beatadudova beatadudova komentáře u knih

☰ menu

Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

Už dlouho mě žádná kniha z povinné četby takhle nechytla. Příběh mě do sebe doslova vtáhnul už během pár prvních stránek a přečetla ji za velmi krátkou dobu, dílo navíc není nijak moc rozsáhlé. Jazyk a styl autorova psaní se mi osobně velmi líbil, bylo to celé takové hezké, milé, příjemně naivní, ale zároveň i kruté a smutné, protože je od začátku knihy více než jasné, že vztah Pavla a Ester je od samotného okamžiku odsouzen k zániku, a že dříve nebo později celá věc s ukrýváním židovské dívky v malém pokojíku vedle krejčovské dílny Pavlova otce praskne. A i když bylo toto shakespearovské téma zpracováno v minulosti už několikrát, tak se mi tato kniha velmi líbila, rozhodně třeba více než klasika Petr a Lucie. Doporučuji jako četbu nejen k maturitě!

26.10.2019 4 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Prostě legendární a skvělá kniha, více slov myslím netřeba, protože všichni příběh mladého čaroděje Harryho moc dobře známe!

24.07.2018 5 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Knihu jsem četla s odstupem několik let už podruhé. Nejdříve na základní škole, teď na střední. Novela je kraťoučká, během pár hodin se dá knížečka přečíst. Začátek, který obsahuje popis války a Petrovy rodiny, je pro mě takový nezáživný, ale se začátkem vztahu mezi Petrem a Lucií se to čte už hezky. Prostě Romeo a Julie za první světové války. Tragický konec se dá předpokládat, oba hrdinové se se společnou budoucností loučí už samého začátku jejich románku. Některé dialogy se mi zdály takové nereálné, až moc naškrobené, ale co já vím, jak se mluvilo v Paříží v roce 1918.

08.07.2018 4 z 5


Chvíle před koncem Chvíle před koncem Lauren Oliver

Chvíle před koncem od Lauren Oliverové mi už nejakou dobu ležela v polici. Koupila jsem ji za pár korun a rozhodně toho nelituji.Musím se přiznat, že jsem nejdříve viděla film (v anglickém originálu Before I Fall) a netušila, že je podle knižní předlohy. Knihu jsem přečetla během pár dní a moc se mi líbila. Zimní počasí mě během teplých letních večerů pocitově zchladilo. Sam se mi jako hlavní postava moc líbila. Ze začátku se chovala prostě jako mrcha, ale postupně se změnila k lepšímu. Autorčin styl psaní se mi moc zamlouval. Čekala jsem, že popis jednoho samého dne bude nudný a zdlouhavý, ale opak byl pravdou. Autorka si s tím výborně poradila! Kniha navíc obsahuje spoustu zajímavých pasáží pojednávajících o životě a smrti, nad kterými se člověk musí občas i více zamyslet a vyvolá v něm spoustu otázek.

08.07.2018 4 z 5


Máj Máj Karel Hynek Mácha

Celkem příjemná četba k maturitě, jinak na mě obsahovala báseň příliš lyrických pasáží, které jsem moc nevnímala. Plusem je ale samozřejmě rozsah díla, dá se přečíst během chvilky a taky je to prostě klasika.

08.07.2018 3 z 5


40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Jako první knihu tohoto autora jsem četla Pěšky mezi buddhisty a komunisty a lze tedy vidět, že se v psaní posunul. Tato kniha byla taková zdlouhavější a plná podrobnějších popisů událostí, bez kterých by se kniha klidně obešla. Ale i tak se mi knížka moc líbila, jak styl psaní, tak i povedené ilustrace v nejnovějším vydání knihy. Okénka se zajímavostmi se mi líbili více u nejnovější knihy a postrádala jsem autorovy vtipně básničky. Pěšky mezi buddhisty a komunisty se mi líbila o něco více, ale i tahle knížka super. Ukazuje dobrotu a ochotu tamějších lidí i nepříjemné situace, se kterými se princ Ládík musí poprat.

30.06.2018 4 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Nebylo to špatné, ale ani mě to nijak zvlášť nezaujalo. Většinou jsem se do čtení nutila, abych to už měla za sebou. ze začátku a na konci to bylo docela dobré, ale ten prostředek mě nebavil. Některé pasáže byly opravdu zdlouhavé a nudné, rozsáhlé popisy jsem už pomalu nevnímala. Myslím, že by tento příběh dosáhl stejného účelu i při polovičním rozsahu. Části, kdy se dělo něco zajímavějšího nebyly špatné. Ale v názorech Henryho Wottona jsem se dočista ztrácela i když jsem je četla pořád dokola, jednoduše jsem jim nerozuměla. Jsem zvědavá na filmové zpracování, mám pocit, že v tomto případě by mohlo být lepší.

24.06.2018 2 z 5


Podělaným navrch Podělaným navrch Becky Albertalli

Třikrát hurá! Tahle knížka se mi taaak líbila. Četla jsem už od autorky Simona, ale už je ti déle jak rok. Od téhle knížky neočekávejte žádný závratný rozsáhlý děj plný nečekaných zvratů, ale několikadenní dávku roztomilosti a lásky. Možná se mi líbila hlavně proto, že mi je hlavní hrdinka hodně podobná. Postavy jsou hezky promyšlené a propojené s autorčinou první knihou (a došlo mi to až za půlkou knihy!). Knížky si většinou tak trochu vychutnávám a čtu po kouscích, ale u téhle jsem byla trochu časově omezená, ale vůbec mi to nevadilo. U knihy jsem se totiž vůbec nenudila ani se nenutila do čtení. A i když je už od začátku příběhu jasné, k čemu se schyluje, je to stejně hrozně sladké a většinu času jsem se u čtení culila. Někdo tady vytýkal, že Molly je tuctová a pořád má na sebe nějaké výtky, ale takové my teen holky prostě jsme!

13.06.2018 5 z 5


Mléko a med Mléko a med Rupi Kaur

Knihu jsem dostala k Vánocům a v právě čtených knihách mi tedy strašila už půl roku. Zvládla jsem ji přečíst za jeden večer, většina básniček není dlouhá. Mnohdy se mi ty kratší líbily více, v jednoduchosti je krása. Knihu jsem četla v originále, protože jsem se trošku bála překladu a tak nemohu posoudit český překlad knihy, každopádně se mi líbilo tématické rozdělení do čtyř kapitol i přístup autorku k poezii jako bezpečnému útočišti k uspořádání myšlenek. Kdybych prožívala podobné pocity jako autorka, kniha by mi byla určitě o dost bližší. Tak třeba někdy v budoucnu po ní sáhnu a najdu v ní útěchu. Hodně mě dojala závěrečná báseň, ve které autorka děkuje čtenáři. Ilustrace jsou krásné a výstižné, občas se na ně člověk musí podívat i dvakrát, aby je pochopil a to se mi moc líbí. A na závěr jedna z básní, co mi utkvěla v hlavě: "You are your own soulmate."

03.06.2018 4 z 5


Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Moc dobrá kniha. Schválně jsem ji četla po menších částech, abych si ji pořádně užila. Troufám si říct, že nic vtipnějšího jsem zatím nečetla. Líbí se mi všechny ty narážky, ironie a hlavně básničky! Celkově by ale pro mě bylo těžké shrnout celý děj, je totiž sestavený ze spousty malých zážitků a setkání, které tvoří tuto skvělou knihu. Překvapila mě ochota všech lidí, které autor na cestě potkal. Naivně bych chtěla doufat, že to nebude pouze v Číně a Nepálu. Kniha je skvěle graficky zpracovaná, ilustrace jsou prostě boží. Už se moc těším, až si přečtu další knihy prince Ládíka.
P.S.: Autorův instagram taky stojí za to!

03.06.2018 4 z 5


Bez naděje Bez naděje Colleen Hoover

Zajímavé počtení. Je pravda, že knihu s podobným námětem jsem ještě nečetla a přijde mi originální. Rozjezd knihy mi přišel vzhledem k jejímu rozsahu až moc zdlouhavý a pro mě ne moc záživný, druhá půlka knihy už byla o dost zajímavější. Jsem jediná, která ze začátku tajně doufala, že s Holdera se vyklube typický "bad boy" a otočí to příběh vzhůru nohama? Ale ono ne, Holder je prostě hrozně sladký, starostlivý a prostě dokonalý. V reálném životě jako jehla v kupce sena. Vytkla bych až moc osob, které v příběhu zemřeli, protože to na reálnosti knihy moc nepřidává, právě naopak. Některé rozhovory na mě působily hodně uměle a v reálném životě bych si je nedokázala ani představit. Taky bych nutně nepotřebovala mít každou novou kapitolu pojmenovanou aktuálním časem, který jsem pak začala automaticky ignorovat. Význam hvězdiček v textu jsem moc nechápala, i když mají samozřejmě spojitost s příběhem Sky. Jsem ráda, že jsem si přečetla něco jiného než typickou romantickou young adult knihu, která chce poukázat na závažné téma zneužívání dětí. Nejsem si ale jistá, že v životech nás obyčejných lidí by mohlo vzniknout tolik náhod, jako v této knize. Celkově hodnotím průměrně.

20.05.2018 3 z 5


Utrpení mladého Werthera Utrpení mladého Werthera Johann Wolfgang Goethe

Milá knížka povinné četby. Dílo ani děj není nijak rozsáhle. Život Werthera poznáváme prostřednictvím dopisů, které píše Vilémovi. Velká část knihy tvoří Wertherovi pocity a podrobné popisy krásné okolní přírody, který mě ale rozhodně nenudily. V knize jsem našla několik hezkých myšlenek. Nečekala jsem, že by se mi takovéto dílo z 18. století zalíbilo. Příjemně mě překvapilo a četlo se rychle. Navíc téma lásky a problémů s ní spojenou jsou vždy nadčasové, akorát jejích řešení by se v dnešní situace rozhodně lišilo. Tato kniha je skvělou ukázkou preromantismu.

12.05.2018 4 z 5


Maryša Maryša Vilém Mrštík

Jedno z lepších děl povinné četby. Dílo je krátké, čte se rychle a dá se i snadno interpretovat. Mně osobně chvilku trvalo, než jsem si zvykla na moravský dialekt, ale nebylo to nic strašného. Ideální taky do čtenářské výzvy - kniha autora, který žil ve vašem kraji, kniha více autorů, kniha žánru, který běžně nečtete nebo kniha poprvé vydaná před rokem 1950. Vytkla bych až moc uspěchaný konec vzhledem k celkové délce díla, ale možná to bylo záměrem. Každopádně si myslím, že tohle je jedno z děl, které si určitě vyberu k maturitě.

08.05.2018 4 z 5


Všechno, úplně všechno Všechno, úplně všechno Nicola Yoon

Nejdříve jsem viděla film a hned poté zatoužila si přečíst i knihu. Tu jsem četla v originále už s filmovou obálkou a nevím, jak to je u českého překladu, ale kniha byla plná roztomilých malůvek a kreseb. Už jsem samozřejmě věděla, jak to vše dopadne, ale některé pasáže se ve filmu ani nevyskytly a ty mě mile překvapily, i když na příběh neměly velký vliv. Knížka se četla dobře a rychle, zvlášť proto, že tam byly ty různé obrázky, emaily, chaty mezi Maddie a Ollym apod. Asi nemám co vytknout, ale hvězdičky dávám jen čtyři - u mě pořád vede série Všem klukům které jsem milovala od Jenny Han a zatím jsem nečetla nic, co by mi více přirostlo k srdci. Navíc pokud někdo čte Malého prince, může si knihu dát do výzvy, protože v této je často zmiňovaná.

08.05.2018 4 z 5


Všechny malé zázraky Všechny malé zázraky Jennifer Niven

Tuto knihu od americké autorky Jennifer Niven jsem si chtěla přečíst už dlouho a všude jsem na ni četla hodně pozitivních komentářů. Ve finále ale nemůžu říct, že by mě nějak uchvátila. Byla dobrá, nemůžu říct že ne a některé myšlenky z této knihy se mi velmi líbily ale...

Kniha byla vyprávěna z pohledu hlavního hrdiny Finche i hlavní hrdinky Violet. Hlavním tématem už od začátku knihy je sebevražda, kterou zvažují oba dva hrdinové a tak je více než jasné, k čemu se bude ve finále schylovat. Bohužel pro mě to bylo až moc předvídatelné, dokázala jsem odhadnout, co se asi stane a dokonce i kde už asi od půlky příběhu. To mě dost zklamalo, doufala jsem že mě příběh překvapí a mou teorii vyvrátí. Ale to se nestalo.

Abych nebyla tak kritická, musím pochválit autorku za hezké myšlenky a citáty (mně utkvěl v hlavě tento: Než umřu, chci dělit nulou - nebo něco v tom smyslu). Příběh je zpracovaný moc hezky, není ani moc utahaný, ale ani nemá moc rychlý spád. Sice jsem konec docela dobře odhadla, ale na druhou stranu nekončí tak, jak by všichni asi chtěli a to se mi na něm líbilo. Některé příběhy prostě nemají dobré konce.

01.05.2018 3 z 5


Eleanor & Park Eleanor & Park Rainbow Rowell

Další příběh dvou mladých lidí, kteří se do sebe zamilují a to mezi roky 1986 a 1987. Příběh je ze dvou perspektiv stejně jako třeba u knihy Všechny malé zázraky. V jeho vyprávění se střídá hlavní hrdinka Eleanor i hlavní hrdina Park. Hned prvním rozdílem mezi touto knihou a většinou dalších young adult knih je hlavní hrdinka. Eleanor je silnější dospívající dívka, na kterou se zatím štěstí moc neusmálo. Nikdy nebyla oblíbená (hlavně především kvůli jejímu vzhledu) a doma se musí vypořádávat s mnoha problémy. Park je tichý kluk, který má rád hudbu, komiksy a žije v dokonalém domě s dokonalou rodinu (konečně nějaká hlavní postava, která nemá rozvedené rodiče, nikdo ji neumřel a nemá vyloženě nějaké velké problémy - protože upřímně takoví lidé v reálném životě taky přece existují...).

K příběhu toho už asi moc psát nebudu, kdo knihu četl, tak ví, co se stalo a kdo ne, tak ať si ji určitě přečte. Vytkla bych možná spád děje. Děj se tak trochu táhne a na konci se dost rychle vyhrotí, ale samotný příběh se mi moc líbil. A pochválit musím tedy i ten nečekaný, zbrklý a hlavně neuzavřený konec. Nepatřím k lidem, kteří mají vyloženě rádi neukončené příběhy, ale tady mi to moc nevadilo a dává tím možnost čtenáři si život hlavních hrdinů po dočtení knihy domyslet podle svého.

01.05.2018 4 z 5


Proč? 13x proto Proč? 13x proto Jay Asher

Knihu jsem četla až po zhlédnutí seriálu, ale se skoro ročním odstupem. Velmi emocionální kniha zobrazující mnoho problému dnešní zkažené společnosti, která vám pravděpodobně otevře oči a ještě dlouho na ni nezapomenete. Hlavní postavy jsou zajímavé a dobře propracované a děj má správný spád. Z konce jsem byla trošku zklamaná, doufala jsem, že se bude od seriálového zpracování lišit, ale na hodnotě to knize samozřejmě neubírá. Taky se kniha odehrává v mnohem kratším úseku (rozmezí několika hodin) na rozdíl od seriálu. Knihu jsem četla v originále a přečtenou jsem ji měla raz dva. Doporučila bych si asi nejdříve přečíst knihu a až poté kouknout na seriál, který je ale podle mého názoru taky pecka.

27.04.2018 4 z 5


Girl Online - Na turné Girl Online - Na turné Zoe Sugg

Tenhle díl mi přišel jako nejslabší ze všech, což tak u trilogií už vlastně bývá... Penny jede na úžasné turné s Noahem, ale už od začátku je úplně jasné, že to prostě fungovat nemůže a taky nebude. Penny se občas chová dost naivně, dětinsky a má prostě až moc velká očekávání od Noaha, který nemůže přece zvládat koncertovat a ještě podnikat s Penny super dětinský Den kouzel a tajemství. Problémy, které nastávají mi přijdou vložené do děje jen proto, aby se vše nezdálo moc idylické. Ruku na srdce, kdo se zamiluje do rockového boha, který lásku opětuje a jede na obrovský turné prostě jen tak, protože je to jeho přítelkyně? Některými částmi jsem se dost prokousávala. Jako oddechovka dobrý, ale první a třetí díl jsou rozhodně za mě mnohem lepší.

03.04.2018 3 z 5


Elita Elita Kiera Cass

Nebyla špatná, ale byla tak nějak o ničem. Stupňujícími se útoky rebelů se snaží autorka zřejmě docílit nějakého napětí, ale ve finále se v celé knize nic zásadního (asi kromě dvou okamžiků) neděje. America si nedokáže prostě vybrat a pokaždé se klaní ke straně mladíka, s kterým zrovna tráví čas, ale za chvíli je zas odhodlaná navždy zůstat s tím druhým. Zrovna její přelétavost mi přišla hodně otravná. A ke konci, když už jsem doufala, že to dopadne, jak to vypadalo, že to dopadne, přijde "nečekaný", naprosto předvídatelný zvrat. Je to čtivá kniha, ale rozhodně mi přišla slabší, než první díl. Jak kdyby se autorka snažila příběh co nejvíce natáhnout (což byl asi i záměr ne?) a proto mi přišel tak nějak bez děje. Takže i když jsem četla první díl nedávno, už teď mi tyhle dva splývají hodně dohromady a obsahem mi připadají jako díl jeden.

03.04.2018 3 z 5


Selekce Selekce Kiera Cass

Moc milá oddechová kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem. Hlavní postava i její životní osudy se mi moc líbí a i přes to, že má kniha ještě další pokračování, nemůžu říct, že by se v ní nic nedělo. Právě naopak. Vytkla bych možná moc velké množství jmen ostatních soutěžících ve kterých jsem se moc (kromě pár výjimek) nedokázala vyznat a námět tak trochu převzatý s Hladových her. Chválím krásnou obálku a styl psaní autorky, který mi moc vyhovuje. Životní moudra v této knize asi nenajdete, ale je to ideální knížka někam na zahradu nebo třeba na cesty a už se těším na další díl.

24.03.2018 4 z 5