Felix až navěky

Felix až navěky https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490393/bmid_felix-az-naveky-Hbb-490393.jpg 4 110 24

Felix Love nikdy nebyl zamilovaný – je to ironie, které si je bolestně vědom. Zoufale touží najít lásku a poznat jaké to je. Zdá se, že všem okolo vztahy vychází, jen jemu se jeho spřízněná duše vyhýbá. A ačkoli je Felix na svou identitu hrdý – je černoch, queer a transgender – stejně tak si uvědomuje, že by to mohlo představovat komplikaci. Když mu začne anonymní spolužák posílat transfobní vzkazy, a dokonce zveřejní jeho fotku před tranzicí, Felix se rozhodne pro pomstu. Nepočítá ale s tím, že se kvůli tomu ocitne v kvazi-milostném trojúhelníku...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Felix Ever After , 2020


více info...

Přidat komentář

fromywindows
12.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Bomba! bylo v ní snad všechno - LGBT, rasismus, rodinné problémy, milostný trojúhelník, láska, přátelství, obvyklé problémy dospívajících apod..
Hlavní postavy úžasné, postupem knihy jde vidět rozvoj Felixovy osobnosti.
Ale celkem zklamaní z toho s kým nakonec Felix skončil, čekala jsem že bude chodit s Declanem a ne s Ezrou, když byli vždy nejlepší kamarádi, bylo mi Declana líto. Taky tu byly mnoho krásných myšlenek a frázi, zkráceně všechno v knize bylo skvělé.
Tuhle knihu by si měl přečíst každý dospívající či dospělý, myslím že by se tam našel každý. Prosím víc takových knih :-)

Damonka12
25.12.2023 3 z 5

3,5 kniha se moc hezky četla a pojednává o zajímavém tématu. Jsem ráda, že podobné knihy vznikají.


Dsenbi
29.09.2023

Skvele zachycený příběh trans hrdiny Felixe. Líbí se mi s jakou otevřeností a zranitelností můžu nahlédnout do myšlenek někoho, kdo si prochází procesem tranzice. Ocenila jsem i otevřenost vůči pochybám ohledně genderu, které Felix sdili i pohled z druhé strany rodiče, který taky prochází náročnou situací a může i nechtěně ublížit. Do poslední chvíle jsem netušila, jak příběh dopadne.
Kdybych mela mít jen jednu výtku, tak množství LGBTQ postav v románu na mě zezačátku působilo trošku uměle.
Jedná z nejlepších knih, jaké jsem v Young adoult žánru četla.

Kuxka
28.09.2023 3 z 5

Zvládla jsem přečíst jen zhruba 90 stran, ačkoli minimálně věkově jsem cílová skupina, a pak poslední kapitolu, abych věděla, jestli jsem příběh předpověděla dobře. Musím říct, že jsem to docela trefila. Kromě předvídatelného příběhu byly velmi předvídatelné a klišé i dialogy, které mě opravdu nudily. Na můj vkus se také příliš rozebírala témata týkající se LGBT+. Žádný z hlavních hrdinů mi vyloženě nepřirostl k srdci, spíš mi byli až nesympatičtí.

GingerXX
05.07.2023 4 z 5

Knihu jsem si půjčila na základě doporučení knižních influencerů a reklam v médiích. Měla to být naprostá vtipná bomba, bohužel já sama z ní až takový pocit nemám. Snad je to ale tím, že jsem už o dvacet let starší, než jsem byla v době, kdy jsem četla poslední knihu z kategorie červená knihovna. Příběh převídatelný pro každého, kdo někdy četl něco od Lenky Lanczové. Velmi ale doporučuju v rámci edukace, že už není normou být heterosexuální bílý člověk. V našich středoevropských luzích a hájích to víme, ale ze zkušeností s životem v USA vím, že oni takhle daleko ještě nejsou, a proto o tom potřebují (a mluví) daleko víc než my.

gutman
20.06.2023 2 z 5

Nemyslím, že by byla kniha "naprostá bomba", jak tvrdí jásavě zářivá obálka, spíše zklamání. Jistě, je určena dospívajícím a má přiblížit učitou skupinu queer lidí mezi námi a tak se člověk snaží o větší toleranci k formě knihy. Vlastně mám problém. Jestli to má být autobiografické, tak je vlastně Felix dobře vylíčený sebestředný, sobecký a dětinský spratek, který se pohybuje v chápavém pseudouměleckém prostředí. Bylo by to kouzlo nechtěného :-). Takto to je taková módní pohádka.
Určitě by bylo užitečné, mít další román o dospívání nebo životě trangender jedince. Na rase by nezáleželo a daleko zajímavější by bylo, kdyby byl třeba soustružník nebo instalatér.
Dodatečná poznámka k systému *. Hodnocení u knihy má 6*, komentáře 5* a přenos do komentářů je divný. Takže dávám 2-3 z 6.

lenka0383
18.05.2023 5 z 5

Felix je velice sympatická postava. Normální puberťák, který občas udělá nějaký kiks a pak ho lituje. Oceňuji téma nekonečného hledání identity a že je úplně normální, že občas každý pochybuje, i ten, který už si myslel, že má svou cestu jasnou a on i jeho blízcí té cestě hodně obětovali. Líbí se mi i téma jeho vztahu s tátou - myslím si, že se to může stát hodně mladým, že si sice rozumem něco uvědomují, přesto jsou jejich pocity někde jinde, a Felix to tady celou dobu krásně reflektuje. Kromě toho je kniha taky velmi čtivá a odsýpá a - což se mi v young adult moc nestává - byla jsem tak od půlky vážně napjatá, jak to celé dopadne, jestli se odhalí viník té výstavy na začátku a kdo to bude, a s kým Felix nakonec skončí. Docela nezvyk byl kreativní překlad amerických reálií, na jednu stranu je super, že se překladatel snažil dosadit tam naše české ekvivalenty (Pošta pro tebe, Seš jak malej Jarda...), na druhou stranu si říkám, že to do toho New Yorku moc nesedělo a pokaždé se mi nad tím rozum trochu pozastavil.

nela3812
13.05.2023 3 z 5

Upřímně jsem měla od příběhu trochu větší očekávání. Doufala jsem, že se skrze příběh dostaneme více do prostředí LBTQ+ komunity. Ale skrze hlavního hrdinu jsme tuto tématiku pociťovali až příliš povrchně na to, jak hluboká by mohla být.

Felix je hodně vztahovačný a silně negativní. Mrzí mě, že místo bližšího poznání jeho světa jsme se spíše rejpali v maličkostech, které jednoduše odmítal vidět jinak. Příběh se odehrává uprostřed léta na letní umělecké škole, ale z prostředí školy toho také příliš nepoznáme, až na několik detailů v začátku a konci knihy.

Příběh je však velmi čtivý, ale za mě málo zpracovaný do hloubky. Těšila jsem se více na otevírání různých myšlenek spojených s komunitou a hledání odpovědí. Felix celou dobu hledá svou identitu, a když jí konečně nalezne, je to odbyto jedinou větou o 3 slovech. Velká škoda s ohledem na to, kolik tomu autor v celé knize věnoval prostoru.

Po dočtení knihy zůstává až příliš otevřených otázek: Proč Felixova máma odešla a přestala milovat vlastní dítě? Skutečně už ho nemiluje? Nestalo se jí něco? S jakým jménem se Felix narodil? Atd. Jsou to otázky, na které bych jako čtenář moc ráda znala odpovědi a vařím, že by se to do příběhu rozhodně vešlo, pokud by si autor odpustil opakování stejných myšlenek.

Po dočtení mám dojem, že jsem si přečetla příběh teenagerů, kteří chodí do letní školy a potýkající se s problémy jako je přijetí na VŠ, šikana na sociálních sítích, hádkami mezi přáteli, trablemi a ztrátami v rodině. Naopak jsem od knihy nedostala žádnou přidanou hodnotu v podobně hlubšího poznání života Trans či LBTQ+ komunity. Jestli chtěl autor poukázat na, že život se neliší podle tvé orientace, tak jsem pro, ale něco mi tam prostě chybí. Chybí mi přidaná hodnota, kterou jsem od tohoto příběhu prostě očekávala.

Hodnotím 3/5

Adam2021
13.04.2023 5 z 5

Tuhle knihu jsem četl neuvěřitelných pět dní. Je tenká a hrozně čtivá. Styl psaní mi ohromně sedl a oživovaly ho věci typu maily nebo zprávy, což je jedno velké plus. Kniha má nádhernou obálku a ořízku, kterou jsem si trochu zničil lepíky. A že jich je opravdu dost. A to i podtrhování a psaní. Protože ten příběh mě tak pohltil, že jsem potřeboval zaznamenat každou myšlenku.
Hlavní postavou je Felix, který je docela sympatický a člověk se s ním hned sblíží a prožívá všechno s ním. Řeší dost vážný témata, o kterých by se mělo mluvit. vlastní identita, kyberšikana, problémy v rodině. Strašně se mi líbilo, že většina postav byla duhových. Úplně jsem si zamiloval Leah a i Ezra byl v pohodě. Velkým plus a skvělým charakterem byl Declan, kterého mi bylo líto a zajímal mě asi nejvíce.
Celé prostředí se navíc odehrává na umělecké škole, což zbožňuju.
A pak taky další důvody, proč si to přečíst: krátké kapitoly, dobré dialogy, emoce. Tahle kniha mě docela ničila. Občas jsem měl chuť s ní praštit nebo přepsat stránky. Tak, aby tam bylo to, co jsem chtěl já a bylo to veselé a ne smutné.
Troška mi přišlo, že to nezakončilo některé věci a bylo tam dost otazníků na konci. ne všechno jsem pochopil a některé příběhy zůstaly otevřené

Přečti_si
30.12.2022 4 z 5

Knihu jsem koupila prvně v angličtině, když česká ještě nevyšla - ať nečekám, jestli někdy v češtině bude. :D Nakonec jsem se k ní nedostala a přečetla ji až v češtině. Felix byl velmi sympatická postava, snadno si ho oblíbíte. Prostředí umělecké školy mi bylo blízké. Declan tam byl zajímavým osvěžením. Celkově to byla moc fajn knížka, hodně intimní a osobní.

kalinkacz
26.12.2022 5 z 5

Felixe až navěky jsem v četla v originále a zamilovala si ho, jako všichni ostatní v zahraničí.
Pokud milujete knihu Já, Simon/Probuzení Simona Spiera, tak si stejně oblíbíte i Felixe - je milý, přátelský, touží se zamilovat a zjistit, co chce se svým životem dělat.
Prostě tuhle duhovou contemporary maximálně doporučuju!

Katy9192
15.11.2022 2 z 5

Felix až navěky od Kacen Callender je young adult kniha s tématikou LGBTQIA+ a s tým spojeným hľadaním seba samého, sebaúctou a vzťahmi.

Kniha ma v prvom rade zaujala hlavne obálkou - výrazná červená s nádherným orezaním. V druhom rade ma upútala téma, ktorá má v mojej knižnici zatiaľ minimálne zastúpenie.

So sklamaním musím konštatovať, že som sa do čítania nútila a nakoniec som knihu ani nedočítala. Postavy dráždili moje nervy svojím správaním (drzé, arogantné, detinské). Príbeh ako taký mi prišiel plytký bez hlbšej myšlienky. Nebol využitý plný potenciál tejto témy.

Možno by som sa na knihu pozerala inak, ak by som bola young adult. Takto však knihu radím k tým menej podareným.

Viac recenzií nájdete na mojom instagrame: knihariumpodcast

papada
08.10.2022 4 z 5

Felix až navěky je kniha určená dospívajícím a já už mám své adolescentní roky víc než pár let za sebou, tak proč jsem po ní v knihovně šáhla? Zaujala mě LGBT+ tematikou.

Ač nejsem cílová věková skupina, příběh mě bavil a téma hledání sebe sama a přijetí tu bylo moc hezky zpracované. Věřím, že kdybych byla teenager, v textu nebudu přeskakovat a budu do něj ponořená od začátku do konce. Takhle jsem dost pasáží přeskočila, neb mě jako dospěláka nebavily.

Suma sumárum je to výborná kniha pro dospívající a jako takovou ji jednou ráda svému dítěti doporučím.

Kenan
02.10.2022 3 z 5

Bezesporu citlivý příběh s tématem queer a transgender komunity. Felix je vše z toho a navíc černoch. Ze všeho nejvíc touží poznat, co znamená být zamilovaný. Z autorova Poděkování jsem pochopila, že vychází z vlastní zkušenosti a je to poznat. Knihou se dostaneme do Felixovy hlavy, jak přemýšlí, co cítí, a to bylo zajímavé. Často mi přišlo ale jeho chování sobecké. Jakoby tím, čím musí procházet, ho stavělo nade vše ostatní. V knize procházíme i milostným trojúhelníkem a vztahy jeho kamarádů, ale myslím si, že to pro tento příběh nebylo, to nejdůležitější. Byl to sám Felix a jeho vnímání nelehkého života.

anet8843
17.09.2022 3 z 5

Tahle knížka by se dala popsat jako manifest amerického (genderového) proudu myšlení. Jako by se všechny tyhle debaty ztělesnily do knihy pro mládež. A na mě to působilo až moc sterilně, ale nejsem si jistá, že je to to správné slovo. Hledání identity jako téma rozhodně vítám, asi je to věc, se kterou jsou mladí lidé konfrontováni. Výsledkem této debaty bude pro mě vždy to, že kdyby neexistovaly genderové stereotypy, tak by společnost nepotřebovala takovou škálu, což ale tato kniha vlastně popírá, ta si hledá svou vlastní škatulku, kam vlastně hlavní hrdina má zapadnout. Osobně mě více bavila romantická linie knihy, která však nedostala takový prostor, který by si zasloužila. Myslím, že by bylo hodně zajímavého rozepsat vztah, který na pozadí hledání identity vznikl
Já jsem milovník "teenage dirtbag" tohle už na mě bylo spíše manifestem. Lepší průměr.

KatChiss
13.09.2022 4 z 5

Loni v létě jsem četla reading copy Se špetkou skořice, která mě úplně nenadchla. Letos jsem dala šanci další RC, a to Felix až na věky. Obálka mi přijde hodně letní a finální verze má boží barevnou ořízku!! Velkým plusem bylo téma, které se zabývá transgender.
.
“Nic, co má odhalit tvoje skutečné já, nebude procházka růžovým sadem.”
.
Velkou částí knihy je láska. Hl. protagonista Felix Love ještě nikdy nebyl zamilovaný, což vnímá jako ironii, vzhledem ke svému příjmení. Touží po tom někoho milovat a být milován. Který teenager ne, že? Jenže on jako velký problém vidí to, že je černoch, queer a transgender. Ještě v této moderní době s tím totiž někteří lidé mají problém, proto se ve škole potýká s šikanou. S pár přáteli se snaží dotyčného vypátrat a pomstít se mu.
.
“Jak máme najít a pěstovat v sobě hrdost na sebe a na druhé, když žijeme ve světě, který si nepřeje naši existenci?”
.
Dalším velkým tématem příběhu je identita. Felix ví, že je queer, ale stále se ještě hledá. Ví, že některým lidem přijde škatulkování se do jednotlivých kategorií nesmyslné, ale on sám chce vědět, kam přesně patří. Myslím si, že je to v jeho věku naprosto pochopitelné. Měla jsem radost, když konečně našel přesné pojmenování pro to, kým je.
.
“Je snazší přijmout bolest než lásku a přijetí.”
.
Queer tematika byla v knize zpracovaná skvěle. Myslím si, že lidem z této komunity hodně pomůže a předá. Nicméně na zadek jsem si z ní nesedla. Pořád u mě vede Probuzení Simona Spiera, které má podobný námět a dle mého názoru zpracovaný o dost lépe.

Akléda_
02.09.2022 5 z 5

Nebudu lhát, tahle knížka pro mě byla hodně očekávaná a jsem nesmírně ráda, že nezklamala. Felix je neskutečně autentický hlavní hrdina, kterého jsem si zamilovala a bylo mi líto, když jsem se s ním musela rozloučit. Stejně tak Ezra a pár dalších kamarádů, tyhle postavy mě moc bavily. Knížka pojednává o důležitém tématu transgender, ale zároveň to není jediné téma okolo kterého by se točila. Je tu hodně důležitý vztah s rodiči, hlavně tedy s otcem. Mimo to, že je Felix queer řeší i jiné věci - kam půjde na školu, zda se tam dostane, pracuje na portfoliu na vysokou, snaží se užít si poslední rok na střední a do toho všeho by se chtěl zamilovat. Romantická linka je tu docela složitá na popsání, ale charakterizovala bych to nějak tak, že je to hate to love, zároveň je tam tajný ctitel, někdo o svých pocitech neví, někdo se jich bojí, někdo o nich nechce mluvit a skončí to hrozně hezky a já si to fakt užila. Celé to má trochu vibe Simona Spiera, zvlášť kvůli zápletce kdy někdo vyvěsí ve škole jeho fotky a jméno před tranzicí. Takže pokud máte rádi Simona, tohle určitě zkuste. Líbilo se mi i to prostředí umělecké školy a celý význam obálky vám dá po dočtení naprostý smysl. Na závěr už jen zmíním čtivost, uvěřitelnost celé knížky, to je že příběh neskutečně vtipný a fakt mě bavil. Tohle je jedna z těch queer knížek, kterou byste fakt neměli minout. Dávám za ní ruku do ohně.

michaela_books
28.08.2022 3 z 5

Felix až navěky je kniha, která se hodně zabývá hledáním a přijetím sama sebe. Autor tady opravdu skvěle zpracoval tyto důležitá témata a celkově mě hlavní postava přišla nejvíce zajímavá co se týče LGBTQ+ knih, které jsem už měla možnost si přečíst. Samotný příběh mě už tolik ale bohužel neoslovil a nebyla jsem z něho tak unešená. Hodně se dal předvídat, ovšem konec byl moc milý…
Yoli opravdu umí vydávat knihy, které jsou pro mladé čtenáře v dnešní době důležité a vždycky ve vás něco zanechají… A ta barevná ořízka se povedla!

kytarka
19.08.2022 2 z 5

Tématem je to hodně zajímavá kniha. Já se narodila jako žena a tak se celý svůj život cítím. Tady jsem se v příběhu s Felixem dostala trochu do hlavy lidem co to mají jinak. Nicméně mě kniha moc neoslovila, asi nejsem věková skupina na toto čtení. Ta mě tam chyběla nějaká větší akce, u čtení jsem se nudila.

DK197
14.08.2022 5 z 5

KNIHA: Felix až na věky je příběh o hledání sebe sama v 21. století. Příběh o první lásce. Příběh o šikaně a nenávistí. Příběh o touze život prožít a ne ho jenom přežívat, jenže nevědět jak na to. Moc se mi líbila témata, která kniha otevírá. A kromě těch, co jsem naznačila výše, je to například i rozvod rodičů. A samozřejmě důležitou roli hraje LGBT tématika - transgender přeměna nebo pro mě doteď překvapivé vnitřní vztahy v komunitě samotné.

Dějová a romantická linka se mi rovněž zamlouvala. Svým způsobem byla typická a extrémně ničím nevybočila, na druhou stranu mohla dopadnout jakkoliv, a bylo by to věrohodné. A přestože nepatřím mezi příznivce hulení trávy a poflakování se v parku, ústřední postavy jsem si zamilovala. A živě si představovala každý Felixův namalovaný obraz.

Podle mě kniha obsahově stojí za to. Ačkoliv mi něco říká, že osloví spíše kategorii teenagerů. Takže tam také směřuje mé doporučení, jestli knihu máte číst, anebo ne.