Martin Soukup životopis

česká, 1977

Životopis

Martin Soukup (narozen 1977) je český kulturolog a kulturní antropolog. Absolvoval obor kulturologie na Katedře teorie kultury (kulturologie) Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2009 zde působil jako odborný asistent, od roku 2012 do současnosti jako docent. Jako pedagog působí rovněž na Pražské vysoké škole psychosociálních studií. Zahraniční pracovní zkušenosti získal především v Belgii, Francii, Itálii, Španělsku, Portugalsku a Rusku. Je členem American Anthropological Association a čestným členem Alterra.

Předmětem jeho vědecko-výzkumného zájmu je historie, teorie a metodologie antropologie. Zvláštní pozornost věnuje kulturnímu areálu Melanésie. V roce 2009 uskutečnil tři antropologické sondy na Papui-Nové Guineji. Konkrétně v komunitách Wannang (provincie Madang), Kegesuglo (provincie Simbu) a Yawan (provincie Morobe). V roce 2011 se vrátil do komunity Yawan v údolí Uruwa. Zde se orientoval především na oblast vizuality kultury s důrazem na dětské kresby. O kulturním areálu Melanésie publikoval řadu dílčích odborných studií a průběžně zveřejňuje výsledky svých výzkumných pobytů na Papui. V dílčích studiích se zaměřil zejména na otázky antropologie náboženství, vizuální antropologie, antropologie těla a ekologické antropologie. Aktivně přispívá především k rozvoji české vizuální antropologie. Výrazem jeho zájmu o oblast vizuální antropologie je vstupní studie k publikaci Kultura žitá a viděná: vizuální antropologie (2011) a vymezení vizuální antropologie ve slovníkových a encyklopedických heslech. Usiluje nejen o teoretickou reflexi vývoje a současného stavu této antropologické oblasti, ale také přispět k jejímu rozvoji vlastními terénními výzkumy.

Kromě řady dílčích odborných studií je autorem úspěšné učebnice Základy kulturní antropologie (2009) a monografií Biokulturologie: evoluce a kultura (2010) a Kultura: biokulturologická perspektiva (2011). V tisku je jeho rozsáhlá monografie Antropologie a Melanésie (2013) a dále kolektivní monografie Tělo, kterou editorsky připravil. Je spoluautorem monografie Nungon People of Uruwa (2012, s Julií Hubeňákovou) a Antropologie těla (v tisku, s Michaelou Balcerovou). Stal se členem autorských týmů, které připravili Antropologický slovník (2009) a Malý etnologický slovník (2011). V současnosti se podílí na přípravě Encyklopedie antropologie. Ve spolupráci s Antropologickým ústavem MU v Brně je členem týmu projektu Auto - Člověk / Člověk - Auto. V roce 2011 inicioval vznik odborného mezinárodního časopisu Culturologia. (zdroj životopisu: http://cafenobel.ujep.cz/soukup.html)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.