Illuminae

Illuminae https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299444/bmid_illuminae-MH4-299444.jpg 4 1355 326

Akta Illuminae série

1. díl >

Dramatický příběh o přežití, ztrátě domova a bezmoci doprovází mimořádně originální grafické zpracování dokumentů, e-mailů, vojenských zpráv a novinových článků. Píše se rok 2575 a korporátní těžební kolonie na planetě Kerenza IV je napadena korporací BeiTech. Obyvatele před útokem nikdo nevaroval, nikomu na nich nezáleží a pro BeiTech jsou jen potenciálním zdrojem problémů. Kady Grantová, její bývalý přítel Ezra a několik tisíc dalších lidí dokáže utéci díky intervenci lodě pozemské vlády Alexander. Jenže po celé planetě se šíří zmutovaná epidemie. Úniková flotila se snadno může stát pastí a jejich hrobem. A jedna z lodí BeiTechu se přibližuje, rozhodnuta dokončit, co začali.... celý text

Ailee
Ailee
25.03.2024 5 z 5

Ponechávám pět hvězd, i když mě trošku štvala "mluva" některých hrdinů. Hlavně těch mladších. Přišlo mi, že autoři až příliš tlačili při snaze "mluvit" tak jak mluví mladí. Ale to je asi jediné, co knize vytýkám. Rozhodně stojí za přečtení. Po sedmi letech jsem se do ní pustila podruhé a nelituji. Ale předpokládám, že nemůže sednout všem. Zvlášť díky svému neortodoxnímu grafickému zpracování, které jí však dává ten pravý šmrnc.

Bookworm345
Bookworm345
21.01.2024 5 z 5

Tohle bylo boží. Jedním slovem boží. Z toho stylu vyprávění jsem měla předtím strach, ale ukázalo se, že úplně zbytečně. Na beton jedna z nejlepších scifi co jsem kdy četla. Napínavý, strhující drama(spíš od půlky), postavy super. Na druhou stranu chápu, že to nesedne každýmu, takže bacha. Ale mě se to líbilo neskutečně.


Nathally
Nathally
08.11.2023 4 z 5

No musím přiznat, že jsem od toho čekala trochu víc. Do děje jsem se pořádně dostala až za půlkou, když se Kady snažila dostat na Alexandra... Předtím jsem knihu musela na chvíli odložit, protože mě to ani nebavilo. Ale za tou události s Kady jsem z ní nadšená. Zajímavě udělaná po grafické stránce.

simcat13
simcat13
14.06.2023 2 z 5

Knihu bych opravdu nerada kritizovala, protože nejsem její cílovka. Rozhodně bych jí doporučila jako young adult knížku a začínajícím čtenářům. Ještě se sice považuji za mladou, ale něco už mám načteno a vadila mi tam ta předvídatelnost skoro úplně ve všech situacích a dějových linkách. Také mi nesedl vulgární a nespisovný styl psaní, ale jak říkám, zrovna tímto ta knížka dokáže zaujmout a přivést nové čtenáře, kteří by tak zlehka mohli najít chuť ke čtení. Není to špatná knížka, jen není pro mě.

PetraBery
PetraBery
11.06.2023 4 z 5

Zajímavý a netradiční formát činí ze čtení tohoto scifi radost. Akce střídá akci a já netrpělivě čekala, jak Kady zvládne za pomoci svého přítele Ezry úkol, který si na svá bedra vzala. Druhý díl určitě nevynechám.

krevetinka
krevetinka
02.06.2023 2 z 5

Grafické zpracování nádherné, ale to k dobrému příběhu nestačí.

Teea
Teea
31.05.2023 4 z 5

Určitě zajímavý formát textu, díky němuž se kniha přečte doopravdy rychle, ačkoliv se může zdát, že je rozměrná.
Příběh jako takový byl zajímavý, teď mám velká očekávání od dalších dílů.
Konec byl zajímavý.

aquaver
aquaver
22.05.2023 4 z 5

Illuminae mám doma už nějakou delší chvilku a když jsem se konečně rozhodla, že se do ní pustím, tak už jsem si nemohla vzpomenou o čem že to vůbec má být... I když měla jsem nějakou představu když vezmu v potaz, že je to sci-fi. Zajímavá forma zpracování knížky, stránky díky tomu doslova utíkali a najednou tak velká bichle byla pryč. Z toho formátu jsem měla sice malinko obavy, ale ukázalo se, že úplně zbytečně. Jsem ráda, že jsem se ke knize nakonec dostala a v mojí knihovničce na mě čeká druhý díl. Tak snad se mi bude líbit podobně jako tento.

sArKa236
sArKa236
21.05.2023 5 z 5

Na tuto knihu jsem byla popravdě dost zvědavá. Nejen, že je poměrně dlouhá, ale je také psaná naprosto úplně nepopiratelně jinak, než drtivá většina knih.
Jakmile jsem ji otevřela, nemohla jsem se odtrhnout (minus pro mě, jelikož jsem ji doslova zhltla za méně než dva dny). Styl psaní mne velmi zaujal (přiznávám, že ve mě vzbudil touhu mít knihovnu plnou složek s tajným materiálem, což je pochopitelně naprosto nemožné a já mám tak na své seznamu jen další nesplnitelný sen, ale ok ). Příběh je dle mého názoru strhující, některé části (minimum) se sice dají předvídat, ale překvapení a zvratů je tam více než dost. Popis (ač je udělám onou zvláštní formou) je velmi pěkný, střídání stylů je velmi zajímavé.
Na závěr menší upozornění pro budoucí čtenáře:
Připravte se, že s velkou pravděpodobností nebudete rozumět všem pojmům. Na zážitku Vám to ale vůbec neubere, takže nemějte obavy.
Hodnotím pěti hvězdičkami a vřele doporučuji VŠEM.*


*I těm, které sci-fi moc nemusí. Kniha je opravdu vydařená a velmi zajímavá.

jitka_dankova
jitka_dankova
08.05.2023 5 z 5

První díl nečekané sci-fi série pro mládež s opravdu překvapivým formátem celé knihy. Už jste někdy přemýšleli, jaké by to bylo přehrabovat se důkazními materiály nějakého zapeklitého případu a dělat si tom celém postupně svůj obrázek? No tak jestli vás zrovna tohle fascinuje, neváhejte se čtením této knížky. On to totiž opravdu fyzicky JE jen soubor přepisů chatů, výslechů, přepisů záznamů videokamer i přepisů záznamu, co si myslí umělá inteligence. Fakt to není "klasická" knížka s dějem a už vůbec to není nějaká romance, byť o lásku dvou teenagerů tam vlastně jde. Na stránkách všech těch poslepovaných zápisků a zpráv se odehrává nečekaný příběh, zprvu rozvláčný (fakt jsem nějaké chaty přeskočila, něco se ani pořádně nedalo číst), ale od chvíle, kdy se začne ozývat i ta umělá inteligence, dostane pěkný spád. Doporučuji těm, co neodradí prohrabávání v chumlu na první pohled nesouvisejících "papírů". Najdou tam příběh, ve kterém hraje roli vraždící virus, děsivá invaze a opravdu nečekaně zajímavě pojatá umělá inteligence SPIRO pro ovládání techniky.

Kamcatak
Kamcatak
13.04.2023 2 z 5

Tato kniha je bezesporu neobvyklá, zejména svým formátem. Během čtení jsem však neustále přemýšlela, zda by nebylo lepší, kdyby měla klasickou strukturu. Teprve na konci knihy se ukázalo, že neobvyklý formát měl pro příběh svůj smysl.

Příběh kombinuje šílenou a emocionální AI, inteligentní a vražedné zombie a lacinou romanci teenagerů na palubě vesmírné lodi, která prchá před nebezpečnými nepřáteli.

I když je formát knihy originální, samotný příběh mi nepřišel příliš kvalitní. AI působilo nerealisticky a zamilovanost dvou mladých lidí mě nezaujala. Je to sice stále zajímavé čtení (zejména asi pro mladší čtenáře) a změna od typických sci-fi románů, ale nemám v plánu pokračovat v dalších knihách této série.

petrarka72
petrarka72
30.03.2023 5 z 5

To byla jízda... vlastně LET. Originálně vyprávěné, napínavé, s cliffhangery jako řemen. Kady a Ezra - dobrá, všichni ti obyvatelé lodí i nositelé viru Fobos - natolik rozeznatelní, aby si člověk jejich existenci a/ nebo smrt bral osobně - a k tomu Alexandr, tak tajemný, tak proměnlivý, tak zajímavý, přitažlivější v tápání a ohledávání, co je osobnostní identita, v čem spočívá a kde jsou její hranice, většinou podmanivý vypravěč - manipulátor - lhář - svědek... Užila jsem si maximálně a těším se na další díly.

Kacka999
Kacka999
19.03.2023 3 z 5

No. Musím říct, že jsem od téhle krásky čekala víc. Styl psaní je velice zajímavý, ale osobně mi úplně neseděl. Samotný děj mě taky moc neuchvátil. Jsem celkem zklamaná, ale určitě dám šanci dalšímu dílu. Snad mě další díly ještě přesvědčí :)

Linda007
Linda007
11.03.2023 5 z 5

Úžasné po vizuální stránce. Jsem zvědavá na další díly.

jjanca
jjanca
10.03.2023 4 z 5

Trochu som sa bála formy, či mi bude vyhovovať a či sa nebudem strácať. Ale môj strach bol neopodstatnený. Už po pár stránkach som si na nezvyčajnú formu zvykla a kniha sa čítala sama (a extrémne rýchlo). Príbeh asi nie je až tak výnimočný, ale bol napínavý, vtipný, sem-tam nejaký zvrat, šialená AI a sympatickí hrdinovia. 4,5/5*

laura
laura
01.03.2023 5 z 5

Věci nejsou důležité.
Tak se to říká.
Jestlipak ale ten, kdo to tvrdí, někdy přišel o všechno?

Famózní, jedinečné, skvělé! Originální zpracování příběhu o neskutečné odvaze, statečnosti, lásce i zradě, o špatných rozhodnutích, vině i ztrátách.

Po všech v někom zůstane prázdno...

Byla jednou jedna planeta. Kde se nelegálně těžilo. A jednoho dne tuhle planetu nepřátelská flotila rozstřílela na kusy...

Zázraky jsou jen statistická nepravděpodobnost. A osud je iluze, kterou se lidstvo utěšuje ve tmě. V životě není nic absolutního, jen smrt.

Boj o přežití, bolest ze ztráty domova, rodiny, přátel... Naděje i bezmocnost, strach i zoufalé odhodlání to nevzdat.

Pokud definicí šílenství je opakovat týž proces a očekávat jiný výsledek, pak je většina lidstva jistě nepříčetná...

Napínavé, čtivé, šokující i děsivé. Adrenalinová jízda, která vás od první stránky vtáhne do děje a na konci vyplivne naprosto nevěřící. Jakože cože???

Lidé se svými krátkými životy a titěrnými sny a nadějemi, které vypadají křehké jako sklo.
Ovšem jen dokud je neuvidíte ve světle hvězd...

Nečekané zvraty, život, smrt - a mezi tím neochvějná víra, že takhle to přece nemůže skončit...

...ve všech, kdo mlčí ke zvůli tyranie, umírá člověk...

Jarka_rybář
Jarka_rybář
20.02.2023 4 z 5

Knížka je velmi netypická co se formy týká. Příběh i zápletka jsou dobré, jen kvůli té formě a rozsahu se Illuminae četlo hůře. hned jsem však sáhla po druhém díle.

Luskal
Luskal
20.02.2023 5 z 5

Jedná se o první sci-fi, které jsem četla, takže nevím, co by kniha tohoto žánru měla či neměla obsahovat. Nicméně mě vtáhla do děje, upoutala pozornost a velmi se mi líbila. Oceňuji originální grafické zpracování, příběh, který má spád a pěkný konec, lákající na přečtení dalšího dílu. Malé bezvýznamné mínus je velikost a tloušťka knihy - tohle s sebou do kabelky nevezmete ;)

Bája89
Bája89
16.02.2023 5 z 5

(+ SPOILER) Tohle jsem nečekala. Krom velmi zajímavé formy podání se nám naskytl nesmírně zajímavý příběh. Místy rozesmál a ke konci dokázal i to, že se u něho člověk večer bál. Zombie posádka jak vystřižená z Resident Evilu, smrtící vir, statečná a prakticky nezastavitelná Kady a umělá inteligence Spiro, který je sice porouchaný (krapet mu hráblo), ale je schopen obav ze (své) smrti, a zdá se, že i něčeho, co by mohlo být vnímáno jako láska. Kniha si mě zaháčkovala prakticky od prvních stránek. První díl nám nakonec i přes tu šílenou a zběsilou jízdu dal happyend, uvidíme, jaká budou pokračování.

That_lil_Suzz
That_lil_Suzz
12.02.2023 4 z 5

"Zázraky jsou jen statistická nepravděpodobnost. A osud je iluze, kterou se lidstvo utěšuje ve tmě. V životě není nic absolutního, jen smrt."

Na straně 127 se dozvíme, že Kady má růžové vlasy. Není zač. Poděkovat mi můžete později. I když ony pak blednou, protože si je pak nemá jak dobarvovat. Do té doby jsem si ji i Ezru představovala s kaštanově hnědými vlasy, Ezru s vlasy do očí a Kady s vlasy polodlouhými, ale přepsala jsem tu představu na světle růžové. Pak se ještě z jejího písmenkového portrétu dozvíme, že má zřejmě ofinu. Nasrat. To už jsem si ji představovala podle sebe (toť bez ofiny).

Takže tak. Ke knize jsem se dostala díky tomu, že jsem na ni ze všech stran slyšela jen chválu a přečetla jsem si ji hlavně kvůli tomu, že je psaná v různých zprávách, emailech, dokumentech, atd. Jsou tam i cenzurované nadávky, které si tím pádem můžete pěkně domýšlet. Je to teda velká mrška, obří monstrum, takže tahat ji vlakem a do školy byla prostě radost. Ale díky té formě se četla úplně sama. Chvilku samozřejmě trvalo, než jsem se začetla a zvykla si na trochu odbornější termíny, co se týče lodi a tak, ale potom už to běželo jak po másle.

Když si to přebereme, kniha sice nemá nějaký extra originální nápad na děj, ale prakticky celou knihu jsem před sebou viděla jako film, zvláště některé bojové pasáže se mi přehrávaly úplně jako filmové scény. A i když se jinak o sci-fi moc nezajímám, tak bitvy mezi vesmírnými loděmi, to je super.

"A v rukou mu jako růže vykvétá smrt."

Dějová linka mezi hlavními hrdiny dopadla tak, jak jsem si přála, aby dopadla moje, ale můj život není kniha. A pak se to tam ostatně ještě zamotalo, ale nebudu spoilovat. Stala se tam jedna dost nečekaná věc, zvlášť, řekla bych, na young adult, i když.. [nebudu spoilovat]

Celkově byla kniha velmi dobrá, mám z ní super pocit, hlavně kvůli těm scénám jako z filmu, ale nejsem si jistá, jestli mám zájem číst i další díl/y.