X přehled

X https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516609/bmid_x-GPX-516609.jpg 4 23 23

Z torontské gay komunity mizí muži. Jsou to lidé na okraji společnosti, zranitelní. Jeden po druhém po sobě zanechávají malé skupinky zmatených a vyděšených přátel. Na pozadí homofobie v průběhu desetiletí, od HIV/AIDS krize a nepokojů až po gentrifikaci a policejní brutalitu čelí přeživší nečinnosti zákona a nezájmu společnosti. Ale jak pohřešovaných přibývá, pozůstalí si začínají uvědomovat, že ten, kdo nebo co tyto muže unáší, to dělá déle, než si lidé dovedou představit. Do příběhů zmizelých je vetkán osobní příběh Davida Demchuka, život prožitý ve strachu a v zajetí hrůzy. Když se snaží pochopit vztah mezi queer a hororem, střetávají se fakta s fikcí a realita se začíná rozplétat.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Golden Dog
Originální název:

Red X: A Novel , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize X. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

eraserhead
29.02.2024 5 z 5

Nádherně temná, atmosférická, mysteriózní, napínavá, do hloubky jdoucí a svým způsobem dojímavá záležitost. Když jsem knihu otevíral, byl jsem hodně zvědavý, nakonec mílovými kroky překonala očekávání. To propojení příběhu a autora je vynikající.

LucyEcstasy
17.01.2024 3 z 5

X - David Demchuk

Tahle kniha měla potenciál, který se nenaplnil.

Za několik let zmizí mnoho mužů z LGBTQ komunity. Nikdo doposud netušil proč.

X je takovým mišmašem. Máme tu dvě dějové linky, které se prolínají. Autor tu vkládá, kromě beletrie, i střípky ze svého života či literární vědění. Setkala jsem se tu poprvé s výrazem “queer horor, který tu byl vysvětlen a X tedy obohatilo mé vědomosti.

Teď k samotnému ději. Hrozně mě ubíjely dlouhé kapitoly. Reálně jedna kapitola měla třeba 40 stran. Věřím, že kdyby byly kratší, tak by měla kniha rychlejší spád. Jinak nám tu chlapci mizí jak na běžícím pásu. Je tu nadpřirozené zlo, které má svůj zajetý vzorec a moc věcí ho nerozhodí. No a to je tak vše. Zlo je pak vymýceno během pár okamžiků, což je škoda, protože se tento proces dal zpracovat více do hloubky.

Postavy tu pořádně nepoznáme, protože prakticky hned zmizí. Nemáte ani šanci si k nim vytvořit nějaký vztah.

Takže kniha nejvíce zaujme po jazykové a stylistické stránce.

Věřím, že po se jedná o zajímavé dílo, ale mne osobně kniha nesedla. Zařadila bych ji mezi zlatý střed. Nenadchne, ani neurazí.


zelda7
08.12.2023 4 z 5

Dokonalá kniha s prolínáním různých rovin, jak časových tak věcných fikce vs. realita. Kniha byla velmi zajímavá právě tím, že autor prokládal vyprávění děje svymi reálnými zážitky. Pokud se jedná o dějovou linii, tak tam mne z některých momentů vyloženě mrazilo. Ač se nejedná žánrově asi vyloženě o horor, já se opravdu po dlouhé době ne/příjemné bála.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Dvůr zázraků, Pohádka a další knižní novinky (21. týden)

21.05.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha X v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených24x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce19x
v Chystám se číst19x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech2x