Říše upíra

Říše upíra https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491258/bmid_rise-upira-66z-491258.jpg 5 443 108

Říše upíra série

1. díl

Ze svatého poháru posvátné světlo povstane, Věrná ruka svět na správnou cestu dostane. A pod dohledem sedmera mučedníků očí pak pouhý člověk nekonečnou noc skončí. Od posledního východu slunce uplynulo dvacet sedm let. Celou tu dobu vedli upíři válku proti lidstvu a nyní v moři temnoty přežívá jen pár jiskřiček světla. Gabriel de León je člen Stříbrného řádu, který měl bránit svět před stvořeními noci. Z bratrstva však zbyl už jen on a teď je nucen ve vězení vyprávět svůj příběh. Příběh o legendárních bitvách a zakázané lásce, o krvavých válkách a Věčném králi. A hlavně o poslední naději lidstva: grálu!... celý text

Literatura světová Horory Fantasy
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Empire of the Vampire , 2021


více info...

Přidat komentář

jarda007
předevčírem 3 z 5

Nějak mi to přestalo v polovině bavit. Gabriel i Dior nejsou sympatičtí, celý je to depresivní. Čekám na konec knihy a nevím jestli se pustím do dalšího dílu...

Ticiana
21.03.2024 5 z 5

Tak docteno, a i kdyz mi prislo, ze nektere veci tam byli zbytecne, stejne se to cetlo samo. Jay Kristoff pise fakt skvele, libili se mi taky ilustrace. Na konci nam predhodi, co se asi bude dit, ale nikdy neni nic jisteho. Vulgarismu a pospojovanych nadavek je tu hodne, ale zvykla jsem si. Kniha je svizna, pribeh je ve dvou rovinach, tak jsem zvedava, co bude dal. Doufam, ze druhy dil bude prelozen brzo. Kdo ma rad upiry, tohle dilko se mu bude libit.


w.d.taylor
07.03.2024 5 z 5

Úžasné! Nic jiného nemohu říct. Je v tom vše! A navíc tito upíři nejsou jako z Twilight ságy, toto jsou opravdový drsní chlápci, co si těch pět hvězdiček opravdu zaslouží!!!!!!!

K_T
04.03.2024 5 z 5

Jay Kristoff psát knihy opravdu umí, a tato není výjimkou. Kniha se nádherně čte, téměř 800 stran uteče jako voda. Každý si v ní najde to, co ho baví. Vytkla bych sice pár detailů, ale i tak se jedná o jednu z nejlepších knih za poslední dobu. Už aby byl druhý díl.

Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Rozhodně pro mě velké překvapení. Ne, že by kniha byla absolutně perfektní, přesto dávám těsných 5 hvězd. Očekávání jsem neměl příliš vysoko, přece jen je Kristoff známý spíše jako YA autor a bál jsem se, že Říše upíra bude tak nějak skrytě spadat do této kategorie. Ne že by tam nebyly náznaky, ale jde rozhodně o knihu pro dospělé publikum.
Velmi oceňuji postavy a zejména hlavního hrdinu. Gabriel de León mi připadal jako něco mezi zaklínačem Geraltem a pistolníkem Rolandem. Cynický hrdina, který rozhodně není bez poskvrny. Ani ostatní postavy ovšem rozhodně nejsou psané špatně a jednají realisticky. Svět a jeho zákonitosti také vypadají velmi slibně. Nechci po jedné knize říct, že je vše propracované, ale rozhodně to má velký potenciál. Také velmi oceňuji, jak "vizuálně" dokáže autor psát. Jeho popisy barev, světel apod. velmi pěkně podporují představivost. Celý příběh působí velmi temně, depresivně a jednoznačně v grimdark stylu, což je něco, co já prostě můžu. Upíři jsou popsáni velmi zajímavě. Ne snad úplně originálně, ale velmi dobře zapadají do celého konceptu světa v této knize a snad v budoucnu i sérii. Zvraty v knize byly sice vesměs velmi dobře očekávané a odhalení byla spíše o tom, "kdy" to přijde, než "jestli" nebo dokonce "co" přijde, přesto jsem většinu doby čtení byl v napětí. Oceňuji také pěkné a srozumitelné střídání časových linií, což vytvářelo také velmi pěkné příležitosti k částečným, leč neúplným odhalením.
Samozřejmě lze najít i negativa. Vadilo mi v některých částech zbytečně mnoho vulgarit a než jsem si zvyknul tak i podle mě zcela nesmyslné používání francouzských slovíček. Nevím, jestli to mělo nějak tvořit atmosféru nebo co, ale občas vhozené "oui" nebo "ma famille" mi připadalo spíše trapné, než co jiného. Nepříliš kladně hodnotím i ilustrace - ne že by nebyly hezké, ale jejich styl mi prostě k příběhu neseděl. Všichni upíři na ilustracích vypadali velmi žensky - dlouhé vlasy, postava na cca 50 kg apod. Prostě mi to nesedělo k jejich popisům a činům v knize. Poslední věc, kterou zde uvedu je autorova vášeň ve vytváření nových složenin ze slov. Kdyby těch novotvarů bylo pár, tak mi to nevadí, ale tady se to přímo hemžilo výrazy jako "dnesmrt","hlubozima" nebo "srdcekrev". Možná částečně na vrub překladu, ale silně pochybuji. Spíše si myslím, že podobně jako s francouzštinou se autor prostě snažil být cool, ale nakonec je to spíše trapné.
Veskrze všechna zmíněná negativa jsou ovšem drobného rázu a kolem poloviny knihy už jsem si zvyknul a dále se mi povedlo nepříjemnosti ignorovat. U téhle knihy pozitiva jednoznačně převažují. Moc hezký příběh zasazený do velmi přitažlivého světa. Tahle série má rozhodně velký potenciál a je vidět, že autor umí. Jen by se měl trochu srovnat s tím, že píše sérii, která není YA a nesnažit se být za každou cenu cool. I přes ohromný potenciál by nejspíš nebylo těžké sérii druhým dílem zcela zkazit. Dávám 5* s odřenýma ušima, u dalšího dílu už tak mírný v hodnocení nebudu a jsem zvědav, jestli Kristoff udrží nasazenou laťku.

Marsí5
20.02.2024 4 z 5

Po pár nedávných zkušenostech jsem se bála, že se v množství stránek děj rozplyne a budu to zajímavé pracně hledat a přeskakovat nezáživné úseky...

Zodpovědně teď můžu říct, že u tohohle příběhu nic takového nehrozí! :-D
Kniha je plná akce, vtipu, odvahy, dokonce i průserů.... Má to hlavu a patu, stránky utíkají rychle, podobně jako se s tím hlavní hrdina moc nemaže :-)

Velmi dobrá kniha. A teď bych prosila pokračování (!), protože skončíte tam, kde nejvíc potřebujete vědět, co bylo dál :-D

Vikinka224
18.02.2024 5 z 5

Kniha mi ležela na poličce už nějakou dobu a nějak jsem se k ní nemohla dostat. Teď po přečtení se popadám za hlavu, jak je sakra možné, že jsem ji nečetla dřív. Říši upíra zařazuju mezi mých top 5 knih. Kniha je dlouhá, ale plná akce a velice dobře se čte. Postavy jsou skvěle promyšlené snad všechny.

sabina5842
07.02.2024 4 z 5

Tak to bylo nečekaně skvělé počtení. Hlavní hrdina stříbrostvatý Gabriel de León je něco jako Tepmplář. Až na to, že v zemi upírů. Celá kniha je plná akce, napětí a nečekaně i romantiky (dokonce i té queer). Tahle lahůdka má bezmála 800 stran, ale slupla jsem jí jako malinu.

josef2900
05.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Super kniha! Moc be bavil styl vyprávění příběhu a i když víme, že Gabriel přežije všechny díly série, které zřejmě povedou k jeho zatčení na hradě dyvoků, pořád jsme napjatý příběhem a postavami v něm.

Na začátku knihy mi moc nesedlo pár dialogů mezi postavami, které mi přišli úplně mimo. Zkrátka takhle by mezi sebou lidí nemluvili, ale nevím jestli je to spíše vinou překladu, nebo autora.

Líbí se mi, že autor je nejspíše hráčem DnD a celá skupina kolem grálu je očividnou narážkou na povolání z 5e. Asi bych čekal, že se bude jednat o skupinu, se kterou sám autor hrál nebo hraje.

Za mě skvělý a akční příběh, doplněný o velké emoční vypětí postav.

adela9782
29.12.2023 4 z 5

Musím přiznat, že styl vyprávění mi dal zprvu trochu zabrat, ale jak jsem si zvykla, už se kniha četla sama a bylo to jízda!

matufran
18.11.2023 4 z 5

Od australského autora Jaye Kristoffa jsem nikdy nic nečetl. A když jsem uviděl v knihkupectví přebal knihy s tak ponurou a současně přitažlivou ilustrací a upírskym tématem, byla to láska na první pohled. Krom toho se pod pěkným přebalem nachází znak rodu de Leónú. O upírech jsem žádnou fantasy (nepočítám Kotletu) nečetl, tak jsem si řekl proč ne. Po zběžném prolítnutí autorova profilu na databází knih jsem zjistil, že krom fantasy píše i sci-fi a o upírech už něco napsal - takže to nemusí být tak špatné. Nechal jsem to volně plynout a začetl jsem se. Kniha sleduje osud bledokrevného Gabriela de Leóna a jeho příběh. Co se mně na knize líbilo jsou vesměs krátké kapitoly. Současně je příběh rozdělen do 6 menších částí (nazývané knihy). Budoucnost se prolíná s minulostí a přítomností, kdy hlavní hrdina vypraví svůj příběh a skáče tam i zpět, ze začátku mě to štvalo, ale brzo jsem pochopil, že to má svůj význam. Ať se časy měnily jak chtěly příběh plynul bezproblému. Co mě malinko iritovalo byla skutečnost, že Říše upíra se vychází z premisi, že všechny upíři jsou Francouzi. Často mě oi, madonoiselle a podobá slova lezla krkem. Prostředí jako takové mně připomínalo evropský středověk se vší paradou. Milovníci krve a různých tělesný tekutin si také příjdou na své, díky bohu v omezenější míře než u Kulhánka, Kopřivy nebo již zmíněného Kotlety. Jste-li milovníci upírů, ve fantasy prostředí jste jako doma, snesete nějakou tu vykuchanou mrtvolu a zajímá vás svatý grál. Tak je Říše upíra tou pravou četbou.

Kate3003
10.11.2023 3 z 5

Čtení knihy Říše upíra se pro mě změnilo v takové menší utrpení. Prvních 500 stran bylo neuvěřitelně utahaných. Občas se objevila nějaká zajímavější chvilku, ale jinak prostě nic záživného. V ději se střídali 3 dějové osy a jejich uspořádání postrádalo smysl, protože kromě části která byla jasná a odehrávala se v "součastnosti" mi seřazení ostatních částí, které byli z minulosti přišlo opravdu zvláštní.
Můj slovník sprostých slov se rozrost asi na trojnásobek a některé z nich bych nespíš neuměla ani zopakovat. Celkově pro mě styl psaní nebyl úplně šťastný a vlastně jsem byla ráda když jsem se začala blížit ke konci.
Musím ovšem ocenit nádherné grafické zpracování knihy a ilustrace doplňující příběh a velmi přesně vystihující jednotlivé scény. Zaujalo mě i to jak byl svět vypracovaný a myslím, že kdyby chronologicky děj více dával smysl a možná pár částí bylo osekáno bavilo by mě to hodně. Protože námět jako takový mě opravdu zaujal, jen to pojetí mě s každou další stranou pomalu ubíjelo.
Posledních cca 200 stran už jsem z knihy měla lepší pocit, ale ta zdlouhavá cesta k nějakému zajimavějšímu obsahu mě natoluk znavila, že už jsem si ani tuto část nedokázala pořádně užít.
Nejsem si jistá jestli se ještě pustím do nějaké další knihy od tohoto autora, protože přestože za obálku a ilustrace bych dala 5/5* tak za příběh bych to dotáhla tak na 2/5*. Takže se řadím k té hrstce, kterým tato kniha spíše nesedla.

Gwilwilethiel
29.10.2023 5 z 5

Dalo mi to zabrat, ale jinak to byla jízda. Krvavá a drsná, ale sakra dobrá. Zpracování upírů skvělé, i jejich lovců, církev a její 'holy warriors' - všechno správně fanatické. Výprava nešetří na květnatých výrazech při popisu prostředí, ale vůbec to nevadí, jen to umocňuje pocit, že čtu zápis psaný nesmrtelným kronikářem. A ty vulgarismy mi zase vždy připomněly, že ten příběh vypráví starý, krví zbrocený, stříbrosvatý a v neposlední řadě pyšný parchant. Ocenila jsem popisy soubojů, které bylo jednoduché si představit.
V ději se sice skákalo tam a zpět, ale neměla jsem problém se v příběhu orientovat.
A ten small talk mezi postavami? Skvělé, bavila jsem se sarkastickým tónem a ironií, kterou jsem v kontextu chápala...jak jinak se chce člověk smát v tak krutém světě, který nám Kristoff na bezmála 800 stránkách krví a stříbrem maluje? :)

Latimer
24.10.2023 5 z 5

Kristoffovi knihy mám v knihovně už dlouho a pořád čekaly. Otevřela jsem Říši upíra a už ji neodložila. Mistrovské, úžasné a živé. Styl psaní autora je natolik svěží oproti ostatním, natolik živý, že mě pohltil. Jdu na sérii Nikdynoc a rozhodně si koupím další knihy tohoto autora. Je to plnokrevná, energická fantasy, jakou chci číst. Obávám se, že se mi po Kristoffovi bude hledat těžko srovnatelně kvalitní fantasy kniha... Smekám!

Anastazie0810
23.10.2023 5 z 5

Tak tohle mě strašně bavilo!!! Já to říkám furt, že tenhle pán umí psát!!!
Ale od začátku. Obálka je dokonalá a co jsem ocenila, že je kniha nádherná i pod přebalem. Zpracování perfektní - mapa, nádherné ilustrace, krásně rozdělené jak úseky příběhu tak i kapitoly samy.
Příběh - perfektní za mě přijde že je zpracovaný tzv. vzpomínkovou verzí. Navíc se to odehrávalo ve 3 časových liniích. Děsila mě malinko velikost knihy, ale ve finále to uteklo ani nevím jak.
Mám tam i podtrhané věty a i kuriozní nadávky (ty mě hodně bavily). A rozhodně si přečtu další díly, Chci totiž přijít na to, kdo je tenhle "černý lev" ve skutečnosti zač.
Boží Boží a ještě jednou Boží!

lucky4ever
13.10.2023 5 z 5

Čtení jsem si vážně užila i když si nejde nevšimnout až přílišné podobnosti se Zaklínačem: Gabriel jako Geralt, Dior jako Ciri, Astrid jako Yennefer, San Michon jako Caer Morhen. Příběh poutavý, ale musela jsem si zvyknout na bohatý květnatý jazyk vypravěče. Co ruší při čtení je velké množství divných složenin slov a někdy až uširvoucí zvláštní nadávky. Také délka byla trochu ubíjející a nedokážu si moc představit x dalších dílů o tomto rozsahu. Ovšem zakončení příběhu bylo velkolepé a natřískané akcí do poslední stránky. Doplnění příběhu o ilustrace není špatný nápad, ale asi ne stylem jakési pseudomangy, kdy mají postavy hodně špatně zpracované ruce, malé a divně pokroucené.

Ahmose
11.09.2023 4 z 5

Nebudeme si klamať, Ríša upíra mi dala dosť zabrať, ale poďme pekne poporiadku. Neskutočne oceňujem Kristoffovo spracovanie už dosť otrepaného námetu o upíroch. Je to drsná, temná fantasy obsahujúca kopu krvi, násilia, smrti a upírov zobrazuje ako ozajstné monštrá. Postapokalypticky svet, v ktorom sa príbeh odohráva je čitateľsky atraktívny, ale jeho budovanie v rámci príbehu nepovažujem za celkom zvládnuté. Miestami to totiž bola strašná nuda. Poznámky pod čiarou, ktoré sme mohli vidieť v Nikdynoci, a ktoré text výrazne odľahčovali tu nenájdeme, čo je veľká škoda. Tiež mi celkom nevyhovoval retrospektívny štýl rozprávania, ktorý príbehu výrazne ubral na napätí. Celkovo knihe hodnotenie zachraňujú tri veci. Výborne napísaná hlavná postava Gabriela de León. Tento chlapík mi sadol a veľmi ma bavil. Potom je to pre mňa veľmi zaujímavý magický systém, ktorý by sa dal nazvať ako akési pseudokresťansvo v kombinácií s krvavou mágiou. Dúfam, že hlavné tú autor v ďalšom diely viac rozvinie. A na koniec je to silný, akčný záver s významným nečakaným zvratom. Jazyk knihy je vulgárny, pre autora typický, takže by to nemalo nikoho prekvapiť. Nechcel som knihe dávať tri hviezdy, lebo do kategórie priemer určite nespadá, takže dávam štyri, ale čítajte skôr tri a pol.

sara8768
31.08.2023 1 z 5

Příběh nebyl špatný. Místy byl napínavý, některé postavy byly sympatické. Tím ale pozitiva končí. Vytvořené náboženství je podivně předělané křesťanství. Bohužel ale nepůsobí jako záměrný odkaz, nýbrž jen jako výpůjčka, jelikož autor neměl dostatek inspirace. Příběh kopíruje klasickou fantasy šablonu, kdy se k hlavnímu hrdinovy přidává družina, což není nutně na škodu. Co mi ale velice vadilo byl styl vyprávění. Zatímco se ve fantasy běžně používá postava učně a učitele pro zasvěcení do světa, zde autor využil dvě postavy, které jsou s chodem světa obeznámeny. Tím pádem vznikají velmi podivné rozhovory, kdy si postavy navzájem sdělují fakta, o kterých oba ví, že je znají, pouze je musí vyslovit nahlas. To vše působí neskutečně nepřirozeně. Přitom autor se věnuje i dětství hrdiny, tedy tyto informace nám mohl podat v této fázi a vše by bylo přirozené. Další velké mínus je jazyk, zde za velkou část může možná i překlad. Jazyk si hraje na rádoby vzletný, ale vše je nedotažené a nesmyslné (- Ústa zamčená jako tajemství - a podobné perly) zde by stačilo vložit lehký forshadowing na jakékoli z tajemství, která v knize jsou a větu dokončit nějak smysluplně. např. - které mu matka nikdy nesdělila - . Ale tak se zde neděje a takové podivné věty se táhnou celou knihou a je jich opravdu požehnaně. Popisy bojů jsou nezajímavé a občas se v nich objeví také nějaký rádoby vznosný jazyk, který celou dramatickou situaci naprosto zničí (např. Když čepel létá jako motýlí křídla). Do tohoto vznosného jazyka autor vkládá plno vulgarismů, které působí nuceně a nepřirozeně. Ve spojení s francouzským posh přízvukem hlavního hrdiny vše působí jako dort Pejska a Kočičky. Dále se zde vyskytují nudné a zbytečné skoro sexuální scény pro mě velmi rušivé.
Celá kniha na mě působila jako nepřirozená nepovedená snaha o stylizace na vysokou fantasy psanou studentem prvního ročníku gymnázia na literárním semináři. Vše je velmi nedotažené a kvality se dotýká jen okrajově, což je škoda, námět by mohl být zajímavý pro oddechovou knihu. Slyšela jsem pár přirovnání k Zaklínači, což je absolutně nesmyslné. Tato kniha nemá žádná hlubší témata a vrstvy, propracovanost, experiment s narativem nebo cokoli z toho, co Zaklínač představuje.

Ainyska
15.08.2023 5 z 5

Nidkynoc nebyla špatná, ale tohle je úplně jiný level. Kdy že má vyjít další díl? A ať má alespoň dvojnásobek stran! Skvělý......

SáraR.
28.07.2023 4 z 5

No, tak tohle teda bylo! Hrozně mě to bavilo, ale zároveň jsem měla vždycky trochu problém se začíst do další části, která se vždy posunula v čase zpět a nebo dopředu. První díl příběhu je pěkně ukončen a je tam skvělé navnadění na další pokračování, do kterého se určitě vrhnu, až vyjde. Fantasy svět je skvěle zpracovaný, postavy jsou opravdu originální, žádné klišé, k tomu všechno to náboženství, postavení, atd. Celé to perfektně funguje. Ilustrace to krásně doplňují a celé to vytváří dokonalý celek.

Štítky knihy

upíři dark fantasy

Autorovy další knížky

Jay Kristoff
australská, 1973
2016  87%Illuminae
2019  86%Nikdynoc
2022  91%Říše upíra
2017  93%Gemina
2019  91%Boží hrob

Kniha Říše upíra je v

Právě čtených46x
Přečtených487x
Čtenářské výzvě111x
Doporučených55x
Knihotéce376x
Chystám se číst556x
Chci si koupit192x
dalších seznamech16x