Zdeněk Kukal životopis

česká, 1932 - 2021

Životopis

Doc. RNDr. Zdeněk Kukal, DrSc. byl jedním z mnoha geologů, kteří pracovali v České geologické službě. Po studiích na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, ukončených v roce 1955, nastoupil do Ústředního ústavu geologického (dnešní Česká geologická služba). Později, stále jako zaměstnanec geologického ústavu, působil téměř 10 let v zahraničí, hlavně v zemích jihozápadní Asie, kde byl profesorem na univerzitách v Bagdádu a Kuvajtu a také hlavním geologem ve státní geologické službě Iráku.

V roce 1990 byl jmenován docentem a zároveň získal tu nejvyšší vědeckou hodnost – titul doktora věd. Mnoho let přednášel a ještě občas přednáší na univerzitě a na mnoha zasedáních po celém světě. Nebyl to jen výzkum, kterému se musel věnovat, nevyhnuly se mu ani odpovědné funkce, v letech 1992 až 1997 byl ředitelem České geologické služby, ve stejné době i později zasedal v Radě vlády České republiky pro výzkum a vývoj.

Z geologických věd Zdeňka Kukala nejvíce lákaly usazené horniny – sedimenty. Neznamená to, že by se věnoval jen jim, napsal knihu o vzniku pevnin a oceánů, o přírodních katastrofách i o mořích a oceánech. Oceány ho vždy přitahovaly, na výzkumných lodích plul Atlantským oceánem, Perským zálivem i Černým mořem. Jeho kniha o oceánech je důležitou učebnicí oceánografie. Věnuje se soustavně i popularizaci geologie a vědy vůbec, píše o známých tématech a v knížkách uvádí na pravou míru legendy o tajemné Atlantidě a bermudském trojúhelníku. Počet jeho veřejných přednášek jde do stovek.

Abychom vám Zdeňka Kukala přiblížili ještě více, prozradíme, že byl zaníceným a aktivním sportovcem, hrál tenis, též se věnoval plavání, úspěchy měl i v lehké atletice a basketbalu. Nenáviděl gymnastiku a krasobruslení. Lákala ho také muzika a byl asi jediným ředitelem geologické služby, který měl ve své pracovně klavír. A ne jen jako kus nábytku! Zahraniční návštěvy byly polichoceny, když jim zahrál hymnu jejich vlasti. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/...)

Ocenění