Zdeněk Beran životopis

česká, 1983

Životopis

PhDr. Zdeněk Beran, PhD. PhDr. Je absolventem magisterského studia na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové, oboru dějepis – matematika. V roce 2008 byl přijat do doktorského studia, oboru české a československé dějiny, na Filozofické fakultě Univerzity Hradec Králové, které úspěšně zakončil v roce 2010 obhajobou rigorózní práce s názvem „Poslední páni z Michalovic. Jan IV. Kruhlata a Jindřich II. Kruhlata“. Během studia dosáhl nadprůměrných studijních a vědeckých výsledků.
Jeho rigorózní práce byla v témže roce vydána v celostátním nakladatelství Veduta, které se specializuje na historickou literaturu, pod názvem „Poslední páni z Michalovic“. Monografie v rozsahu 240 stran představuje zásadní odborný (faktografický i metodologický) přínos pro uchopení dané problematiky. Je výrazným prohloubením historického poznání českého středověku s důrazem na období husitské revoluce a vlády Jiřího z Poděbrad. Využívá biografického přístupu s patřičným zohledněním širšího interpretačního pole historických souvislostí. Kultivovaně napsaná a s logickou koncepcí a značným nadhledem pojatá rigorózní práce se oprávněně zařadila do série kvalitních rigorózních prací obhájených v oboru historie na Univerzitě Hradec Králové.

Zdeněk Beran se podílel na výzkumných projektech Univerzity Hradec Králové, např. Listář a listinář synů krále Jiřího, Dokumenty k dějinám českého středověku a raného novověku, Východní Čechy a proměny jejich území ve středověku a novověku. Výsledky výzkumu prezentoval v odborných publikacích (kromě výše zmíněné monografie a spoluautorství dvou svazků Dokumentů k dějinám českého středověku a novověku rovněž v odborných časopisech Historická geografie a Východočeské listy historické) a na vědeckých konferencích.
Zdeněk Beran představuje nadaného českého historika a doktoranda Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové, jehož kvalifikace a prokazované pracovní výsledky jsou příslibem pro další rozvoj vědeckého výzkumu na historickém pracovišti univerzity. (zdroj životopisu: www.hradeckralove.org)

Ocenění