Hotýlek

Hotýlek https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235353/bmid_hotylek-blc-235353.jpg 4 4894 1184

Některé věci jakoby existovaly mimo čas. Zůstávají stejné navzdory dějinám, válkám, totalitním režimům i počasí. Takový je i hotel pana Leopolda, vlastně spíše hodinový hotýlek, založený v dobách první republiky a nabízející potěšení a rozkoš pánům za protektorátu a dokonce i poté, co ho znárodnili komunisté. Oč více přímočaré lásky ale nabízely hotelové pokoje, o to osudovější a dramatičtější vztahy se odehrávaly v rodině majitele a posléze správce. (Dotisk v roce 2017)... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Host
více info...

Hurvat
Hurvat
03.03.2024 5 z 5

Nestrhlo mě to tak jako Les v domě, ale i tak se mi to moc líbilo.

groula
groula
03.03.2024 5 z 5

Vlastně vůbec nechápu proč se mi ta kniha tolik líbila. Je tam minimum přímých řeči, celý je to vlastně takový vyprávění.
A přitom je to tak neuvěřitelně čtivý, že jsem se nemohl odtrhnout a četl a četl.
Některý osudy jsou fakt hustý....


Hancza
Hancza
26.02.2024 4 z 5

Fajn knížka do vlaku na cesty do práce a zpět. Četlo se to hezky a zároveň nebylo nutné se nějak extra soustředit. Plný počet nedám, protože mě knížka nepohltila tolik jako Hana, ale určitě hodnotím kladně. Taková oddechovka.

Atibka
Atibka
26.02.2024 4 z 5

Nebylo to vůbec špatné, to bych autorce opravdu křivdila. Ale po Listopadu a Tichých rocích to ve mě nezanechalo žádnou hlubší stopu. Možná tím, že tam těch tragických osudů bylo až moc, ale neměli kromě Hotýlku žádnou hlubší spojitost.

aji
aji
22.02.2024

Po knize Les v domě jsem se na tuto knihu moc těšila a jsem velice zklamaná.
Kniha je bez děje, autorka vlastně jen popisuje osoby a občas nějakou událost. Jsem v polovině a nejraději bych knihu odložila.

Viky17
Viky17
03.02.2024 5 z 5

Poutavý román, čteno jedním dechem. Děkuji, že se mi tato kniha dostala do ruky.

AlLois
AlLois
26.01.2024 2 z 5

Mornštajnovou jsem poznal už dříve v podobě divadelní inscenace Hany, asi nejznámějšího autorčina díla (očividně hned po Lese v domě, lol), nicméně byl to právě Hotýlek, který se stal mým prvním knižním kontaktem s ní. Upřímně jsem zklamán. Autorka má vybroušený styl, úplně si ji dovedu představit, jak vyučuje nějaké tvůrčí psaní, ale také má neuvěřitelnou schopnost popsat zajímavé téma nudným způsobem a vyprávět román jako nudnou lekci dějepisu. Tomuto výrazně napomáhá naprosto bezbarvé vyjmenovávání jednotlivých událostí a skutečností v díle, když se jen tak bez emocí zmíní o průběhu sametové revoluce, nebo o tom, že byl někdo skoro znásilněn. V některých dílech může odosobněné vyprávění působit umělecky, zde je to spíše neschopnost nějak psát. Životní "sága" jedné československé rodiny by mohla být zajímavá, ale autorka mi nedala důvod se o onu rodinu jakkoliv zajímat, přitom popis obyčejného jsem si vychvaloval třeba u Hrabalových Postřižin nebo u Hamsunovy Matky Země. V závěru mi tak přišlo zajímavé snad jen prolog, který při zpětném pohledu položil čtenáři otázky, a užití Seifertovy básně Píseň o rodné zemi v názvu kapitol.

AlenaF
AlenaF
17.01.2024 5 z 5

Další skvělá kniha paní Mornštajnove.

Galadwen
Galadwen
17.01.2024 3 z 5

Hezky napsané, ale děj mne vlastně moc nebavil - prostě takové vyprávění ze života jedné rodiny od 40. let 20. století po začátek nového milenia, příběh, jaký by se vlastně mohl stát v té době komukoliv. Tomu odpovídá forma vyprávění - ne zcela chronologický způsob řazení událostí typický pro tuto autorku, relativně málo dialogů, na pozadí všeho lehká bezútěšnost, relativizování hodnot i maličko otevřený konec.

bookwoman
bookwoman
08.01.2024 4 z 5

Mě knížky paní spisovatelky moc baví, takže ani tato v pořadí už má několikátá přečtená kniha nebyla výjimkou. Líbí se mi styl a jazyk, jakým jsou knihy napsány a pokud máte rádi romány, tak s paní Mornštajnovou nikdy nešlápnete vedle. Podle mého názoru je oblíbenou autorkou naprosto oprávněně a nemůžu se dočkat, jaké další knihy a určitě skvělé příběhy si ještě přečteme!

Oli1104
Oli1104
03.01.2024 5 z 5

Treti setkani s Alenou Mornstajnovou a opet velka spokojenost. V zebricku se zaradil pred Tiche roky, ale pochopitelne za Hanu.
Jsem zvedava na dalsi knihy. Diky pani Mornstajnova!

Lupis
Lupis
01.01.2024 4 z 5

Další parádní čtení od paní spisovatelky Mornštajnové. Milý, čtivý příběh. Zaujala mě především hlavní mužská postava. Místy mi to přišlo lehce překombinované a proto taky jen 4 *. Po Listopádu za mě ale zatím druhá nejlepší kniha od autorky.

Avila
Avila
31.12.2023 5 z 5

Zase úžasný román o osudu jedné rodiny.
Když začnete číst knihu od paní Mornštajnové tak je to jako se do toho příběhu zachumlat...asi jako do deky, příběh vás úplně zabalí a pohltí...
A ani Hotýlek není výjimkou.... Alespoň ne pro mě i když tu někteří píší že kniha je o něco slabší. Já to tak rozhodně neměla.

whiolet
whiolet
25.12.2023 4 z 5

Kniha se velmi dobře četla, líbilo se mi, že byla hodně ze života.
Prostě život dává,ale i dost bere, a někdy i malé rozhodnutí a špatně zvolené slovo může dost uškodit.
Bohužel se mi,ale tahle kniha zdála o něco slabší než jiné knihy od autorky.

malekeli
malekeli
08.12.2023 3 z 5

Čtivé, ale za mě pravděpodobně nejslabší kniha mé oblíbené autorky.

Pavlaj
Pavlaj
08.12.2023 5 z 5

Při čtení Hotýlku, mé druhé knížky od Aleny Mornštajnové, jsem pochopila, že Hana jako literární fenomén dekády se neudála jen tak. Protože Hotýlek, který byl napsaný dříve, je úplně stejně dobrý. Má originální a silný příběh. Ale je to styl a vypravěčské mistrovství, které dělá autorčiny knížky jedinečnými.
A za vykreslení dob socialismu by měl Hotýlek být součástí povinné četby. Pro školáky i pro zapomnětlivé dospělé.

m_martina
m_martina
01.12.2023 5 z 5

Hned po sobě jsem si přečetla další knihu od paní spisovatelky, kterou mám moc ráda. A ani tento příběh mne nezklamal. Teď si ale dám pauzu a zkusím zase něco jiného, například nějakou detektivku nebo možná thriller.

mila2411
mila2411
26.11.2023 5 z 5

Co napsat? Další báječná, skvělá a dokonalá kniha PANÍ spisovatelky. Další výborně odvyprávěný, báječně vypointovaný a zcela uvěřitelný příběh. Od začátku do konce mě to hrozně moc bavilo. Mrzelo mě jen že to skončilo...

Lely
Lely
25.11.2023 5 z 5

Další výborná kniha od autorky. Kniha vtáhne do děje a s napětím čtete a čekáte jaké osudy postavy čekají.

yonda
yonda
15.11.2023 5 z 5

A. Mornštajnová mě jako obvykle vcucla do svého příběhu. Vyprávění o spletitých životech několika generací je plné emocí a nutí čtenáře číst pořád dál.