Napůl žena

Napůl žena https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414622/bmid_napul-zena-kbc-414622.jpg 4 25 8

Manželé Káli a Ponna se již několik let marně pokoušejí přivést na svět potomka. Rodina i okolí dává vinu především Ponně, která se propadá do stále hlubší psychické krize, protože nesplnila základní povinnost indické ženy. Manželský pár už vyzkoušel všechno možné, od různých lektvarů až po poutě na posvátná místa, ale bez úspěchu. Proto rodina začíná uvažovat o tom, že by se Káli oženil podruhé. Nakonec se však jejich mysl upne na náboženský svátek Ardhanáríšvary – božstva, které v sobě spojuje mužský i ženský prvek. Během tohoto svátku prý padají některá společenská tabu a náboženská tradice toleruje náhodné sexuální spojení ženy a muže. Najde v sobě Ponna odvahu tento rituál podstoupit? A jak se s tím vyrovná Káli? Nejsilnější stránkou románu je právě empatický vhled do duší tohoto manželského páru.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Verzone
Originální název:

Mádorubágan , 2010


více info...

Přidat komentář

Crimble
30.12.2020 3 z 5

Nebyla to ztráta času, ale nějaký trhák taky ne. Zajímavý náhled do jiné kultury, celkově ale až příliš poklidné, na to, o jaké téma jde. (audiokniha na ČRo Vltava)

Richard Skolek
24.12.2020 3 z 5

Ačkoliv se děj odehrává v kultuře, která je nám dost vzdálená, téma páru, který nemůže mít děti, ačkoliv by si to moc přál, je univerzální. Příběh je ale vyprávěn jaksi podivně, strnule, ke skutečnému posunu dochází až v samém závěru. Autor navíc knihu ukončuje v místě, kde by většina vypravěčů začala, a část, kde by příběh logicky mohl nabídnout nejvíc, zcela chybí. Murugan sice později napsal dvě pokračování, příběh ale není prezentován jako první díl většího celku a jako samostatné dílo je to slabé.


puml
10.12.2020 4 z 5

Ten román klame tělem. Nejprve se tváří jako klasický společenský román o manželském páru, který usiluje o dítě, ale v podtextu je cítit kritika jak kastovního systému, tak tamního přistupu k manželství. Hlavní postava manžel Káli se snaží být tolerantní a chápavý vůče své ženě Ponně, ale nakonec i on cítí a trápí ho, že některé věci prostě není schopen tolerovat a snést, což se vyjeví vlastně až v samotném závěru, který je možná trochu ukvapený. Román skončí v místě, kde by se spousta těch "západních" teprve odrážela k hlavnímu konfliktu. Tady je to ale spíše o té podprahovosti, o tom na co nás ten text připravuje. Jak to pod tím zdánlivě poklidným povrchem pozvolna vře množstvím potlačovaných pocitů; pocitů skrýtých za fasádou konvencí a spořádanosti. Konec je pak jen logickým vyústěním. Líbil se mi styl, kterým je téma podáno. Jemný a precizní popis bežných činností a rozhovory plné zámlk a nevyřčeného, co nechávají čtenáři prostor pro vlastní úsudek. Vlastně je to svým způsobem velmi jemně odstíněná tragédie jednoho manželství. Doporučuji.

L.Helena
08.12.2020 3 z 5

Audiokniha, poslouchala jsem na ČRo Vltava.
Náhled do jiné kultury, ztvárnění tématu, které je však dosti strastiplné, ať už žijete kdekoliv. Příběh plyne, odehrávají se více i méně zajímavé scény. Pak je děj vygradován do hodně dramatického momentu a najednou... střih a konec.
Docela by mě zajímalo, co následovalo dál.

kob
08.12.2020 3 z 5

Bylo to takové krátké nakouknutí do úplně odlišné kultury.
Ten konec jsem moc nepobrala...

palka452
05.12.2020 5 z 5

Ano kasty jsou pořád živé v Indii kamarád který tam pracoval několik let uměl o tom velmi zajímavé vyprávět svět se moc nemění

Raszkulce
02.11.2020 4 z 5

Téma knihy zajímavé ale mnohem víc zajímavější mi přišel ten dodatek ve kterém se líčí jaké vlastně kontroverze kniha vyvolala a jak je kastovní systém v Indii stále reálný... to bylo něco, co jsem doopravdy netušila.

KKlara
21.10.2019 4 z 5

Vydání díla bylo v Indii doprovázeno protesty, a to kvůli kontroverznímu obsahu. Pro nás dílo asi tak pobuřující není, rozhodně nejde o žádný erotický román, ani si kvůli dílu asi nebudeme myslet, že všichni, kdo nemohli mít děti a najednou mají, že nezávazně souložili na hoře.
Pro mě bylo dílo psychologickým románem o vztahu mezi mužem a ženou, o důvěře, hloubce lásky, snaze neublížit druhému, touze učinit druhého šťastným. Je to smutná knížka. A hezká.