Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513043/bmid_terry-pratchett-zivot-v-poznamkach--64136ad4d3ebf.jpg 5 97 34

Terry Pratchett byl nesmírně plodným autorem. Jen ze Zeměplochy vzniklo jedenačtyřicet příběhů, běžně napsal dvě, někdy i tři knihy ročně. Jednu však nikdy nedokončil – vlastní biografii. V roce 2015, kdy ho definitivně přemohla degenerativní choroba mozku, stihl svému osobnímu asistentovi Robu Wilkinsovi nadiktovat nějakých 24 tisíc slov a došli do roku 1979. Dál už to bylo na Wilkinsovi. Výsledkem jeho několikaleté práce je zábavný a místy dost bolestný intimní pohled na slavného spisovatele, proložený osobními postřehy a zkušenostmi. Není to bezuzdná glorifikace a Terry Pratchett z knihy vychází jako člověk, který exceloval v mnoha věcech – od včelařství a výroby medoviny přes zahrádkářství po smlouvání a vytáčení lidí do běla. Ale ze všeho nejvíc ze stránek dýchá dojem člověka, který skutečně miloval to, co dělá. Protože se mu v hlavě, už když jednu knihu dopisoval, líhla zápletka další, zůstala po něm spousta útržků textů a nápadů. Rob Wilkins pár z nich v knize přibližuje, ale druhého Christophera Tolkiena se nedočkáme; Pratchett si v závěti výslovně přál, aby se všechny nápady zničily (stylově – parním válcem jménem Lord Jericho) a nikdo už je nedopisoval. A je to asi dobře, Terry Pratchett by měl být jenom jeden.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Argo
Originální název:

Terry Pratchett: A Life With Footnotes: The Official Biography , 2022


více info...

Přidat komentář

lucky4ever
27.03.2024 5 z 5

Měla jsem strach, že to bude kniha plná dat a cizích jmen. Ale byla to JÍZDA. Rob popisuje osobnost Terryho bez jakýchkoli příkras, ale s vtipem, respektem a obrovskou láskou. Konec byl pro mě opravdu těžký. Muset sledovat, jak se ztrácí milovaný člověk, jak se osobnost rozpadá. chtěla bych je říct, že děkuji autorovy za otevření i těchto intimních chvil a děkuji Terrymu za jeho dílo a osobnost, která mi vždy pomůže zase vidět svět v těch lepších barvách a nahlas se smát. Děkuji sire Terry a děkuji Robe za péči, kterou jsi mu věnoval

Shashlick
20.03.2024 5 z 5

Ač nemám přečtenou celou zeměplošskou sérii*, tak když jsem se dozvěděl o této knize, neváhal jsem ani na chvíli. Životní příběh sira Terryho je podán vtipně, věčně a s úctou, ale ne zas tak přehnanou. Prostě tak, jak by to sám Terry asi chtěl.

* Stále na tom však pracuji.


petrarka72
20.03.2024 5 z 5

Kouzelné. Nutně potřebuji asistenta, ktetý o mně jednou v tomto duchu napíše. A nebude brát jako hendicap, že jsem nenapsala téměř stovku románů, jeden lepší než druhý. Třeba by mu stačilo, že jsem je přečetla a s obdivem je ve své knihovně hýčkám...? :-) A teď vážně - o Terrym se dozvíte maximum z pohledu člověka, který s ním sdílel všední spisovatelské dny (i když to vypadá, že žádné takové nebyly, všechno bylo dobrodružství - pro toho, kdo je tak chtěl vnímat), nevšední osobní záliby (elektrokutilství mě několikrát rozesmálo), dny růžové (když se začalo dařit) i ty ošklivé (praktické prostředky boje s Alzheimerem byly obdivuhodné). Mimo jiné je Rob skvělý jako člověk umějící Terryho snášet, když je, ústy jeho ženy Lyn, "trošičku rozmrzelý" (chválabohu - vztek byl, podle Neila Gaimana, Terryho hnací motor). Líčí i jednání s agenty, redaktory, filmaři, péči o orchideje a želvy, PC hry a zádrhele kolem jednotlivých příběhů. A v ránci možností nespoileruje! Takže úkol pro bezprostřední budoucnost - přečíst Stratu a Temnou stranu slunce - a znovu zkusit Dlouhou zemi... Mimochodem - s tou knihovnou jsem to trochu přehnala - moje pratchettovská sbírka je uložena v šatní skříni v polici na klobouky... :-)

Kristofori
18.03.2024 5 z 5

Knihy Terryho Pratchetta se už asi nedostanou do mé top knihovny, ale tento životopis tam s povděkem zařazuji. U autora oceňuji obsažnost, hloubku, pečlivost, něco co neumím popsat jinak než jako mravenčí práci, a při tom ze řádků cítím pokoru, obdiv. V Terrym vidím Člověka, nikoli celebritu. Autor dokázal v knize představit spisovatele velmi osobně, ale nikoli bulvárně. Taky bych chtěla mít jednou takového skvělého životopisce!

TetaEli
15.02.2024 5 z 5

Na první knížku Zeměplochy jsem před léty narazila v podstatě náhodou, ale jak už to tak bývá, to nejlepší si nás najde samo. Celý svět a hlavně humor, s jakým je popsán, mě vtáhl a jedná se o knížky, ke kterým se vždy ráda vrátím (některé hlášky jako "odpusťte mi mou klačtinu" jsem převzala do svého běžného denního slovníčku). Na Terryho životopis jsem se neskutečně těšila a rozhodně nezklamal - není v tom žádný kalkul, nikdo se nechce přiživit na jeho odkazu, je vidět, že o něm psal někdo, kdo ho velmi dobře znal a byl v podstatě součástí rodiny. Bylo rozhodně zajímavé nahlédnout i do zákulisí literárního byznysu.

roso.mak
03.02.2024 5 z 5

Skvěle napsáno. Pak, že nejde psát životopisy čtivě a poutavě.

U většiny životopisů mám pocit, že jsem se ocitla na přednášce profesora Binnse, ale u téhle ne. Kniha je pojatá velmi vážně a rozhodně se nebudete chlámat, jak při čtení Terryho knih, ale rozhodně to neznamená, že není zatraceně zábavná.

cathyblack
01.02.2024 5 z 5

DO-KO-NA-LOST!
Miluju. Pláču a směju se.

Skvělý počtení nejen pro fanoušky Zeměplochy, ale pro všechny ty, co miluji knihy. Pro všechny ty, co milují fantasy. Pro všechny lidi, kteří by si chtěli přečíst jakýkoli životopis.

helusa2
21.01.2024 5 z 5

Jsem asi netypický čtenář - posluchač této knihy. Miluji Neila Gaimana a od Terryho Pratchetta jsem doposud četla jen jejich společná Dobrá znamení. Knížku mi půjčil kamarád a já se jí neuměla prokousat, byť je psána skvěle poutavě a s humorem. Ale netrefila se do vhodného období.. Pak jsem narazila na možnost audioknihy a to byl skvělý počin!
Rob odvedl neskutečně poctivou práci a má můj obdiv nejen za ni, ale za celou svou práci pro Terryho.. Asi to nebylo vždy jednoduché, ale muselo to být jedinečné!
No a sám Terry.. - je smutně paradoxní, že se právě takový geniální mozek nakonec proměnil v ten šedý písek rozpadající se mezi prsty.. Díky Bohu ale za to, co všechno stihl vymyslet a vytvořit. A já se to snad konečně vydám objevit :-)

KajaProchy
05.01.2024 5 z 5

Krásně napsaný životopis velkého autora. Čtivý, vtipný a akční. Na konci samozřejmě hrozně smutný, ale tak už to bývá.
Teď si asi přečtu celou Zemeplochu znovu :)

david5341
20.12.2023 5 z 5

Zeměplochu jsem objevil až dlouho po autorově smrti, ale okouzlila mě způsobem, který jsem ještě u knih nezažil. Vzhledem k výbornému hodnocení jsem se rozhodl dát šanci i životopisu od asistenta Terryho Pratchetta, Roba Wilkinse.

Jsem stále plný dojmů, ale knihu nemůžu nedoporučit. Hrozně se mi líbilo popisováni zákulisí při psaní knih a vůbec vhled na autorův charakter. Byl to výjimečný člověk a poslední kapitoly, popisující boj s postupující Alzhaimerovou chorobou byly velmi bolestivé.

Tento životopis je dle mého výjimečný tím, jak je osobní a vřelý. Pro fanoušky Terryho povinná četba.

Jizi
06.11.2023 5 z 5

Nepatřím k zarytým fanouškům Terryho Pratchetta. První jeho knihu jsem otevřela krátce před třicítkou, přečetla jich pár (jak jsem se dozvěděla nerozumně v chronologickém pořadí jejich vzniku) a odložila je s tím, že kouzlo zjevně funguje jen tehdy, když se na Zeměplochu vydáte v ranějším věku.
O pár let později se mi do ruky dostala Good Omens a já zjistila, že v originále má Pratchett úplně jiného ducha a přeci jen se trochu nadchla.
Ale že bych si musela pořizovat životopis? Inu, musela, nemusela, jsem nesmírně ráda, že si ke mně cestu našel, protože ta kniha je naprosto skvělá. Je vtipná, milá, okouzlující, plná upřímné lásky a obdivu Roba Wilkinse k jeho šéfovi, navíc v nadmíru zdařilém českém překladu. Pratchett byl neskutečný samorost a bezpochyby génius, který se plným právem stal nejprodávanějším autorem a jedním z těch, které si sice SMRŤ odvedl do pouště pod nekonečnou oblohou, ale kdo tu s námi navždy zůstane - nebo alespoň tak dlouho, dokud budeme číst jeho knihy.

(Interpretovi audioknihy ale měl někdo napsat, jak se co vyslovuje, protože jsem místy krvácela z uší a za perlu, kdy se Pratchett prodíral na autogramiádě "dejvem" (rozuměj davem), by se nemusel stydět ani sám Terry.)

Adam84
25.10.2023 4 z 5

Terry Pratchett byl člověk zdá se poklidného a úspěšného života s pachutí hořkého konce nepříjemné choroby, ale nijak kontroverzního, takže jeho životopis bych doporučil spíš jen opravdovým fanouškům.

Popravdě nevím jak uchopit hodnocení této knihy, životopisy skoro vůbec nečtu a tak nemám srovnání a na hodnocení obsahu knihy, tedy samotného života, nejsem v patřičném postavení, pak nezbyde než pouhý pocit ze čtení a ten se tedy v mém hodnocení odráží nejvíce.

bukiet
21.10.2023 5 z 5

Oficiální životopisy bývají neupřímně nažehlené, předem domluvené výtvory, v nichž nejpravdivější informací je datum narození a úmrtí popisované osoby. Takže když má kniha přímo na titulu uvedeno, že jde o oficiální životopis, zbystřím a jsem opatrný. Rob Wilkins, jako člověk, který prožil s Pratchettem podstatný čas při tvorbě nejen románů ze Zeměplochy, mi ovšem připadá jako člověk upřímný, snažící se svého exšéfa popsat pravdivě, ale také uctivě. Nezastírá, že Pratchett byl pravděpodobně dost svérázný typ, který svému okolí občas dával zabrat, ale má pro jeho osobité chování pochopení, které se časem prohlubovalo. Koneckonců je dohromady spojovala láska k pájce, počítačům a knihám. Wilkins píše odlehčeně s humorným podtónem, jako by mu svůj vlastní životopis diktoval sám tvůrce Zeměplochy. O to více kontrastně pak vyzní známé skutečnosti z posledních let autora, kdy bojoval jednak proti zákeřné nemoci, ale i proti zažitému pohledu společnosti na lidi trpící demencí. Kniha, kterou jsem poslouchal v excelentním provedení Jana Vondráčka, ve mně vybudila chuť na změnu čtecího plánu, a tak místo životopisu Agathy Christie jsem už přelouskal první dvě knihy Zeměplochy a dávám se do Čaroprávnosti.

milan2310
20.10.2023 4 z 5

Čtivě napsané, klobouk dolů. Poslední dvě kapitoly se mi četly dost těžce, ale to je prostě život.
Četl jsem souběžně originál a český překlad. Je mi jasné, že překládat knihy není jednoduché, ale překlad mi občas připadal těžkopádný, párkrát evidentně nebyl využit potenciál vtipu originálu (respektive nebyl vtip objeven vůbec).

Magrata15
20.10.2023 5 z 5

Když jsem zjistila, že vyšla biografie Terryho Pratcheta, hned jsem si řekla, že není možné, aby takový fanoušek TP jako já, nečetl jeho životopis a hned jsem ji začala shánět.
Co jsem netušila, že hned první stránka mě rozpláče a obávala jsem se, aby celá kniha nebyla taková "dojímací".
Naštěstí byla napsaná přesně ve stylu TP, je znát, že jeho asistent s ním trávil spoustu času a dost dobře znal jeho a jeho styl.
Co jsem netušila, že hned první stránka mě rozpláče

VendulaB
13.10.2023 5 z 5

Výborně napsaný čtivý životopis. Celá kniha je psaná velmi vtipně, připomíná mi styl psaní samotného T.P. Ten je zde popsán evidentně s velkou láskou a obdivem, přitom však velmi plasticky a upřímně, čtenář má pocit, že nic není zamlčeno. Doporučuji.

Grohlinka
14.09.2023 5 z 5

Smála jsem se i plakala. A já nedělám ani jedno nijak často. Což je asi největší poklona Robovi za jeho citlivě, troufám si říci věrohodně i láskyplně zpracovanou knihu o Terryho životě.

Jedno vím jistě, že se musím opět co nejdříve vrátit na Zeměplochu (ač teď plánuji tolik rereadingů, že mi z toho jde hlava kolem), a že už nikdy nebudou k Pod parou ani k Pastýřské koruně nijak kritická, protože je zázrak, že si je můžeme vůbec přečíst.

Děkuji za tento úžasný vhled do života i osobnosti tohoto velikána fantasy a s potěšením zjišťuji, že toho s Terrym máme společného o mnoho více, než jsem si myslela, a to toho ani tak nebylo málo. Děkuji.

Elisebbah
08.09.2023 5 z 5

Nadherne napsany zivotopis Terryho Pratchetta. Je znat, ze Rob k Terrymu choval obrovskou uctu, lasku a respekt. Kniha se cte sama, je protknuta Terryho stylem psani. A jeste aby ne, autor se pohyboval v blizkosti opravdoveho mistra.

milary
14.08.2023 5 z 5

O moc víc, než je v obsáhlé anotaci, se v komentáři říct nedá. Pojala jsem hluboké sympatie nejen k Terrymu Pratchettovi (z asi tisíce dalších důvodů, než že je ve mně vzbuzují jeho knihy), ale navíc jsem zcela propadla Terryho asistentovi jménem Rob Wilkins, který tuhle nádhernou věc napsal. Bez toho asistenta totiž, jehož role nabyla časem rozměrů, které ani jeden z dvojice nepředpokládal, nejbližšího přítele a člověka, se kterým "měl jeden společný mozek", jak Terry v důsledku okolností jednou poznamenal, by asi byl ten dlouhý (?) čas, který takto strávili spolu, úplně jiný. Chudší. A možná i ještě kratší.
Citovat nebudu. Jednak bych nevěděla, kdy skončit, a pak - vůbec se mi nechce porcovat tohle celistvé, nádherné, vtipné a obohacující (nejen informačně) vyprávění na fragmenty a připravovat ty, na které teprv čeká, o potěšení z objevování.

Je to krásně přeložené, díkybohu.

A kdo si nechá číst knížku Janem Vondráčkem, nebude litovat. Přišlo mi, že takhle nějak by to vyprávěl Wilkins sám.

Eridan
01.08.2023 5 z 5

Životopis hodný sira. Plastický podrobný obraz velikána fantasy ("Nesměj se, Terry"). Díky němu mám opravdu pocit, že jsem mohl být chvilku vedle něj a sledovat, jak píše další dvě knihy, jí svou oblíbenou kapustu, hraje Morrowind, rozšiřuje skleník nebo absolvuje další tour s fanoušky a ano - rozčiluje se. Asi nejvíc mě bavily střípky z tvůrčího procesu - jak vznikla ta a ona postava, co ji vlastně v reálném světe odráží. Díky Robe!

Autorovy knížky

Rob Wilkins
americká
2023  96%Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou

Kniha Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou je v

Právě čtených10x
Přečtených113x
Čtenářské výzvě41x
Doporučených15x
Knihotéce92x
Chystám se číst80x
Chci si koupit37x
dalších seznamech7x