Mýtonoši

Mýtonoši https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478165/bmid_mytonosi-yMy-478165.png 4 317 74

Mýtonoši série

1. díl >

Magie artušovských legend ožívá v urban fantasy hitu z americké univerzity! Šestnáctiletá Bree hledá po smrtelné autonehodě své matky únik před bolestí. Rezidenční program na Severokarolinské univerzitě vypadá jako skvělé útočiště – ale jen do chvíle, než se Bree stane svědkem útoku démona a dozví se o tajném studentském spolku mýtonošů. Neúspěšný pokus vymazat jí vzpomínky probudí její vlastní magické schopnosti... a tak se před ní otevírá nový svět, ve kterém není nic jisté. Dokonce ani to, jestli smrt její matky byla jen nehoda.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Legendborn , 2020


více info...

Přidat komentář

Alethea_k
30.03.2024 4 z 5

Na začátku knížky jsem byla zmatená jak lesní včela. Nedávalo mi smysl, co se to děje, jaké pojmy hrdinové používají a co znamenají... Ale společně s hl. hrdinkou se vše dozvíme a propojení magie s legendami je skvělý! Nešla jsem teda do knihy s tím, že budu číst fantasy, která se zaobírá především problémy jako odlišná barva pl ti, ale nakonec mají tyto otázky propojení s magií, takže beru.
Hl. hrdinka se chová na svůj věk, zároveň se ale dokáží postavy ze svých chyb poučit. Pozitivní je především uvědomění si hlavní hrdinky, že umí úplný prd a ty věci se musí prvně učit, případně zjistit jak vůbec fungujou. Asi od třetiny jsem už knížku hltala a fakt mě bavila.
Dalším překvapením bylo to, že jsem nedokázala absolutně předvídat, jak se děj bude vyvíjet. Pro mě to celé bylo napínavé, zajímavé, prostě jsem jen četla a nechala se unášet příběhem. Neodhadla jsem až na jednu věc snad nic a to je v YA fantasy příjemná změna. Palce nahoru!
Konec mi ale celý dojem z knihy trošku zkazil. Závěr mi přišel už maličko překombinovaný, ale zase... Čtenář to dost pravděpodobně čekat nebude, takže to už asi záleží na chuti :D Na druhý díl se ale chystám! Snad co nejdřív...

KnihoMolka-_-
25.02.2024 5 z 5

Sice už sem píšu třetí komentář, ale co.
Právě jsem je po třetí dočetla.
Nevím, co budu dělat ještě rok než vyjde třetí díl v originále a pak ještě další než vyjde v češtině.
Nesporný fakt je, že tahle kniha mě zajisté jednou dostane do ústavu.
Asi každou chvíli exploduji.
Až uslyšíte ránu, nedivte se...




Jinak téhle knize dávám všechny bambilióny hvězd co jsou v celém vesmíru a neskutečně moooooc vám to doporučuju.


Vjeerus
08.02.2024 3 z 5

Tady vlastně přemýšlím, jak celý názor uchopit. První polovina knihy je až neskutečně nudná, zdlouhavá a na nervy lezoucí. Hlavní hrdinka je prostě neskutečný arogant, který si nevidí ani na špičku vlastního nosu, ale když si někdo dovolí ji za tyto vlastnosti nemít rád, je okamžitě rasista. Pochopila jsem, že se nám autorka snažila (možná?) předestřít to, že někdy jsou v tomto smýšlení černoši prostě vychovaní, ale čeho je moc, toho je opravdu příliš a tady se to u mě opravdu minulo účinkem a naopak mě to neskutečně otravovalo při čtení.
Když pomineme hlavní hrdinku, ostatní postavy byli naštěstí docela fajn a dostatečně zajímavé, abych se o nich chtěla něco dozvědět. Stejně tak svět vyzníval opravdu netradičně, ale opět jsem narazila na autorku a její hodně zvláštní systém s (ne)seznamováním pojmů, historie, souvislostí. Upřímně nechápu, že se hlavní hrdinka nedotázala na naprosto elementární vysvětlení pojmů a tak nějak to přijala. A aby toho nebylo málo, jedna věc má milion různých pojmenování a ty čtenáři, ty máš smůlu, prostě to tak je a význam vyčti mezi řádky.
Druhá polovina knihy se konečně začala zaobírat aspoň něčím, dokonce jsme začali nahlížet za oponu rodinných historií a celkově se vše proplétalo a nabylo to na zajímavosti a s úplným závěrem se knihy vyhoupla z naprostého odpadu na perfektní příběh. Jde vidět, že děj je opravdu promyšlený a zapletený a může nabídnout hodně. Já ale asi pokračování vynechám, protože neočekávám nějakou přílišnou změnu v poměru zbytečný : pohlcující text v rovnosti 50:50.

Jana65
01.02.2024 5 z 5

Moc povedená fantasy, začátek takový zvláštní, ale pak se to rozjelo a nedalo se od knihy odtrhnout. Už se chystám na díl druhý.

JointlieKat94
27.01.2024 5 z 5

Tak kvůli téhle knize jsem se rozhodla, že je potřeba něco udělat se svým hodnocením knih, protože jak víme, 5 je maximum a téhle knize já bych věnovala všechny hvězdy, co jich jen je. Takže jsem usoudila, že těmi pěti hvězdami trošku moc plýtvám na ostatních, né tak výrazných knihách!

Tohle mě teda dostalo.
Prvních pár stránek jsem byla trošku ve zmatku, protože nový svět, spousta postav, hodně magie, nějaká ta láska, a tak.. je toho tu fakt spoustu ale světe div se, dokonale to zapadá a prostě to funguje.

Nechci tu ani moc prozrazovat z děje, jen bych k tomu ráda dodala, že tohle bylo ono. To, co já totálně miluju a ostatní tomu nerozumí. To, na co já nezapomenu a to, o čem nikdo neví.

Zítra snad otevřu další díl a pak prostě jen.. nevím, co budu dělat se svým životem, než vyjde další díl!

Miluju to.

KnihoMolka-_-
15.01.2024 5 z 5

Každý knihomol má knihu, na kterou nedá dopustit, knihu všech knih. A pro mě jsou to právě Mýtonoši. Dřív jsem si myslela, že člověk může na knihu myslet maximálně týden, ale není tomu tak. Já ji poprvé četla loni v květnu a v září znovu a teď se do ní asi pustím potřetí.
Ty postavy jsou geniální.
Ten příběh je geniální.
To prostředí je geniální.
Miluju to.

lucky4ever
20.12.2023

knihu nejspíš nedoctu. Jsem na nějaké 150 straně a opravdu mě to nebaví. Ztrácím se ve spoustě hodností a oznaceni, děj mi přijde jakoby bez pevne struktury, rozdrobený a zahlcený drobnými a často se opakujícími informacemi. Hlavní hrdinka několikrát zmiňuje, že je černoška a jak se kvůli toku cítí, přijde mi, že se to do příběhu nehodí, nevytváří to asi očekávanou atmosféru, vždy mi to přijde jenom jako občasný random umístěný výkřik do tmy: jo a jen aby jste nezapomněli, jsem černoška. Nevím, možná kdybych četla dal, začne to dávat smysl, ale zatím asi ne ...

betule3
05.09.2023 3 z 5

Mýtonoši na mě působili spíše jako představení fantasy světa, předehra pro velkolepý příběh, který nás čeká až v dalších dílech. Žádný děj tu totiž nebyl rozebírán moc do hloubky, autorka nám toho pouze spoustu naťukla. I postavy mi přišly takové plytké, bez hlouběji propracované psychologie.
Hlavní hrdinka mi však na příběhu vadila asi úplně nejvíce. Jedná se o učebnicový příklad fenoménu, který já ráda nazývám Harry Potter syndrom. Spočívá prakticky v tom, že se postava, do té doby nepolíbená magickým světem, dostane do jeho samotného středu a stane se strašně důležitým klíčem k řešení aktuálních problémů (čti záchraně celého světa). Od začátku dělá jedno hloupé rozhodnutí za druhým, moc si nenechá poradit (přestože všichni kolem ní jsou na tom se znalostmi mnohem lépe) a myslí si, že všechno zvládne lépe než ostatní. Samozřejmě nesmí chybět ani skvělé bojové schopnosti, které získá po náročném, zhruba tak týdenním v tomto případě, tréninku. Vzhledem k tomu, že se příběh odehrává v Americe a hlavní hrdinka je černoška, nezapomíná nám autorka v každé kapitole připomenout, jak strašně naše malá chudinka trpí rasismem.
Celá zápletka nebyla zase tak špatná a tematika kolem krále Artuše se mi líbila, ale jak jsem již zmiňovala na začátku, vyprávění se odehrávalo spíše na povrchové bázi.

kirinka52
17.06.2023 2 z 5

(SPOILER) Po dlouhé cestě musí prohlásit, že konec je pro mě opravdu zklamáním.

Nejdřív to dobré.
Pěkné téma Rytíři kulatého stolu. Jen škoda, že v Americe. No jsem asi dost konzerva v jistých ohledech.
Kouzla fungují a systém (teda za mě z většiny) dává smysl.
Podrobnější popisy jsou za mně spíše klady.
Oceňuji osvětlení historie ať americké či britské.

A teď pro mě dost neatraktivní druhá strana mince.

Děj se odehrává v dnešní době. No.. Dle vyspělé technologie to tak vypadá. Ale mentalita lidí v příběhu patří cca 100 let zpátky. Rasismus na každém kroku.

Omlouvám se, ale to je otravné. Dost to kazí dojem z příběhu. Protože autorka to tam sází v nemalém poměru. Chápu, že v Americe jsou stále státy, kam protěžování lidi původem z afrického kontinentu nedošlo (vzhledem k jejich chování).

Ale Nebojte se nic. Díky znásilňovaní otrokyň někdy kolem roku 17xx může být i Artuš s afrem a díky dnešním trendům, žena.

Kdyby autorka z postavy udělala jiný mytologický úkaz, než které nám ukazuje celou dobu, udělala by za mě o dost líp. Místo toho tu máme multivitamín obsahující Artuše, půdočarnou a z ni "kletbou" vzniklou krvečarnou.

Druhý díl bych četla jen kvůli Nickovi a Selovi.

Nestála bych o to, aby mi to doma zabíralo místo. Jen doufám, že tohle není ukázka toho kam se literatura bude odvíjet dál.

KnihoMolka-_-
14.06.2023 5 z 5

Bomba! Úplně skvělá kniha!!! Nechybí v ní akce, magický systém skvěle funguje a prostě moc krásná. Já ji dočetla a po sedmnácti dnech, kdy se mi nepovedlo začíst ani do jedné z knih, co jsem plánovala jsem se do nich znovu pustila a nelituji toho. Tahle kniha naprosto hnula mým pohledem na svět a já jsem do té doby, než jsem ji přečetla netušila, že je možné, aby byl člověk z knihy paf přes půl roku!
PS: na začátku podzimu by údajně měl vyjít druhý díl :D

Artep071
11.06.2023 5 z 5

Výborné počteníčko! A teď by bylo fajn pokračování

Petra Ďat
03.06.2023 2 z 5

(SPOILER) *spoiler*


Téma se mi líbilo ale přišlo mi už trochu přehnané když se v Bree usadila babička. Postavy mi přišli trochu nepropracované nedokázala jsem jsem si moc žádnou oblíbit jelikož mi přišlo že o jejich charakteru je tam poněkud málo. A třeba postava Alice mi přišla naprosto otravná a zbytečná.Vztahy mi přišli trochu urychlené pomalu za týden byla Bree šíleně zamilovaná a téma rasismu se myslím taky dalo rozvést trochu jinak, pokaždé když se na Bree někdo špatně podíval nemusel být hned rasista, v tomhle mi přišla hrozne vztahovačná a její problémy mi někdy přišli dost nepochopitelné, myslím si ze o svých předcích jejich životech a osudech ( většinou po babičky a dědečka) ví něco více jen málokdo z nás

Chikko
07.04.2023 4 z 5

Kniha ze začátku působila jako jedna z mnoha. Další dobrodružná romance, doprovázená nějakou legendou. Takové knížky mám ráda. Později jsem pochopila, že myšlenka je zde trochu jiná. Přiznávám, že některé narážky na téma rasismu mi přišly trochu na sílu. Ale až po dočtení do samotného konce jsem byla schopná doopravdy ocenit myšlenku a cíl knihy. Doporučuju zejména těm, kteří se ocitli na okraji propasti kvůli ztrátě někoho, bez koho si neuměli svůj život představit. Poplakala jsem si, zasmála jsem se a určitě mám o čem přemýšlet

Thalin
04.01.2023 3 z 5

Upřímně mě kniha nebavila ani z poloviny tak, jak jsem očekávala. Téma rasismu mi tam přišlo místy vyloženě nacpané na sílu a bylo to rušivé. A děj mi občas přišel zbytečně zmatený. Ani z postav jsem si nebyla schopná žádnou oblíbit. Možná už nejsem cílovka, ale zase je spousta jiných ya knih, které mě opravdu bavily. Tahle mezi ně ale holt nepatří.

Moniska2410
24.09.2022 5 z 5

Autorka se inspirovala artušovskými legendami a já sem za to vděčná,neb legendy o králi Artušovi a rytířích kulatého stolu mám hrozně ráda. Young Adult knih, které by z nich vycházely, moc není.
Hlavní hrdinka Bree nastupuje do přípravného kurzu na vysoké a nemá tušení co všechno ji čeká :-)
Láska, magie, démoni, spolky, přátelství, zrada, ale i velké zvraty a odhalení.
Já jsem se fakt bavila, knížka je super a ten konec, už aby byl další díl.

Ze zrodu stínů se světlem povstanem, prolitá krev novou krev povolá, pro králův řád, ať navždy odolá, dle našich přísah rod je nám zákonem.

Jediný mínus, knížka je moc tlustá a špatně se drží

Fiso
18.09.2022 5 z 5

PÁNI! Tak tohle byla jízda - ze začátku to bylo trochu zdlouhavé, a když se to najednou rozjelo objevila se tam spousta nových postav, pravidel, a tak podobně, takže jsem chvíli tápala, ale jakmile jsem se zorientovala už jsem nemohla přestat číst, skoro pořád se tam něco dělo. Rozhodně musím pochválit promyšlenost děje a styl psaní autorky, velmi se mi líbily prvky z Artušovských legend, už se moc těším na další díl.

Steffy
12.09.2022 5 z 5

Nádherný příběh, který mě vážně chytl za srdce a jen tak se ho nepustí. Kniha mě zaujala hned obalem a poté zjištěním, že se tam objevují prvky z Artušovských legend. Byla jsem proto velmi ráda, když jsem knihu dostala k narozeninám. Knihu jsem nejdřív nechtěla číst hned, protože jsem chtěla ba léto něco tenčího. Ale nelituji, že jsem po ní sáhla.

Kniha se mi četla velmi dobře, líbil se mi autorčin styl a jak dokázala věci pěkně vysvětlit a když nastala situace, která již byla vysvětlena, tak jen odkázala a nepopisovala to znovu a znovu. Ale zároveň zvládla odkaz napsat tak, aby se člověk ihned orientoval. Bree se mi moc líbí a obdivuji její sílu!! Selwyn je postava, která si vás nakonec omotá okolo prstu ať chcete nebo ne (aspoň u mě to tak bylo). Nick je opravdový gentleman, který se ve společnosti hledá velmi těžce.

Opravdu jsem velmi zvědavá jak se bude děj vyvíjet dál a těším se na pokračování!!
Opravdu jsem vděčná, že takový příběh existuje a já jím mohla žít!

dontbullshitme
12.09.2022 4 z 5

(SPOILER) Za mě to bylo fajn. Líbil se mi nápad, bylo cítit, že je v příběhu hodně z autorky (tím myslím její zkušenosti). Opět mi ale vadí tvořící se trojúhelník, což je ovšem můj problém - vždycky u toho hrozně cringuju. Ale zase jsem teda zvědavá, jak dlouho Bree vydrží to její “miluju Nicka”. Mám pocit, že moc dlouho ne, ale uvidíme!

baslerka1
11.09.2022 5 z 5

Velkým lákadlem této knížky je fakt, že se točí kolem legend o Artušovi. Jde o ojedinělé téma (co se fantasy týče), takže přitáhne mnoho čtenářů (já byla mezi nimi).
Autorka bohužel téma a celý příběh srazila na kolena hyperkorektním slintáním.
Černošská problematika odrážející reálný stav společnosti ve fantasy není úplně šťastná volba (především v tomto do očí bijícím množství). Autorce taky nehrálo do karet, jak se k ní postavila - "naši lidi" a podobné výlevy. Ve většině situací v knížce nešlo o rasovou diskriminaci, ale jen o to, že se Bree chová jako sobecká, vztahovačná megera.

Nejlepším prvkem celé knihy je jednoznačně Selwyn. Mně byl sympošský už od začátku, ale naprosto chápu, že mnozí se k němu musí pročíst. Jde o charakter, který se vyvíjí, samostatně přemýšlí a především má své chyby, o kterých ví a pracuje s nimi.
To ho pozitivně odlišuje od "rasisticky utlačované" Bree bojující za tu jednu jedinou pravdu, dokonalého budoucího krále Nicka, šprťácké a morálně čisté kámošky Alice, atd.

5* dávám kvůli tomu, jak si autorka pohrála s tématem a všechny příběhové linky do sebe zaklínila, ale především kvůli Selwynovi, páč ten mi vážně sedl.

Fidibus
23.08.2022

(SPOILER) Popravdě mi dalo docela práci se začíst, ale nakonec to byla celkem pěkná fantasy. Myslím že tahle je opravdu YA, ale dej celkem ubíhá a námět není špatný. Hlavní hrdinka hledá informace o smrti své matky a díky příteli se dostává mez spolek mýtonošů s artušovskou legendou. Zjišťuje své nadání i informace po předcích, zamiluje se a je vzápětí postavena před volbu stát se ve spolku panošem. Ona ale couvá, aby se zas vrátila. V boji se zjistí, že je to s Artušem trochu jinak...
Je to trochu americké, do toho je hlavní hrdinka černoška. Občas jsem se trochu ztrácela ve jménech, ale až vyjde další díl, zkusím.

Štítky knihy

magie pro dívky romantika superschopnosti

Autorovy další knížky

Tracy Deonn
americká
2021  82%Mýtonoši
2023  85%Pokrevní cejch

Kniha Mýtonoši je v

Právě čtených13x
Přečtených393x
Čtenářské výzvě82x
Doporučených30x
Knihotéce277x
Chystám se číst414x
Chci si koupit133x
dalších seznamech8x