Catwoman292 Catwoman292 komentáře u knih

☰ menu

Město z kostí Město z kostí Cassandra Clare (p)

Upřímně k této knížce jsem byla velmi skeptická. Dříve jsem viděla první sérii seriálu a musím přiznat, že jsem tam Clary přímo nenáviděla.
Avšak mé obavy a předsudky se nenaplnily. Možná je to tím, že jsem od knihy neočekávala nic, ale příjemně mě překvapila. Clary byla úplně v pohodě holka, proto nechápu, co s ní v seriálové adaptaci provedli... Mnohokrát jsem měla chuť do knížky skočit a Alekovy s Izy vynadat, za to, jak se k ní chovali.
Do knihy jsem šla s tím, že je to přesně ten typ knih, který nemám ráda. Ach, jak jsem se spletla! Knížka chytla a už nepustila!

P.S. Četla jsem staré vydání knihy. Krasomil Pohroma, jako vážně?! Kdo překládá jména?! Navíc Magnus Bane je tak hezký jméno!

19.07.2023 5 z 5


Jednou ranou Jednou ranou ONE (p)

Nebylo to špatné, ale asi nic, v čem bych nutně potřebovala pokračovat. Manga mě rozesmála a četla se skvěle, kresba je krásná, ale příběh a souboje mě pak už nudily.

25.10.2022 4 z 5


Válka propuká Válka propuká Masaši Kišimoto

Aaaahhh, nemůžu už dál čekat! Kdy konečně vyjde další díl? Dva měsíce bez Naruta a já mám absťák!

Ano, miluju to. A ano, mohla bych si pustit anime, nebo to dočíst v aj, ale pšššt.

04.08.2022 5 z 5


Gantz 1 Gantz 1 Hiroja Oku

Jak jen začít? Do Gantzu se mi nejdříve nechtělo, ale pak jsem ho objevila v knihovně a navzdory hodnocení se do něj pustlila.
Po přečtení pěti dílů, mohu říci, že se mi samotný nápad a příběh vážně líbili! Ocenila jsem, že hlavní hrdina se vůbec nechoval "hrdinsky" a neměl potřebu všechny zachraňovat a do všeho se plést...
No ALE, co mě vážně otravovalo, byla doslova všude přítomná ženská nahota. Zvláště, když byla na každé stránce nové kapitoly, zatímco muži byli "hrdinsky" zakryti. Nic osobního proti prsům nemám, ale nedá se zrovna říci, že bych je potřebovala vidět každých 30 stránek... Chápu, že je manga převážně určená pro mužské publikum, ale tohle už bylo vážně moc! Co mě ale štvalo nejvíce a čím pro mě manga ztratila cenu je opakovaný pokus o v podstatě znásilnění jedné z ženských postav, a to několika různými postavami.
Závěrem, nejsem si vůbec jistá, jestli chci v této sérii pokračovat. Upřímně nemít mangu půjčenou asi bych ji hodnotila jinak...

22.09.2021 4 z 5


Sucho Sucho Neal Shusterman

(SPOILER) OBSAHUJE SPOILER!!!!
Na začátek bych ráda zmínila, že jsem od knížky očekávala něco úplně jiného. Čekala jsem svět na pokraji zkázy, kde došla voda a lidé se musejí plahočit dlouhé kilometry, aby získali trochu vody pro sebe a své blízké. Myslela jsem, že Sucho nebo chcete-li Bezvodí nastane všude a ne jen v JEDNOM státě v USA... No asi mám prostě jen velkou fantazii...
Když jsem začala knížku číst, myslela jsem, že v ní bude více násilí, nějaké psychologické rozbory postav. Popsáno to, jak se lidé mění ve zvířata toužící třeba jen po jediné kapce vody a při vyhlídce svého cíle neberou ohledy na ostatní. Naivně jsem se domnívala, že přesně to se alespoň s jedním z našich hlavních hrdinů stane... Nooo, nestalo.
Začnu postavami. O nich se nedá tak úplně říci, že by mi byly nějak zvlášť sympatické. U jedné bych se ale ráda pozastavila... Henry. Henry, takový s prominutím vypočítavý zmetek, mě neskutečně vytáčel, i když to bylo asi jeho poslání. Polovinu knihy působil, že je mu asi přes dvacet, jednal vypočítavě, chytře, byl sebevědomý, pak ovšem nastala druhá polovina knihy a on byl najednou jako malé vystrašené děcko. Ano, jeho náhlý obrat osobnosti mě zrovna nepotěšil.
Nicméně knížka byla neuvěřitelně čtivá, a i když byla asi 1/3 knihy prakticky o ničem, moc se mi líbila. To bude asi tím, že knihu s podobným námětem jsem do té doby ještě nečetla. Na knize se mi líbilo to, že byla poměrně pochmurně laděná: jedna z hlavních postav Alyssa přišla o své rodiče; Keltonův otec zabil svého staršího syna; další hlavní postava se kvůli vidině vody vrhla do ohně; Alyssa se chystala sebe, Keltona a svého bratra zastřelit, aby neumřeli žízní... Všechno zalité sluncem, zdá se, že? Konečně žádný klišé YA happy end konec, říkáte si, že? Eeem, ne. Protože potom přišel konec, který celou knihu zabil. Skutečně bez jakýchkoliv okolků zabil. Ano, protože přišel všemi dobře známý klišé YA happy end konec, kdy všichni přežili, rodiče se našli, voda znovu začala téct, vysvitlo slunce, po duze se začal prohánět jednorožec a všichni spolu žili šťastně až do smrti...

11.02.2021 3 z 5


Aurora povstává Aurora povstává Amie Kaufman

(SPOILER) Na úvod bych ráda napsala, že jsem od autorů četla celou sérii Illuminae, která se mi moc líbila, i když samozřejmě své chyby měla také. Tím chci říct, že jsem od knížky měla vysoká očekávání, čekala jsem skvělou vesmírnou sci-fi se super postavami, a to se mi bohužel tak úplně nesplnilo.
Nejdříve bych ráda začala s postavami. Kniha je vyprávěna z pohledu sedmi postav, což je poměrně dost na to, aby jsme je prostřednictvím jejich vyprávění lépe poznali a udělali si o nich ucelený obrázek. A právě s tím jsem měla asi největší problém, jen několik málo postav mě zaujalo / oblíbila jsem si je natolik, abych s nimi soucítila a fandila jim.
Tyler a Scarlett mi přišli nijací, ničím nezajímaví. Kale podle mě byl takový klasický bad boy, který se kvůli své "vyvolené" nakonec přeci jen změní, v YA v podstatě nutnost. Prostřednictvím Kalea se dostáváme k Auroře, která mě vytáčela, ale k tomu později :) Naopak postavy, které mě bavily byli Finn, který sršel sarkasmem a jeho hloupé vtípky v tu nejnevhodnější chvíli mi dokázaly vyloudit úsměv na tváři. Zila, která byla vždy připravena kohokoliv bolestivě zpacifikovat a ještě si to i užít. Ač byly kapitoly se Zilou krátké a bylo jich jen pár, tak se mi líbily asi nejvíce. Nejblíže mi ale byla Cat, která snad jako jediná přemýšlela...
A teď něco málo k ději... Proč? Proč se všichni hnali za cizí holkou až někam na konec světa, když byla asi 200 let v přehybu a s největší pravděpodobností zešílela, jelikož to se zkrátka lidem, co strávili v přehybu více času stává? Dobře asi trochu přeháním, ale proč jí všichni poslouchali, když i ona sama neměla nejmenší tušení co a proč vůbec dělá?! To jsem vůbec nepobírala, jediná Cat byla ochotná jí předat lidem, kteří se Auroru snažili chytit, jelikož nestála o to, aby se z její posádky stali zločinci přechovávající na své lodi uprchlici.
Další věc, která mě štvala byla romantická linka, kdy podle mého skromného názoru mezi Kalem a Aurorou nebyla žádná chemie ani nic podobného... Snad to nemohlo být tím, že se vůbec ale vůbec neznali a strávili spolu sotva pár dnů??!
Co mě ale nejvíce vytáčelo, byly Aurořiny vtípky na Kalea typu "Ahoj Legolasi." a "No nepovídej Elronde." Poprvé mě to pobavilo, jelikož já sama jsem na Legolase pomyslela, když autoři v knize Kalea představili, ale když je ten rádoby vtip v knize nejmíň dvacetkrát, tak už vtipný rozhodně není. Právě naopak bylo mi za Auroru trapně, jelikož ostatní ty její vtipy, zcela očividně, jako Kale, nechápali, jelikož ve svém volném čase nejspíše neabsolvovali maraton Pána prstenů...
No, abych jen nekritizovala. Knížka byla opravdu čtivá, i přes mé všechny výtky mě knížka bavila a další díl si rozhodně přečtu. Pokud ale od knihy čekáte druhé Illuminae, tak jako já, asi budete zklamaní...
Knížku bych ohodnotila 3,5 hvězdičkami jako lepší průměr.

10.02.2021 3 z 5


Uvnitř mé hlavy Uvnitř mé hlavy Francesca Zappia

Upřímně jsem podle hodnocení čekala mnohem více. Knížka mě zaujala tím, že hlavní hrdinka měla schizofrenii, ale za mě to autorka mohla pojmout lépe. Kniha byla čtivá, bavilo mě ji číst, avšak za mě byla polovina knížky úplně o ničem, ani romantická linka v ní mě nějak zvlášť nenadchla.


ASI SPOILER
Co mě ale dostalo byl "zvrat", který se týkal mladší sestřičky hlavní hrdinky - teď to vyzní hodně blbě, ale ten byl prostě geniální...

10.06.2020 3 z 5


Ódinovo dítě Ódinovo dítě Siri Pettersen

Podle toho, jak byla knížka chválena, tak jsem od ní měla velká očekávání, ale tohle byla katastrofa. V polovině jsem knihu vzdala. To co hlavní hrdinka dělala?! Chovala se naivně, i když těžko říct, tohle snad už ani naivita nebyla... Někdy jsem si říkala, jestli se ta holka kromě ocasu nenarodila i bez mozku, protože....grrr.. Ta kniha mě tak vytočila, jak nic před tím... A to jsem si dokonce, když jsem si knížku kupovala, říkala, jestli si nemám pořídit rovnou celou sérii!! Ještě, že jsem to neudělala!!

08.05.2020 odpad!


Navěky Navěky J. M. Darhower

Na 170. stránce končím, na tohle nemám! Absolutně nechápu chování hrdinů... Carmin nikdy v životě nikoho nemiloval a na nikom mu nezáleželo, ale potom přesně třikrát uvidí Haven a prohodí s ní dohromady dvě slova a může se z toho pobláznit??! Haven celý život žije v nebezpečí a ve strachu, ale k nové "rodině" není ani trochu podezíravá?! Vůbec nepobírám její chování a myšlení...
Ten kus, co jsem přečetla byl neuvěřitelně zdlouhavý a mě v ní vůbec nebavila mafie.
Knihu rozhodně dočítat NIKDY nebudu, ale na druhou stranu mi nepřijde spravedlivé ji hodnotit, protože by se v ní třeba mohlo stát něco zajímavého, co by změnilo můj názor, o čemž sice pochybuji, ale stát se to může...

08.05.2020 odpad!


Zlodějská přísaha Zlodějská přísaha Mary E. Pearson

A tohle bylo co, prosím pěkně?? Neříkejte mi, že to psala ta samá autorka, která napsala Falešný polibek a Zlodějský tanec, který jsem četla už několikrát!
Kniha ve zkratce:
Děj: o ničem
Postavy: o ničem
Prostředí, fantasy svět: jaký svět??
Naivně jsem si myslela, že by mohli Wren a Synové, nebo snad Jaseovi bratři dostat více prostoru a my je tak mohli více poznat... Noo.. to se nestalo.
Na knihu jsem čekala celý rok a neuvěřitelně mě zklamala!

13.03.2020 3 z 5


Boží hrob Boží hrob Jay Kristoff

Tak tohle je dokonalost. Za mě mnohem lepší než Nikdynoc a to se mi moc líbila! Moc mě bavilo střídání přítomnosti s minulostí. A není tu tolik dodatků pod čarou..;)
Tohle je úžasný, promyšlený a já Jaye miluju. Zkrátka tuhle knihu nutně potřebujete!

23.02.2020 5 z 5


Meč a ptáček Meč a ptáček Amy Harmon

POZOR SPOILERY!!

Taakžee..kde začít?? Od knížky jsem měla vysoká očekávání a pociťovala jistou naději v tom, že hlavní hrdinka Skřivánek je němá a zároveň její magie spočívá ve slovech a v HLASE a ona bude muset najít svůj hlas, aby zachránila ty, které miluje... Může mi někdo vysvětlit, koho by tam jako konkrétně měla milovat?! Otce, který ji celý život vězní či snad svého laskavého ÚNOSCE?? Zcela upřímně jsem byla ze vtahu hl. hrdinky a Tirase dost rozmrzelá a dodnes se mi chce při té vzpomínce brečet.. Jinak, ano, celou knížku jsem si najivně myslela, že nakonec odhalíme Skřivánkovo ,,normální" jméno.. Co mě ale asi ,,dostalo" ze všeho nejvíc je slovníček výslovnosti, já nevím jestli je to mnou, ale proč má někdo za potřebí psát doslova zakódovaná jména?? Aby mohl vytvořit slovníček s výslovností?! A to se raději nevyjadřuju k faktu, že němá Skřivánek, potom, co se naučí číst a psát, ne, nepřeslechli jste se - stále němá Skřivánek, si poté kouzlí jak, kde a kdy chce..
Když už otevřeně tuto knížku schazuji, snad mi prominete ještě jedno rýpnutí - ta mapa v knize mi připomíná zvětšený černobílý Google mapy.

Přiznávám, že tato knížka nejspíše nebyla pro mě, skeptika a rýpala, určená. Proto chci závěrem zmínit jedno plus knížky - opravdu krásná obálka. ;)

15.01.2020 2 z 5


Srdcerváči. Kniha 1 Srdcerváči. Kniha 1 Alice Oseman

Strašně moc roztomilé! Běžím si pro další díl! ;)

10.01.2020 5 z 5


Láska je jen pro blázny. Jako jsem já. Láska je jen pro blázny. Jako jsem já. Sabine Schoder

Tak tohle je pecka! Neskutečně čtivé a ten příběh?! Čekala jsem nějakou povrchní YA, ale to, co museli hlavní hrdinové zažívat? Kniha je ale i přes neveselé téma vtipná a rozhodně nezůstanu u jednoho přečtení..

14.10.2019 4 z 5


Pět kroků od sebe Pět kroků od sebe Rachael Lippincott

Já jsem se také zamilovala! Ale do této knížky! Kniha je nabytá emocemi a ten konec.. no spotřebovala jsem pořádné množství kapesníčků...
MILUJU TO!!

13.09.2019 4 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Já nevím.. za mě scény, které měly být děsivé, byly psány ,, jen tak mimochodem, aby se neřeklo" což většinou nefunguje.. a to bohužel ani tady. Místo hrůzy jsem spíše cítila znechucení nad tím, co hlavní hrdina prováděl...

11.09.2019 3 z 5


Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Tak tohle bylo něco! Nejdříve jsem si myslela, že mi bude forma knihy vadit a děj bude neucelený a ?okousaný? , ale opak je pravdou..kniha se neuvěřitelně dobře čte a to grafické zpracování je něco neskutečně krásného a geniálního! Kniha je plná zvratů a ta cenzura vulgarit?! To mě dostávalo ,,dokolen" ;)

31.08.2019 5 z 5


Diabolik Diabolik S. J. Kincaid

Kniha byla poklidná, příjemná, ale čekala jsem mnohem více. Těšila jsem se na nějaký bod zlomu, neočekávaný zvrat, ale konec byl spíše zamotaný. Z nemilosrdné hrdinky se nám stává křehká květinka.. Kniha byla předvídatelná a v podstatě mi bylo jedno, jak to celé dopadne..

31.08.2019 2 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Začátek (cca prvních 100 stran) byl pomalý a únavný, ale potom se knížka rozjela a nemohla jsem se od ní odtrhnout! Miluju všechny hlavní hrdiny a nemůžu se dočkat, až se pustím do druhého dílu..

16.08.2019 5 z 5


Zrcadlení Zrcadlení A.G. Howard (p)

Začátek byl trochu nudnější a pomalejší a porážka Červené poněkud svérázná a rychlá, ale jinak se mi knížka opravdu moc líbila..
Nemůžu si pomoct, ale musím ocenit originální vyřešení milostného trojúhelníku;)...
Závěrem: tato série je geniální a nutně si jí potřebujete přečíst..

13.08.2019 4 z 5