lucky4ever lucky4ever komentáře u knih

☰ menu

Maková válka Maková válka R. F. Kuang (p)

čekala jsem epický román, dostalo se mi velmi zkratkovitého a stručného popisu bez atmosféry a charakteristiky prostředí i postav. určitě se dalo pracovat minimálně s vývojem hlavní postavy, ale nic. z mého pohledu celkem ztráta času.

12.05.2024 2 z 5


Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Zdá se mi, že pro autorku příliš velké sousto. Nápad zajímavý, jen zpracování nepříjemné a nudné. Jana je opravdu nesympatická a protivná postava bez nějakého pěkného vztahu ke komukoli. O všech se vyjadřuje povýšeně a všichni ji štvou (proč má někdo potřebu se o cizí přítelkyni kterou ani nezná vyjadřovat jako o buchtě). V japonské lince by bylo zajímavé více rozpracovat téma samoty a hlavně japonské kultury, která je bohatá a i všední život se od toho u nás opravdu liší. Když už si vybrat tohle téma, proč se nezamerit právě na to, co dělá Japonsko Japonskem? Zápletka ve výsledku působí prvoplánově a useknutý konec vzbuzuje dojem, že autorka vlastně nevěděla, jak příběh ukončit.

31.03.2024 2 z 5


Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou Rob Wilkins

Měla jsem strach, že to bude kniha plná dat a cizích jmen. Ale byla to JÍZDA. Rob popisuje osobnost Terryho bez jakýchkoli příkras, ale s vtipem, respektem a obrovskou láskou. Konec byl pro mě opravdu těžký. Muset sledovat, jak se ztrácí milovaný člověk, jak se osobnost rozpadá. chtěla bych je říct, že děkuji autorovy za otevření i těchto intimních chvil a děkuji Terrymu za jeho dílo a osobnost, která mi vždy pomůže zase vidět svět v těch lepších barvách a nahlas se smát. Děkuji sire Terry a děkuji Robe za péči, kterou jsi mu věnoval

27.03.2024 5 z 5


Mýtonoši Mýtonoši Tracy Deonn

knihu nejspíš nedoctu. Jsem na nějaké 150 straně a opravdu mě to nebaví. Ztrácím se ve spoustě hodností a oznaceni, děj mi přijde jakoby bez pevne struktury, rozdrobený a zahlcený drobnými a často se opakujícími informacemi. Hlavní hrdinka několikrát zmiňuje, že je černoška a jak se kvůli toku cítí, přijde mi, že se to do příběhu nehodí, nevytváří to asi očekávanou atmosféru, vždy mi to přijde jenom jako občasný random umístěný výkřik do tmy: jo a jen aby jste nezapomněli, jsem černoška. Nevím, možná kdybych četla dal, začne to dávat smysl, ale zatím asi ne ...

20.12.2023


S láskou z Londýna S láskou z Londýna Jules Wake (p)

první polovina knihy byla opravdu o ničem, charaktery postav žádné. v druhé polovině náznak nějaké akce, ale už to nestačilo. oproti předešlé knize vánoční atmosféra nula

13.11.2023 2 z 5


Zasnežený Notting Hill Zasnežený Notting Hill Julie Caplin

Za mě nejlepší kniha od této autorky. Opravdu se jí povedlo popsat předvánoční atmosféru i když příběh je romantická klasika.

20.10.2023 4 z 5


Říše upíra Říše upíra Jay Kristoff

Čtení jsem si vážně užila i když si nejde nevšimnout až přílišné podobnosti se Zaklínačem: Gabriel jako Geralt, Dior jako Ciri, Astrid jako Yennefer, San Michon jako Caer Morhen. Příběh poutavý, ale musela jsem si zvyknout na bohatý květnatý jazyk vypravěče. Co ruší při čtení je velké množství divných složenin slov a někdy až uširvoucí zvláštní nadávky. Také délka byla trochu ubíjející a nedokážu si moc představit x dalších dílů o tomto rozsahu. Ovšem zakončení příběhu bylo velkolepé a natřískané akcí do poslední stránky. Doplnění příběhu o ilustrace není špatný nápad, ale asi ne stylem jakési pseudomangy, kdy mají postavy hodně špatně zpracované ruce, malé a divně pokroucené.

13.10.2023 5 z 5


Nikdyuš: Zkoušky, jež podstoupila Morrigan Crowová Nikdyuš: Zkoušky, jež podstoupila Morrigan Crowová Jessica Townsend

trochu vykrádačka Harryho Pottera, některé věci mi přišly opravdu jako přes kopírák a u spousty věcí mi chybělo lepší vysvětlení. Jak funguje tento svět, co je to ta divina, proč je Republika špatná... chvílemi jsem si připadala zahlcena podivnostmi tohoto světa. Spousta podivných detailů, bez kterých by se to podle mě obešlo, ale jinak čtení na pohodu

08.10.2023 3 z 5


Můj skřítek Šalvěj Můj skřítek Šalvěj Markéta Vydrová

Miluji obrázky Markéty Vydrové, ale příběh mě zklamal. Těšila jsem se na lesní dobrodružství a příběhy, které bude skřítek prožívat s holčičkou, než na cestování sny, které jsou vyloženě divné. Příběh jako celek mi přišel bez pointy s narychlo useknutým koncem. Navíc myslím, že pro děti je tu moc složitých neznámých jmen.

19.09.2023 2 z 5


Útěk na venkov Útěk na venkov Julie Caplin

Příjemné nenáročné čtení bez větších zvratů. Super oddechovka

21.08.2023 3 z 5


Doufat znovu Doufat znovu Mona Kasten

Mám ráda atmosféru podzimu na vysoké škole, kterou se autorce daří vykreslit. Myslela jsem, že příběh Sawyer je nejslabší, ale nejspíš je to tenhle díl. Oproti klukům v předchozích dílech mi Nolan přišel takový nijaký. Je to nejspíš dáno i tím, že je učitel a do jisté míry si před studenty chrání své soukromí, ale přišel mi nezajímavý a bez charakteru i navzdory jeho silnému příběhu z minulosti mi ale přišel těžce uchopitelný.

03.08.2023 3 z 5


Bohové a monstra Bohové a monstra Shelby Mahurin

Tak to bylo něco. První díl byl něco zajímavého, mělo to atmosféru, nějaký cíl, ale tím, že se autorka rozhodla místo dvou napsat tři díly, si dle mého ukousla příliš velké sousto, které těžce nezvládla. Druhý díl byl o ničem a třetí byl slátanina všeho možného, která se hodně odklonila od hlavního cíle a řešila se tam spousta vedlejších úkolů a problémů. Autorka se měla raději držet jednoduchého příběhu a to vše, co sem bylo nacpané si nechat pro další díla.

15.06.2023 2 z 5


Temná krása Temná krása Mary E. Pearson

Bylo vidět, jak se hrdinka během všech tří dílů posouvá a dospívá, také celá série jde od lehčího tématu k těm větším, ale hrozně se to táhlo. Pořád jsem čekala, kdy se tedy konečně začnou věci řešit, a ono pořád dokola to samé...

30.05.2023 3 z 5


Čarodějky na cestách Čarodějky na cestách Terry Pratchett

Opět perfektní. Nechápu, jak Pratchett dokáže tak dokonale vystihnou charakter postav, že žádná není černobílá, každá má své přednosti i vrtochy. A to jak umí pracovat s nám známými věcmi a situacemi, ale vždy si je překroutit podle sebe do absolutního bizáru. Navíc mám slabost pro zapracování pohádek do jiného příběhu.

13.05.2023 5 z 5


Temná kněžka Temná kněžka Margaret Rogerson

Oceňuji originalitu prostředí, ve kterém se děj odehrává, ale oproti Kouzlům rodu Thornů mi svět přišel plochý, nevtáhl mě. Určitě zajímavá myšlenka věznění duchů do relikvií, ale celý příběh mi přišel bez emocí a atmosféry.

05.05.2023 3 z 5


Kouzla rodu Thornů Kouzla rodu Thornů Margaret Rogerson

důkaz toho, že nepotřebujete roztahanou ságu o X dílech, abyste vytvořili zajímavý propracovaný svět a akční chytlavý příběh. Jsem moc ráda, že se jedná o standalone, příběhu to ani v nejmenším neuškodilo

14.04.2023 4 z 5


Tatínek a moře Tatínek a moře Tove Jansson

Skandinávská literatura je prostě jiná, ale z téhle knížky jsem v rozpacích. Pohádky o muminech mám moc ráda, ale tady se nedostavil pocit pohody. Z knížky pociťuji spíš neklid a úzkost. Mám pocit, že za příběhem je něco víc, možná nějaká metafora, co mi uniká, nějaká autorčina náročná životní etapa, mám pocit, že mi chybí souvislosti.

18.03.2023 3 z 5


Čarodějnice dřívější a budoucí Čarodějnice dřívější a budoucí Alix E. Harrow

V této knize se mi opravdu líbil systém fungování čar, který podle mě navazuje na skutečné historické představy o čarodějnictví. Příběh se mi taky velmi líbil, i když jeho tempo bylo pomalejší. Co mě při čtení ale rušilo, bylo nesmyslné přecházení do přítomného času a slovo "kloubky".

01.03.2023 4 z 5


Cukrárna v Paříži Cukrárna v Paříži Julie Caplin

Vím, že se jedná o odpočinkovou literaturu, ale tohle už bylo trochu moc. Všichni až moc sluníčkoví, hrdince všechno vychází a všechno se daří, všichni ji chválí a opakuji, jak je úžasná. A ten konec, kdy to najednou všechno dobře dopadne... taky už mi potom začalo vadit slovo éclairka.

31.01.2023 2 z 5


Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Super oddechovka. Neurazí, ale také nic výjimečného. Jen ten konec už na mě byl trochu moc.

12.01.2023 3 z 5