Rajko Doleček životopis

česká, 1925 - 2017

Životopis

Prof. MUDr. Rajko Doleček, DrSc. (*1.6.1925 Praha † 20.12.2017 Ostrava), lékař česko-srbského původu, profesor zaměstnaný ve Fakultní nemocnici Ostrava, autor více než 200 odborných knih. Popularizoval endokrinologii, diabetologii, zdravou výživu a dietologii, zejména v televizi a v populárně naučných knižních publikacích. Politicky a společensky aktivně obhajoval pozice srbského národa.

Matka byla bosenská Srbka a otec Čech. Rajko Doleček studoval medicínu v Bělehradě, lékařská studia dokončil na Karlově univerzitě v Praze. Od počátku své medicínské kariéry pracoval v Ostravě, zprvu na interním oddělení tamější nemocnice, později na interní klinice Fakultní nemocnice Ostrava. Od 70. let 20. století prezentoval v Československé televizi vzdělávací cykly zaměřené na problematiku nadváhy, cukrovky, hormonálních poruch a stárnutí. Nejznámější byl Nebezpečný svět kalorií, který se zaměřil na nadváhu a zdravou životosprávu. Na stejná témata vydal několik populárně naučných knih. V osvětové činnosti pokračoval i po revoluci. Spolu s MUDr. Leošem Středou se podílel na pořadu Československé, později Slovenské televize „Tak už dost!“ , zaměřeném rovněž na nadváhu, diety a zdravou životosprávu. Vydal další dietní příručky a věnoval se dietnímu poradenství na internetu.
Po rozbití Jugoslávie (1991) a během občansko-etnicko-náboženské války v bývalých zemích Jugoslávie se angažoval za srbský národ, a to zejména ve svých knihách. (zdroj životopisu: cs.wikipedia.org/wiki/Rajko_Doleček)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.