Temná kněžka

Temná kněžka https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490660/bmid_temna-knezka-878-490660.png 4 300 72

Vespertina série

1. díl

Atmosférická fantasy od autorky bestselleru Kouzla rodu Thornů Artemisia se chce stát Šedou sestrou, členkou řádu, který se stará o klidný přechod duší zemřelých na onen svět. S mrtvými tráví čas raději než s živými, kteří si za jejími zády šuškají o jejích zjizvených rukou a pohnuté minulosti. Když klášter přepadnou vojáci, rozhodne se Artemisia vyvolat na jeho ochranu prastarého ducha spjatého se svatou relikvií, která je zde uložena. Je to však přízrak, nevyzpytatelná bytost, která ji může posednout, jakmile přestane být ostražitá. Na pokraji svých sil se brzy ocitá na prahu smrti. Pokud chce zůstat mezi živými, potřebuje pomoc vespertiny – kněžky znalé v umění ovládat relikvie. Kde ji však najít, netuší. Proto se obrátí s prosbou o pomoc na toho nejpovolanějšího – přízrak samotný. Pouto mezi nimi roste a prastaré zlo začne vyplouvat na povrch. Dokáže mu Artemisia čelit? Zradí všechno, čemu dosud věřila, nebo to bude přízrak, kdo zradí ji? Temná fantasy od autorky bestselleru Kouzla rodu Thornů.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Vespertine , 2021


více info...

Přidat komentář

petitsoleill
16.04.2024 5 z 5

Milá duchařská jednohubka, která v YA vybočuje. Romantika 0/5, přízrak a jeho komentáře 5/5. Trochu mi v příběhu chyběl větší záporák, ale v celku to bylo příjemné čtení.

lucakuca
02.03.2024 4 z 5

Duchařská kniha, jakých není... Posedlá jeptiška se zdeformovanýma rukama, nesnášejíc změny, hluk a lidi. A přesto se stane hrdinkou.
O přízracích jinak a z jiné perspektivy, zda svatí byli jenom šílení nebo rovnou posedlí?


Kate3003
17.01.2024 3 z 5

Kniha měla velmi slibný rozjezd. Hned začátek knihy byl nabitý akcí a skvělou tak trošku tajemnou atmosférou, kterou se autorce povedlo velmi hezky vykreslit. Bohužel po pár desítkách stran tohle nadšení opadlo a děj se najednou jakoby zastavil na místě a začal se tak trochu točit v kruhu. Dočkáme se totiž prvního velkého zvratu a pak najednou se vše zaměřuje jen na tuto skutečnost a vše ostatní jakoby se odsunulo na druhou kolej.
Autorka má naštěstí velmi čtivý styl psaní takže i části kde děj stagnoval se naštěstí četli dobře a napomáhala tomu i skvělá chemie mezi hlavními postavami jestli se to tak dá označit. Kousavé rozhovory mezi hlavní hrdinkou a přízrakem byli opravdu skvělé a jejich rozdílné povahy se skvěle doplňovali. Trochu pokulhával popis prostředí a celkově světa, který si zasloužil trošku víc prostoru. Bylo zde pár zajímavých věcí jako rozdělení duchů a přízraků, ale chtěla bych se toho asi dozvědět více.
Ke konci se děj knihy znovu rozjel a vrátila se atmosféra, která na mě dýchla na začátku. V knize nehledejte romantickou linku, ale za mě je asi jen dobře, že se ji tam autorka nesnažila dosadit. Jako celek kniha vlastně nebyla špatná, našlo se zde několik zajímavých zvratů, které mě poměrně překvapily, ale Kouzl rodu Thornů mě od autorky zaujali mnohem více. Další díl si asi přečtu, protože mě zajímá jakým směrem se autorka vydá.

susieee
31.12.2023 5 z 5

V mých top 3 letos!! Milovala jsem tu knížku!! Skvělé postavy, stavění světa, příběh, všechno skvělé, naprosto skvělé!!

elyonka9643
18.12.2023 5 z 5

Začátek trochu pomalejší, ale od chvíle, kdy se tam objevil přízrak tak už to byla paráda. A konec jsem úplně zhltla. Tajně doufám, že bude pokračování.:)

klarunas
11.11.2023 5 z 5

Knihu jsem si pořídila, jelikož jsem měla chuť na dark fantasy o duchách. Neměla jsem žádná očekávání a možná proto mě kniha velmi mile překvapila. Nikdy jsem nečetla knihu jako je tato - ten příběh miluju. Kniha je velice čtivá, příběh krásně plynul. Neustále se tam něco děje a já nedokázala předpovědět co se stane. Jsou tam i velmi vtipné části, především přízrak Rathanael, který osídlil Artemisii je velice vtipný a sympatický. (Tento měsíc už je to podruhé, kde mi je velmi blízká bytost, která má být ve své podstatě zlá). Artemisie je jednou ze šedých sester, mladá dívka, která byla již od útlého věku obdařena zrakem. Díky tomuto obdaření ji jako malé miminko posedl zlý duch, ale našli ji jeptišky a ducha vymýtili. Její cesta je trnitá, ale díky schopnosti komunikovat s duchy v hlubším měřítku, než je to u jiných jeptišek, ji osud připravil břímě, které spočívá v záchraně světa. Charakter Artemisie je velmi hezky vykreslený, tudíž pochopíte její úzkost z lidí a proč spíše hledá útěchu u těch mrtvých. Možná to vyzní divně, ale jakmile se do knížky pustíte pochopíte.

Děj se odehrává především na podzim, postavy se ocitají v různých zákoutí klášterů, někde v katakombách, kde je temno, vlhko a děsivo z všudy přítomné staré magie a především přítomnosti duchů a přízraků. Proto je tato kniha jako dělaná na sychravé počasí. Atmosféra této knihy je neuvěřitelná a garantuji, že ji ucítíte při čtení tak a zaručeně si ji užijete. Má to své kouzlo.
Autorka mě přesvědčila, že je opravdu vynikající spisovatelka. Určitě si velmi ráda přečtu i jiné její knihy. Je pravda, že mě v knize možná trochu chyběla nějaká malá romantická linka. I když, je to série a přijde mi, že naše hlavní hrdinka nakonec k někomu něco cítí. Uvidíme.Nicméně to si musíme počkat na další díl.
Velice doporučuji.

whiolet
02.08.2023 4 z 5

Příběh se mi líbil.
Příjemné osvěžení na poli fantasy,kde se kniha v půlce zvrhne na erotický román.
Přízrak byl sarkastický, tvrdohlavý a přes to sympatický zároveň.
Hlavní hrdinka byla správně švihla.
Super těším se na pokračování.

knidopel
28.07.2023 4 z 5

Knihu jsem si přečetla na základě doporučení a nebyla jsem zklamaná. Možná jsem čekala, že přízrak bude možná ještě více sarkastický a vtipný (vtipu obecně v knize moc nebylo), ale to je vlastně detail. Děj mi chvílemi také přišel trochu zdlouhavý a ocenila bych trochu více akce. Velmi však oceňuji originální nápad, prostředí klášterů a jeptišek, promyšlený systém duchů/přízraků (a rozdělení do tříd podle způsobu úmrtí - užitečná byla tabulka na konci knihy) a magie s nimi spojená. Hlavní hrdinka mi chvílemi připomínala Wednesday z Addamsovy rodiny. Líbilo se mi, jak byla introvertní a zkrátka jiná.

Katka_Malfoy
13.07.2023 4 z 5

Krásné. Kamarádka mi to doporučila, protože nemá moc ráda romantiku v knihách (já ano), ale že se mi to i přesto bude líbit. Měla pravdu. Jen jsen zvědavá, píše se tu, že to bude série. Tak co bude dál?

zuzana2495
16.06.2023 1 z 5

Hlavní hrdinka se ráda dotýká mrtvých a povídá si s duchy. Třeskutá nuda. Osobní život prakticky nulový. Četla jsem před čtrnácti dny a už nevím, o čem to bylo. To se mi fakt moc nestává.

lucky4ever
05.05.2023 3 z 5

Oceňuji originalitu prostředí, ve kterém se děj odehrává, ale oproti Kouzlům rodu Thornů mi svět přišel plochý, nevtáhl mě. Určitě zajímavá myšlenka věznění duchů do relikvií, ale celý příběh mi přišel bez emocí a atmosféry.

LuciaSangster
26.03.2023 5 z 5

Během příběhu se setkáváme s Artemisii, která je nejradši sama a chce pomáhat s přípravou mrtvých v klášteře, aby se z nich nestali duchové, kteří všem škodí. Bohužel se ocitne v situaci, kdy se musí spojit s přízrakem, aby ochránila všechny, na kterých ji záleží. Není to jednoduché, protože přízrak chce její tělo jen pro sebe. Nakonec se dohodnou a tady začíná celý náš příběh.
Artemisie a přízrak mezi sebou postupně utvořili pouto.

Strašně mě bavily jejich šarvátky. Postupem příběhu jsme mohli projít jejich vývojem. Společně se snaží zachránit říši, i když každý z nich má s ní jiné myšlenky.

Děj byl čtivý a nedal se odtrhnout zrak. Dočetli jste stranu a chtěli jste víc a víc. U knihy jsem se hodně nasmála a k tomu sršela sarkasmem.

Za mě jedna z nejlepších knih. Už chápu proč je to takový hit. Určitě mám v plánu číst od autorky i další díla.

DeathHarmony
22.02.2023 5 z 5

Jako první jsem četla autorčinu knihu Kouzla rodu Thornů, která se mi líbila, ale tato je za mě rozhodně zábavnější. Jak by taky ne, když nás celou knihu provází naprosto úžasný Přízrak? Tato nehmotná postava mi dodává vyloženě radost do života; zbožňuji její vyjadřování, přístup i suchý humor, který se perfektně doplňuje s povahou hlavní hrdinky.
Děj není hloupý, celou dobu člověk čeká, co bude dál, nestojí to na kravinách. Jsou tam i příjemné zvraty a není to 100% předvídatelné, což je vždy plus.

Rozhodně doporučuji, příjemné čtení!

andrejci
19.02.2023 5 z 5

Hezká oddychová knížka. Na Kouzla to nemá, ale i tak to nebylo vůbec špatné. Svět ve, kterém hlavní roli hrají přízraky se mi moc líbil. Líbil se mi přehled přízraků na konci a způsob jejich vzniku. Autorka to umí krásně popsat a vysvětlit. Z toho jsem byla nadšená. Rozhodně mě pekvapil věk hlavní hrdinky, ale její škádlení s přízrakem se mi moc líbilo.
Rozhodně si nešlo nevšimnou, že knížka se dějově hodně podobá kouzlům. Přišlo mi tam celkem dost věcí stejných. Roozhodně ze začátku. Bylo to jako kdyby vzala autorka Kouzla a jen je přepsala, aby to sedělo. Za mě to byla fajn knížka při kterém jsem si krásně odpočinula.

Lutzinka
01.02.2023 3 z 5

Dočteno! Konečně!
Na to, jaké to bylo dlouhé utrpení (četba roztahaná na 4 měsíce), to nebyla až tak špatná knížka, ale prostě byla asi nudně napsaná. Nebo nevím, čím to bylo.
Dialogy Jeptišky a Přízraka byly parádní. Jejich vztah byl rozhodně tahounem a světlou stránkou knihy.
Ale jinak to nemělo moc spád a tempo.
Kvalit Rodu Thornů to nedosahuje, ale přesto chci vědět, jak to dopadne...

ludek.n
27.01.2023 5 z 5

Mladičká novicka Artemisie za pomoci jednoho ze sedmi poslů smrti, přízraku Rathanaela Zatracovaného se jako bájná bojovnice vespertina snaží odhalit prastaré zlo, které se probudilo ze stoletého spánku a ohrožuje všechno živé. Jedná se údajně o první díl vzrušující fantasy série a pro mě byla tato bezmyšlenkovitě vypůjčená kniha obrovské překvapení. Margaret Rogersonová má úžasný dar okamžitě vás vtáhnout do děje a zahrnout tolika nápady, až vám bude přecházet zrak. Místy je to malinko naivní, někde až moc „holčičí“, ale co na tom, když se to tak parádně čte. Pompéznost bitev je ohromující, struktura světa, který Rogersonová vymyslela, je impozantní, všechno, co se tady děje, má spád a švih a ubíhá to tak rychle, že než se znovu nadechnete, už jste před branami finále. To si ostatně nijak nezadá se zbytkem: je inteligentní, skromné a přitom mnoho slibuje do budoucna. Na obálce se mluví o „atmosférické“ fantasy a myslím si, že lepší klasifikaci by nikdo asi nevymyslel. Temná kněžka je navzdory svému názvu průzračně čisté, lehké, napínavé čtení, které mě nadchlo nad očekávání.

SBH
20.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Obzvlášť u žánrových knih nemusím na obalu postavu, nicméně tady to dobře sedlo k obsahu. Označení „atmosférická“ fantasy mě kapánek zmátlo, protože o atmosféru nejde ani trochu (míněno poměr dusíku, kyslíku a dalšího svinstva). Možná tak o náladu, ale tady bych se hádala, kdyby… Naštěstí (pro mě) totiž ta nálada nesledovala módní směr hurá do beznaděje, nýbrž vykreslila jak tmu, tak světlo (nejen na konci tunelu).
Takže ano, bylo to ponuré. Temné a pesimistické, protože Krkavčí král zbořil brány Smrti a umožnil duchům zemřelých tyranizovat svět živých. Hlavní hrdinka je ukázková smolařka, kterou pronásledují rány osudu od kolébky, což vyvrcholí situací, kdy ji posedne mocný přízrak a ona bojuje proti všem – proti démonu ve svém nitru i proti inkvizitorovi Leanderovi, který samozřejmě nemůže být klaďas.
Postavy jsou úplně úžasné počínaje Artemisií, která svůj trpký úděl nese se stoickým klidem, tak příjemně odlišným od možného skuhrání či obvyklého sarkasmu. Mou favoritkou byla samozřejmě Margareta, sličná blondýna, které nikdo nevěřil, že může být zatraceně chytrá a cílevědomá. Přikláním se k většinovému názoru, že kontrast spravedlivé Artemisie a potměšilého, nevypočitatelného přízraku působil nesmírně svěže a přitažlivě.
Spojení náboženských, přesněji řečeno křesťanských reálií s apokalyptickým světem zamořeným mocnými duchy překvapivě taky fungovalo velmi dobře včetně vykreslení náboženského fanatismu a nejednoznačnosti výkladů „svatých“ legend a textů.
Všechno se mi líbilo včetně překvapivé, zpočátku důmyslně ukryté detektivní linie, ale největší potěšení pro mě představovala věc v současné literatuře totálně de mode – laskavost, dobrosrdečnost a obětavost projevovaná nečekanými postavami v nečekaných situacích. Román, kde se dá přátelům věřit a hrdinka se dočká pomoci od prostých občanů, aniž by musela někoho nutit, to je rozhodně příjemná změna. Abych to shrnula, autorka si důvtipně pohrává se schématy a klišé, aby je někdy využila (velekněžka), jinde je obrátila naruby (Enguerrand, například, ale toho bylo hodně).
Děj byl domyšlený, text čtivý, zápletky komplikované a skvěle vyřešené, dialogy břitké (obzvlášť ty s přízrakem), charaktery barvité.
Hvězdiček plný počet a rozhodně doporučuji.

vinebitch
18.01.2023 4 z 5

Sice nemám moc v oblibě témata klášterů a jeptišek, ale tady to není podané ve smyslu pobožném, ale spíš jen něco co k tomu světu prostě patří. Hlavní hrdinka Artemisie zažila hodně, stejně jako přízrak, kterého si prostě každý zamiluje. V knize není romantika, což by někoho mohlo odradit od čtení, ale ona ani nebyla moc potřeba, jelikož se toho dělo opravdu hodně. I tak mám ale tušení, že se nějaká objeví v druhé knize ;)

Meg1
16.01.2023 4 z 5

Spojení duchů a zdí klášterů se mi velmi líbilo. Příběh je napínavý, ale především závěr knihy mi přišel hrozně rychlý a takový nedotažený.Kazdopadně po dlouhé době čtiva kniha bez zbytečných hluchých míst vyplněných buď sadistickym popisem mučení či zabíjení, nebo fantasiemi hlavních hrdinů o cizím těle:-). Doporucuji

Anett525
11.01.2023 5 z 5

Po dlouhé době příjemná, čtivá fantasy bez romantické linky. Postavy sympatické, především přízrak jsem si hned oblíbila. Svět plný temnoty a duchů byl pro mě taky velké plus. Moc se těším,až vyjdou další díly,které si nemůžu nechat ujít.