gutman gutman komentáře u knih

☰ menu

Strasti s Bertem Strasti s Bertem Lenka Hnátová

"Zelinářská" kniha pokračuje dalším díle .Vyplatili se, stáhnout ukázku, aby člověk věděl, že koupě by byla chyba.

26.02.2024 odpad!


Vyhlídka na věčnost Vyhlídka na věčnost Jiří Kulhánek

Doktorka doporučila zdravotní procházky, což je nuda, tak jsem zkusil audioknihu. Ale stejně jsem se vrátil k papírovému vydání, člověk si uvědomí, že i tento žánr si člověk víc vychutná při pozornějším čtení. Když jsem Kulhánka četl poprve, ještě neexistovali následovníci. O to zajímavější je dnes opakované čtení, najednou mi připadá Kulhánek komplikovanější v nápadech i textu.

08.12.2023 4 z 5


Strasti vánočních svátků Strasti vánočních svátků Lenka Hnátová

Proboha, co to je, reklama na obchod se zeleninou? Člověk si říká, že by měl podporovat české autory a LGBT téma, ale někde by měla být hranice pro ubohost stylu. Ty dialogy jsou děsivé, za nimi i příběh ztrácí smysl.

07.12.2023 odpad!


Dobrodružství Toma Sawyera Dobrodružství Toma Sawyera Mark Twain (p)

Ta kniha absolutně nestárne, po šedesáti letech se mi líbí možná ještě víc.

19.09.2023 5 z 5


Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Ve výsledku trapná politická agitka.

19.09.2023 1 z 5


Čest a sláva Čest a sláva Pavel Buksa

Morální dilema, které nestárne. A to filmové zpracování bylo naprosto geniální, škoda, že muselo zmiet v trezoru.

16.09.2023 5 z 5


Bubáci pro všední den Bubáci pro všední den Pavel Buksa

Mrtvá kočka je mou celoživotní láskou.

16.09.2023 5 z 5


Obojek Obojek Rosana Zvelebilová

Kojot mne hodně navnadila, byla hravá a zábavná. Na Obojku mi nevadí ani tak potřeba většího soustředění nejen na časové linie, ale už mi přijde překombinovaný. Místy už jsem se ke čtení musel nutit. Hvězdičky se nedají půlit, bylo by to 4,5, ale za časkou autorku dám 5.

14.09.2023 4 z 5


Vzpoura deprivantů - O špatných lidech, skupinové hlouposti a uchvácené moci Vzpoura deprivantů - O špatných lidech, skupinové hlouposti a uchvácené moci František Koukolík

Aktuální jednání v poslanecké sněmovněmne nás přimělo, vrátit se k Prof.nKoukolíkovi: Vzpoura deprivantů. Zlí liné nejsou jen Ti, kteří nám rozkopávají hračky nebo kradou Červenou Karkulku.
Znovu knihu otvírán, protože svět kolem ní ji aktualizuje.

11.09.2023 4 z 5


X X David Demchuk

Kniha má jen jednu chybu - název "X". Aspoň mělo zůstat půvovodní "Red X". Co začíná trochu s odstupem a nezaujatě se postupně mění na nadpřirozený horor.

11.09.2023 4 z 5


Bubu – I muži mají děti Bubu – I muži mají děti O N

Humorná dystopie.

10.09.2023 5 z 5


Buzíčci Buzíčci Jan Folný (p)

I po deseti letech si několik povídek vybavuji. Právě za ty smutné dávám vysoké hodnocení. Od autora dosud to nejlepší, co jsem četl.

10.09.2023 4 z 5


Smrdutý kojot Smrdutý kojot Rosana Zvelebilová

Když to shrnu, prostě báječná zábava.

10.09.2023 5 z 5


Armabetton Armabetton Martin Chval

Všeho moc škodí, i srandy. Potom už je to křeč.

10.09.2023 odpad!


Případ mrtvého redaktora Případ mrtvého redaktora Josh Lanyon

V žádném směru nic moc, ale přečíst se to dá, hlavně když píši komentář dodatečně, po dočtení druhého dílu. Tady jsem aspoň neměl chuť to nedočíst, ale možná proto, že to bylo první setkání s postavami.

28.06.2023 3 z 5


Všechno, co napsala Všechno, co napsala Josh Lanyon

Je to nepovedené, horší než první kniha. Především strašně užvaněné, neprve v první půlce popisnější než Agatha, potom nehoda, aby mohla přijet další osoba, zase žvanění, občas nějaká mrtvola. Jako detektivka nesmysl a aby to čtenáři nebylo tak líto, najednou dvě stránky 18+ (podle staropannenské představy).

28.06.2023 2 z 5


99 kluků Micaha Summerse 99 kluků Micaha Summerse Adam Sass

Taková veliká porce růžové cukrové vaty, hodně předvídatelný příběh, ale odpočinkové čtení. Mladý americký gay asi vždy musí malovat nebo řešit hadry a sociální sítě, to už je šablona. Tady tak sladce pohádková, že už to ani nepřekvapí. Zlaté české autorky, které mají větší fantazii.

24.06.2023 2 z 5


Felix až navěky Felix až navěky Kacen Callender

Nemyslím, že by byla kniha "naprostá bomba", jak tvrdí jásavě zářivá obálka, spíše zklamání. Jistě, je určena dospívajícím a má přiblížit učitou skupinu queer lidí mezi námi a tak se člověk snaží o větší toleranci k formě knihy. Vlastně mám problém. Jestli to má být autobiografické, tak je vlastně Felix dobře vylíčený sebestředný, sobecký a dětinský spratek, který se pohybuje v chápavém pseudouměleckém prostředí. Bylo by to kouzlo nechtěného :-). Takto to je taková módní pohádka.
Určitě by bylo užitečné, mít další román o dospívání nebo životě trangender jedince. Na rase by nezáleželo a daleko zajímavější by bylo, kdyby byl třeba soustružník nebo instalatér.
Dodatečná poznámka k systému *. Hodnocení u knihy má 6*, komentáře 5* a přenos do komentářů je divný. Takže dávám 2-3 z 6.

20.06.2023 2 z 5


Hvězdolet Vltava Hvězdolet Vltava Tomáš Lipner

Zábavné, v retrostylu, ale primárně pro ty, kteří mají hodně načteto a ještě i hodně pamatují. Kouzelná obálka, celá řada vtipných nápadů a hlavně odkazů. Jenom by to chtělo rozdělit na dva díly, tahle kvalitně vyrobená vázaná kniha by mohla sloužit jako činka do posilovny.

13.06.2023 5 z 5


Skoncovat s Eddym B. Skoncovat s Eddym B. Édouard Louis (p)

Obávám se, že autor je módně přeceňovaný, hlavně když člověk čte i jeho další knihy.

13.06.2023 3 z 5