Louis-Dieudonné Ludvík XIV. životopis

francouzská, 1638 - 1715

Životopis

Ludvík XIV. se narodil 5. září 1638 na zámku Saint-Germain-en-Laye nedaleko Paříže. Jeho otcem byl francouzský král Ludvík XIII. Matkou mu byla Anna Rakouská, dcera španělského krále Filipa IV. Habsburského. Později se mu narodil bratr Filip, vévoda orleánský, který proslul svými homosexuálními avantýrami.

Francouzským králem se stal roku 1643, tedy již v pěti letech. Zpočátku však za něj vládla regentská rada, v jejímž čele stála Anna Rakouská a vlivný kardinál Jules Mazarin. Této situace využila odbojná francouzská šlechta a povstala v tzv. povstání Frondy. Mazarin s královnou Annou povstání rozprášili, ale Ludvíka tato událost poznamenala na celý život.

Roku 1662 se Ludvík ujal samostatné vlády. Panoval zaostalému státu, který byl ovládán mocichtivými aristokraty a který bránila chabá, zastaralá armáda. Během své dlouholeté vlády poměry ve Francii změnil k lepšímu - z Francie učinil světovou, politickou i kulturní velmoc. Ke své říši také připojil mnohá nová území (Alsasko či Franche-Comté v Evropě, Louisiana či Nová Francie v severní Americe).

Za manželku si vzal svou vlastní sestřenici, španělskou infantku Marii Terezu. Prostá a poměrně nehezká Marie Tereza mu porodila šest dětí. Manželce byl náruživý Ludvík často nevěrný. Mezi jeho nejznámější metresy patřily Louisa de La Valliére, Athénais de Montespan a Françoise d´Aubigné, markýza de Maintenon, kterou si po smrti své manželky vzal za manželku.

Ludvík miloval kulturu a umění. Ve vesnici Versailles, nedaleko Paříže, si nechal vybudovat obrovský, přepychový palác, kde žil s celou svou rodinou i svým dvorem. Klenotem jeho versailleského paláce se staly velkolepé barokní zahrady, které pro krále navrhl zahradní architekt André Le Nôtre. Ludvík zbožňoval balet a sám také v baletních představeních účinkoval. Později si také začal říkat "král Slunce".

Do dějin literatury vstoupil Ludvík napsáním tzv. Úvah pro poučení dauphinovo (v Česku vyšla kniha pod jménem "Paměti krále Slunce"). V Úvahách se Ludvík snaží udílet rady svému synovi a následníkovi trůnu Ludvíkovi, velkému dauphinovi.

Ludvík XIV. zemřel 1. září 1715 ve svém milovaném paláci Versailles. Ludvíkovi nástupci v jeho úspěšné politice nepokračovali a Francouzské království přivedli ke zkáze a revoluci.

Ocenění