michaela1992 michaela1992 komentáře u knih

☰ menu

Norma Norma Sofi Oksanen

Jak již je zde v několika komentářích zmíněno, tak nástup knihy je opravdu velmi chaotický, nevíte kdo je kdo, nevíte co se vlastně děje a téměř do poloviny úplně nechápete, co je teda jádrem pudla.
Ale nitky se rozpletou a každá jedna linie má nakonec své místo v knize. Témata jsou ale jinak vybraná skvěle a zapracování do děje je také chytlavé. Celkově se mi líbí, že má kniha náboj a stupňuje se v ní napětí. Celkově hodnotím jako lepší průměr.

03.06.2022 3 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Knihu jsem poslouchala v její audioverzi, protože před zkouškami si číst nedovolím. Ale v autě aspoň využiju čas.
Musím říct, že se mi často nechtělo z auta vystoupit, a to jezdím přes 3 hod. přes celou republiku. Tolik k poutavosti.
Zbožňuji osobní příběhy na jejichž pozadí se odehrává dobový obraz. Takže když kniha obsahuje vyprávění tří generací, tak to dobové vykreslení zahrnuje celkem rozsáhlý obraz dob minulých.
A asi i proto, že sama pocházím ze Sudet, tak na mě kniha působila asi víc emočně než na ostatní čtenáře.
Velké plus vidím ve vývoji postav. Protože vykreslit postavu v rámci jejího dospívání a stárnutí není snadná věc a paní Mornštajnová si s tím poradila profesionálně.
Je pravda, že je to má první kniha od autorky a určitě ne poslední. Jedním slovem mě nadchla. Ta její ryzost, nenucenost, upřímnost písemného projevu. Vykreslení doby jaká byla. Problémů, které jsou proti těm dnešním nepředstavitelné. Skvělý počin.

13.06.2021 5 z 5


Dilema Dilema B. A. Paris (p)

U téhle knihy mi došla slova. Autorka je ve svých počinech lepší a lepší. Já nemohu jinak, než knihu doporučit.

02.02.2021 5 z 5


Dívka jménem Sus Dívka jménem Sus Jonas T. Bengtsson

Tenhle typ žánru prostě musíte vyhledat, jinak se vám líbit nebude. Společenská psychologická próza zasazená do naturalistického prostředí, které vychází z předpokladu předem podělaného života na chvostu společnosti. Charakteristiky postav mimo hlavní postavu jsou velmi plytké, nicméně tohle není zas až tak moc o postavách a dějové linii jako o vykreslení prostředí a sociálního postavení o sociální determinaci... Jako zpestření čtenářského deníku si myslím, že tenhle titul není vůbec k zahození.

19.07.2020 3 z 5


Sněží, sněží... Sněží, sněží... Lauren Myracle

Naprosto reálně mi ta kniha vytvořila Vánoce v červenci. Jakmile má něco nálepku bestselleru, tak obvykle dávám ruce pryč. Tak tohle byl omyl. Přesně tohle jsem totiž potřebovala. Bylo to krásný. Možná trochu naivní. Ale vtip, děj, 3 propojené povídky, dobré konce. No prostě na vánoce teď vím, po čem sáhnout. Doporučuji!

07.07.2020 5 z 5


Tisíc kousků tebe Tisíc kousků tebe Claudia Gray (p)

Po dočtení knížky jsem měla k hodnocení vlastně jediné slovo, bylo to zkrátka MILÉ. Milý příběh, který mi po dočtení a vlastně často i při čtení zanechával takový spokojený výraz na tváři a hezký pocit na duši. Možné je i to, že tohle způsobuje, že jde o YA literaturu a já jaksi už spadám pouze pod A, to Y sebral čas. Nicméně cestování mezi dimenzemi, které mohu navštěvovat prostřednictvím svého tamějšího já, mi přišlo jako skvělý nápad, líčení futuristického Londýna či carského Ruska se mi také zamlouvalo. Svět, kde voda zaplavila většinu povrchu byl také příjemný. Když bych měla přijít s minusy, ke škodě jsem knížku nepřečetla na jeden zátah, vrátila jsem se k ní téměř po roce. Bohužel první část mě nezaujala, nedokázala mě patřičně navnadit. V některých částech sci-fi linka dosti zaostávala, zatímco romantická linka přecházela v kýč. Děj byl často mezi řádky dost předvídatelný a k postavám jsem si úplně nedokázala vytvořit jakýkoli vztah. Jenže co tyhle zápory na konečném hodnocení sebralo, vynahradila na konci vyznívající zápletka a samotné rozuzlení celého příběhu, které mě snad namotivovalo k tomu zajímat se do budoucna o pokračování série. Určitě ne hned, ale příslib mi to dalo. Tohle samotné by stačilo na 3,5 hvězdičky, jenže ta už tolikrát zmiňovaná obálka, to je prostě taková dokonalost, že knihu vytáhla na 4.

29.06.2020 4 z 5


Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Mark Manson

Je to skvělá knížka, pokud ji neberete jako psychologickou příručku, já ji před rokem odložila, a až teď se k ní vrátila zpět. Obsahuje v sobě hodně pravdy, humoru, nadsázky, silných a zajímavých příběhů. Častokrát vás přinutí se zamyslet. Dojdete k názoru, že někdy opravdu řešíme hrozné zbytečnosti a jak je uvedeno v názvu, měli bychom je přitom mít u pre**e... Nakonec jo, bavila jsem se, zamyslela jsem se, pousmála jsem se a někdy i poučila. Nálepka bestselleru je podle mě nadsazená, ale stojí za to si knihu přečíst minimálně k vytvoření vlastního názoru na ni. :)
"Je všechno v pořádku? Jak se cítíte?" ... "Naživu. Velice naživu."

24.06.2020 3 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Za tu dobu, co jsem s knihami strávila jsem se naučila, že kniha je vlastně otisk nitra autora. Sama autorka na mě působí dost kontroverzním dojmem… a světe div se, u knihy tomu není jinak. Někdy zbytečné kombinace, náhlé usekávání děje, přeskakování po časové i dějové přímce lusknutím prstu. Jak už tady psali další, kniha mi vlastně ke konci přišla víc depresivní, než by snad napsal život sám. Na druhou stranu ale kvituji, že vměstnat 12 ženských postav do jedné knihy a neudělat z toho růžovo-vatový kýč, to je taky dávka umění. Mrzel mě i plytký popis postav, mám ráda, když postavu můžu analyzovat a vidět jí do hlavy, tady to kvůli úsečnému ději možné nebylo.
Nicméně mezi 3 až 4 hvězdičkami jsem se rozhodovala pro pozitivní stránky, jakými byla bezesporu čtivost a spád příběhu, styl mi sedl, prostředí mi přišlo autentické díky volenému jazyku, dále volené motivy jako osudy žen, rodinné a partnerské vztahy, nevěra, mateřská láska a mateřství celkově, generační posun a někdy až propast, motiv sexuality. Vše dobře zapracované do jednoho díla. V neposlední řadě všude obsáhnutý motiv bábovek je skvělý nápad.
U dalších komentářů jsem si všimla komparatistiky s T. Hartlem, za sebe musím říct, že příběhy od něj na mě působily určitě vtipněji a srdečněji.
Nakonec teda hvězdy 3, snad i za ten konec, hodně otevřené závěry u příběhů a některé další nedotažené detaily. Nicméně čtení příjemné, rychlé a oddechové a určitě k zamyšlení.

24.06.2020 3 z 5


InTyMně InTyMně Markéta Lukášková

Předem potřeba říct, že jsem ovlivněna již předešlou tvorbou autorky. Ale co naplat. Zase to bylo skvělé. Miluju tenhle nenucený styl humoru a sarkasmu. A všeho v čem se můžu nalézt. Navíc tenhle návrat ke kořenům byl prostě skvělý. Akorát v tom názoru na Brno se tedy zásadně rozcházíme. :D

26.01.2020 3 z 5


Náklaďáky Volvo Náklaďáky Volvo Erlend Loe

Po Dopplerovi jsem se bála pokračování. Říkala jsem si, že to autor už nemůže posunout. No Maj Britt tyhle myšlenky popřela na plné čáře. A ten konec? Wow.
Nedávno jsem se bavila se starší paní, co k nám chodí plavat na bazén, ptala se co čtu a shrnula to slovy, že mám skvělý smysl pro nesmysl. Evidentně asi proto se stal Erlend Loe mým oblíbencem.
Tleskám a už teď se těším na poslední díl.

25.08.2019 4 z 5


Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Opravdu thriller, který stojí za přečtení. Čtivost zaručena. Napětí po celou dobu. Byť první kniha z "trilogie", troufám si označit za nejlepší.

24.08.2019 5 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Jak já jsem ráda, že máme kvalitní české autory a tvorbu. A za mě pan Hartl jednoznačně takovým autorem s takovou tvorbou je. Druhá kniha, kterou jsem od něj přečetla a ještě lepší. Knihy jakoby psal sám život. Nic není jen černé nebo bílé. Veselé nebo smutné. Život má celou škálu odstínů a chutí, a stejně tak tato kniha. Doporučuji. Četla se sama.

15.07.2019 5 z 5


Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

Já se nemohu sama rozhodnout, jestli jsem byla knížkou uchvácena nebo zklamána. Ale rozhodně jsem po jejím závěru zmatená. Celá kniha v konečném vyznění by vydala za mnohem kratší povídku. Neustále se točíme kolem stejných prvků. Chvílemi už jsem nevnímala ani děj, protože jsem chtěla znát primárně rozuzlení. Co se autorce nedá upřít, je čtivý styl a rozhodně dechberoucí závěr. Tři hvězdy za to, že se prostě nemohu rozhodnout, zda celé prokousání se knihou, za tenhle závěr stálo.

17.06.2019 3 z 5


V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Eskalující děj co se týče čtivosti i napětí. Skvělé propracování příběhu. Psáno poutavým stylem. Já měla za 3 dny přečteno. Jedině doporučuji.

11.06.2019 5 z 5


Plovárna Plovárna Libby Page

Bazén mě vychoval, trenéři, kolektiv, plavání samo. Pro mne neuvěřitelně silná kniha, o pro mne aktuálním tématu. Občas jsou slova zbytečná... snad jen že pro každého, kdo miluje plavání, by měla být tato kniha troufám si říct povinnou četbou. Ani občas přílišný sentiment jí neubral byť jednu hvězdu.

30.05.2019 5 z 5


Dívka, která si říkala Tuesday Dívka, která si říkala Tuesday Stephen Williams

Čtivý thriller, který má spád. Nenudíte se u něj, má vyvážený podíl násilí a toku děje. Sarkastický a přímý humor a dobře vykreslení hlavní protagonisté. Hlavní hrdinka místy trochu předimenzovaná a závěr ponechán na hodnocení čtenáře. Co u autora podtrhávám je vykreslení prostředí, člověk jakoby se mohl hned ponořit do ulic i pod ulice Londýna. Je to ten typ příběhu, který není dokonalý, ale utkví v paměti čtenáře.

24.03.2019 4 z 5


Panda v nesnázích Panda v nesnázích Markéta Lukášková

Na Pandě můžeme pozorovat určitý posun v autorčině tvorbě. Jako ve většině případů i tato kniha předčila, co stylem psaní, co hloubkou témat a slovotvorbou prvotinu - Lososa. Stejně kvalitní jako u první knihy této autorky však bylo propojení dějových linií a volba na českou literární tvorbu dosti neobvyklých témat. Zařadit do jedné knihy a 3 dějových linií 3 témata na sobě okrajově nezávislá a přitom tak propojená, to chce odvahu a talent, každá z linií se zabývá jinou tématikou - Terezou a jejím životem, úzkostmi a problémy. Jejími rodiči - jejich životy, problémy, které provází páry v tomto věku a přitom životy zvlášť psychologií každého z nich. A Marií, ženou tak statečnou a při tom tak křehkou. Hlavně ale hrdinkou žijící v 50. letech minulého století. Autorka nás dokáže přivézt do této doby a ukázat nám její temnou tvář. Markéta je za mě autorkou s velkým potenciálem do budoucna. Její romány mají téměř vše, humor, sarkasmus, spád, gradující zápletky, tajemno, mohla bych takhle pokračovat dál, ale to už je na čtenáři, co si v textu najde. Navíc nás donutí přemýšlet. Psychologie postav je tak propracovaná, že si dokážeme hlavní protagonisty živě představit před očima a nahlídnout jim takřka až do hlavy. Jediná hvězdička dolů přišla za pro mě až příliš uspěchaný konec, který se dal rozpracovat a rozvést na další strany. Nicméně vím, že toto není autorčina poslední kniha a tak si prostor pro 5 hvězd ještě nechám.

20.03.2019 4 z 5


My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Kniha, která ve vás dokáže vyvolat všechny emoce najednou si nezaslouží nic víc, než jen doporučení ke koupi, přečtení a zapamatování. Stojím si za tím, že Backman je autorská špička.

18.02.2019 5 z 5


Ohníčky všude kolem Ohníčky všude kolem Celeste Ng

Pro mne nejlepší román s psychologicko-sociálním přesahem. Je až neuvěřitelné, jak autorka dokázala nezávazně navázat na svou prvotinu a zmapovat tak vývoj společnosti trvající polovinu století.
Kniha má spoustu nadrámcových hodnot, nedá se u ní rozhodně mluvit o plytkém a povrchním ději a vývoji.
Vůbec bych se nebála knihu se svou širokou tematickou výbavou zařadit mezi povinnou četbu minimálně pro studenty gymnázií.

08.01.2019 5 z 5


Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Na autora jsem od známých i neznámých slyšela jen chválu. A mé očekávaní kniha naplnila. Je to jednoduché čtení. Příběhy ze života mám ráda a o to více, pokud jsou psány českým autorem. Cením si i oboustranné podoby dvojrománu. Já osobně začala Veronikou a jsem za tuto volbu ráda. Líbil se mi autorův lehký vypravěčský styl, který byl ale naprosto uvěřitelný, žádná z postav mi nepřišla vyloženě nesympatická a děj mi přišel stravitelný. Občas bylo možná zvratů na dva hlavní protagonisty až moc, ale i tak to někdy v životě je. Poslání knihy, že štěstí se skrývá opravdu jen v okamžicích, kterých si musíme vážit pro mě vyznělo z obsahu naplno. Za mě doporučuji jako oddechovější čtení, dotýkající se však ne zcela oddechových témat.

05.09.2018 4 z 5