Strasti s Bertem

Strasti s Bertem https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532304/bmid_strasti-s-bertem-65ce89e88950d.jpg 4 22 11

Strasti série

< 2. díl

Můj příběh pokračuje Prožil jsem nádherné chvíle s nejúžasnějším mimoněm a nevnímal blížící se lavinu. Znamenal jsem pro něj múzu, zářivou energii, ale mé baterky se postupně vybíjely. Jako slepá mrkev jsem svým srabáctvím ničil náš vztah. Láska někdy nestačí. Mezi námi jsme nezapřeli skoro čtvrt století. Do kapusty! Jak mám nyní žít se srdcem na kousky? Jak se zbavit krásné minulosti a odehnat vzpomínky na Berta? Copak mohu vymazat nejdůležitější etapu svého života? Jsem totálně v salátu a nevím jak dál. Pokračování novely Strasti vánočních svátků.... celý text

Přidat komentář

wendys93
25.03.2024 4 z 5

Hele, nic netrvá věčně. A je trošku naivní myslet si opak. Nicméně k mládí takovýhle myšlenky a romantický představy patří. Stáří už věci vidí jinak. Hledí víc do budoucnosti, myslí na následky, uvědomuje si závažnost věcí a cítí větší zodpovědnost. A tak dopadne realita i na vztah Berta a Maxe, což se, celkem logicky, muselo dříve či později stát.
Je to jasný vyústění každýho vztahu. Člověk vystřízlivý, růžový brejle vyblednou, endorfiny vyprchaj. Vášeň, která mohla být velmi snadno zaměňována za lásku je v tahu. Takže je třeba věci rozštípnout, něco si vyříkat a třeba i ranit, pokud je to nutný. Protože žít v něčem, co není úplně zralý a vyspělý k normálnímu životnímu fungování nemá smysl.
Tenhle fakt si, bohužel, v pokračování Strastí vánočních svátků, uvědomuje jen jeden z aktérů. O to dramatičtější se celá situace stává, o to víc bolí a samozřejmě dochází i ke generačním střetům, které věci nikterak neusnadňují.
Strasti s Bertem se mi fakt líbily. Pro logický postup příběhu, pro částečnou disromantičnost, pro ty logický vyústění situací, který si nehrajou na hloupej romantickej kýč, kterej nevyhnutelně směřuje k happyendu.
Takhle to ve vztazích chodí. Obzvlášť v případě zásadních věkových rozdílů, který často souvisí i s mentální vyspělostí a přijetí faktů, která se nesmí zakrývat. Pak totiž vážně nemá smysl pokračovat.

sulzsova.anna
19.03.2024 5 z 5

Příjemné překvapení.
Oproti prvnímu dílu, který mi připadal jako takové roztomilé YA s náročnými prvky dospívání a kolotočem emocí, se nyní přesouváme k něčemu vyzrálejšímu. Max sice stále bloumá ve svých pocitech, ale nyní mu věřím naprosto všechnu bolest i trápení. Svým zeleninovým slovníkem odlehčuje situaci, ale čtenář pozná jeho skutečné rozpoložení a prožívá vše s ním. Kniha mě vtáhla do děje i do hlavy dospívajícího kluka a já trpěla s ním.
Velmi citlivě a uvěřitelně byly popsány Bertovi důvody, které krásně sedli k jeho charakteru popsaném v prvním díle. Vnímám ho jako takovou čistou duši, která má úžasné názory co se týče lásky, sexu, ale i vztahů, zároveň je citlivý a neumí se přetvařovat, když se trápí, tak se trápí, když se zlobí, tak se zlobí. Pouze osoba jako je on, která miluje z celého srdce je ochotna od sebe svou lásku odehnat, aby kvůli němu netrpěla. Ale co by to bylo za lásku, kdyby si k sobě znovu nenašli cestu. Max se k Bertovi znovu přibramboroval :) za to jsem ráda.

Zmínku o Ádrim a Mártym jsem uvítala, jednalo se pro mě asi o příjemné zpestření knížky, protože kluci jsou prostě úžasní a já moc děkuji za nahlédnutí do jejich budoucnosti. Poznala jsem i kluky ze Zmatené nevinnosti :) palec na horu za takové provázání několika knih.
Těším se na pokračování, ve kterém se snad už konečně dočkám sladkého happyendu.


SBH
19.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Na úvod jeden zásadní dotaz: kam se ztratily zdrobněliny?
A teď vážně. Autorka je osobitým zjevením na české romantické scéně a evidentně zraje jako víno. Všechny obvyklé složky, které činí její knihy atraktivními, zůstávají zachovány, k tomu se ještě přidává stále vyspělejší práce s textem.
Na pokračování Maxových příhod jsem se převelice těšila. Úvodní novelka končila přesně v místě, kde jsem si vztah ústřední dvojice začala užívat, takže jsem logicky chtěla víc. A dostala.
Koncepce, kdy se o sladkých chvílích hlavního hrdiny čtenář dozvídá skrz bolestné vzpomínky po rozchodu, je naprosto geniální. A také perfektně zvládnutá. Nikde mi nic neskřípalo, všechno mělo logiku i spád. Akorát jsem si pro sebe hudrala, jaký je ten Bert truhlík, protože jako výrazně starší by měl mít pro Maxe pochopení a některé věci tolerovat, byť se jednalo o mladíkovy chyby.
Ano, mám na mysli Maxovo utajování osudového vztahu. Nesouhlasím, nicméně vzhledem k věku postavy naprosto chápu. A Bert měl taky.
Po úvodní rozbušce následovaly proudy výrazných a uvěřitelných emocí, prakticky nejsilnější složky díla. Děj je naprosto zanedbatelný, ovšem opravdu zdatný autor si s tím dokáže poradit, jako v tomto případě. Pak to bylo sexy a vzrušující přesně tím správným způsobem. Žádné pochybné anatomické detaily, přesto žhavá intimita a cituplná blízkost. Lásku jsem cítila nad každým řádkem.
Bohužel však nemůžu dát plné hodnocení.
Závěr mě neuvěřitelně zklamal. Ano, důvod Bertovy odtažitosti je úderný, logický a nosný, to bezpochyby. Ale zatímco v prvním díle všechny problematické zápletky autorka dovedla k řádnému vyústění, tady tu jednu jedinou nechala ledabyle být. A to sice Maxův strach ze zveřejnění vztahu. Nemuselo k němu dojít. Mohlo to dopadnout špatně. Nebo i dobře. Ale ač se jednalo o leitmotiv celé novely, v závěru zmizel do ztracena.
Celé dílo tím kleslo na úroveň slaboduchých mýdlových oper (opět čekáme na další díl? a v něm se to vyřeší? nebo ne?), což je opravdu velká, obrovitánská škoda. Protože to ve své podstatě není vůbec špatné dílo, vlastně to je hodně, hodně dobré. Akorát nedotažené.

TomTomis
18.03.2024 4 z 5

Pokračování, které když jsem si přečetl, měl jsem chuť hned na další díl. Prostě takové to--- a jak to bylo dál? Základní problém Berta se asi vyřeší, ale... Jak se to vyvine dál? Bude další pokračování? :)
PS: Obě postavy mají svoje chyby, někdy by potřebovaly proplesknout, ale zase to aspoň ukazuje tu někdy tak děsivě mimózní komunikaci dvou lidí, kdy slova a činy vždy nesedí--))

bez_prebalu
29.02.2024 4 z 5

Mám malý problém…
Celý rok někoho miloval, toužil po něm, přál si ho… A když může být s ním, chová se jako okurka? Chtěla jsem s Maxem zatřást, zařvat na něj, aby se probral… Měla jsem pocit, jako by to byl někdo jiný. A pak mi to došlo. On je to opravdu jen kluk. To chvástání s kolika spal, ty tajnosti před mámou… Kdo tohle v 18 nedělal? Ale, u všech uvadlých salátů! Vždyť ví, kolik je Bertovi let, vždyť ví, jaký je, poznal ho o minulém Silvestru i o Vánocích přece dost! To mu sakra mohlo dojít, že tohle na Berta nemůže platit… Vůbec se nedivím, že z počátku tam byly třenice…
Příběh vyprávěný zajímavým stylem, současnost plus vzpomínky na minulost. Hezky se to četlo, krásné chvíle, které mi chyběli v jedničce, tady jsou. Jen mě mrzí, že mi moc brzo došlo, o co tam jde a ochudila jsem se o moment překvapení. Ale i tak to byla slušná jízda a já se můžu plácat po ramenou, jak jsem chytrá
Líbí se mi Bertovy názory. Na život, na lásku, na vše. Jde vidět, že to není žádný česnek! Jednoho Berta i pro mě, prosím.

Můj Instagram: bez_prebalu

LEVI-MAXSAM
27.02.2024 5 z 5

Další skvělá kniha od skvělé autorky. Výborné pokračování Vánočních svátků, plné touhy lásky i naděje. Autorka perfektně využívá retrospektivních myšlenek, kdy se Max stále vrací k tomu, co se vlastně stalo, aby se spojil se současností, závěr byl překvapivý a všechny jeho dosavadní strasti se zdají být malicherné, asi ho čeká ještě trápení ve 3. chystané části. Moc se mi líbí Maxův jazyk a přirovnání k zelenině je vtipné a takové odlehčující. Nesmírně mě bavilo propojení perfektního příběhu Táhni z mé hlavy Martyho a Ádriho, o kterých jsme se dozvěděli krátké pokračování jejich příběhu i v této knize, to je paráda. Lenka Hnátová je vynikající současná česká spisovatelka, díkybohu za tak vynikající autorku, moc se těším na její další úžasné romance. Díky Lenko jste super !!!

Gaabii
27.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Na knihu jsem se moc těšila. Akorát jsem se těšila, jak si užiju tu lásku a ono úplně ne.. Tak snad ve třetím díle (protože ten se úplně nabízí).. :-D Knížka se mi líbila, byla zajímavě napsána a měla spád.
Jak už tu zaznělo, zeleniny bylo tentokrát opravdu hodně a bylo to už pro mě rušivý - ve třetím díle maličko (nebo více) ubrat.:-D
Za náhled do ostatních příběhů děkuji a těším se na 3.díl.

gutman
26.02.2024 odpad!

"Zelinářská" kniha pokračuje dalším díle .Vyplatili se, stáhnout ukázku, aby člověk věděl, že koupě by byla chyba.

Verunylek
20.02.2024 4 z 5

Musím říct, že oproti prvnímu dílu, mělo tohle opravdu rychlý spád. Emoce tady byly opravdu uvěřitelné, škoda, jen, že bylo v tomto díle použito tolik zeleniny...

terezaterka2000
18.02.2024 5 z 5

Tak tohle bylo velmi silné pokračování Maxe a Berta. Emoce byly cítit opravdu hodně.
Autorka mě překvapila, jakou formou byl příběh napsán, kdy jej Max vypráví jakoby zpětně. Tohle jsem vůbec nečekala.
Slza také ukápla.
Opět neskutečný příběh. Jedině doporučuji.
No a já si myslím, že Max s Bertem si zaslouží další pokračování

Jita160
17.02.2024 5 z 5

Gay romance patří k mým oblíbeným. Nějak jim tu lásku a vášeň věřím víc. Je to asi tím, že pro ně je mnohem těžší najít si k sobě tu druhou půlku... dýně? :-D:-D:-D
I Lenka mě tímto krásným příběhem ukázala jaká strastiplná cesta je provází. Zelenina, která byla prorostlá jejich vášnivým
příběhem mě moc bavila.
Maxe a Berta dělí skoro čtvrt století a přesto každý tomu druhému dávají něco ze sebe. Maxovo mládí je osvěžující, které Bertovi dává energie a muzu k jeho psací tvorbě. No a Bert svými letitými zkušenostmi ukazuje Maxovi jaká láska může být krásná, oboustranná ,ale zároveň neskutečně krutá a bolavá.