petrarka72 petrarka72 komentáře u knih

☰ menu

O lásce a jiných běsech O lásce a jiných běsech Gabriel García Márquez

Márquez je vynikající vypravěč. Zde příběh ala Goyovy přízraky, s podobnou kněžskou zápletkou a nevinnou, leč nesnesitelnou hrdinkou. Dlouhovlasá mrtvá jako inspirace pro vyprávění o běsné lásce. Náročné, ale skvělé čtení. Mám málo - musím sehnat další příběh...

27.04.2024 4 z 5


Srdcovka Srdcovka Štěpánka Jislová

Vynikající. Osobní bilance, nemilosrdné prokutávání se k pravdě o sobě samé, přiznání i slepých uliček hledání, které jsou ale propojeny kanalizací vnitřních běsíků a běsů. Touha po porozumění nejen sobě, ale i protějšku a snaha pojmenovat, co rozděluje a co spojuje. A nevejde se tenhle komix do žádných škatulek, vzpírá se mimo jiné zařazení do feministického šuplíčku, což je skvělé... Kresba výborná, scénář podmanivý. Prostě srdcovka.

27.04.2024 5 z 5


Krutý měsíc Krutý měsíc Jana Jašová

To byla jízda! Magnesia Litera za žánrovku zcela na místě. Nevědět do poloviny příběhu, co a jestli vůbec něco se vlastně stalo? Paráda! A lockdown jako kulisa pro temný příběh přesný. Betyna a Tamara mi sice chvílemi splývaly (totožný jazyk), ale stejně jsem jim fandila. Stejně jako jejich dětem.

27.04.2024 5 z 5


Hon na Macbetha Hon na Macbetha Lukáš Pokorný

Pro ty, kdo znají dobře Macbetha. Příběh, který přenáší pozornost jinam. Tři sudičky - čarodějky - soudné sestry Klota, Morta a Lesis a jejich hra. Kresba výborná, scénář o poznání méně. Ale jako kuriozita ok.

26.04.2024 3 z 5


Až pleskne brok Až pleskne brok Ján Sedal

Po šesti letech nová sbírka, byť často se známými kousky. A mezi hrstičkami hlušiny leccos vtipného a tu a tam zázračného.

23.04.2024 4 z 5


Hon na Bubáka Hon na Bubáka Richard T. Chizmar

Krajina dětství a dospívání a zrození zla na malém městě. Psáno jako true crime. Pohled autora a "objektivní" vyšetřování se dobře doplňuje, navíc osobní zaujetí pro věc a prolínání s běžným životem funguje. Příjemné překvapení z klávesnice přítele Stephena Kinga.

23.04.2024 4 z 5


Můj bratr Můj bratr Karin Smirnoff

Jana je svéráz, její bratr jakbysmet, o většině obyvatel vesnice na konci světa nemluvě. Skvěle popsaná depresivní atmosféra, včetně klaustrofobie z toho, jak vám každý vidí do talíře a myslí si, že vás zná... A naděje se, chválabohu, časem vyloupne.

17.04.2024 4 z 5


Carrie Soto se vrací Carrie Soto se vrací Taylor Jenkins Reid

Ultračtivé. Tenistka Carrie Soto je v 37 letech zpět a chce obhájit rekord, který jí proklouzává mezi prsty. Po boku má otce a trenéra Javiera "Jaguára" a občas i někoho jiného. A po letech se pokouší naučit neděsit prohry, smířit První a Druhé já a hru si jen tak užívat. A pustit si občas lidi k srdci a tělu... Přečteno za dva dny a byla to zábava. A způsob, jakým autorka propojuje všechny své knihy, mě vysloveně baví...

17.04.2024 3 z 5


Paříž pro jednoho a jiné povídky Paříž pro jednoho a jiné povídky Jojo Moyes

Veliká pohoda na hranici dojetí a smíchu. To je přesně to, co jsem právě teď potřebovala.

... a čtenářská výzva letos pokořena podruhé. :-)

13.04.2024 4 z 5


Nezapomeňte: Příběhy Paměti národa Nezapomeňte: Příběhy Paměti národa Irena Tatíčková

Paměť národa s respektem podporuji. Dělá spoustu užitečné práce, vydávání faktografických knih s osvětovou příchutí je jen špičkou ledovce. Tady jsou propojeny osobní příběhy nefalšovaných hrdinů (bratři Klečkovi, Milan Paumer, Karel Schwarzenberg, Luboš Dobrovský z těch známějších) s encyklopedicky zpracovanými informacemi o paravýsadcích za okupace (neboť nebyl jen Silver A), deklaracích české šlechty ve válečných letech (protože i to byli, slovy mé tchyně, "naši", ať měli jakoukoli národnost), litetatuře zabývající se Mašíny atd. Je to informačně nabité, je to věcné, je to dobré.

11.04.2024 4 z 5


Přeběhlík Přeběhlík Siegfried Lenz

(SPOILER) Skvělé a obtížné čtení. Román napsaný v roce 1951, který byl nakladateli odmítnut pro kontroverznost tématu. Nalezen po autorově smrti v pozůstalosti, v roce 2016 vydán v Německu, poté převeden do několika dalších jazyků. Český překlad je skvělý. Cesta asistenta Prosky z vlaku, který má hlídat a ve kterém se seznámí s Wandou převážející popel vlastního bratra, po dopis sestře - omluvu za zabití jejího muže - přes zběhnutí z wehrmachtu a přechod na druhou stranu. Je líčena přes všednodenní zážitky vykořeněného člověka, který si nemůže být jist ničím, a už vůbec ne správností svého jednání. Protože která strana je "ta pravá"? Krásný jazyk, množství metafor, líčení krajiny jako odrazu duše a skvělé dialogy. Všichni jsme "stara ščuka"...

02.04.2024 5 z 5


Vítr ve vrbách aneb Dobrodružství pana Žabáka a jeho přátel od řeky Vítr ve vrbách aneb Dobrodružství pana Žabáka a jeho přátel od řeky Kenneth Grahame

Jako dítěti mi tahle knížka hodně nesedla, řekla bych, že teď mě bavila o poznání více. Svět zvířátek kolem jedné řeky je poetický a ironický zároveň. Chtělo by se napsat "chudák Žabža" - ale měl štěstí na kamarády. Každý jsme holt nějaký... A pro milovníky Pratchetta je tahle knížka povinnost, mistr přiznal prostřednictvím svého životopisu její inspirativnost.

02.04.2024 3 z 5


Přitažlivost pádu Přitažlivost pádu Noel O' Regan

Silný příběh o touze zachraňovat (cizí) duše a ceně, kterou za to platíte. Také o rodině, autenticitě, pocitu viny a příležitostech, které člověk nevidí. Stylově autor připomíná Juliana Barnese. A Micheál, Áine a Saoirse jsou skvělými průvodci po temnotě, kterou si nezasloužili.

01.04.2024 5 z 5


Cejtit kostičky Cejtit kostičky Iva Jungwirtová (p)

Jako teplá vana, příjemné. A leccos mi to připomnělo. :-)

31.03.2024 4 z 5


Pád do tmy Pád do tmy Wendy Dranfield

V rámci žánru velmi slušná práce. Většinou je čtivost závislá na osobnostech vyšetřovatelů - a tady jsou osobní příběhy Madison a Natea hodně silné. A psychologické hry, kdo je vrah či ztělesněné zlo, fungují.

30.03.2024 3 z 5


Sen o Gliwicích Sen o Gliwicích Wojciech Dutka

Informace o slezském městě a jeho kolísání mezi německou a polskou identitou jsou fajn, století zvratů na jednotlivých postavách taky... Ale pořád jsem čekala na důvod, proč se Tomkovi děje, co se mu děje, respektive co z jeho přesunů v čase vyplyne (a že možnosti by byly!), a přesně tohle bohužel zůstává v banální rovině YA... Čte se to rychle, ale zázrak nečekejte: autor sice píše o tom, že "nevíme dne ni hodiny", ale jeho moralizování, vyplývající právě z toho, že ví, jak 20. století proběhlo a která strana je v tom kterém období ta "správná", je tu a tam nesnesitelné.

29.03.2024 2 z 5


Zloduch Petříček: Strašidelná historie ze 13. století Zloduch Petříček: Strašidelná historie ze 13. století Christian Heinrich Spiess

Bavilo mě to - tu více, tu méňě. Původně čteno kvůli autorovi - divadelníkovi, který se přinejmenším otřel o západní Čechy tím, že napsal román o Hansi Heilingovi. (Ten u nás zatím nevyšel a nutně ho potřebuji.) Zloduch Petříček je litetatura triviální v pravém slova smyslu: příběh nadpřirozený, s typizovanými postavami, množstvím klišé a nekonečnem odboček, návratů a moralistních vložek. Jenomže taky napínavý, barevný a se zábavnými komentáři, včetně závěrečného trojího vysvětlení, jak si tuhle rozkošnickou faustiádu o morálním sešupu jednoho rytíře a jeho našeptávači vykládat.

27.03.2024 4 z 5


Sudetenlove Sudetenlove Filip Raif

Kresba prima a slov tak akorát. Příběh typický, tím pádem obyčejný až banální, ale atmosféra, zastávky na různých cestách a sny tomu dodávají na síle.

27.03.2024 4 z 5


Gottwaldovy oprátky - Poslední adresa Cejl Gottwaldovy oprátky - Poslední adresa Cejl Luděk Navara

Čtení na slzu a k naštvání. Zejména zneužití schizofrenního Bohumila Sixty patří mezi ultrahnus speciálního druhu.

26.03.2024 3 z 5


Uvidíme se v srpnu Uvidíme se v srpnu Gabriel García Márquez

Zážitek. Pokud znáte Márqueze dobře, bude vás bavit hledání souvislostí s dřívějšími opulentnějšími díly. Pokud ho znáte trochu, bude se vám zdát, že téma ženy pokračující v životě své láskymilné matky je zde nejpodrobněji zpracované v kontextu celého jeho díla. (Není to tak - ale mohlo by být.) A pokud obdivujete jeho přirozené přecházení z živočišného realismu do magického, tady to druhé najdete jen v náznaku... Je to prostě příběh. A proklatě dobrý, s mnoha náznaky, že za prostým dějem jsou hlubiny, do nichž je snadné spadnout. Ne bezprostředně po dočtení. V noci následující, v hodině mezi psem a vlkem. A možná i v některých dalších...

21.03.2024 4 z 5