Ódinovo dítě přehled

Ódinovo dítě https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278987/bmid_odinovo-dite-boK-278987.jpg 4 1035 1035

Havraní kruhy série

1. díl >

První díl fantasy trilogie Havraní kruhy. Představ si, že ti chybí něco, co všichni ostatní mají. Něco, co dokazuje, že patříš do jejich světa. Něco tak důležitého, že bez toho jsi nikdo. Nákaza. Pouhý mýtus. Hirka se v den svých patnáctých narozenin dozvídá, že je Ódinovo dítě – bezocasá zrůda z jiného světa. Opovrhovaná, obávaná a pronásledovaná. Člověk. Někdo si však nepřeje, aby její tajemství vyplulo na povrch, a hodlá to zajistit všemi prostředky. Zmatená Hirka musí uprchnout, protože jí jde o život. Existují však nebezpečnější stvoření než Ódinovy děti a Hirka není jediná, kdo prošel bránou mezi světy Úspěšná norská trilogie Havraní kruhy se inspiruje severskou mytologií, ale přitom vytváří vlastní svébytný svět, kde být člověkem znamená ocitnout se ve zcela nezvyklé roli vyvržence. Hlavní hrdinka není „vyvolená“, dokonce nemá žádné zvláštní schopnosti. To, co ji odlišuje od ostatních, je děsivý fakt, že postrádá něco, co všichni ostatní mají.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Host
Originální název:

Odinsbarn , 2013


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ódinovo dítě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (226)

brunettlibrary
26.04.2024 2 z 5

Přiznám se, že se toho ve mně pere víc. Proč autorka rozepisovala tak první polovinu knihy a vlastně úvod do příběhu a pak další polovina byla jen shluk velkých události, které nebyly ani pořádně rozepsané? Jak můžou mladí lidé jen tak lusknutím prstu převzít moc nad světem? Proč postavy dělají občas nelogické věci bez emocí, i když by tam ty emoce být měly? A tak bych mohla pokračovat. Jediný velký plus byla sympatičnost postav, kterým jste prostě fandili. Já nevím, příběh je dle mého nemastný neslaný. S velkým sebezapřením bych knihu doporučila 15-16letým dívkám, které jsou cílovka. Ale i tak si myslím, že je mnoho lepších fantasy tohoto druhu.

cestina_s_linus
15.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Sice mi to trvalo skoro 300 stran, ale nakonec jsem se do knihy zamilovala!
Máme tady fantasy svět, který čerpá ze severské mytologie a svým způsobem mi dost připomínal knižní sérii: Hra o trůny.
Ze začátku jsem byla dost zmatená a trvalo mi, než jsem si uvědomila, co je název nějakého místa a jméno člověka... ale o několik desítek stran později si to sedlo.
Bylo zajímavé sledovat cestu Hirky, která musela rychle vstřebat, že není normální dívkou. Smrt otce. Zatažení dívky do mocenských her. Uvědomění si, že se musí obětovat, aby aspoň na chvíli panoval nějaký klid... jsem zvědavá, co Hirku ještě čeká.

Chemii mezi Rimem a Hirkou totálně žeru a doufám, že Rim svůj slib splní a Hirku najde...


Kate3003
26.01.2024 4 z 5

Jedná se o velmi zajímavou fantasy knihu s námětem severské mytologie. Kniha má opravdu skvělý příběh, ale první čtvrtina knihy se mi četla trochu hůř. Jeden z důvodů proč je začátek trošku obtížný na čtení je to, že hned od začátku autorka zasype čtenáře spoustou jmen, míst a dalších věcí u kterých jsem si vlastně ani nebyla jistá o co jde. Celkově bylo chvíli těžké se zorientovat v událostech a reáliích, ale jakmile jsem tento prvotní šok překonala a porovnala si v hlavě kdo je kdo a co se vlastně děje, tak už to bylo super.
Chápu, že jako úvodní díl série musí kniha obsahovat i tu seznamovací část, které nás připraví na vše co se bude odehrávat dál. Přestože má kniha docela malá písmena, tak po překonání těch prvních 150 seznamovacích stran, kde se toho moc neděje už stránky ubíhají celkem rychle.
V příběhu se střídají pohledy tří postav, které jsou pro příběh stěžejní. Mě osobně se nejvíc líbili části z pohledu Hirky, kterou jsem si stejně jako Rimeho velmi oblíbila. Hlavní hrdinové jsou velmi rozdílní a velmi mě bavil jejich vývoj v průběhu knih i jejich chemie v částech kdy se s dějem museli popasovat společně.
Autorka vytvořila opravdu velmi zajímavý svět plný sveřepých seveřanů, ale i pověr, které dokážou i ty nejotrlejší připravit o jejich odvahu nebo naopak těm vychytralejším napomoci k dosažení jejich cílů. Ocenila bych dovysvětlení některých záležitostí z knihy, protože dost témat je pouze načato, ale nejsou dotaženy. Čekám ale že toho se možná dočkáme v dalších dílech. I přes pomalejší rozjezd knihy jsem velmi zvědavá jak bude tato série pokračovat a mohu ji rozhodně doporučit.
Za poskytnutí knihy k recenzi velmi děkuji nakladatelství @hostbrno

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ódinovo dítě v seznamech

v Právě čtených47x
v Přečtených1 361x
ve Čtenářské výzvě224x
v Doporučených110x
v Knihotéce590x
v Chystám se číst897x
v Chci si koupit236x
v dalších seznamech14x