokusí vyvolat ducha dávno zemřelé dívky a od té chvíle se věci dávají do pohybu. Jenže — co když vyvolali něco úplně jiného? Nejděsivější démony nacházíme především sami v sobě. Ani to však autorce nebrání vyvolat je se špetkou nadsázky a humoru.... celý text

Přidat komentář

n.ezn.amy
22.04.2024 5 z 5

V Táboře žije svůj běžný život Šimon se svou partou kamarádů, kteří ve svých šestnácti letech prožívají klasický nudný život ve městě, který si krátí pivem, hraní v blackmetalové kapele Draconia, balením holek a posloucháním black metalu. Vše se změní seznámením se s podivným starším klukem, který si říká Sorat a touží pomocí temného rituálu na hřbitově vyvolat satana, aby mu dal schopnosti dávno zemřelé dívky. Od té doby se Šimonovi život radikálně změní a když dojde k zavraždění Sorata, tak podezření padá na každého, neboť nikdo neví s čím nebo kým to souvisí. Na tuto spisovatelku jsem narazil díky místní přispěvatelce, které tímto velice děkuji. Skvělý nenáročný román, který se příjemně čte, problémy a strasti mladých kluků, které prožívá každý -náctiletý a se zajímavou detektivní zápletkou. Za mě velké, nečekané a velmi příjemné překvapení a určitě si od této spisovatelky přečtu do budoucna něco dalšího.

"In nomine Dei Nostri Satanas Luciferi excelsi" pronesl náhle Sorat
A my ostatní se přidali

Ve jménu Satana, vládce Země,
Krále světa, rozkazuji Silám temnost,
aby vložili svou pekelnou moc do mých rukou!
Rozevřete dokořán brány Pekel a vyjděte z propasti, abyste mě
pozdravili jakožto bratra a přítele!

lejera
28.03.2024 3 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu. Nijak zvlášť mě to neoslovilo, ale přesto kniha nebyla špatná. Příběh mi přišel mluvou a starostmi poměrně autentický dospívajícím.


HarryHeller
22.03.2024 3 z 5

Není to špatná kniha, lepší průměr. Závěr se moc nepovedl, zjistilo se, kdo koho zabil a proč, ale spousta otázek zůstala nezodpovězená. Oslovil mě příběh dívky - čarodejnice.

Thamilka
19.03.2024 3 z 5

Poslouchala jsem na rozhlase. Kniha se mi líbila, vulgarismy mi nevadily, patří to k věku :-D musím ocenit načtení Vojtěcha Hrabáka! Skvělý výkon, intonace, přednes, dobře se to poslouchalo!!!

Timkim
19.03.2024 5 z 5

Asi jsem úplně zvrácený, zastydlý puberťák, ale mě se to fakt hrozně líbilo. Vážně jsem se bavil a smál nahlas. Popravdě sdílím na svět téměř podobný názor jako Šimon. Takže tato krátká audiokniha u mě zabodovala. Krutopřísných 90%

bosorka
18.03.2024 3 z 5

Zpracování Českého rozhlasu bylo velmi povedené, hlas Vojtěcha Hrabáka sedl jako ulitý. Je to poměrně kratochvilná kniha, ač místy působí až nihilisticky. Nicméně příběh vyprávěný šestnáctiletým Šimonem mluvou vcelku typickou pro adolescentní mládež, je vyprávěný tak jako zlehka, nepouští se do nějakých větších odboček či krkolomností. Tak jsme seznámeni s každodenním životem současné mládeže, se všemi trápeními i třeba první velkou láskou. Nevyhýbá se jim ani smrt. Přitom jim probíhají hlavou existenciální pohnutky, zamýšlejí se nad smrtí, životem a jeho smyslu tak, jak je pro jejich vrstevníky často běžné.
Příběh by možná ale mohl být trochu hlubší, některé věci vyzní do ztracena, chyběl mi větší tah na bránu, něco emocionálnějšího, a třeba i rozvinutý příběh kdysi zesnulé dívky.

jan8470
15.03.2024 4 z 5

Od autorky jsem četl skvělý román Těžké duše a po přečtení mi bylo jasné, že si najdu cestu i k jejím dalším knihám. Díky Českému Rozhlasu a jeho pořadu Audioknihy Radia Wave jsem se k jedné z nich dostal už dnes. Nebudu tu psát o Vojtěchu Hrabákovi, (který byl prostě skvělý), ani o výborně zvolené hudbě. O tom toto povídání není.
Šimon je šestnáctiletý kluk, který se svými kamarády Drakem, Armanem a Ludacisem dává dohromady black metalovou kapelu. Ale tohle je jihočeský Tábor a ne Norsko. Ostatně ani tihle kluci nejsou žádní Mayhem. Spíš se snaží vymezit vůči rodině, škole a nudnému a pokryteckému světu dospělých. Jejich jednotvárný život plný vzdoru a upíjení piva v místních hospodách nabere obrátky ve chvíli, kdy se seznámí se Soratem. Tajemný muž, který oplývá až démonickou aurou, přesvědčí mladíky, aby mu pomohli vyvolat ducha dávno zemřelé dívky. Kluci celou záležitost považují spíš za neškodnou zábavu, ale co když tím zatraceným rituálem vypustili do světa opravdového démona?
V podstatě jde o hororově laděnou sondu do života dnešní mládeže. Autentickou, sarkastickou a díky naivitě hlavních hrdinů i zábavnou. Bylo zajímavé nahlédnout do hlavy šestnáctiletého kluka a vidět a slyšet jak vidí dnešní děti své rodiče, prarodiče a svět. Autorka je dětská psycholožka a myslím, že znalosti získané při práci s mládeží v téhle novele zužitkovala výborně. Hororově detektivní linka sice na konci vyzní trošku do ztracena, ale jako vhled do uvažování a cítění dnešních náctiletých funguje Démon ze sídliště dobře.

Marcela23
11.03.2024 5 z 5

Poslechnuto na rozhlase. Výborný zpracování. Příběh je svižný, mírně ponurý a dost vtipný. Sympatický hlavní hrdina, v jehož myšlenkovém proudu se člověk ocitá. Je to tak autentické, že na mě občas vykoukli i démoni mojí puberty, ještěže už je to tak dávno.

jiri4861
11.03.2024 3 z 5

Příběh tak za tři hvězdičky a rozhlasové zpracování za pět. Velice jsem ocenil hlavně metalovou hudbu, která velice dobře dokreslila ponurou atmosféru románu.

georginaa
10.03.2024 3 z 5

Život dnešních puberťáků, kteří opravdu nemají žádné životní cíle a utápí se v pochmurných myšlenkách života. Neřeší nic zásadního, čím víc je nicoty, tím víc je to lákalo. Mluva je skoro v každé větě sprostá, přesně jak dnešní mládež mluví. Je to smutné, jak se ten život změnil a že nemají ani trochu vůle se svým životem něco dělat.

iz67
09.03.2024 3 z 5

Taková věc (audio), když nemůžete spát. Neurazí, nenadchne.

kallisto
09.03.2024 2 z 5

Za dva, ale velmi dobře zpracované jako čtení na pokračování Českým rozhlasem.

čika
07.03.2024 4 z 5

Super audiokniha, počúvali sme s 15-ročným synom na jeden záťah a ocenil. Mne sa "nevysvetlenie" páčilo, veď ako to aj v živote chodí, nie?

hanap
07.03.2024 4 z 5

Poslechla jsem si audio nahrávku v ČR. Když jsem si zvykla na jazykové výrazy těch kluků a zaposlouchala se, líbilo se mě to.

kristyna6200
01.02.2024 2 z 5

Nejdříve jsem měla problém se začíst, potom mě upoutal příběh Anny. Škoda že kniha absolutně nic nevysvětlila, nikdo na nic nepřišel, vlastně jsou všichni obyčejní a život jde dál. Kromě přemýšlení nad zbytečností života nic. Radši bych si vybrala jinou knihu.

Gabromila
30.12.2023 3 z 5

Kniha, popisující život náctiletých s jejich mluvou, problémy a vztahy k rodinám. Doporučuji.

lalela
12.12.2023 5 z 5

Skvělá knížka psaná mluvou dnešního puberťáka. Líbí se mi, jak se autorka vžila do jeho pocitů, problémů a otázek. Zajímavé číst, jak nás maminky, tatínky, prarodiče vidí naše děti a vnoučata...

ber-tram
20.09.2023 1 z 5

Plochá historka okresního formátu? Ano… Škoda, že jako rukojmí zneužila black metal - tím, že ho nijak věcně nevyužila. Hlavní zoufalec se ptá: “Proč někdo nenapíše roman, ve kterým budou lidi opravdu mluvit tak, jako v běžným životě?” (str. 101). Protože záplava sprostých slov je asi tolik realistická, jako dost laciná. Jinde hlavní zoufalec: “Je to stejný jako u spisovatelů, co píšou tak, že se mi z toho tají dech: já jsem jenom ubohej břídil a vždycky budu” (str. 224). Kdyby tohle sebereflexně pronesla sama autorka, bude to holt jen v ženském rodě. 17/23

LuckaH2
17.08.2023 5 z 5

četla jsem nedavno Havírovinu a tohle se mi líbilo ještě vic. Vtipne, vážně, skvělý pohled na svět ocima 16 letého kluka (jak to autorka jako žena dá?!:-)

roso.mak
09.08.2023 5 z 5

Naprosto dokonalá kniha. Kdybych mohla dát šest hvězdiček, tak jsou tam.

Četla jsem spousty knih, kde dospělý autor měl hlavního hrdinu puberťáka. A dost často stály za koprolit. Jakoby bylo tak těžké si vzpomenout, jak se člověk cítil, když byl děcko, nebo puberťák, hrdinové jsou pak ve výsledku dospělí v mladém těle, nebo prostě jenom retardi.

Tady se to povedlo ale naprosto geniálně. Stačí pár narážek a o každém charakteru tam víte všechno. Protože takovéhle lidi potkáváte vlastně dnes a denně.

Z konce jsem byla nejdřív zklamaná, ale vlastně dokonale koresponduje s příběhem. Zdánlivá jednoduchost vysvětlení záhady a vyšumění do ztracena, sděluje přesně to, co říká celou dobu celá kniha. Život je zatraceně obyčejnej.

Štítky knihy

dospívání spiritismus Tábor black metal české romány

Autorovy další knížky

Iva Hadj Moussa
česká, 1979
2021  78%Démon ze sídliště
2022  71%Havířovina
2020  66%Šalina do stanice touha
2020  79%Hlavně na to nemysli
2024  82%Těžké duše

Kniha Démon ze sídliště je v

Právě čtených1x
Přečtených240x
Čtenářské výzvě34x
Doporučených6x
Knihotéce77x
Chystám se číst126x
Chci si koupit31x
dalších seznamech2x