Pavel Kalač
česká, 1943 |
Životopis
Prof. Ing. Pavel Kalač, CSc. (1943) absolvoval v roce 1965 Fakultu potravinářské technologie na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Šest let pracoval v Jihočeském průmyslu masném v Českých Budějovicích, od roku 1971 je vysokoškolským učitelem. V roce 1979 získal na Fakultě potravinářské a biochemické technologie vědeckou hodnost kandidáta věd, o čtyři roky později se habilitoval jako docent v oboru zemědělská chemie. V roce 1999 byl jmenován pro stejný obor profesorem. Působí na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Ve výuce se věnuje především chemii přírodních organických látek a chemii potravin.
Jeho výzkumná činnost byla postupně zaměřena na konzervaci krmiv, některé antinutriční složky krmiv a v současnosti na některé biologicky účinné složky potravin. Je autorem a spoluautorem 11 knih a monografií, více než 120 vědeckých a odborných článků v českých i zahraničních časopisech a 55 referátů na českých i zahraničních konferencích.
Populární autoři:
Pavel Kalač - knihy
- Polychlorované dibenzo-p-dioxiny a dibenzofurany v životním prostředí 1995
- Funkční potraviny 2003
- Přirozené škodlivé látky v rostlinných krmivech 1997
- Houby - víme, co jíme? 2008
Žánry autora
Kuchařky Příroda, zvířata Literatura naučná Učebnice a slovníky
Štítky z knih
houby životní prostředí potraviny zdravá výživa