Rudolf Kohoutek životopis

česká, 1940

Životopis

prof. PhDr. Rudolf Kohoutek, CSc., nar. 14.1. 1940, ženatý, 4 děti

2004: jmenován profesorem pedagogické psychologie.
1999: habilitován docentem pedagogické psychologie.UMB B.Bystrica.
Habilitační práce: Sebepoznání a sebevýchova studentů z hlediska psychologického poradenství.
1980: CSc., psychologie.FFKU Bratislava. Kandidátská disertační práce: K teorii a praxi psychologických poradenských činností v předprofesijním a profesijním vývoji člověka.
1969: PhDr., psychologie. FF MU Brno. Rigorózní práce: Příspěvek k zjišťování vlastností osobnosti uchazeček o povolání prodavačky potravinářského zboží.
1972: postgraduální studium psychologického poradenství. FF UK Praha. Závěrečná atestační práce: Psychologická porada při výběru do obchodních povolání.
1962: promovaný psycholog. FF MU Brno. Diplomová práce: Paměť pro cizí slova.

Vystudoval v letech 1957-1962 odbornou psychologii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, poté téměř čtvrt století pracoval v psychologickém poradenství a v pedagogické i klinické psychologii. Začínal pracovat jako klinický psycholog v Psychiatrické ambulanci pro děti a mladistvé KÚNZ v Hradci Králové a poté jako pedagogický psycholog Dětského domova třídicího pro Jihočeský kraj ve Vodňanech. Odtud přešel v roce 1964 do Brna, kde byl odborným psychologem i ředitelem (1975-1987) Pedagogicko-psychologické poradny města Brna, která vznikla roku 1957 jako první dětské poradensko psychologické a klinicko psychologické pracoviště rezortu školství v České republice. Problematiku psychologického poradenství externě vyučoval na Filozofické a Pedagogické fakultě v Brně. Zabýval se také výzkumnými projekty v oblasti pedagogicko-psychologického poradenství pro děti a mládež, a to zejména ve spolupráci se slovenskými psychologickými pracovišti (pod vedením doc. PhDr. Josefa Košča, CSc.). Jako spoluautor celostátní československé učebnice Poradenská psychológia byl v roce 1987 vyznamenán Cenou SPN Bratislava za původní dílo v oblasti odborné a metodické literatury. Zabýval se rovněž profesiografií a metodikami psychologického poradenství při výběru povolání. Od roku 1990 do roku 2003 působil jako docent psychologie a vedoucí Ústavu společenských věd FAST Vysokého učení technického v Brně. Od roku 2004 pracuje jako profesor pedagogické psychologie na Katedře psychologie pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Je členem vědecké rady Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity a je předsedou redakční rady časopisu Diagnostika a terapie poruch komunikace. (zdroj životopisu: https://is.muni.cz, wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.