Seung Sahn životopis

jihokorejská, 1927 - 2004

Životopis

Je 78. patriarchou zenu v přímé linii od Buddhy a prvním korejským zenovým mistrem, jenž učí na Západě. Probuzení, kterého dosáhl ve věku 22 let, mu nezávisle potvrdili tři zenoví mistři. Během války v Koreji strávil pět let v armádě a poté se vrátil do kláštera. Zasloužil se o reformu korejského buddhistického řádu Čogje, byl opatem pěti klášterů v Soulu, devět let učil zen v Japonsku, založil nové kláštery v Tokiju a v Hongkongu.

V roce 1972 odjel do USA, kde začal učit v tradici korejského zenu a pomáhal zakládat zenová centra. Později navštěvoval také Evropu.

Po několika letech strávených v západních zemích přizpůsobil tradiční učení zen buddhistické školy Čogje mentalitě svých žáků. Tak vznikla v roce 1983 nová zenová škola, která dostala název Kwan Um.

Zenový mistr seungh Sahn zemřel 30. listopadu 2004 v Koreji v chrámu Hwa Gye Sah. Zemřel pokojně, obklopen svými žáky. Bylo mu 77 let. V červnu 2004 mu korejský buddhistický řád Čogje udělil titul „Velký mistr“. Byla tím vyjádřena úcta k jeho celoživotnímu učení. Jedná se o nejvyšší poctu, kterou tento řád uděluje.

Zenový mistr Seung Sahn jmenoval jako svého nástupce v mezinárodní škole Kwan Um zenovou mistryni Soen Hyang (Barbaru Rhodes).

Po uplynutí pěti let vyberou zenoví mistři a Ji Do Popsanimové zenového mistra školy na dalších pět let.

Ocenění