Pád do tmy

Pád do tmy https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499299/bmid_pad-do-tmy-ZCu-499299.jpg 4 317 109

Madison Harperová série

1. díl >

Začátek strhující detektivní série od bestsellerové autorky Detektiv Madison Harperová a soukromý vyšetřovatel Nate Monroe mají jedno společné – oba si odseděli tresty za zločiny, které nespáchali. Teď spojí síly, aby pátrali po dvanáctileté Jenny, která zmizela z letního tábora na severu Kalifornie. Madison je jasné, že idylický kemp u jezera je plný tajemství, vedoucí však mlčí jako zařezaní. Pak ale Madison v místní knihovně najde zlověstný obrázek, který Jenny namalovala… a události se dají do pohybu. Madison Harperová byla odsouzena za zločin, který nespáchala. Teď je ale na svobodě a je odhodlaná zjistit, kdo ji do vězení dostal. Pátrání ji přivede za Natem Monroem. I on se totiž neprávem ocitl v cele, kde čekal na trest smrti za vraždu své snoubenky. Byl však zproštěn viny a po svém propuštění se stal soukromým vyšetřovatelem. Madison doufá, že s Nateovou pomocí očistí své jméno, najde svého syna a získá zpět místo u policejního sboru. Na Natea však čeká jiný případ, který musí nejdřív vyřešit. A tak se společně vydávají na sever Kalifornie, aby pátrali po dvanáctileté Jenny, která beze stopy zmizela z letního tábora. Je jasné, že idylický kemp u jezera je plný tajemství. Vedoucí mlčí jako zařezaní a Jennyini rodiče nejsou dvakrát nadšení, že se soukromí vyšetřovatelé pletou policii pod nohy. Když ale Madison v místní knihovně najde zlověstný obrázek, který Jenny namalovala, události se konečně dají do pohybu…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

Shadow Falls , 2021


více info...

Přidat komentář

Peace
23.04.2024 4 z 5

"Některé věci nejdou vrátit."

Hodně slušný rozjezd série. Některé scény mi nepřišly úplně reálné, ale díky čtivosti v knize tak nějak splynou s okolím :)
Určitě si nenechám ujít pokračování, už jen kvůli Madison a Nateovi!

PetK
23.04.2024 4 z 5

Každý správný vyšetřovatel musí být nějak "divný" nebo "narušený", myslím, že na to musí existovat i nějaký zákon. :-) Nicméně osudy, které ovlivnily oba hlavní hrdiny, mi přišly docela originální (kdybych chtěla moc rýpat, našla bych tam věci, které skřípou, ale nechci). Jinak v rámci žánru dost slušná detektivka, dokonce se autorce podařilo mě překvapit. :-) Už na mě čeká druhý díl.


Žanek_Hantec
13.04.2024 5 z 5

Špica jaxviňa! Betelná bichla, vařím těšany na druhé dílec! Jednó tam taky byly područky, kdoví, kdo to překládal....

cornetka
03.04.2024 5 z 5

První případ Madison a Natea mě bavil od začátku do konce. I když jsou rozdílní a občas to drhne, dokáží spolupracovat. Těším se na další díl.

Tupoun
03.04.2024 5 z 5

Udělal jsem velkou hloupost. Přečetl jsem si tři knihy série a teprve píšu komentář k první. Ale na druhou stranu je to výhoda pro váhající. NEVÁHEJTE! V květnu vyjde čtvrtá kniha a dovolím si tvrdit, že většina z vás na ni bude netrpělivě čekat. POZOR! Vy všichni, co zde často pláčete nad nedostatkem knih bez potoků krve a mazlavých vnitřností rozházených všude kolem - tato kniha je klasická detektivka, nikoliv thriller, a pokud si dobře pamatuji, první kniha je takřka bezkrevná.
Protože autorka Wendy Dranfield pracovala s vězni a rovněž dělala asistentku koronera, ví, o čem píše. Setkali se dva lidé rozdílných povah s přibližně stejným osudem - Nate a Madison. Do toho se nám míchají klasičtí američtí policisté, kteří napřed střílí a teprve pak se ptají (problém Ameriky i v reále).
Tato první kniha má víceméně poklidnější průběh v několika liniích a s retrospektivami vzpomínek obou hlavních postav. Přestože neskřípete zubama napětím, udržuje vás děj pořád v pozoru. Pěkně se nám to s podezřelými zašmodrchává a já, přestože jsem Tupoun, jsem nějakým zázrakem dostal vnuknutí, kdo je hlavní krysa a sám sebe jsem vyznamenal řádem bílého lva s řetězem. Ale ono se to tak zauzluje, že jsem si řetěz skoro odebral, protože krysa je nakonec krysa non plus ultra. Musím částečně uznat třeba komentář Arwena 777, že jsou v knize určité koniny (třeba ty kosti po 14 dnech), i dialogy a nedotažené jednotlivé dějové linky, ale celkově se to dá překousnout. Mnozí se diví, že má kniha tak vysoké hodnocení. Řekl bych, že je to reakce právě těch, kteří k zážitku při detektivce hledají něco jiného, co tady dříve bývalo standardem, dnes výjimkou.
No a jak jsem v úvodu kritizoval vlastní hloupost, že píšu komentář k první knize, když jsem přečetl již tři, právě proto vám všema deseti doporučuji i knihu Pád do tmy, protože vývoj postav a jejich osudy na sebe přímo navazují a věřte Tupounovi - autorka se vám za vaši důvěru v dalším pokračování bohatě odmění. Já osobně si raději smlsnu na řezničině ála Chris Carter, přesto jsem tyto tři knihy spolkl během tří týdnů (a to jsem mezitím maloval kuchyň - nesnáším manuální práci) a Wendy Dranfield si zařadil mezi oblíbené autory.

petrarka72
30.03.2024 3 z 5

V rámci žánru velmi slušná práce. Většinou je čtivost závislá na osobnostech vyšetřovatelů - a tady jsou osobní příběhy Madison a Natea hodně silné. A psychologické hry, kdo je vrah či ztělesněné zlo, fungují.

domiii97
29.03.2024 5 z 5

Kniha je čtivá díky krátkým a úderným kapitolám, které končí tak, aby v čtenáři co nejvíce vyvolaly napětí a chuť číst, dokud nebude konec.
Dějová linka vyšetřování se střídá se vzpomínkami na pobyt ve vězení Madison i Natea. Tak se čtenář dozví o životě vyšetřovatelů, kdy oba byli odsouzeni za zločin, který nespáchali a ti doufají naleznout kýženou pravdu i po několika letech od odsouzení.
Zápletka je zajímavá díky nečekaným zvratům. Čtenář zjistí, jak je všechno se vším propojené a co je velkým plusem příběhu - některé skutečnosti vyrazí dech. Čtenář je nebude očekávat.
Hlavní protagonisté jsou sympatičtí. Srdce čtenáře si jistě získají i díky tomu, že nejsou dokonalí, jsou si toho vědomi a nebojí se to ukázat.
Celkově hodnotím Pád do tmy kladně. Dostala jsem vše, co jsem od detektivně thrillerového příběhu očekávala. V knize sice není tolik akce, ale příběh je spíše zaměřen na psychiku čtenáře, aby v něm vyvolal pochybnosti o správnosti všech indicií. Těším se na další díl s Madison a Natem. Mám radost, když najdu sérii, která mě chytne od prvního dílu. Věřím, že nebudu zklamaná, ba naopak se moje nadšení bude stupňovat.

Děkuji Nakladatelství Albatros za poskytnutí recenzního výtisku

markej
26.03.2024

Nate Monroe strávil sedmnáct let v cele smrti, než se prokázalo, že byl odsouzen neprávem, a než ho propustili...

Madison Harperová je bývalá policistka, a protože byla odsouzena taktéž neprávem, po svém propuštění z vězení se rozhodne Natea najít a oslovit ho s tím, aby jí pomohl objasnit její případ...

Nejprve ale musí jako parťáci vyšetřit případ zmizelé dvanáctileté Jenny... A díky tomu se vyšetřovací tým rozroste o psího člena Brodyho...

Přidávám se k nadšeným ohlasům, které sérii chválily... Dvojice vyšetřovatelů mi připadala originální, byli mi sympatičtí, líbilo se mi, že se hodně řeší i jejich osobní životy. Zvířecí parťák mi vyloženě přirostl k srdci...

Příběh je vyprávěný svižně, kapitoly jsou krátké, knížka se čte rychle, nastávají i nečekané zvraty, netečou tu díkybohu potoky krve... Pro mě to místy už bylo maličko překombinované, ale pořád dost v pohodě, čili do druhého dílu se určitě pustím...

Hodnocení: 4,5 * z 5 *

Eidalon
25.03.2024 3 z 5

Má první kniha od autorky, začal jsem první dílem a je to asi nutné k pochopení dalších knih a dílů, je tedy dobré dodržovat při čtení pořadí knih. Děj knihy popisuje několik událostí a dvě časové linie, řekl bych, že po přečtení mohu konstatovat, slušný příběh, autorka se snaží čtenáře neustále držet v napětí, logicky se vedle hlavní linie příběhu musí objevit i historie obou hlavních postav (Nateho a Madison), ale mnohdy mne přišly vložené kapitoly kolem Nateho a jeho pobytu ve vězení zbytečné a trochu brzdily celý spád knihy.
Samotný příběh je zajímavý a svým způsobem i překvapivý i když závěr dle mne není zcela jednoznačný, samotná zápletka je až příliš překombinovaná a tudíž hůře uvěřitelná. Vlastně nevíte, koho máte „litovat“ více, co je hrané a co je skutečnost. Každopádně je zde ukázána i slabá stránka společnosti ve schopnosti se postarat o děti, kde jejich rodiče zcela selhali.
Dávám knize lepší tři hvězdy. Na první přečtení to jde, ale ke knize se asi moc vracet nebudete, určitě jsem četl mnoho lepších příběhů, ale je to těžké, neustále přijít v žánru s něčím novým a neotřelým. Ale vše je i o způsobu psaní a tzv. "tahu na branku", zde má autorka ještě rezervy, ale třeba se to s dalšími knihami zlepší k dokonalosti.

Arwen777
24.03.2024 3 z 5

Tak tady půjdu proti proudu. Nechápu, proč má kniha tak vysoké hodnocení. Jediné zajímavé na ní je spojení dvou odsouzených ze zločinů, které nespáchali. A i to spojení skřípe, zatím nenašli společnou řeč, chovají se nevyrovnaně jako 2 puberťáci a chybí jim kouzlo.
Co se týká případu, zápletka mi přišla až příliš překonstruovaná, hodně náhod. Vyšetřování pokulhávalo, v knize jsou logické chyby ( již zmiňované kosti v jezeře - po 14 dnech od zmizení...) a neuvěřitelné náhody. Vyšetřovatelské postupy nahodilé, bez právních následků, vše projde...
Styl psaní je velice jednoduchý, dialogy naivní a nezajímavé.
Mám doma i druhý díl, ale nevím nevím, jestli se do něj budu pouštět.

emilieselden
13.03.2024 3 z 5

Zajímavý začátek nové série. Určitě není k zahození. Možná to bylo trošku rozvláčnější, rozjelo se to až za 2/3. 3,5*

hanzmb
04.03.2024 5 z 5

Zaujmout a prosadit se v oblasti krimi literatury je v současné době strašně těžké. Autor musí přijít s něčím nečekaným buď v typu zločinu nebo ho zasadit do nového neokoukaného prostředí. A nebo, jako v případě této série, přijít s novým neokoukaným typem vyšetřovatelů. A přesně tohle se povedlo na 150 %. Ta dvojice a její osudy jsou tak zajímavé, že čtenář pomine jednodušší zápletku i postupy vyšetřovatelů, založené spíš na náhodě než dedukci a mravenčí práci. Jen mám strach, jak se osobní situace hrdinů promítne do dalších dílů. Její řešení se nedá odkládat do nekonečna. Ale podle palců to autor zvládl a je na co se těšit.

Kekik
26.02.2024 5 z 5

Knihu jsem zahlédla v knihkupectví, a když jsem si přečetla nadšené rezence oblíbených uživatelů, bylo jasno. Neváhala jsem a pořídila jsem si všechny doposud vydané díly. Nelituji toho.
Hned prvním dílem mě autorka přesvědčila, že mám novou oblíbenou sérii a doufám, že se dočkáme hodně dílů.
Sympatické postavy, skvělý pejsek, a velmi zajímavá zápletka, čtivý styl psaní mě navnadilo na druhý díl, na který se chystám velmi brzy.
Děkuji svým oblíbeným uživatelům za krásné rezence.

Anasa
25.02.2024 4 z 5

Tak mráz po zádech mi rozhodně nešel, ale četlo se mi dobře. Detektivka spíš na tři hvězdy, ale vzhledem k tomu, že jsem konečně našla detektivku bez sériového vraha či mučení obětí, dala bych snad i pět hvězd.
Kladem je určitě příběh, který považuji za hlavní, tedy pátrání po Jenny. Nechci spoilerovat, ale závěr ve mně vzbudil i soucit s pachatelem, který sám potřeboval pomoc. Alespoň od Madison bych očekávala, že si něco takového taky uvědomí. Ostatně právě Madison byla postavou, která se mi příliš nelíbila. V její charakteristice i chování byl chaos. Například na začátku o sobě Natovi tvrdí, že toho moc nenamluví, mně se zdá, že toho namluví až moc. Člověku, kterého zná jen krátce, vypravuje i věci, které člověk nechrlí na počkání. A naopak se mi nelíbí, jak je neustále upozorňováno, že neřekla vše, neřekla pravdu. K tomu by měl směřovat děj, ne tyhle vsuvky.
Celkově se mi ale Pád do tmy líbil a určitě dám šanci Volání o pomoc.

ivousekk
25.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Prvni 2/3 knihy je line tahnouci se detektivka. Teprve pri zjisteni, v cem ma Jenny prsty, se to rozjelo. Ale i tak mi to prislo nejake divoke, prekombinovane stylem vypraveni. A Nateuv a Madisonin pohled na vse? Striktne cernobily. Proste dite nemuze byt zle, nemuze provest opravdu spatne veci ani byt skvely manipulator, za vse mohou jen a jen dospeli. Jo a vsichni poldove jsou zkorumpovani hajzli, do jednoho. Ach jo.. Ani nevim, zda se mi chce do dalsiho dilu.

Aleen
16.02.2024 4 z 5

Nějak se nemohu rozhoupat. Nevím, jestli jsem z ní nadšená, nebo i trošku zklamaná. Takhle s odstupem bych možná ubrala hvězdičku, ale neudělám to, budu si stát za svým... Kdybych nebyla požádaná, abych si ji přečetla a zhodnotila, asi bych do ní vůbec nešla, ale naštěstí má krátké kapitoly, a to samo o sobě je pozitivum, protože děj pak nějak rychleji odsýpá. Není to špatně napsaná detektivka, ale nový Bryndza nám tu asi neroste... Ani postavy nejsou 100% sympaťáci, ale jakous takous plastičnost a uvěřitelnost nepostrádají. Trošku mi vadily ty nápovědy, které směřovaly děj k vyvrcholení s pár závěrečnými překvápky.

Knižní střípky
13.02.2024 5 z 5

Nechtěla jsem rozečítat další sérii, ale když se začaly rojit všechny ty nadšené ohlasy, věděla jsem, že jsem zase prohrála. A víte co? Jsem za to neskutečně moc ráda.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.

Majulle
12.02.2024 5 z 5

Byla to jízda. Nechtěla jsem knihu odložit. Jedná se sice o sérii, ale slibuji Vám že to stojí za to! Když se dva soukromí detektivové dají do pátrání zmizelé holčičky.. Kde bude pravda? Jsou v tom zapleteni rodiče? Nebo neštastná náhoda? Co se na dětském táboře doopravdy stalo?

musivila
12.02.2024 5 z 5

A zas tu máme další skvělou sérii. Madison a Nate, oba si odpykali trest za zločin, který nespáchali. Nate se po propuštění živí jako soukromý vyšetřovatel a Madison jej požádá o pomoc. Nejdříve však společně musí vyřešit zmizení 12leté Jenny. Kniha se čte sama a těžko se odkládá. V prvním díle se dozvídáme více o Nateově minulosti. Tak se těším na druhý díl, který by měl odhalit více ze života Madison.

Terka1975
07.02.2024 5 z 5

Opravdový thriller jak má být, ani minuta není navíc, i když začátek knihy vypadá velmi poklidně, pak se to rozjede. Možná je to víc psychothriller, hlavní vyšetřovatelé také nemají lehkou minulost a musí bojovat za svá práva, ale asi až v dalších dílech. Poslední strany byly opravdu emocionálně vypjaté.