DuSiČíst DuSiČíst komentáře u knih

☰ menu

Opskurno Opskurno Andrew Caldecott

Tahle fantasy se vymyká obvyklým subžánrům, těžko ji zařadit a to i z více pohledů. Tónem je to chvíli historicko/mýtická freska (vzpomněl jsem si na Les mytág), chvíli anglická detektivka, chvíli skoro absurdní groteska... Opravdu originální dílo, které v člověku nějak zůstane. O to víc, když ho napoprvé odložite pro nezájem.

25.03.2024 4 z 5


Temná hrozba Temná hrozba Jim Butcher

U třetího dílu jsem se celkem bavil, co mi ale nesedělo je příliš zamotaný příběh. Tolik různých překrývajících se motivací, že nakonec člověk pořádně neví co, kdo a proč vlastně. Budu si muset dohledat nějaký shrnutí děje.

Bavila mě postava Leah, vzhledem k příhběhovýmu oblouku čekám, že se ještě potkáme. :)

28.03.2023 4 z 5


Černá krabice Černá krabice Joe Hill (p)

Už teda na přebalu ten "nový mistr" mi úplně nesedí... Ale dobře, marketing chápu.

Tahle duchařská historka nebyla špatná, ale taková zdlouhavá. Říkal jsem si, že by jí možná slušel i povídkový formát. Musím říct, že jsem nečekal až takový krvák, některé scény z finále byly dost brutální.

Celkově to nebylo nijak špatný, ale taky nic na co by člověk vzpomínal. Já teda nejsem ani velký fanda táty Kinga, takže možná mi tahle potemnělá rodinka prostě jen nehraje do noty. ;)

08.03.2023 3 z 5


Andělská hra Andělská hra Carlos Ruiz Zafón

4,5 hvězdy

Srdceryvné dobrodružství. Zafon měl opravdu jedinečný vypravěčský talent. Jeho příběhy jsou poutavé, uvěřitelné a taky poměrně složité. Přiznám se, že mám po Andělské hře spoustu otázek a dám si ji v budoucnu asi znovu. První dvě dějství pomalejší, třetí ale vůbec nepřešlapovalo a krásně to celé vygradovalo.

+ lovení vodítek v páryplné Barceloně, tajuplná atmosféra
- zbytečné (a někdy vycucané z prstu) filozofování

05.03.2023 5 z 5


Rabbits Rabbits Terry Miles

Podcast jsem sežral i s navijákem, takže následnou knížku samozřejmě taky (jde ale o jiné příběhy).

Tohle má potenciál fenoménu a kdyby adaptace dostala řádnou péči, mohl by z toho být další LOST.

Už se těším na další díl.

19.02.2023 5 z 5


Rybář Rybář John Langan

Horor podle mého gusta - atmosféra plíživého čehosi skrývající se za oponou všedních dní, temné legendy maloměsta, prokreslené postavy a dokonce i popisy, které dost prozrazují o kvalitě spisovatele, mi nijak nevadily.

Poslouchal jsem tedy jako audioknihu v originále, tak překlad nehodnotím.

24.01.2023 5 z 5


Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Sociologicko-filozoficko-politická vize, která čtivě ukazuje, jak málo toho čtenář o některých existujících konceptech ví. Učebnice podle mého gusta. :)

Bez čeho bych se obešel jsou ty melancholické popisy krásy světa, přírody, pocitů...

Další díl načnu v zápětí a už teď mě mrzí, že tím sága skončí...

09.09.2022 4 z 5


Hotel Hotel Arthur Hailey

Moje první haileyovka a určitě ne poslední. To je Pan Vypravěč! Příběh nemusí být (a ani není) kdovíjak originální nebo objevný, ale fungování hotelu a jeho obyvatel je podané tak ... přesně. Člověk má pocit, že tyhle typy lidí doopravdy zná. Navíc Hailey krásně klade slova za sebe a není tam snad jediné navíc. Vyprávění je naprosto přehledné a běží skvělým tempem, tak akorát. Bravo.

18.08.2022 5 z 5


Dědina Dědina Petra Dvořáková

Tak tohle se mi trefilo do chuti, čekal jsem spíš takovou vesnickou taškařici, ale bylo to velmi realistické a o komedii nejde. Určitě se podívám i po dalších knihách od Petry Dvořákové.

16.06.2022 5 z 5


Železná zkouška Železná zkouška Holly Black

Harry Potter je pro mě jedinečný tím, že ačkoliv tématikou mladých čarodějů míří na děti a mladé čtenáře, JK Rowling umí tvořit natolik dobře, že její postavy jsou uvěřitelné a mají psychologickou hloubku. Když se k tomu přidá její nadání na vytvoření opravdu detailně promyšleného kouzelnického světa a splétat v něm ještě navíc vypiplané detektivní příběhy, na své si u HP přijdou i dospělí.

Magisterium je ale opravdu jen pro ty děti a mladé. Postavy tam jsou ploché, odříkávají přesně takové fráze, které byste od jejich archetypu čekali. V tom světě by se určitě pár zajímavých nápadů našlo, ale zápletka je tak jednoduchá a bez tajemství, že si to už jako odrostlejší knihomil nedovedu užít.

No, v téhle sérii určitě pokračovat nebudu a budu hledat něco... propracovanějšího a zajímavějšího.

01.06.2022


Měsíční močál Měsíční močál Howard Phillips Lovecraft

(SPOILER) Myslím, že tahle sbírka má vysoké hodnocení jen že je součástí díla kultovního autora. Většina povídek mě buď nebavila (zase snová města.. ) nebo se navzájem podobala (odlehlé sídlo, prokletí předci, podzemní svatyně....). Ale už to má lepší směr než první díl, autorův vývoj je krásně patrný

05.03.2022 3 z 5


Jizva Jizva China Miéville

Tomu říkám dobrodružná kniha. První půlka sice pomalejší, ale druhá to plně vynahradila. Taková obrazotvornost, uf. Bravo.

09.02.2022 5 z 5


Den trifidů Den trifidů John Wyndham (p)

Skvělý dědeček žánru postapo, kdy místo zombíků lidstvo decimují chodící kytky. Velmi nadčasové. Posloucháno jako audiokniha a možná v budoucnu přečtu papírovou a přidám i tu poslední hvězdu.

30.08.2021 4 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Dočetl jsem, hlavně kvůli blížící se nové filmové adaptaci. Špatné to není, ale nadšení se u mě tedy nedostavilo... Co mi však Duna přinesla je zjištění, že v knize potřebuju aspoň trochu humoru, nadsázky. Toho je tady úplně konkrétně nula. Od začátku až do konce se neobjevil jediný komický moment a mě to připadalo vyloženě nepřirozené.

29.08.2021 3 z 5


Bouřková fronta Bouřková fronta Jim Butcher

Hodně příjemné spojení noir detektivky a urban fantasy. Četlo se to samo a další díl si určitě přečtu taky.

30.07.2021 5 z 5


Příběhy vašeho života Příběhy vašeho života Ted Chiang

Když máte už pár let doma originál paperback, ale chcete pevnou vazbu překladu :) Tuhle pecku chci mít v knihovně a vracet se k ní.

Nejlepší povídky: Babylonská věž, Dvaasedmdesát písmen, Příběh tvého života, Když se vám líbí...

Nejníž (tři hvězdy) hodnotím povídku Dělení nulou, ale hádám že jen pro to, že nemám kapacitu na to ji plně docenit.

08.04.2021 5 z 5


Vyletí ptáček Vyletí ptáček Kurt Vonnegut Jr.

Moje první setkání s Vonnegutem. Nově si ho řadím mezi kvalitní povídkáře, hned vedle Roalda Dahla nebo Raye Bradburyho.

Neotřelé náměty a sympatické postavy, k tomu většinou i nečekaný nebo jinak zajímavý závěr.

Nejlepší povídka: Soukromý klub Eda Lubleyho
Nejhorší povídka: Zkamenělí mravenci
Nepochopená povídka: Nejlepší možné řešení

28.02.2021 4 z 5


Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

V jednu dobu člověk najednou všude viděl knihy nějaké paní Mornštajnové. Až jsem si poslechl ukázku z Hotýlku, pochopil jsem v čem je její síla.

Hotýlek je rodinná sága jako lusk. Záběrem mi připomínal seriál Vyprávěj, autenticitou charakterů a jejich osudů zase nejlepší díla Jaroslava Dietla.

Velmi příjemná audiokniha v podání Jaromíra Dulavy!

29.01.2021 5 z 5


Opskurno Opskurno Andrew Caldecott

Odloženo, nechytlo mě to a posílám dál.

23.01.2021 4 z 5


Kamenné nebe Kamenné nebe Nora K. Jemisin

Ano, ano, ano. Opět za pět a to i přesto, že jsem si naprosto jistý, že jsem nepochopil úplně všechno co se tam dělo :D

20.01.2021 5 z 5