Luboš Pavel životopis

česká, 1970

Životopis

Luboš Pavel je zvláštní samorost, který vždy kráčí po nevyšlapaných cestičkách. Brzy po revoluci spolupořádal putovní výstavu Sami Zdatní, která mapovala knihy vydávané vlastním nákladem, často psané ručně, ručně šité či jinak dotvářené. V době internetové pak založil pro spisovatele portál Papyro, kde autoři mají kromě svého profilu a prodeje knih i možnost spolupracovat s ilustrátory, blogery, korektory a sazeči.
Jako člověk, který vystudoval DAMU, katedru autorské tvorby a pedagogiky, má zvláštní oblibu v namlouvání audioknih, v nichž vidí návrat k vyprávění, které na posluchače působí nejen za pomoci slov, ale i tónem, melodií a témbrem hlasu.
Zhruba polovinu jeho tvorby tvoří pohádky pro děti, pořádá pro ně také působivé besedy a divadelní představení. Věnuje se také povídkám, scénářům a především románům. V roce 2000 vydal svoji první novelu Dumbstin. Při pobytu v Ladaku sesbíral materiál pro knihu Příběhy Malého Tibetu. Po tříleté pracovní zkušenosti s lidmi s mentálním postižením vznikl román Útěk na koloběžce. Dokončil rukopis románu Vítězství mořské želvy volně inspirovaný úžasnou osobností ochránkyně mořských želv Hany Svobodové, kterou časopis Forbes zařadil do žebříčku několika žen, jejichž dílo je hodno povšimnutí. (zdroj životopisu: obálka knihy Útěk na kolob...)

Ocenění