Nahoře ve starém hotelu

Nahoře ve starém hotelu https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273999/mid_nahore-ve-starem-hotelu-RJ9-273999.jpg 5 19 8

Joseph Mitchell (1908–1996) je významný americký spisovatel, který se nejvíce proslavil texty vydávanými ve čtyřicátých a padesátých letech v prestižním americkém literárním časopise New Yorker. Proslul především jako zakladatel literárního žánru „feature story“. Jeho texty se zabývají zapomenutými a přehlíženými místy v New Yorku. Mitchell nejen mytologizuje město s jeho typickými postavičkami z okraje a odkrývá jeho ducha podle dickensovské tradice, ale objevuje především nový způsob, jak postavy popsat. Kniha obsahuje šest vybraných textů.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Opus (ČR)
Originální název:

Up in the Old Hotel and other Stories


více info...

Přidat komentář

pomala_kniha
02.12.2023 5 z 5

Metropole mrakodrapů a světel, která nespí? Světová finanční hřídel zalidněná burziány a odosobněným provozem korporací? Před nedávnem zas dočasně dystopické centrum prázdných ulic a zahlcených nemocničních příjmů? New York v reportážích Josepha Mitchella ze 40. a 50. let 20. století je ještě něco jiného: je to město, v němž se dá tu a tam ještě vyškrábnout vzpomínka na dobu, kdy jeho rozměr byl naposled přehlédnutelný a lidský. Na dobu, kdy po ulicích chodili stálí obyvatelé od nuzáků po nejlepší rodiny odvozující svůj původ od samých zakladatelů někdejšího „Nového Amsterdamu“. Kdy se pohostinské podniky provozovaly půlku života a jejich malá tajemství si dřívější majitelé odnášeli s sebou do hrobu.

Je to zvláštní opravdu hlavně tím, že jde o New York, takřka druhé jméno moderní euroamerické civilizace, o překot se vyvíjející pořád kamsi jinam. Mohlo se v něm opravdu někdy žít jako někde v Olomouci, Havlíčkově Brodě nebo Vodňanech (to jen z nedostatku přímořštějších příměrů u nás doma)? I kdyby to dnes byla už jen po sedmdesáti letech vydaná vzpomínka starce na vyprávění starců o sběru ústřic v časech po osvobození otroků?

Joseph Mitchell, sběratel relikvií starého New Yorku, v šesti textech svazku Nahoře ve starém hotelu stopuje právě tyto hmotné i nehmotné zbytky minulých podob pulsující megalopole. Přeložila je Tereza Límanová, vydalo nakladatelství Opus – překlad i vydání jsou veskrze vkusné. Bez ohledu na náš vztah k místům, jako je New York, lze kterémukoli z nich popřát, aby vedle obyvatel starajících se o místně přiměřený výdělek nalezlo i takové, kteří budou dychtivi sledovat a spřádat vlákna tamní minulosti podobně jako novinář Mitchell.

BarboraSalome
28.02.2023 5 z 5

Nádherně a působivě napsané vzpomínání na místa a lidi v New Yorku, která už nejsou. Skvostné. Skvěle, skvěle, skvěle. Už se těším na další čtení povídek z pera Josepha Mithella.


Mijagi
05.01.2023 4 z 5

Občas vyrážím hledat poetiku z přečtených knih do míst, kde se odehrávají. A někdy se mi stane, že se vracím domů zklamaný. Naposledy se tak přihodilo při návratu z Babiččina údolí u Ratibořic. Špatné roční období, denní doba, davy turistů. Cestu za navozením atmosféry z knihy Nahoře ve starém hotelu by ale nezachránil ani vhodně zvolený termín. Zapadlé nálevny, rozvrzané hotýlky, odérem zalité rybí trhy s umolousanými přístavními dělníky v levných jídelnách, šestáková kina s roztodivnými zaměstnanci a návštěvníky, místa a lidé, o kterých Joseph Mitchell píše ve svých reportážních povídkách, byste dnes už v New Yorku těžko hledali, pominuli turistické atrakce. Ne, tentokrát jsem udělal dobře, že jsem nevyrazil. Byl bych zklamaný. Místo toho jsem se nechal každý večer do těchto moderní výstavbě ustoupivších lokalit zavést prostřednictvím četby. Celý týden na nemocenské, pokaždé, když šli všichni spát a dům ztichl a já nemohl usnout, protože jsem kvůli horečkám ulehal několikrát v průběhu dne. Doma, ale přesto daleko.

puml
17.11.2022 5 z 5

Skvělé příběhy s dokumentárním nádechem, ale zpracované formou povídky s množstvím přímých řečí. Líbili se mi hlavně ty o nálevnách, hotelích a doupatech všeho druhu. Úvodní povídka je skvěle vystavěná, hlavně ten závěr je mistrný a připomněl mi mého oblíbeného Raymonda Carvera. Mitchell měl (a asi stále má) vliv na mnoho skvělých amerických spisovatelů, především pak na autory povídek. Doporučuji.

ajasin
28.01.2022 5 z 5

V této knížce jsem objevila malý poklad. Nádherným způsobem jsou zde popisovány zapadlé kouty New Yorku. Míst, která zažila rozmach a slávu, na kterou už jen s nostalgií vzpomínají staří usedlíci. A ze vzpomínek vždy vyvstane i několik zajímaných postav. Lidí, kteří zde žili svůj obyčejný, všední život, ale svým charakterem a konáním se zapsali do historie a paměti většiny tehdejších obyvatel.
Tato knížka pro mne byla opravdovou lahůdkou.

Raszkulce
03.01.2021 5 z 5

Strašně zajímavé příběhy o starém New Yorku. :-) O takovém o kterém už nikde moc neslyšíme.

bejan
03.03.2019 5 z 5

Nádherné. Lidské. Pábitelské. Pozorné.

dalia1769
27.01.2017 5 z 5

Výborně psané texty na pomezí reportáže a povídky ze starého New Yorku. Velmi čtivé, zobrazující mizející domy a místa a zajímavé postavy a postavičky s nimi spojené. Autor měl bezpochyby výjimečný vypravěčský talent, dovede člověka při četbě vtáhnout do prostředí a děje. Zážitek by byl asi ještě autentičtější, kdyby člověk daná místa znal ve skutečnosti, ale i bez znalosti města si čtenář příběhy, z kterých dýchá atmosféra starých časů, užije.

Autorovy další knížky

Joseph Mitchell
americká, 1908 - 1996
2015  95%Nahoře ve starém hotelu
2020  93%Praštěnej krávou
2019  93%Starý pan Flood
2017  90%Tajemství Joe Goulda
2022  100%Nekrolog jedné nálevny

Kniha Nahoře ve starém hotelu je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst18x
Chci si koupit7x