Dilema

Dilema https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452126/bmid_dilema-ZqX-452126.jpg 4 968 306

Pravda by ji mohla zničit. Mlčení zase zničí jeho. Livia nikdy nezažila svatbu snů, protože si Adama vzala v mládí a narychlo. O to víc se teď upíná na oslavu svých čtyřicátých narozenin, na níž bude chybět jen jejich dcera Marnie studující v zahraničí. Adam ale přichystal překvapení – tajně pro Marnie zařídil letenku domů. Když ho však během dne zdrtí šokující zpráva, není schopen ji Livii sdělit, než oslava skončí. Jak daleko zajde, aby své milované ženě dopřál posledních pár hodin štěstí?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Motto
Originální název:

The Dilemma , 2019


více info...

Přidat komentář

eMKay86
18.04.2024 3 z 5

Říct či neříct?

FoxFox
16.04.2024 4 z 5

Možná jsme od B. A. Paris čekali další strhující thriller, ale dostali jsme skvěle napsaný psychologický román.
Děj se odehrává během jednoho dne a noci, kdy probíhají přípravy a narozeninová párty matky Marnie. Ta chtěla mámu Livii překvapit a přiletět na její vysněnou oslavu, bohužel ale její letadlo havarovalo. O této tragédii se dozví její otec Adam, který však má dilema, jestli má manželce "její den" zničit oznámením dceřina úmrtí. Livia si samozřejmě všimne toho, že Adam se chová podivně, vzpomíná tedy a probírá v hlavě scénáře, kvůli kterým se asi Adam trápí. Dozvěděla se totiž jedno tajemství o jejich dceři, o které se ještě s Adamem nepodělila.
Celá kniha je vlastně rozbor myšlenek Adama a Livie, které jsou opravdu velmi dobře popsány. Problém je jen v tom, že někdy se opakují pořád dokola a to dělá děj velmi zdlouhavý.
Poslouchala jsem jako audioknihu, jako papírová by mě asi bavila o mnoho míň.


Librorumistka
19.01.2024 5 z 5

Tato kniha neměla příliš dobré ohlasy, protože většina lidí čekala autorčin obvyklý žánr - thriller. V tomto případě se však jedná o společenský román. Právě očekávání v tomto případě hrála velkou roli, no a já jsem naštěstí čekala povedenou společenskou prózu, kterou jsem také dostala. V příběhu je dominantní téma skutečného dilematu. Jedna z hlavních postav ví totiž informaci, která může zničit celý večírek, ale stále jí zatajuje a zároveň i obelhává sám sebe. Právě toto téma se mi na knize líbilo nejvíce, přišlo mi skvěle zpracované a povedené. Vytkla bych jen snad trochu šablonovité postavy a zároveň slabší místa v ději. Nicméně za mě má tato kniha ano.

Čmeláček
11.01.2024 5 z 5

Nedokázal jsem odolat a hned po předchozí přečtené knize od této paní spisovatelky jsem otevřel další :). A musím se fakt divit, že tady má tak nízké hodnocení, protože já jsem byl zase hodně spokojený. Četlo se to jedna radost a taky zápletka byla dobrá. Takže zase pět stars jak vymalovaných! :)))

anmaride
09.01.2024 3 z 5

Jakmile mám čtecí krizi, B.A.Paris mě z ní dostane. Její knihy mám přečtené během jednoho večera, doslova je zhltnu. Uvědomuju si, jak jsou přitažené za vlasy, jak se hrdinové chovají nepatřičně, jak málo pravděpodobné ty příběhy jsou. Ale autorka mě dokáže tak chytit a napínat, že jí to vše vždy odpustím.

Ale konkrétně u této knihy to vše dohromady nějak nefungovalo. Sledujeme jeden den, jednu rodinu a velmi náročnou situaci. Dilema, zda si dva lidé řeknou informaci, která jim změní život hned, nebo si ji řeknou až po narozeninové oslavě. A každej má tu informaci jinou. Tak nějak celou dobu víte, kam to celý směřuje. Sem tam je to napínavý, překvapivý. Ale za mě teda trochu zklamaní.

Nikkaa
11.12.2023 3 z 5

Jedna ze slabších knih od spisovatelky,tak nějak se dalo předpokládat jak to dopadne...

uzivatel6305
13.11.2023 3 z 5

Oproti ostatním autorčiným knihám tohle bylo trošku slabší. Nic moc se nedělo, vše bylo nějak moc jisté od začátku. Časté téma nekomunikace v manželství, trochu přitažené za vlasy, prostě žádný zázrak.

Jako audiokniha to nebylo špatné, ale je spousta jiných moc dobrých knih, jako třeba Za zavřenými dveřmi. Nevím. Pokud se zrovna nechcete na nic moc soustředit, tak je toto vyhovující.

kika 13
04.11.2023 5 z 5

Napínavý román....já až do samého konce věřila, že vše dopadne dobře.Ale to se nedalo čekat.

olca1983
06.10.2023 5 z 5

Mně se kniha líbila. Nevím, proč jsem čekala thriller, ale je vedena jako psychologický román a ten naplněn určitě je. Jako naivní optimista jsem až do posledních stránek čekala dobrý konec...zda jsem se dočkala, musíte zjistit sami. :-)

Kniha je přehledně členěna dle času a dle myšlenek hlavních postav, takže se četla velice dobře a svižně.

Ivka.Iva
24.09.2023 1 z 5

Čekala jsme opět thriller, ale je to spíš psychologický román. Na mě moc dlouhý a vlastně se tam nic nedělo.

veriszv
21.09.2023 2 z 5

Kniha, která stojí na nedostatku komunikace mezi dvěma hlavními postavami. Nic víc nic min. Kdyby si to řekli hned, byla bych tohoto čtení ušetřena. Bohužel nestalo se tak

Pert
16.09.2023 2 z 5

(SPOILER) Kniha byla čtivá, ale na obálce slibovala něco, co nedokázala splnit- jak daleko Adam zajde, nepřišlo mi to nějak vyhrocené, čekala bych něco víc.
A naprosto neuvěřitelný zvrat, co mě dostane? Bohužel jsem žádný nenašla.
Anotace naslibovala věci, co kniha rozhodně nesplnila. Zkrátka nápad super, ale provedení špatné.
A konec nic moc.

Bakana
24.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Já tedy souhlasím s tím, že knížka mohla být tak o 100 stránek kratší.
Ze začátku mě ti dva sobci iritovali, hlavně Liv se svou obscesí narozeninové oslavy, na kterou se chystala 20 let. Na to už snad je diagnóza, ne?
Na druhou stranu - smrt dítěte je to nejhorší, co může člověk zažít. Žádné vyhořelé domy nebo nedejbože nějaká pitoreskní ztráta zaměstnání téhle tragédii nesahá sni po kotníky. Takže ze začátku jsem s Adamem a jeho panikařením souzněla. Ale pak už to trvalo moc dlouho

rumova_kulicka
24.07.2023 2 z 5

2,5* Kniha se četla rychle, to je plus a téma jako takové bylo zajímavé a neotřelé. Ale tím to končí. Zkrátila bych ji na polovic, věčné omílání myšlenkových pochodů dokola mě od druhé půlky už nudilo. A hlavní hrdinka se svoji 20 let plánovanou oslavou byla na pěst.

Kira747
22.07.2023 4 z 5

Pobrecela jsem si, ne ze ne. Kniha me bavila a tenhle styl psani mam rada, ich forma a stridani postav. Prima cteni.

Verticillium
16.07.2023 4 z 5

Moje třetí přečtená kniha od B.A. Paris byla rozhodně poutavá, nemohla jsem se odtrhnout. Autorka rozehrává zajímavé téma, líbilo se mi, jak se kapitoly obou hlavních postav navzájem časově prolínaly. Nicméně čekala jsem nějaký pořádný spád v závěru knihy a ten nepřišel. Škoda.
Jinak hezky pohráno s psychologií postav, ale čekala jsem o chlup víc.

sonkovaj
11.07.2023 2 z 5

Další setkání s mou oblíbenou autorkou ale tentokrát jen průměrný pocit z jejího díla. Nadšení se nekonalo a dočetla jsem jen díky tomu, že jsem byla zvědavá, zda na konci nepřijde nějaký wow moment.

Četla jsem na dovolené a bylo to příjemné krátkými kapitolami a střídání 2 vypravěčů.

Jinak celý děj se dá odhadnout zhruba ve třetině knihy a pak už bylo prokousávání se knihou docela utrpení.

Nyní se chystám na její další knihu Vězeňkyně, tak jen doufám, že to bude lepší.

alzbeta2843
28.05.2023 3 z 5

Autorka patrí medzi moje obľúbené. Každú jej knihu môžem odporúčiť ak vás bavia psychologické trilery, kde sú hlavnými hrdinkami ženy a riešia sa ich strasti a bolesti. Preto som po tejto knihe siahla bez čítania anotácie. Tento príbeh je odlišný od jej predchádzajúcich kníh. Ide o príbeh, ktorý popisuje jeden deň manželov, kedy obaja majú dilemu či povedať alebo nepovedať tomu druhému svoje najväčšie tajomstvo. Ide skôr o psychologickú drámu než o triler. Hlavní hrdinovia majú 40 a majú už dospelé deti a tak nie som úplne cieľovka a tak som nechápala určité rozhodnia hrdinov, preto mňa kniha veľmi neočarila, avšak verím tomu, že ak si knihu prečítam o 10 rokov už budem sympatizovať s hrdinami viac. I tak ma kniha donútila premietať nad určitými vecami a zanechala vo mne niečo.

Janaves
24.05.2023 5 z 5

Ač nemá kniha vysoká hodnocení, nelituji, že jsem ji přečetla. Moc se mi líbila.

Ivka14
23.05.2023 2 z 5

Název a obsah naznačovaly hluboké zaváhání, určité drama a zvraty. Tady hlavní drama bylo, že spolu nekomunikovali. A když jo, tak mi přišlo, že každý mluvil o něčem jiném.

Ani jedna postava mi nebyla sympatická. Až na Joshe. Musí vám být líto toho ubohého chlapce, jehož rodiče celý život otevřeně upřednostňují sestru, prarodiče ho nepřijímají, celý jeho život je mixem zášti a snahou dokázat svou hodnotu. Livia se připravuje na oslavu svých 40. narozenin, kterou plánuje 20 let. Tohle mi přišlo trochu absurdní. Když neměli honosnou svatbu, mohli radši oslavit například desetileté výročí svatby tímhle způsobem.

Knihu bych nejradši ohodnotila jen jednou hvězdičkou, ale jelikož se dobře četla, dám dvě. Podle celkového hodnocení mám pocit, jako bych četla jiný příběh.