Tajemství

Tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464122/bmid_tajemstvi-v8i-464122.jpg 4 831 217

Všichni občas potřebujeme někoho, kdo nás zachrání. Napínavé vyprávění o lidech v horách a horách mezi nimi, které už nejde obejít, ale dá se z nich spadnout a dá se v nich ztratit. Stejně jako v té šílené spoustě tajemství, co si v sobě pečlivě střeží dospělí i děti. Budete se modlit, aby vám aspoň někdo z nich něco prozradil a aby si řekl o pomoc hlasitěji než úplným tichem. Všichni občas potřebujeme někoho, kdo nás zachrání. Nejprodávanější česká spisovatelka současnosti Radka Třeštíková vystavěla ve své sedmé knize příběh plný napětí, bolestných otázek a charakterově dokonale vykreslených postav. Parta kamarádů a jejich dospívajících dětí řeší v odlehlé chatě staré konflikty, nové vztahy a neodpuštěné křivdy. Autorka vás ve svém zatím nejrozsáhlejším románu vezme na dlouhou cestu za tím největším tajemstvím.... celý text

Přidat komentář

martineden
12.03.2024 3 z 5

Ze začátku mě kniha velmi bavila, říkala jsem si, co z toho asi vyleze a těšila se na horskou tematiku. Bohužel se kniha začala zamotávat, postavy i časy se dost pletly a nijak to ke čtenářskému zážitku nepřispělo. Jakoby si autorka říkala, kolik tam ještě může nacpat protivných postav... Bohužel i to téma hor se příliš nepovedlo. Je tam zmínka o vrcholu, který má skoro 3 500 metrů, to tedy nejspíš bude v cizině, jenže horská chata i horští záchranáři mluví česky a mají česká jména. Samozřejmě fikci autorka může použít, ale je to myslím zbytečné. Škoda. Škrtat, škrtat, škrtat a třeba jednou bude dílo této autorky lepší. Zatím tomu ale nic nenasvědčuje. Uvidíme. Hůl úplně nelámu.

fruitbueno
29.02.2024 4 z 5

Jsou otázky, na které nejspíš nemáme chtít odpovědi. O tom a mnohém jiném Tajemství je. Spletitost postav mě bavila, celou dobu jsem si říkala, jestli jsou lidé doopravdy na sebe takoví psi, nebo je to autorská fikce. Autorka se dotýká důležitých témat, spoustu jich naťukává a hodnocení nechává čtenářům. Vztahy vykresleny asi takové, jaké opravdu bývají. Což je fakt psycho!


kanitsuj
12.02.2024 3 z 5

Po tomto románu jsem sáhla ze zvědavosti. Zaujal mne nejednoznačný námět a originální styl vyprávění. Autorka už v samém začátku doslova zasype čtenáře množstvím hrdinů i jejich problémy. V momentě, kdy se čtenář konečně začte, končí první část a začíná druhá, která se odvíjí v podobném duchu. Líbilo se mi prostředí, v němž se příběh odehrával, sympatické mi byly i některé z postav, bohužel pointa mne zklamala a překombinovanost vztahů mezi postavami ubrala na celkovém dojmu.

Bustedka
11.01.2024 4 z 5

Třeštíková vyvolává čím dál tím víc emocí. Já si ale nemůžu pomoc, mně se její knihy líbí. Miluju spletité příběhy několika osob, které se postupně propojují a odhalují. Z Tajemství jse tak byla nadšená, aspon zprvu.
Vše se postupně proplétá, pak zase rozplétá. Vy se celou dobu těšíte na to, až se vše vyjasní a když dočtete poslední stránku, jen si říkáte: to je jako vše?
Spousta otázek zůstala nevyjasněná, 400 stran by bylo tak akorát, 500 už je moc.

LusSyNDA
03.01.2024 4 z 5

Kniha mě fakt bavila a chtěla jsem číst dál a dál a prolamovat další a další tajemství. Chybělo mi asi 10 stran do konce a říkám si "však to se nemůže stihnout všechno vyřešit" a taky že ne. Mrzí mě, že se to vlastně ukončilo hrozně rychle, mám plno nezodpovězených otázek. Kapitoly se záchranáři mi přišly navíc - nijak to za mě nesouviselo se zbytkem knihy. Čtení to bylo fakt chytlavé, ale ten otevřený a nedoreseny konec mě docela naštval. A taky chci upozornit na obal knihy, který je po prvním přečtení dost poničený (otevíráním knihy v záhybech)

Alaglesia
26.12.2023 3 z 5

Každý má nějaké tajemství, o tom je kniha R.T. Na můj vkus bylo v knize mnoho postav, některé mi připadaly i zbytečné spolu s jejich zápletkami. Nejprve se dozvíme konec a v druhé části se vracíme na začátek, aby vše do sebe zapadlo a čtenář dostal odpovědi. Knihu hodnotím jako průměrnou. Spoustu odpovědi, jak už bývá u R.T. zvykem, nebylo zodpovězeno.

escapelle
17.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Wau. Od první do poslední stránky jsem byla příběhem lapena. Postavy mi byly sympatické, jako kdybych všechny znala, jako kdybych s nimi na chatu celých 20let jezdila taky. Skvělé propletení aktérů, každý svoje tajemství. Otevřený konec který mě nutí se ptát, co se sakra doopravdy stalo, jak k tomu došlo, co bylo daaaal???Předpokládám, že Víťa našel Lukáše, ale co se tedy stalo s Viky???Sakra!!!!
Pro mě nejlepší Radčina kniha.Bez výhrad.

čtenářka76
02.11.2023 5 z 5

Po knize Foukneš do pěny jsem si řekla, Radka Třeštíková je zpět. Mám ráda její postavy a propletené osudy. Ke knize se určitě vrátím.

VěraČamková
28.10.2023 2 z 5

Na rozdíl od Bábovek mě knížka moc nebavila, ale dočetla jsem, no.

Lutzka
08.10.2023 1 z 5

Této knize chybělo bohužel všechno. Myšlenka možná dobrá, ale zpracování slabé. První knížka od Radky Třeštíkové, a obávám se, že i poslední. Dočteno jen kvůli čtenářské výzvě. Příliš mnoho postav, příliš mnoho zbytečných dialogů, příliš mnoho tajemství, příliš nepravděpodobné příběhy všechny dohromady. Chybělo mi i jakési hlubší zpracování alespoň jednoho z témat,

Radimka
08.10.2023 2 z 5

Tak nevím, jestli mi paní Třeštíková nezačarovala poznámku, protože už ji píšu potřetí, dvakrát se mi neuložila. Nebyla nic moc. Ani kniha ani poznámka. Stejně jako Třeštíková to na mne působilo dost nepříjemně a divně. Řeší se tady všechny trable světa, ale nic se pořádně nedotáhne do konce. Anorexie, sexuální zneužívání, svědomí, rozvod, agrese, homosexualita a ve finále i vražda.

Alisa1980
27.08.2023 5 z 5

Po Bábovkách a Osm konečně perfektní čtení.
Ze začátku tolik postav, musela jsem se vracet, abych si oživila kdo je kdo. Pasáže se záchranáři jsem nedokázala zařadit do děje. Ovšem kniha mě vtáhla po pár stránkách.

kvinnekatt
23.08.2023 2 z 5

Dlouho jsem se ke čtení odhodlávala, natěšená na horskou detektivku, a byť se to četlo vcelku rychle a snadno, zavírala jsem knihu zklamaná. Radka si hraje na znalkyni hor a turistiky při popisu horolezeckého vybavení, přitom žádná část knihy neobsahuje přidanou hodnotu ohledně podobného tématu, jen tlachání o ničem. Mám ráda otevřené konce, ale toto ani nebyl konec, nedalo se z toho pochopit ani odvodit defakto nic, co by souviselo s příběhem. Evidentně se jedná o spisovatelku, která píše pro peníze a čtenost, nikoli z talentu nebo chtíče vytvořit dobrý příběh. Potenciál by to téma asi mělo, ale jazyk jednoduchý, rádoby poetický a sofistikovaný, kolem všeho humbuku kolem za mě velké ne.

adela3017
20.08.2023 5 z 5

Skvělá knížka přesně tento styl psaní mám ráda, kdy čtenář je vtažen do děje a čte jedním dechem, protože ta knížka prostě nejde odložit, potřebujete vše rozklíčovat a vědět jak vše dopadne, pro lepší orientaci bych doporučila číst od 2 dílu a pak až 1 díl, po dočtení jsem ještě několik dní přemýšlela nad osudy postav, opravdu na mě knížka udělala velký dojem, takže jsem nechtěla hned číst další knihu a vstřebávala jsem její tajemství

marieke
18.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Některá tajemství bohužel odhalena nebyla, byť jsem na to čekala celou knihu. Některá menší tajemství se dala odhalit už z příběhu. Nepochopila jsem linku s horskými záchranáři, pořád jsem čekala kdy se to nějak protne a nic. Jinak se to četlo dobře, ta všednodenní rodinná dramata mi připomínala spíš Soukupovou než Třeštíkovou :D Přivítala bych i další díl, kde by se osudy postav dořešily.

Januli
03.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Kniha má skoro 500 stran a já bych ji klidně 100 ještě přidala. Nevadí mi otevřený konec, ale tady jich je několik. Kniha vlastně končí tím, co se stalo před rokem a já bych brala i něco ze současnosti. Opravdu dost otazníků... Ale bavilo mě čtení, v postavách jsem se zorientovala. ( Po čase :-D) a co se týče postav, to byla jedna sympatičtější než druhá:-D vlastně jsem neporozuměla, proč spolu jezdí na tu chalupu, když se vlastně nemají rádi. Bavily mě rozhovory mezi nima a styl psaní. Někdy jsem se zasmála.

Mon.CouCou
16.06.2023 5 z 5

Přiznám se, když vyšla tato kniha, odpuzovala mě obálka. Vážně. Říkala jsem si, že něco tak pitomého nemůže lákat. Jo. Pak jsem začala přemýšlet, co tím básník chtěl říct-já totiž ani nepřečetla název-jsem blond.
Jenže po přečtení knihy už to chápu a upřímně-nemohlo být zvoleno snad nic trefnějšího.
Kniha je totiž plná postav a každý má tajemství, které musí být odhaleno. Všechno je propleteno.
Jako by mě zavřeli do únikové místnosti a já musela přijít na kloub celé knize.
Pointa odlišností a odlišných tajemství, protože každý z nás nějaké tajnosti máme.
Na knihu jsem se musela fakt soustředit a použít tahák. Asi v půlce jsem ho zahodila a začala chápat-a klidně bych zvládla těch postav víc. Byla jsem knihou lapena. :-)

Aleh
28.05.2023 4 z 5

Rozsáhlý román, hodně postav, složité charaktery, jejich vzájemné vztahy, případné konflikty mezi nimi, nikdy nevyřčené křivdy a také přísně střežená tajemství, která před ostatními úzkostlivě tají... Na začátku by mohlo být uvedeno, kdo ke komu patří, jaké jsou mezi nimi vztahy, které dítě je čí a pod. Mnohé romány od Radky Třeštíkové jsem už přečetla. Autorka je svá, má bujnou fantazii, jednotlivé postavy a vztahy mezi nimi popisuje velmi podrobně. A seznamuje s nimi své čtenáře. Odlehlá horská chata je místo jako stvořené k tomu, abychom všechny zúčastněné blíže jednoho po druhém poznali a mnohé pochopili...

Zujaja
28.05.2023 5 z 5

Opět nezklamala. Líbí se mi její knížky, opět nakousnuta témata ze života. Za mě skvělá kniha. Děkuji

Cisuna
27.05.2023 5 z 5

Úžasné!! Miluju autorky způsob psaní, jak vše zdánlivě zamotá a potom jednoduše rozbali a vy jen zírate s otevřenou pusou. Nechápu, jak to takhle můze napsat, asi bych k tomu potřebovala nástěnku s hromadou poznámek. Nemam pocit, ze by zadne tajemství nebylo odhaleno, možná dvě nebyla uzavřena úplně, ale na to jsem u paní Třeštíkové zvyklá.