Věra Bartošková životopis

česká, 1946

Životopis

Věra Bartošková se narodila roku 1946 v Praze, od roku 1974 žije v Duchcově. Je básnířkou, publicistkou a nakladatelkou, dále členem sdružení Teplický Šlauch 2000, Poutníků Českého středohoří, Společnosti za záchranu Jezeří, Společnosti přátel města Duchcova, Severočeského klubu spisovatelů a Obce spisovatelů Praha. V roce 1993 založila Kapucín, nakladatelství Společnosti přátel města Duchcova.
Po maturitě byla zaměstnána jako sanitární sestra v Psychiatrické léčebně v Bohnicích a jako kulturní sestra v Psychiatrické léčebně v Kosmonosích. V roce 1968 nastoupila na Fakultu sociálních věd a publicistiky. V letech 1968–1973 vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. V roce 1973–1974 pracovala ve Výzkumném ústavu pro českou literaturu v Praze.

Své básně začala zveřejňovat až po roce 1989. Samizdatově vyšla útlá sbírka Jezeří (1988, druhé vydání 1990). Vydala básnické sbírky Vrstvení v krajině (Kapucín, 2002), Zasaženi sluncem (Kapucín, 2003), Světlo stromů (Severočeská vědecká knihovna spolu se Severočeským klubem spisovatelů v Ústí nad Labem, 2005) Šupiny hlubin (Severočeská vědecká knihovna spolu se Severočeským klubem spisovatelů v Ústí nad Labem, 2007).

Zastoupena je v antologii severočeských a lužickosrbských autorů Strach o moudivláčka (Kapucín, l996) a v antologiích Od břehů k horám (Votobia, 2000), Pátá koróna (Kapucín, 2004), Rošády (vydané k Festivalu poezie jihočeských autorů, Balt-East, Praha, 2006), Odlesky z řeky poezie (Kapucín, 2007), Kde se země provinila (Severočeská vědecká knihovna spolu se Severočeským klubem spisovatelů, 2009).

Její verše byly vybrány do několika ročníků almanachů Teplický Šlauch 2000 (volná výtvarná a literárně-estetická společnost), do internetového sborníku poezie Vzplanutí deště v rámci projektu nezapomenuté literatury Taxus bohemica (Prácheňský syndikát V-Art Horažďovice–Písek, 2006), jsou zařazeny na webové stránky Obce spisovatelů ČR a nakladatelství Žár. Z publicistiky vydala s kolektivem autorů knihu Duchcovský poklad v Lahošti – evropský fenomén (Kapucín, 2008).

Verše zveřejňuje v regionálním i českém tisku – např. příloha Nových ústeckých přehledů Sluneční koróna, v jihočeském Fóru, libereckém Světlíku aj.

Překladatel Zdeněk Rusín vybral její verše do sbírky autorů Teplicka Poutníci slova – Migrantoj de vorto přeložené do esperanta (Teplický Šlauch 2000, 2004).

Skladatel Václav Bůžek složil z veršů sbírky Vrstvení v krajině kantátu Černí čápi a bílé labutě (Světová premiéra v Domě kultury v Teplicích, 2004) a tři melodramy Severočeské nocturno: Casanovské preludium, Vrstvení v krajině a Zlatá (uvedeny v pořadu Umění melodramu na zámku Velké Březno a na 12. Mezinárodním festivalu koncertního melodramu pod Společností Zdeňka Fibicha v Praze, 2009 - viz v multimediální galerii pod textem tohoto profilu: recituje Bořivoj Navrátil, na klavír doprovází Miroslav Sekera. (zdroj životopisu: http://www.czechlit.cz/autori/bartoskova-vera/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.