Nemesis Moriko Nemesis Moriko komentáře u knih

☰ menu

Atlas mraků Atlas mraků David Mitchell

Kniha byla trochu zdlouhavá a já měla někdy s čtením problémy (za což ovšem mohla e-podoba a neschopnost mé čtečky..), ovšem celkově byla naprosto fascinující :)

23.06.2015 5 z 5


Pomsta Pomsta Michaela Burdová

První díl byl dost hrozný a vlastně ani nevím, proč jsem se do dvojky pouštěla. Nejspíš, protože nesnáším nedočtené série.
Tak či tak, čtení pro mne bylo utrpením a dokonce jsem dočetla jen z povinnosti. Noel byla naivní děcko, reálie nepropracované, příběh ad absurdum. Po tom, jak příšerně nereálné bylo prostředí prvního dílu, jsem čekala nějaké zlepšení, když už je to v současnosti. Toho jsem se moc nedočkala.. k druhému dílu jsem přistupovala s trochu větším očekáváním než k prvnímu a o to větší bylo moje zklamání. Hodně, opravdu hodně zvažuju, zda-li se mám pustit do nějaké další její série.. a zatím to moc nadějně nevidím.

23.06.2015 1 z 5


Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

Kniha se mi moc líbila, autor píše čtivě a umí udržet napětí. Ani délka mi nevadila, čtu docela rychle a tak mi to nedělalo problém a nepřipadalo mi to nudné či zdlouhavé. Postavy jsou zajímavé, rozhodně ne černobílé, stejně jako samotný příběh - oproti neustálému "dobří x zlouni" je to příjemná změna a rozhodně se těším na další díly :)

28.01.2015 5 z 5


Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Knihu jsem četla již po druhé nebo po třetí, ovšem s velkou přestávkou. Prvně jsem byla z knihy unešená, ale teď na podruhé.. no, je to dobrá kniha, čtivá a s hezkým příběhem (ale bez té červené nitě mezi hlavními postavami bych se obešla, navíc náznak milostného trojúhelníku, který se pak rozvine v dalším díle knize dost ubral), Katniss jsem měla docela ráda, ale strašně mě štval Peeta. Navíc ona Hunger Games mánie, jež se kolem nedávno prohnala,.. no, jeden můj kamarád to shrnul docela pěkně: "Zajímá je to jen proto, že je o tom film, hlavní postava je šestnáctiletá holka a je to v budoucnosti." docela s ním souhlasím.
Hunger Games je jako kniha dobrá, ale jsou i lepší.

24.01.2015


Milión Milión Marco Polo

Marco Polo a jeho cesta do Asie mě vždycky docela zajímala, už od doby, kdy jsem o ní prvně slyšela někdy v šesti letech. Ale nikdy mě to nebralo tak moc, abych si přečetla Milión a nakonec jsem se k němu dostala až teď - v rámci povinné četby. Je to cestopis, takže se nedala očekávat žádná fascinující zápletka. Ale ačkoli mohly být všechny informace o Asii opravdu zajímavé, Polo to podává stylem, jenž se četl špatně a vše působilo nudně. Vždy nás informoval hned ze začátku popisu, že obyvatelé "vyznávají víru odporného Mohameda" či "jsou modláři," - celá kniha byla prošpikována křesťanským viděním světa a netolerancí jiných náboženství. Popisy se slévaly do jednoho a já četla naprosto mechanicky, někdy jsem si ani neuvědomovala, že tentýž řádek čtu již po páté..

14.01.2015 2 z 5


Čekání na zázrak Čekání na zázrak Stacey Kade

Povedená oddechovka s nepříliš náročným příběhem. Trochu jsem se bála po tom, jak mě zklamal a velkou část nudil druhý díl, ale nakonec musím souhlasit s většinou - poslední díl je z série nejpovedenější :)

08.01.2015 4 z 5


Tři bratři Tři bratři Zdeněk Svěrák

Krásná, mile zpracovaná kombinace tří pohádek :) Určitě to není kniha pro mou věkovou kategorii, ale myslím, že se osvědčí jako úžasný dárek pro mladšího příbuzného. Já bych sice vytkla divný styl psaní (přechody mezi přítomným a minulým časem) a taky chybějící zarovnání do bloku, což mi dost vadilo, protože jsem se občas v řádcích ztrácela, ale pro mladší je to skvělá kniha!

08.12.2014 5 z 5


Andělé všedního dne Andělé všedního dne Michal Viewegh

Tak.. no, námětem mě kniha dost zaujala a bylo v ní dost zajímavých myšlenek. I samotný děj se mi líbil. Nesedla mi ale ich-forma v přítomném čase. Já přítomný čas fakt nemusím, blbě se mi to čte. A některé pasáže mě hrozně nudily - kdyby byla kniha delší, asi bych ji nedočetla. Ale musím ohodnotit námět a děj + krásnou obálku, takže knihu bych hodnotila tak 70% / 3,5*

06.12.2014 3 z 5


0.4 – Soumrak civilizace 0.4 – Soumrak civilizace Mike Lancaster

Kniha má opravdu zajímavý námět a bylo to pravé nefalšované sci-fi ve všech významech tohoto slova, přestože autor přišel s něčím úplně novým. Kniha byla čtivě napsaná, i když mi zážitek ze čtení rušila moje čtečka (knihu jsem četla v e-podobě), která nedokázala interpretovat některé háčky a čárky, takže jsem si musela polovinu písmen domýšlet. Za to ovšem nemůže kniha..
co bych ale vytkla, tak určitě to, že se autor občas nechal unést svou fantazií natolik, že některé věci byly popsány až příliš nerealisticky *drobný spoiler* třeba ty optické vlákna nebo co to bylo *konec* to už bylo fakt moc.
Ale v konečném součtu se mi kniha líbila, ačkoli měla i své vady.

A mimochodem, jsem jediná, kdo v knize vidí narážky na Ilumináty..? Hm.. no, já už tyhle narážky vidím i v Harry Potterovi, takže asi nic, ale i tak..

04.12.2014 4 z 5


Černý jezdec Černý jezdec Kristina Hlaváčková

Stojím si za názorem, že pro nepříliš náročného čtenáře či člověka, jež nezná Eragona, to může být dobrá četba. Mi se kniha také celkem líbila, víc než první díl, ovšem chvílemi jsem měla chuť knihu opravdu ZAHODIT někam dokouta a nikdy už ji neotevřít.. a občas jsem měla dojem, že autorka knihu psala s omnibusem Odkazu dračích jezdců na kolenou při sledování maratonu Hobita a Pána prstenů.
75% A to jsem HODNĚ mírná.

24.11.2014 3 z 5


Odkaz Odkaz C. J. Daugherty (p)

První díl byl podle mne lepší, tady mě štval stále více rozebíraný trojúhelník Carter-Allie-Sylvain a taky mě štvalo to, že Carter se choval úplně jinak než v 1. díle. Abych to shrnula: Choval se jako majetnickej idiot.
No, možná jsem od knihy čekala něco víc a jsem trochu zklamaná, ale přesto si kniha zaslouží 4* možná i o půl víc :) (88%)

20.11.2014 4 z 5


Čarodějka Čarodějka Kristina Hlaváčková

Kniha mě nezklamala, popravdě docela mile překvapila, protože jsem čekala dost málo - četla jsem až moc negativních recenzí. Ale rozhodně to nebylo dokonalé, byla velmi zřejmá inspirace Eragonem a našla jsem tam i pár věcí z Tolkiena a dvě-tři věci ne nepodobné Flanaganovi. (Strážci lesa-Nolan atd, byli jako elfští hraničáři, Berbeři něco mezi Araluenci a Skandijci, přesněji spíš Skandijci na koních..). Co mě ale opravdu deptalo byl výskyt slovního spojení "laskavý čtenář promine..." to jakože vážně? Popravdě, když tam autorka plácla tyhle tři slova (naštěstí to bylo jen tak 3x-4x) úplně tím pokazila atmosféru.
Ale ať si jen nestěžuju - kniha měla pěkný námět, Elena se mi celkem zamlouvala, byla mi dost sympatická. Koho jsem ale naprosto nesnášela byla Alivan a Aška (menší spoiler: nedivím se, že jsou ty dvě příbuzné! *konec spoileru*).
Taky mě tam štval příběh Brety a Neslona, který se tam tak nějak nehodil, okey, *spoiler* Breta se objevuje v dalším díle *konec spoileru* ale bylo to hrozně chaotický.
Hodně jsem uvažovala, jestli dát tři nebo čtyry hvězdičky, protože i když to tak nezní, kniha mě celkem bavila a pokud někdo není příliš náročný čtenář nebo nečetl Eragona, myslím, že se mu to bude líbit.. nakonec dávám tak 3,5* (70%)

20.11.2014 3 z 5


Prokletí Prokletí Michaela Burdová

Od knihy jsem nic moc nečekala, jelikož jsem četla nemálo negativních názorů. Ale i tak mě zklamala. Ano, dobrý námět a pár chvil, kdy mě kniha i bavila, ale celkově jsem z ní měla dojem nepovedené pohádky neúspěšně zabalené do pár "temných a děsivých" scén, které by měly zaujmout starší čtenáře. Prostě, kniha měla nevydařené charaktery, ani jeden mě nezaujal a když už, tak ne dlouho. Všichni hrozně měnili názory, jednou tak podruhé naopak. Děj taky za moc nestál. A co mě štvalo nejvíce - prostředí. Čekala jsem nějaký alternativ world, ale Anglie ve středověku? No, budiž, to by mi nevadilo - ale jen v případě, že by autorka o středověku alespoň NĚCO věděla. Oblečení, chování, města, lidé.. nic z toho nebylo středověké. Sakra, středověk byl dobou neustálého bezmyšlenkovitého pánbíčkování a já v celké knize našla ani ne dvě narážky na Boha a ještě dotaz jako "jseš věřící?" Okey, chápu, černomág nemusí věřit v Boha, ale ve středověku by se tak alespoň měl tvářit, ne? Nebo oblékání a tak obecně vzhled. Šaty, které autorka popisovala a které byly na ilustracích byly vše možné, jen ne středověké. Taky si nedokážu představit, že by na nějaký středověký "bál" někdo šel s drdolem nebo žena nosila u pasu dýku, když jde na trh.. sakra, vždyť když chce psát ve středověku, měla by o tom alespoň něco vědět - já sama o středověku moc nevím, ale tohle mě prostě praštilo do očí. A ani jména nebyly zrovna anglické. Liam, Thomas a Rose jo, Magdalena a Lisbeth budiž taky.. ale Engas, Larissa, Derren..? Angus nebo Darren by byly normálnější.. Larissu chápu, přecejen to byla siréna a tak.. ale prostě to bylo takové nedomyšlené.
A na závěr - konec měl být asi náhlý a šokující, ale podle mě to moc nevyšlo. Byl spíš uspěchaný a umělý. Takže to taky body nepřidá.
Za mě tak 18% - Moc dobrý nápad, pár okamžiků, kdy mě kniha i bavila.. ale víc nic.

29.10.2014 2 z 5


Magyk Magyk Angie Sage

Knihu jsem dočetla před pár hodinami a musím říct, že kniha se mi líbila moc. Už jsem četla lepší knihy, ale tahle byla rozhodně dobrá - autorka má velkou fantazii a umí ji využít. Připomněla mi tím první díly Harry Pottera či Hobita, který předcházel Pánu Prstenů - je to více méně pohádka, ale postupně se z toho klube něco víc. Kniha rozhodně není pro každého, myslím, že můj věk (13), maximálně tak ještě rok výš je horní hranice, později už tenhle příběh lidem může připadat příliš dětinský..
kniha byla trošku předvídatelná (když se to jmenuje Příběhy Septimuse Heapa a v první kapitole je napsaný, že Septimus umřel, musí být hned jasný, že to s tím "umřetím" není tak nějak úplně v pořádku), ale svět, který Sageová vytvořila to dosti kompenzuje - a kdyby nebylo dobro a zlo tak nějak oddělené tlustou čarou "tohle je hodná strana" a "tahleta je strašně zlá", byla by si kniha zasloužila i o půlhvězdičku více.. :)
80%

10.10.2014 4 z 5


Můj život u sousedů Můj život u sousedů Huntley Fitzpatrick

Tohle je přesně ten typ knihy, po kterém bych normálně nikdy nesáhla. Ale najednou se tak prohrabávám knihovnou a narazám na ni.. vzpomenu si na jednu velmi pozitivní recenzi a krásná obálka rozhodne - risknu to. A rozhodně toho nelituju :) Nikdy mě tyhle ty vztahy moc nebraly.. ale zjistila jsem, že i kniha o tématu, které mě nezajímá může být skvělou oddechovkou a já ji mohu jen doporučit :)

08.10.2014 5 z 5


Labyrint Labyrint Suou Kózuki

Skvělá manga - podle mě. Byla krásně nakreslená a dobře napsaná. Čtení mi sice zabralo pouhou hodinu, ovšem byl to opravdu zážitek. Příběhy byly skvělé, obzvlášť ten poslední mě dostal, ty ostatní ovšem nejsou nijak horší. Samozřejmě, občas by to mohlo být trošičku rozvitější, ale za mě je to 95% a jednoznačných 5*
Ráda bych ještě poznamenala, že obálka je naprosto geniální a čím dýl se na ní dívám, tím víc v ní nacházím, za tuhle bych klidně dala 100% :3

01.10.2014 5 z 5


Marie Terezie : tajnosti císařských komnat Marie Terezie : tajnosti císařských komnat Veronika Válková

Je to fajn knížka, ale opět mi Bára na svůj věk dvanácti let připadala mimořádně zabedněná (ovšem, četla jsem díly, ve kterých to bylo mnohem horší.. třeba jak v terezíně plácla "tak to za půl roku skončí druhá světová, že?"), ale jako oddychovka je to moc fajn knížka a já se k téhle sérii ráda vracím, sama mám doma všechny díly, kromě druhého (který jako naschvál patří k nejlepším).

30.09.2014 4 z 5


Cress Cress Marissa Meyer

Kniha mě v první části bavila míň než předchozí díly ale druhá část to rozhodně vyspravila :) Za mě 85%
Cress byla zajímavá postava, ale stejně mi pořád zůstává nejsympatičtější Cinder :)

30.09.2014 4 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Kniha mě ke konci i dojala a to zrovna nejsem "cíťa" co se smutných scén v knihách týče. V tomto směru mě to dojalo i víc než Hvězdy nám nepřály, které se honosí označením "nejvtipnější smutný příběh".
Kniha je psaná opravdu neobvykle, nejen kvůli tomu, že příběh nám vlastně vypráví Smrtka, ale taky styl vyjadřování je velmi osobitý, postavy v knihách nešetří nadávkami (převážně Saukerl a Saumensh) a krátké tučně "vsuvky" se neostýchají nám i prozradit děj dopředu. To podle mě chtělo od autora dost odvahy - málo koho zaujme kniha, kde je předem prozrazena zápletka.
Tato kniha je opravdu jedinečná, dostala se mi opravdu pod kůži, i když ta první polovina mě neupoutala tolik jako ta druhá..
A na závěr bych ještě chtěla pochválit nádhernou obálku :3

30.09.2014 5 z 5


Labyrint: Útěk Labyrint: Útěk James Dashner

Na knihu se hrozně moc těším :3 Film jsem viděla tenhle týden a byl naprosto skvělý :3

27.09.2014