Havířovina

Havířovina https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499028/bmid_havirovina-YfA-499028.jpeg 4 200 57

Spisovatelka pátrá po minulosti tajemného domu v rodné vesnici. Jak její mise dopadne? Havířovina je nevzhledný a zanedbaný dům v malé vesnici. Povídá se o něm, že přitahuje špatné věci — lidé tu umírají nebo přinášejí neštěstí ostatním. A kdoví, možná se tu dokonce objevují duchové… Jedna zdánlivě nepodstatná matčina poznámka o tom, že z komína Havířoviny opět stoupá kouř, vyvolá v hrdince románu zájem prozkoumat dům blíž. Vydává se tak po stopách historie tajemného a pravidelně opouštěného obydlí a prostřednictvím rozhovorů s obyvateli vesnice se snaží přijít na kloub tomu, jestli se v tomto místě skutečně odehrává něco nadpřirozeného, nebo je všechno jenom zvláštní souhrou náhod a smůly. O tom všem píše svůj román, od kterého si slibuje, že ji po trpké životní etapě a zatím spíše neúspěšné literární dráze vrátí do normálního života a přinese jí vytoužený úspěch. Na této dobrodružné výpravě do minulosti se kromě jiného setkává i se svými starými strachy — a poznává nové. Co jí návrat do rodné vesnice a touha napsat román o strašidelném domě ve skutečnosti přinese?... celý text

Přidat komentář

jan8470
17.04.2024 4 z 5

Proč přemýšlím o Havířovině a proč na ni nedám dopustit?
„Pak jednoho dne do vesnice nečekaně přijíždí místní rodačka. Po dvaceti letech se vrací z hlavního města, protože si zpackala život a neví jak dál. František Zeman se brzy dopídí, že začala psát o Havířovině a její historii nějakou posranou knihu.“ (str. 168)
Každá vesnice (o městech nemluvě) má v sobě bolavé místo, pro malou jihočeskou obec to je chátrající dům, kterému nikdo neřekne jinak než Havířovina. Právě o jeho pohnuté historii se chystá psát hlavní hrdinka stejnojmenného románu. Z výše uvedené ukázky je patrné, že hrdinka je rozháraná, tak trochu neví co sama se sebou, neboť přišla o práci i vztah do kterého vkládala tolik energie a nadějí. Na rodnou hroudu se vrací tedy proto, aby si srovnala, co vlastně chce. Havířovina zahalená tragédiemi několika generací svých obyvatel, jí má zase pomoci nastartovat přerušenou spisovatelskou kariéru. Tedy pokud nasbírá dost informací a román napíše.
Když Iva Hadj Moussa která je autorkou knihy říká, že je Havířovina „Román o spisovatelské krizi a tajemství jednoho domu.“ Tak nekecá. V podstatě jde o psychologický thriller nejen o zlu. Ale o zlu které v lidech dřímá v podobě toxických vztahů a lhostejnosti. Není to veselé čtení. Dokonce bych řekl, že z něj mrazí stejně, jako mrazilo diváky při sledování filmů: Je třeba zabít Sekala či Habermannův mlýn. Přesto kniha dokáže pobavit. Autorka, jak je jejím zvykem vše nahlíží očima a komentuje ústy hlavní postavy, tudíž se dočkáme jak sžíravých postřehů o životě, vesmíru a vůbec, ale také o čtenářství a spisovatelství. Tady Iva Hadj Moussa dokáže vyloudit na tváři čtenářově úsměv.
Za mě jde o další zdařilé dílko pro mě nové tváře české literární scény. A plakejte nad rozlitým že se vypravěčka stále jen lituje a plácá se životem jak nudle v bandě, kdo v životě nezažil něco podobného, ať první hodí kamenem.

Tynka.
15.04.2024 2 z 5

Za me zklamani. Bylo to takove nijake, obycejne, neinspirativni. Neurazilo, ale ani bych ji nedoporucila nikomu dalsimu.


bookcase
27.03.2024 4 z 5

Dobře napsáno, zaujal mě styl autorky i samotný příběh.

Gaboskaaa
08.03.2024 3 z 5

Obyčejný příběh, který se příjemně četl. I přes to, že jsme na závěr zjistili zajímavé propojení, čekala jsem víc.

Hanina61
03.03.2024 5 z 5

Ivu Hadj Moussa jsem doposud neznala. Tahle knížka mě zaujala svým zvláštním názvem na polici v knihovně, tak jsem si ji odnesla domů a tam jsem ji přečetla na jeden zátah. Kromě příběhu samotného se mi moc líbil autorčin styl psaní neboli "vypravěčské umění", jak tomu říkám já, při líčení jejích myšlenkových pochodů jsem často pociťovala určité "souznění"... a pátou hvězdičku přidávám za zasazení do jižních Čech, konkrétně do lokality, kde velmi dobře znám všechna zmiňovaná místa, poněvadž zde už 16 let žiju... Určitě se mrknu i na další autorčiny knihy... :-)

MaLaPraha
28.02.2024 5 z 5

Jak už tady někdo psal, je to obyčejný
příběh, leč zajímavý a dobře psaný, jak si to kdo přebere. Pro mne byl o potřebě nějak překlenout těžké údobí v životě (každý to tak někdy máme) a o tom, že ani návrat na startovní čáru někdy nic nevyřeší ("Věci se dějou, aniž by se staraly o to, jestli v ně věříme, nebo ne."), ale pomůže se odrazit. Moc pěkně se mi to četlo, chvílemi jsem byla smutná z lidí a nejvíc z toho, že to skončilo, i když tak, jak asi mělo. Kouknu v knihkupectví po dalších knihách autorky.

LooneyCZ
26.02.2024 3 z 5

Mnohem lepší než Šalina, dokonce tu bylo i pár vtipných momentů (např. setkání čtenářského kroužku).
Nečekala jsem žádnou duchařinu, horor ani detektivku, takže jsem nebyla zklamaná tím, že se z toho vyklubal obyčejný příběh z vesnice. Jenže... třeba Dvořáková jde podle mě v popisech hlouběji a u Soukupové se to NIC děje jaksi mnohem čtivěji. Havířovina se sice četla dobře, ale pořád jsem čekala, co z toho vyleze. A ono to prostě najednou skončilo. Něco se vyjasnilo, něco ne. Co tím vlastně autorka chtěla říct? Netuším.
Neurazilo, nenadchlo.
P.S. Zaujalo mě, že zmíněné lokality skutečně existují (potok Smutná, obec Nadějkov). Existuje tedy i předobraz Havířoviny?

broskev28
24.02.2024 4 z 5

Zvláštní příběh z dnešní doby, dnešní vesnice. Pozdní třicátnice, které nevyšel vztah a nevydrželo zaměstnání, se vrací do rodné vesnice. A jelikož je autorkou několika knih, napadne ji napsat knihu o strašidelném, možná spíše tajemném a neštěstí přitahujícím domě, jemuž se ve vesnici říká Havířovina.
Jak (jinak) vidíme své rodiče, bývalé spolužáky či sousedy (téměř) ve čtyřiceti, po delším odstupu, který jsme trávili ve „velkém“ světě? Co se změnilo, jak jsme se změnili my i oni? Platí ještě naše dětské jistoty a přesvědčení?
Nic světoborného a státotvorného, ale přesto – anebo právě proto – velmi příjemné a zajímavé, občas i malounko strašidelné čtení.

markej
08.02.2024 5 z 5

Hrdinka knihy po skončení vztahu odjíždí na jihočeskou ves k rodičům, aby se dala trochu dohromady, a při návratu domů ji napadne, že její další román (působí totiž jako spisovatelka) by mohl být o tajemném domě zvaném Havířovina. Začíná pátrat po osudech lidí, kteří byli s domem spjati, a odhaluje i věci, které měly zůstat navždy utajeny.

Na knížce se mi líbilo plno věcí: líbilo se mi, jak je napsána, že se nejedná o lineární vyprávění, ale přeskakuje i do minulosti, byla mi sympatická hlavní hrdinka včetně toho, že se občas lituje, zamlouvalo se mi vykreslení života na vsi i se všemi možnými prapodivnými postavičkami a událostmi, které se ovšem na každé vsi skutečně najdou, zaujalo mě i začlenění aktuálních témat jako neplodnost a její léčba, samovolné potraty, domácí násilí...

Co mě trochu zklamalo, byl poněkud rychlý a useknutý konec, přála jsem si, aby se úplně všechno vysvětlilo, což se ale nestalo... Chápu to jako záměr s tím, že i v našem životě se leccos vždycky nevysvětlí a za lecčím uděláme náhle tlustou čáru a prostě s tím končíme, protože nevíme, kudy bychom měli dále pokračovat... Nemůžu však zastírat, že víc propracovaný konec by mě býval potěšil...

Celkově jsem si ale čtení náramně užila, knížku jsem přečetla během dvou dnů, protože jsem byla zvědavá, kam se příběh bude ubírat. Styl psaní mi nesmírně sedl a moc se těším na autorčinu novinku, která by měla vyjít někdy na jaře...

Hodnocení: 4,5 * z 5 *

RyxiraAmyGinger
30.01.2024 2 z 5

Bůhví proč jsem si myslela, že Havířovina je trochu něco jako Vrány (které jsem nečetla, haha) nebo Houbařka. Je to spíš ale taková divná povrchní směska plná klišé. Autorka jako by se nemohla rozhodnout, jestli chce napsat horor, vesnickou fresku nebo sociálně-kritický román - přičemž samotné slovo román, odvážně použité i na obálce knihy, je za mě tak trochu přestřel. Postavy se náhodně vynořují, pronášejí vesměs prostoduché repliky a zase se zanořují, aniž by sloužily jinému účelu. Způsob vystavení narace, kdy autorka prokládá děj úvahami o knize a jejím smyslu či naopak zbytečnosti, je alibistický. Vlastně se mi na tom líbily jenom dvě věci - vztah hlavní hrdinky s rodiči, který je prostě tak obyčejně hezký a milostné scény s truhlářem (nebo kdo to byl).

Knižní střípky
13.01.2024 4 z 5

Pobavila jsem se, spolu s hlavní hrdinkou vytáhla pár kostlivců z místních skříní, prošla se potemnělou vesnicí kolem Havířovny a fakt si těch něco málo přes 200 stránek užila nad očekávání hodně. Pro mě to bylo krásně reálné, vtipné, bez zbytečného patosu a do jisté míry i s tak trochu detektivní zápletkou, takže bylo ukojeno hned několik věcí, které mám v knihách ráda. HAVÍŘOVINA mě překvapila a potěšila.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.

Bustedka
11.01.2024 4 z 5

Myšlenkové pochody mě nesmírně bavily. V poslední době tíhnu ke knihám, kde nejde ani tak o příběh, ale spíš o to pozadí. Autorce se v recenzích vyčítá, že je příběh nudný a některé věci mohla víc rozebrat. Podle mě ale nebylo motivem napsat knihu o rozplétání tajemství staré budovy, naopak spíš šlo o myšlení hlavní hrdinky.

BiiZet
01.01.2024 5 z 5

Kniha mě velmi mile překvapila, a to ať jednotlivými tématy, které zachycuje, tak formou. Autorka velmi hezky experimentuje s narativem a různými motivy, jejichž prostřednictvím vytváří zdařilý obraz malé vesnice, obohacený o osobitost a hloubku lidských vztahů.

ArwenAragorn
17.11.2023 4 z 5

80%
Občas mě napadne, že si místní Havířovinu jenom vymysleli, aby zahnali nudu venkovskýho života. Ale nechci se rouhat.
__________________________________________________________________
Tak to se mi líbilo. Líbil se mi autorčin vypravěčský styl i její smysl pro humor. Stejně tak mě zaujalo téma Havířoviny, nějak "prokletý " dům, to mně běhal mráz po zádech, stejně tak třeba Ouvoz. Ale knížka není tak úzce zaměřená, současně nás v ní provázejí radosti i trable vypravěčky. A samozřejmě je tady vesnice s barvitě vylíčenými obyvateli a jejich osudy.
Knížku jsem objevila díky čtenářům tady na databázi , ale stejně jsem se bála, že mi nesedne. Opak byl pravdou.
Ráda doporučím.

brabofka
10.11.2023 3 z 5

Ani nevím jak jsem se ke knize dostala. Nicméně, opět jsem si potvrdila, že hodnocení zde na DK něco značí. Modrá je dobrá. Nic víc. Nějak jsem od knihy aspoň něco čekala, a ono to nepřišlo. Potřebovala zaznamenat nějaké své nesourodé myšlenkové pochody? Příběh opuštěné, rozvedené ženy, bydlící toho času u rodičů, není ani příběhem. A pátrání po historii domu jménem Havířovina, není pátrání. Přijde mi divné, že na vesnici se nic neutají, takže to co provádí hlavní hrdinka, ví do druhého dne všichni, ale víc nic najednou nikdo neví? Nikdo? A musí čekat, až přijede ta z Prahy aby jim to vypátrala...
Styl vyprávění příběhu "teď mě něco napadlo" mi nesedí. Ostatně neseděla mi celá kniha. Odložit ji, mi bránil fakt ze jsem zvědavá a současně jsem pořád čekala, že se něco stane. Nestalo. Další knihy autorky asi prozatím zkoušet nebudu.

Bagrowitz
27.10.2023 4 z 5

Ke čtení mě přimělo jak to že máme knihu v knihovně, pak Čtenářská výzva (Kniha se štítkem “tajemství na Databázi knih) a taky očekávání duchů a nadpřirozena. Zajímavý styl vyprávění, chvilkama jsem si říkal jestli to nebude jen vylévání emocí jak jsou všichni chlapy stejný, ale kniha má mnohem víc. Vesnice a její obyvatelé mě vtáhli do děje. Od druhé poloviny jsem se už nemohl odtrhnout, kniha se četla fakt příjemně a konec překvapil. Ikdyž to bylo něco jiného než jsem původně čekal, hezké 4* si to odnáší.

jiri77
26.10.2023 5 z 5

Půjčeno naslepo v knihovně a podle názvu, jsem čekal něco jiného. Nakonec mě kniha hodně překvapila. Hodně dobrý příběh ,kde se hlavní hrdinka snaží napsat knihu o tajemném domu (Havířovina), a pomalu nám odkrývá život obyvatel v rodné vesnici. Určitě se poohlídnu i po dalších knihách autorky.

mcabr
16.10.2023 5 z 5

Mě se knížka líbila, zase něco jiného. Moje třetí kniha od autorky.

JarunkaBerunka
13.10.2023 2 z 5

Neurazí,nenadchne

Hana.Jirků
11.10.2023 5 z 5

Tohle mě bavilo. Jdu do knihovny pro další knihy paní Ivy.